x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "2007 nu e o tinta imposibila"

"2007 nu e o tinta imposibila"

10 Feb 2004   •   00:00

Baroana Emma Nicholson sustine, in continuare, ca negocierile Romaniei cu Uniunea Europeana trebuie suspendate, dar crede ca asta nu ne-ar compromite definitiv sansa de a face parte din Uniune in 2007, cum prevede calendarul de aderare.

Intalnirile de la Bucuresti cu oficialii romani nu au facut-o pe baroana Emma Nicholson sa se razgandeasca in privint a eventualei suspendari a negocierilor Uniunii Europene cu Romania.
IRINA CRISTEA

Negocierile Romaniei cu Uniunea Europeana (UE) trebuie suspendate, dar asta nu inseamna ca Romania n-ar putea deveni membra a Uniunii din 1 ianuarie 2007, a spus ieri, la Bucuresti, baroana Emma Nicholson. Raportorul pentru Romania al Parlamentului European se afla, de sambata, in Romania, unde a avut discutii cu oficiali guvernamentali atat in legatura cu cazul a 105 copii romani dati spre adoptie in Italia, cat si in legatura cu handicapurile Romaniei in procesul de negociere cu UE.

NECLINTITA. Discutiile cu presedintele Autoritatii Nationale pentru protectia Copilului si Adoptii, Gabriela Coman, cu ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, cu presedintele Romaniei, Ion Iliescu, sau cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, nu au facut-o pe baroana sa isi schimbe opinia cu privire la neregulile din Romania. Emma Nicholson a spus ca nu renunta la amendamentele pe care le-a propus la raportul privind Romania si este de parere ca negocierile de aderare trebuie suspendate in forma actuala. Baroana a insistat asupra formularii "forma actuala" si a precizat ca este vorba despre negocierile capitol cu capitol care se poarta, de altfel, cu toate statele candidate.

EXPLICATIA. Aceasta formula nu este, crede baroana, cea mai potrivita pentru stadiul actual in care se afla Romania. "In prezent, discutiile sunt incetinite de lipsa capacitatii juridice de a pune in practica actele legislative negociate si adoptate. Sistemul juridic nu este destul de puternic pentru a purta povara miilor de legi, iar sistemul administrativ nu este capabil sa implementeze aceste legi", a spus Nicholson. Intreruperea negocierilor ar putea rezolva aceasta problema, in opinia raportorului european. "In acest rastimp, sistemul juridic ar fi consolidat si ne vom asigura ca am eliminat coruptii", a concluzionat Emma Nicholson.

SANSE EXISTA. Fie si cu o pauza in tratativele cu UE, Romania s-ar putea incadra in calendarul de aderare, iar termenul 1 ianuarie 2007 "nu este exclus". Pentru a putea deveni membru al Uniunii in 2007, Romania "trebuie sa ia o multime de masuri" pentru ca, in ciuda progreselor facute in ultimii ani, exista inca probleme foarte grave ramase nerezolvate. "Finalizarea negocierilor in 2004 nu este posibila daca nu se fac reforme complete", a spus Nicholson. In opinia baroanei, principalele teme la care Guvernul este restantier sunt masurile impotriva coruptiei, mai ales a celei la nivel politic, implementarea legilor anticoruptie, asigurarea unui sistem juridic independent si libertatea mass-media, in special actiuni impotriva intimidarii si hartuirii jurnalis tilor.

COPIII. Cat despre soarta celor 105 copii infiati de familii din Italia, in jurul carora s-a creat si cel mai recent scandal legat de adoptiile internationale, baroana a explicat ca nu stie, deocamdata, nimic. Emma Nicholson se asteapta sa primeasca detalii despre copii de la premierul Adrian Nastase. Baroana n-a ratat insa prilejul de a critica implicarea politicienilor in cazuri individuale de protectie a copilului. Observatia baroanei i-a vizat si pe membri ai Parlamentului European care au facut lobby pe langa Guvern pentru ridicarea interdictiei privind adoptiile, dar si pe premierul si pe presedintele Romaniei. "Presedintele si premierul au dezbatut, in unele cazuri, daca unii copii trebuie sau nu sa ramana in tara. Asemenea implicari nu sunt in interesul copilului si nu sunt profesioniste", a apreciat Emma Nicholson.

