x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 23 iunie 1990 - Radiojurnalul zilei

23 iunie 1990 - Radiojurnalul zilei

23 Iun 2010   •   00:00

La 23 iunie 1990, Guvernul a anunţat că era dispus să acorde sprijin organizaţiilor şi asociaţiilor politice şi nepolitice, a căror activitate a fost întreruptă de evenimentele desfăşurate în perioada 13-15 iunie. Cele două Camere ale Parlamentului au început lucrările pentru înaintarea demersului oficial către Consiliul Europei în vederea aderării ţării noastre la această structură, în calitate de invitat special. Comisia pentru rezolvarea sesizărilor şi doleanţelor cetăţenilor ţării care au fost victime ale dictaturii, ce funcţionase pe lângă Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, şi-a încheiat activitatea. (A.C.T.)

SPRIJIN DIN PARTEA GUVERNULUI
Guvernul României a comunicat că organele sale nu au constatat, în timpul cercetărilor efectuate în urma evenimentelor din 13-15 iunie, că în sediile Partidului Naţional Liberal din Bucureşti s-ar fi aflat obiecte şi documente care să contravină normelor legale de desfăşurare a activităţii partidelor politice.

Guvernul este dispus să acorde tot sprijinul său partidelor, organizaţiilor şi asociaţiilor politice şi nepolitice a căror activitate a fost întreruptă în perioada 13-15 iunie pentru a-şi relua funcţiunile în baza statutului legal aprobat de justiţie. Activitatea lor liberă, neîngrădită constituie o garanţie a exprimării libere a onpiniilor politice şi cetăţeneşti, altfel decât prin confruntări de stradă care pot degenera în manifestări de violenţă.

DIALOGURI DESPRE EVENIMENTELE 13-15 IUNIE
Grupul pentru Dialog Social a organizat ieri după-amiază la Bucureşti o întâlnire cu reprezentanţi ai unor instituţii de cultură, ştiinţă, învăţământ, presă, ai Ligii studenţilor şi ai altor asociaţii care au fost afectate sau se simt afectate de violenţele din perioada 13-15 iunie.
Potrivit organizatorilor, scopul întâlnirii îl constituie culegerea de date şi opinii pentru adoptarea unei strategii comune faţă de aceste evenimente. Grupul pentru Dialog Social va continua întâlnirile cu reprezentanţi ai partidelor şi organizaţiilor politice.

DEMERSURI OFICIALE CĂTRE CONSILIUL EUROPEI
Adunarea Deputaţilor a dat mandatul Biroului său permanent ca, împreună cu Senatul să înainteze demersul oficial către Consiliul Europei pentru participarea ţării noastre la lucrările acestui organism european, cu statut de invitat special, în aşteptarea unei decizii referitoare la aderarea cu drepturi depline a României la acest forum.
Tot ieri, Adunarea Deputaţilor a continuat discuţia asupra ultimelor capitole din Regulamentul său de funcţionare. Din cele 162 de articole au fost adoptate până acum 132.
Lucrările vor fi reluate luni, 25 iunie, la ora 12:00. În aceeaşi zi şi la aceeaşi oră se vor relua şi lucrările Senatului care, de asemenea, are înscrise pe ordinea de zi dezbaterea şi aprobarea Regulamentului său de funcţionare.

S-A SUSPENDAT GREVA AUTO
Federaţia "Star" a sindicatelor transporturilor auto din România a hotărât suspendarea grevei generale anunţată pentru 25 iunie. Decizia a fost luată în urma discuţiilor cu Guvernul în cadrul cărora s-au stabilit modalităţi concrete de rezolvare a unor revendicări privind asigurarea bazei tehnico-materiale şi rentabilizarea activităţii unităţilor de transport rutier.
Discuţiile s-au desfăşurat într-o atmosferă de lucru operativă şi sinceră, stabilindu-se ca, perioadic, să se facă, la acelaşi nivel, analiza stadiilor de rezolvare a problemelor ridicate de Federaţia "Star".

