x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 5 pentru artă

5 pentru artă

de Daniela Cârlea Şontică    |    03 Feb 2008   •   00:00
5 pentru artă


Cinci tineri plasticieni vă aşteaptă să vedeţi ale lor “5 viziuni asupra cotidianului”, expuse la Galeria Veroniki Art până la 17 februarie.

Veroniki Art - Expoziţie colectivă a cinci tineri artişti


Cinci tineri plasticieni vă aşteaptă să vedeţi ale lor “5 viziuni asupra cotidianului”, expuse la Galeria Veroniki Art până la 17 februarie.

 
Cinci personalităţi diferite, cinci stiluri de a picta, cinci moduri de a se raporta la lume şi a o integra în arta proprie. Alina Dumitraşu, Veronica Chirculescu, Dragoş Burlacu, Cristi Şuteu şi Maria Pop Timaru se completează reciproc şi aduc în faţa publicului părţi ale unui mozaic artistic contemporan.

Care este lumea în care se mişcă artista Maria Pop Timaru? Una care nu-i convine prea mult. Se revoltă că trăieşte într-o lume în care locul zeilor este luat de vedete. De aceea, ceea ce pictează este o parodiere a fetişurilor moderne, a aşa-ziselor valori care stăpânesc lumea contemporană. “Portretele zeilor dintr-un cimitir imaginar sunt mai degrabă comice decât tragice, iar situaţia pe care am creat-o nu este una reală, pentru că un zeu, prin însăşi definiţia lui, nu poate muri”, spune Maria.

 

Alina Dumitraşcu este fascinată de universul spaţiului casnic, de obiectele din bucătărie şi nu se sfieşte să le redea în culori calde, dovedind că orice lucru care unui ochi insensibil îi poate părea banal constituie motiv de inspiraţie şi încântare artistică. “Pictura hranei trezeşte în mintea privitorului semnificaţii mai adânci – comuniunea celor vii cu cei morţi, sentimentul comuniunii depline cu societatea şi cu realitatea generală, fără contradicţii şi artificialităţi”, îşi defineşte artista preferinţele temelor sale picturale.

Violeta Chirculescu ne aduce în atenţie chipul uman la bătrâneţe, plin de expresivitate, pe care îl redă în felul ei personal, prin decupaje, şi reluări, amintind de tehnica filmului.  “Bătrâneţea, care pentru unii ar putea însemna echivalentul urâţeniei, al singurătăţii, al tristeţii, dar care, pentru mine, reprezintă un univers plin de mistere pe care încerc să îl observ pe cât îmi stă în putinţă, să îl înţeleg”, spune artista.

 

Dragoş Burlacu ne propune exerciţii ale unei căutări de teme şi subiecte care să-l definească şi prin care să definească lumea pe care o pictează. El spune: “Subiectul picturilor mele este însăşi pictura. Încercând să mă debarasez de elemente străine ei, pictura redevine punctul zero, firesc al definirii mele ca artist”.

Picturile lui Cristi Şuteu par a fi făcute anume să te înspăimânte. Un personaj al lui are gura gata să înghită realităţi pe care nu le cunoşti, dar de care vrei să fii străin. El spune că personajul vrea să “devoreze” aparenţa şi iluzia. “Urmăresc să redau mai mult trăirea interioară a personajelor, acestea fiind surprinse într-o atitudine statică ce denotă o anumită stare. Stare ce face trimitere la martiriu”, spune Cristi Şuteu.

×
Subiecte în articol: eveniment