FITI FERMI! Pe viitor, crede baroana, Romania trebuie sa isi exprime foarte clar, pe plan international, pozitia privind adoptiile. "Cu acest moratoriu, Romania a invitat practic la presiuni, pentru ca a transmis mesaje confuze", a explicat oficialul european.

Adoptiile, pe "banda rulanta" a Justitiei
In ziua in care baroneasa Emma Nicholson discuta cu reprezentantii Guvernului spinoasa problema a adoptiilor internationale, magistratii Sectiei a V-a Civila a Tribunalului Bucuresti au avut ieri de solutionat 14 dosare de adoptie, dintre care cinci internationale.
Este vorba despre cinci dosare diferite, inregistrate in anul 2003, sub numere de ordine cuprinse intre 4404 si 4408.
Toate aceste dosare au doua elemente comune. Primul, solicitantii au fost reprezentati de unul si acelasi aparator, avocatul Florentina Dolofan. Al doilea, toate cererile au fost actiuni in constatare - se cerea ca instanta sa oblige ANPCA sa accepte ca solicitant ii indeplinesc conditiile.
La sfarsitul sedintei de judecata, magistratul care a avut dosarele de adoptii internationale pe rol ne-a declarat ca "procedurile" legale nu erau indeplinite. Mai mult, ca actiunile erau pornite gresit, fara parcurgerea etapelor preliminare. (Vasile Surcel)

Ce spune moratoriul
Textul de lege cunoscut drept "moratoriul privind adoptiile" s-a aflat, in ultima vreme, in centrul dezbaterii privind adoptiile. "Jurnalul National" va prezinta textul acestui document si legea prin care Guvernul a stabilit, ulterior, ce cazuri pot face exceptie.

Ordonanta de Urgenta nr. 121 din 8.10.2001
Articolul 1 - Se suspenda, pe o perioada de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, toate procedurile avand ca obiect adoptia copiilor romani de catre o persoana sau o familie cu cetatenie straina ori de catre o persoana sau o familie cu cetatenie romana si cu domiciliul sau cu resedinta in strainatate.
Articolul 2 - In perioada prevazuta la articolul 1, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie si Ministerul Justitiei vor reanaliza regimul juridic al adoptiilor internationale, in scopul armonizarii legislatiei interne cu reglementarile si practicile internationale in domeniu.

Legea nr. 347 din 06/06/2002
Articol unic - Se aproba Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 121 din 8 octombrie 2001 pentru suspendarea temporara a tuturor procedurilor referitoare la adoptiile internationale, (...) cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 1 se introduce alineatul 2 cu urmatorul cuprins:
"Cererile pentru incuviint area adoptiei copiilor romani, inaintate de catre o persoana sau o familie cu cetatenie straina ori de catre o persoana sau o familie cu cetatenie romana si cu domiciliul sau resedinta in strainatate, aflate pe rolul instantelor judecatoresti la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se solutioneaza potrivit reglementarilor in vigoare la data introducerii acestora."
Legea invoca si o serie de "situatii exceptionale, impuse de interesul superior al copilului", in care Guvernul poate aproba, la propunerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, avizata de Secretariatul General al Guvernului, transmiterea unor cereri de incuviintare a adoptiei internationale catre instantele judecatoresti competente.
Astfel de cazuri exceptionale sunt, potrivit Autoritat ii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie:
- situatia copiilor bolnavi, surdo-muti sau cu diverse infirmitati, care nu erau doriti de familii din Romania;
- cazul copiilor ai caror frati sau surori au fost deja adoptati de familia solicitanta;
- cazul copiilor ale caror dosare erau pe rolul tribunalelor la momentul adopta rii actului legislative.

×