x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 300 de milioane ca să-l trădez pe Cozma

300 de milioane ca să-l trădez pe Cozma

de Miruna Pasa Petru    |    Gabriela Mladin    |    20 Feb 2008   •   00:00
300 de milioane ca să-l trădez pe Cozma

INTERVIU ● Lider sindical în timpul mineriadei de la Costeşti, Creţan se destăinuie din penitenciar
Într-un interviu acordat din Penitenciarul Târgu-Jiu Jurnalului Naţional, Constantin Creţan, unul dintre cei cinci ortaci condamnaţi alături de Miron Cozma pentru mineriada de la Costeşti, vorbeşte fără ocolişuri despre trădare şi trădători, dar şi despre încrederea necondiţionată în liderul proaspăt eliberat.


INTERVIU ● Lider sindical în timpul mineriadei de la Costeşti, Creţan se destăinuie din penitenciar
Într-un interviu acordat din Penitenciarul Târgu-Jiu Jurnalului Naţional, Constantin Creţan, unul dintre cei cinci ortaci condamnaţi alături de Miron Cozma pentru mineriada de la Costeşti, vorbeşte fără ocolişuri despre trădare şi trădători, dar şi despre încrederea necondiţionată în liderul proaspăt eliberat.


Constantin Creţan se află în spatele gratiilor de peste doi ani şi speră totuşi că în această toamnă i se va acorda eliberarea condiţionată. Dintre cei cinci lideri sindicali condamnaţi alături de Cozma, unul este mort, celălalt de negăsit iar unul nu vrea să vorbească. Doar Constatin Creţan şi Vasile Lupu au dorit să acorde câte un interviu Jurnalului Naţional.


  • Jurnalul Naţional: Cum a fost revederea cu Miron Cozma?
Constantin Creţan: Mi-a produs o mare bucurie, pentru că nu ne-am mai văzut de la ultima lui eliberare, înainte de arestarea noastră, în 2005, şi ştiu că Miron Cozma militează pentru eliberarea noastră, pentru că nu-şi trădează colegii. În acelaşi timp, ştie că noi am militat pentru el din 1996. Cred că am avut un mare aport şi la graţierea lui, pentru că fostul preşedinte Ion Iliescu şi ministrul Rodica Stănoiu au declarat public faptul că vor încerca să-l graţieze ca urmare a solicitărilor organizaţiilor sindicale din străinătate. A fost destul de greu pentru cei doi, având în vedere că presa din România prezenta că minerii au interese politice, şi nu sindicale. Consider că Miron a făcut închisoare nevinovat, la ordin politic.


Politica şi sindicaliştii

  • Despre ce aţi vorbit?
I-am spus că am scris o carte cu privire la adevărul mineriadelor începând din 1990, am scris-o aici, în puşcărie şi sper că voi avea ocazia s-o public după ce voi ieşi din penitenciar. Adevărul este altul. Am pus mâna pe stenogramele guvernului şi doresc să le public pentru a vedea ce spuneau oamenii politici din 1999 care acum sunt împotriva minerilor şi urăsc această clasă socială. Noi suntem oamenii care am avut cele mai mari pierderi de vieţi în timpul serviciului, suntem sacrificiu şi nu trebuie să fim urâţi. Îmi pare rău că s-a distrus industria minieră, şi vinovaţi pentru acest lucru sunt doar liderii de sindicat. Aceste persoane trebuie să răspundă.

În 1990, liderii de sindicat, care atunci erau cei mai săraci oameni din România, au ajuns acum cei mai bogaţi, baronii României. Cum? S-a întrebat cineva? Îmi aduc aminte de Lazara Popescu, cea care a condus pentru prima dată mişcarea sindicală din Oltenia. La acea întâlnire a venit Marin Condescu, avea atunci pantofii legaţi cu sârmă şi era un om sărac, iar acum este miliardarul şi omul care învârte milioanele de euro în minerit. Am atras atenţia cum s-a îmbogăţit acest om şi că se încadrează la crimă organizată, având în vedere metodele practicate de acesta. Să nu mai vorbesc despre traficul de prostituţie făcut, pentru că la conferinţele sindicale am fost martor cum aduceau femei plătite. Condescu este omul care a pus conduceri în România, a practicat traficul de influenţă, stârnind masele împotriva oamenilor politici. Cine nu a fost cu el a fost eliminat. Condescu a făcut restructurări, iar la Costeşti s-a semnat un protocol de care a beneficiat numai Condescu. A făcut firme, a angajat disponibilizaţii din minerit şi pentru asta lua bani europeni, iar după şapte luni îi dădea afară. Dacă s-ar verifica forma de decontare între firmele sindicatelor lui Condescu şi administraţie, s-ar vedea toate acestea.