VIZITE ALE CRUCII ROŞII ÎN PENITENCIARE
La Inspectoratul General al Poliţiei a avut loc, azi dimineaţă, o întâlnire a şefului delegaţiei Comitetului Internaţional de Cruce Roşie, domnul Thierry Meyrat, cu primul adjunct al ministrului de Interne, domnul general-maior Cornelius Diamandescu, şi cu domnul colonel Liviu Trandafirescu, adjunctul şefului Direcţiei de Cercetări Penale a Inspectoratului General al Poliţiei.
Cu acest prilej, s-a stabilit ca membri ai delegaţiei Crucii Roşii Internaţionale să efectueze, începând de luni, 25 iunie, o serie de vizite în locurile de detenţie unde se află persoanele arestate după evenimentele din zilele de 13, 14 şi 15 iunie. Scopul principal al acţiunilor de acest gen întreprinse de Crucea Roşie Internaţională este de a observa modul în care sunt tratate persoanele arestate şi condiţiile de trai din locurile de detenţie. Precizăm că totul se desfăşoară în virtutea principiilor umanitare, membrii delegaţiei de Crucea Roşie purtând dialoguri strict confidenţiale cu cei arestaţi, după aceea prezentându-se rapoarte de constatare organelor guvernamentale.

ÎNCĂ O COMISIE CPUN A ÎNCETAT ACTIVITATEA
Comisia pentru rezolvarea sesizărilor şi doleanţelor cetăţenilor ţării care au fost victime ale dictaturii - informează domnul Nicu Stăncescu, preşedintele comisiei - şi-a încheiat activitatea, ca de altfel şi celelalte comisii care au funcţionat pe lângă Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională.
Toate documentele comisiei (memorii, cereri, sesizări) au fost transferate din strada Apolodor nr. 17, unde a funcţionat aceasta, la arhiva Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională din strada Ministerului nr. 1, scara D, etajul 5, camera 588. Cetăţenii interesaţi sunt rugaţi să se adreseze pe viitor la adresa menţionată.

SECERIŞ ÎN RITM INTENS
Pe ogoare ritm intens la recoltat şi întreţinerea culturilor. Aria secerişului orzului s-a extins în 22 de judeţe, suprafaţa recoltată ajungând la circa 150 mii hectare. A început şi recoltarea orzoaicei de toamnă în 10 judeţe ale ţării.
În paralel cu strânsul recoltei se lucrează la eliberarea terenului de paie şi executarea lucrărilor de întreţinere a culturilor prăşitoare. Suprafeţele cele mai mari au fost realizate în judeţele Constanţa, Tulcea, Olt, Brăila, Galaţi, Mehedinţi, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman.

SLUJBE ŞI PARASTASE ÎN CINSTEA EROILOR REVOLUŢIEI
La împlinirea a 6 luni de la sacrificiul suprem al celor ce ne-au redat libertatea şi speranţa de mai bine, în întreaga
ţară ieri a fost o zi de pomenire şi de sfântă aducere aminte a eroilor ce s-au jertfit pentru demnitatea şi fericirea noastră, pentru izbânda Revoluţiei.
În toate lăcaşurile de închinăciune s-au desfăşurat ieri slujbe şi parastase, iar la ora 12:00 clopotele tuturor bisericilor ţării şi sirenele marilor uzine au răsunat cinstind memoria martirilor.

La Cimitirul Eroilor, în Piaţa Revoluţiei şi la Televiziune, în jurul Troiţei au fost depuse coroane de flori cu tricolor din partea preşedintelui României, a Parlamentului ţării şi Guvernului.
Slujba de pomenire a eroilor, de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti a fost oficiată de Preafericitul Părinte Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de episcopii Nifon Ploieşteanu, vicar patriarhal şi Calinic Argeşeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Argeşului, de un sobor de preoţi şi diaconi.
"Eroii Revoluţiei române vor rămâne în veci în istorie, a spus patriarhul Teoctist în cuvântul său. Pomenirea lor este şi un moment de reflecţie asupra vieţii şi conştiinţei noastre. Să păstrăm memoria vie şi neîntinată eroilor martiri."
La slujbă au participat domnii Ion Iliescu, preşedintele ţării, Radu Câmpeanu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, vicepreşedinte al Senatului, senatori şi deputaţi.

MOLDOVENII CEREAU SCHIMBAREA TOPONIMIEI STRĂZILOR ŞI INSTITUŢIILOR
Deşi Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova a amânat cu o lună examinarea problemei privind evaluarea juridică şi istorică a Pactului Molotov-Ribbentrop în legătură cu soarta Basarabiei şi Bucovinei de Nord, Frontul Popular din Modova a lansat parlamentarilor chemarea de a proclama data de 28 iunie "Zi de doliu naţional cu prilejul întâlnirii a 50 de ani de la ocuparea de către trupele sovietice a teritoriului Basarabiei şi Bucovinei de Nord". Informând despre aceasta într-o corespondenţă din Chişinău, ziarul Izvestia precizează că Frontul Popular propune să se schimbe numele străzilor şi instituţiilor ce poartă denumirea de 28 iunie - până acum sărbătoarea oficială a eliberării Republicii.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani