x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 26 de ani de zbor liber la Miercurea Ciuc

26 de ani de zbor liber la Miercurea Ciuc

de Raluca Grintescu    |    13 Iul 2008   •   00:00
26 de ani de zbor liber la Miercurea Ciuc

TRADIŢIE AVIATICĂ  ●  Oamenii care se simt îngeri printre nori
Pionierii zborului cu deltaplanul, dar şi cei pentru care zborul este un mod inerent şi spectaculos de a trăi s-au întîlnit la Miercurea Ciuc, cu ocazia tradiţionalului Festival Aviatic, ajuns la a 26-a ediţie. 



TRADIŢIE AVIATICĂ  ●  Oamenii care se simt îngeri printre nori
Pionierii zborului cu deltaplanul, dar şi cei pentru care zborul este un mod inerent şi spectaculos de a trăi s-au întîlnit la Miercurea Ciuc, cu ocazia tradiţionalului Festival Aviatic, ajuns la a 26-a ediţie.  

Ca în fiecare an, Festivalul Aviatic de Deltaplanism de la Miercurea Ciuc se desfăşoară între 6-8 iulie,pe dealul Şumuleu, în acelaşi loc în care "cele 1.000 de fecioare harghitene" îşi etalează ţinutele şi calităţile artistice cu ocazia celebrului tîrg dedicat lor. Aici, piloţi şi împătimiţi ai zborului cu deltaplanul, motodeltaplanul, parapanta sau avion ultrauşor, veniţi din toată ţara dar şi din străinătate, şi-au dat întîlnire pentru a marca a 26-a ediţie a Cupei Transilvania, eveniment organizat încă de la începuturi din iniţiativa inimosului pilot şi instructor Miklos Barac, un pionier al zborului liber în zona Harghitei.

PREMIAŢI. Activităţi sportive de zbor cu  deltaplanul, motodeltaplanul, parapanta, paramotorul şi avion ultrauşor, zboruri de iniţiere în "dublă comandă" (instructor + elev), demonstraţii de zbor au reunit, timp de trei zile, oameni cu pasiuni comune, oameni care au scris istorie şi încă o mai fac. Printre aceştia s-au aflat şi veteranii zborului cu deltaplanul, Miki Barac, Rancz Pavel – pilot activ,  Oncsag Pal şi Szasz Ferencz, care au fost premiaţi pentru însemnata lor contribuţie la dezvoltarea acestui sport aviatic deosebit de către Raduly Robert Kalman, primarul municipiului Miercurea Ciuc, la rîndul său un pasionat şi suporter al fenomenului aviatic, dar şi alţi zburători activi a căror meserie îmbină utilul cu plăcutul: Antal Andraş, proprietarul aerodromului Ciceu –  Miercurea Ciuc şi investitor în aviaţia sportivă locală; Klocza Zsolt, constructor de paramotoare din Târgu Mureş, reprezentant al VAMPAIR Ungaria; Bereczky Leonardo din Bălan (judeţul Harghita), pilot de motodeltaplan şi Preşedintele Asociaţiei Pentru Conservarea Valorilor Naturii Bălan şi Marcu Leonard, promotor al zborului liber şi cu motor din Vaslui.

ÎNCEPUTURI. Prima ediţie a Cupei Transilvania a fost organizată în primăvara lui 1982, pe vremea cînd se sărbătorea Ziua Tineretului. "Vremea era destul de rece, capricioasă, ploioasă, ca primăvara la Miercurea Ciuc. Eram nou venit în zonă, aşa că habar nu aveam de meteorologia locală, dar nimic nu mă putea opri să chem piloţii din ţară să vadă şi ei ce minunăţie de zonă de zbor descoperisem. Au participat piloţi din toată ţara, de la Arad, Timişoara, Braşov, Sfîntu Gheorghe, Galaţi, Iaşi, Cîmpina şi Constanţa. Locul desfăşurării concursului a fost pe un deal din Satul Armăşeni, comuna Ciucsângeorgiu, la vreo 15 km de Miercurea Ciuc către est. Acolo am fost găzduiţi de autorităţile locale, fiind cazaţi în căminul  cultural, unde se dormea în fîn pe scenă iar masa, pregătită de bucătărese din zonă, se servea la bufetul local. Toate acestea au fost puse la dispoziţia noastră de un pasionat de zbor din Ciuc, Tofalvi Kalman. Partea tehnică de zbor s-a desfăşurat pe dealul din capătul nordic al satului, de unde am decolat rînd pe rînd cu toţii, în probele de punct fix, probă care la vremea aceea se făcea la nivelul de pregătire pe care-l aveau toţi participanţii. Singurul care ştia să zboare bine era un braşovean, pe nume Stoica Teofil, de la ICA Braşov (Întreprinderea de  Construcţii Aeronautice), care a stabilit un record al pantei de peste o oră, record imposibil de depăşit pe atunci de vreo fiinţă umană. În rest, concursul a fost cel de punct fix, s-au făcut clasamente, s-au premiat piloţii cîştigători cu diplome şi cupe de ceramică de la Arta Harghitei, producător local de ceramică. Singur nu aş fi reuşit să fac mare lucru dacă nu-i aveam alături pe oameni de-ai locului, care ştiau la ce uşă să bată ca să rezolvăm multiplele probleme ce apar inevitabil cînd organizezi ceva la nivel naţional. Nu mă gîndeam pe atunci să ţin un jurnal despre tot ce voiam să fac gîndindu-mă că peste 26 de ani cineva va fi curios să afle despre începuturile aviaţiei în judeţul Harghita. Poate că dacă aş fi ştiut aş fi păstrat mult mai multe fotografii, afişe, memorii scrise, dar pe atunci nu ne interesa decît să zburăm, să construim aparate noi, să participăm la concursuri, nu să ne scriem memoriile", povesteşte entuziast, chiar şi acum, neobositul Miki Barac, un om devotat şi fidel pasiunii sale de-o viaţă: zborul.

×
Subiecte în articol: eveniment miercurea zbor ciuc miercurea ciuc