În puşcărie am găsit şi probe. Am descoperit că domnul procuror Dan Voinea, căruia îi transmit "să-i fie ruşine", a intervenit pentru doi lideri din Oltenia, care erau judecaţi în dosar cu mine. Am întâlnit un deţinut aici, un fost SPP-ist, care mi-a spus că ceilalţi lideri judecaţi cu noi au intervenit la Voinea şi i-a scos curaţi. Vreau să vă spun că eu conduceam câţiva oameni, aveam deasupra mea alţi lideri, care au scăpat nevinovaţi. Eu nu am lovit pe nimeni, nu am omorât pe nimeni.


  • De când sunteţi în penitenciar, în afară de Cozma, v-au vizitat şi alţi lideri?
De la 25 octombrie 2005 m-au vizitat doar liderii Ion Ruşeţ şi cei din energie, Ion Pisc, Golea şi Cumpănaşu şi cei din Valea Jiului. A încercat şi Viorel Temelescu, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, dar am refuzat să-l primesc. Eu ştiu cum sunt aceşti oameni, pentru mine niciodată nu pot fi lideri. Singurul lider cu adevărat ales de oameni este Miron Cozma, ceilalţi ştiu cum au fost aleşi. În 1999, Marin Condescu mi-a propus să-l trădez pe Cozma, oferindu-mi geanta cu 300 de milioane de lei şi funcţia de vicepreşedinte. Am refuzat, pentru că funcţiile nu se aleg cu bani, iar eu nu am trădat pe nimeni niciodată. Liderii de sindicat sunt oameni plătiţi şi de administraţie, şi de oamenii politici.


Planuri de viitor

  • Credeţi în graţierea despre care vorbea domnul Cozma?
Nu cred în nici o graţiere, pentru că i-am cerut-o şi eu lui Traian Băsescu şi răspunsul a fost nefavorabil, cu toate că am prezentat şi documente medicale în care se vedea sănătatea mea precară. Când a refuzat graţierea domnul Băsescu, m-a dus gândul că, atunci când era primarul Capitalei, a stat cu mine la aceeaşi masă. Toţi politicienii veneau în zonele miniere, atraşi de capitalul electoral. A venit, cerşea votul minerilor, noi l-am pus la masă, l-am omenit, iar el a uitat să fie om.


  • Aveţi probleme medicale?
Am probleme medicale, pentru că am muncit în carieră 33 de ani, alţi colegi de-ai mei sunt deja morţi. Am probleme cu diabetul, şi aici trebuie să mulţumesc medicilor din penitenciar, pentru că afară nu puteam să mă tratez. Eu nu sunt un om bogat şi cred că în libertate alegeam între plata facultăţilor copiilor mei şi îngrijirea mea medicală. Alegeam, evident, să-mi ajut copiii.


  • Cozma spunea că va cere şi redeschiderea dosarelor...
M-am pus la punct cu legislaţia şi m-am consultat şi cu Miron. Este imposibil! S-a făcut o legislaţie pentru a-i scăpa pe Ion Iliescu, pe Petre Roman şi pe alţii care trebuie judecaţi de tribunalele militare. Noi suntem judecaţi deja, ei nu vor răspunde niciodată, noi am răspuns.


  • Ce credeţi că urmează?
Voi pleca acasă în septembrie anul acesta, asta se va întâmpla. Nu aştept milă de la nimeni şi, oricum, nu doreşte nimeni s-o dea, mi-a demonstrat-o Traian Băsescu.


  • Ce veţi face după ce ieşiţi din penitenciar?
Trebuie să mă ocup de familia mea. Mi-a lipsit foarte mult familia, nu este uşor să ai patru copii acasă, rămaşi cu o soţie bugetară. Doi dintre ei sunt studenţi şi am vrut să nu simtă că tatăl lor este în puşcărie. Câteva luni vor trece repede.


  • Dacă Miron Cozma va înfiinţa un partid, îl veţi urma?
Ideea unui partid de stânga mi-a aparţinut de când Miron a fost arestat. Evident că-l voi urma, pentru că mişcarea sindicală din România are în momentul de faţă generali fără armată. Să nu uităm că cele mai multe drepturi pentru mineri Cozma le-a obţinut. Drepturi pe care apoi ceilalţi lideri le-au pierdut la masa negocierilor pentru că se gândeau doar cum să plece cu oamenii administraţiei în străinătate pe banii minerilor.


×
Subiecte în articol: special cozma miron miron cozma lideri