x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 55 de zile de cosmar

55 de zile de cosmar

22 Mai 2005   •   00:00

Cele 55 de zile de captivitate a celor trei jurnalisti romani, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, si a insotitorului lor, Mohamad Munaf, au insemnat pentru presa si opinia publica din Romania o goana printr-un labirint al speculatiilor, informatiilor contradictorii, sperantelor si groazei.



  • de MONICA IORDACHE

  • 30 MARTIE. Carpetele de pe fundal si presupusul machiaj a lui Marie-Jeanne au dat nastere la infinite speculatii in tara
    26 APRILIE. Camasa portocalie a lui Sorin si hohotele lui de plans au convins ca situatia ostaticilor este grava
    27 MARTIE. Presedintele Traian Basescu incepe o vizita militarilor din Irak si Afganistan. Vizita a fost trecuta sub tacere de autoritatile romane, nici un ziarist nefiind invitat sa insoteasca delegatia oficiala.

    28 MARTIE. Luni seara in jurul orei 20:00, Marie-Jeanne Ion a sunat pe telefonul directorului canalului de stiri de la Prima TV, Dan Dumitru, care o aude implorand: "Va rog nu ma rapiti, sunt dintr-o tara saraca. N-avem bani". Marie-Jeanne a mai apucat sa mai spuna: "M-au rapit, sunati la ambasada. Sunt intr-o masina. Ma duc in Hamiria". Printr-un SMS, aceasta cere ajutor: "Am fost rapiti. Nu e o gluma. Ajutor! Ajutor!". In aceeasi noapte Ministerul roman de Externe anunta, printr-un comunicat, posibila disparitie a trei jurnalisti romani in Irak.

    29 MARTIE. Chiar la ora 1 noaptea, presedintele Traian Basescu, sosit din vizita in Irak si Afganistan declara, pe Aeroportul "Henri Coanda", ca toate structurile statului sunt "in alerta" si ca a contactat din avion serviciile de informatii ale aliatilor. Premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat la aeroport, a spus ca nu exista inca nici un comunicat oficial care sa indice perspectiva unei rapiri, iar zona in care acestia au disparut nu este caracterizata prin rapiri, ci prin acte de talharie. Dimineata, la ora 11:00, presedintele Traian Basescu convoaca o sedinta operativa la Palatul Cotroceni cu sefii serviciilor secrete romanesti, ministrul de Externe si consilierii prezidentiali pe politica externa si interna. Incepe sa se vorbeasca despre o a patra persoana rapita impreuna cu cei trei romani.

    30 MARTIE. Omul de afaceri sirian Omar Hayssam sustine ca a primit, cu o zi in urma, doua telefoane de la o persoana necunoscuta, care i-ar fi cerut 4 milioane de dolari rascumparare pentru ziaristi. El mai afirma ca este prieten cu Mohamad Munaf, cetatean irakiano-american care ii insotea pe jurnalisti. In aceeasi zi, apar informatii legate de afacerile lui Hayssam in Romania si de apartenenta sa la PSD. Televiziunea Al-Jazeera difuzeaza primele imagini cu cei trei ziaristi si cu cel care ii insotise in Irak, prezentati ca ostatici, incadrati de doi barbati inarmati. Decorul si expresia ostaticilor dau nastere la speculatii in tara. In inregistrare, Marie-Jeanne Ion neaga ca s-ar fi cerut o rascumparare pentru eliberarea lor.

    31 MARTIE. Consilierul prezidential Adriana Saftoiu declara ca orice informatie transmisa presei nu face decat sa pericliteze operatiunile de recuperare a ziaristilor;

    1 APRILIE. Apar si fotografii cu cei trei jurnalisti, difuzate de agentia Reuters. Mohamad Munaf nu apare in aceste imagini.

    2-3 APRILIE. Apar zvonuri privind revenirea in tara a ziaristilor si, prin urmare, zeci de ziaristi isi petrec noaptea asteptand la Aeroportul "Henri Coanda", in conditiile in care autoritatile au fost extrem de ambigue, neconfirmand, dar nici infirmand informatia.

    5 APRILIE. Purtatorul de cuvant al Presedintiei anunta, inaintea Ministerului Public, retinerea lui Omar Hayssam. Presedintia precizeaza ca omul de afaceri sirian a fost retinut in legatura cu rapirea jurnalistilor. Doua posturi de televiziune romanesti anunta, citand surse bine informate, ca ziaristii ar fi fost eliberati, dar nu apare nici o confirmare oficiala.

    6 APRILIE. Procurorii cer arestarea lui Hayssam pentru o frauda de 1,8 milioane de euro, adica pentru infractiuni economice, dar precizeaza ca, in urma monitorizarii acestuia, au "rezultat indicii" privind legaturi cu persoane ce ar fi implicate in rapirea celor trei jurnalisti in Irak;

    11 APRILIE.Presedintia anunta ca cei trei jurnalisti rapiti in Irak sunt in viata.

    12 APRILIE. Jurnalul National publica interviul luat corespondentului Antenei 1 in Irak, care spune ca ziaristii sunt liberi si ca povestea este una "murdara".

    13 APRILIE. Presedintele Traian Basescu iese optimist in fata presei, spunand ca ziaristii sunt in viata, dar "ostatici in mod real". Nu vorbeste despre negocieri, ci despre "contacte si legaturi" si nu despre rapitori, ci despre "o grupare care ii detine" In plus, presedintele sustine ca zvonistica din presa a creat "probleme extraordinare".

    22 APRILIE. Ecoul tonului optimist al presedintelui Traian Basescu se sterge complet cand televiziunea Al-Jazeera difuzeaza o inregistrare cu cei trei jurnalisti si imagini separate cu un barbat ce pare a fi Mohamed Munaf. Postul sustine ca rapitorii cer retragerea trupelor romane din Irak in patru zile, altfel vor ucide ostaticii. Imaginile ii arata pe ostatici desculti, cu catuse la maini, amenintati cu doua pistoale. Cei trei sunt intr-o stare fizica mult mai proasta. Al-Jazeera relateaza ca barbatul prezentat separat in inregistrare este Mohamad Munaf si ca acesta ii cere presedintelui SUA, George W. Bush, sa intervina pentru eliberarea sa. Imaginile difuzate au in coltul din stanga o sigla care reprezinta harta Irakului de culoare verde, cu doua sabii de lupta incrucisate, sub care se afla textul in limba araba "Escadroanele Mu’ad ibn Jabal".

    Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, anunta ca inregistrarea video este o noua proba solicitata, care sa confirme ca ziaristii sunt vii si nevatamati si ca persoana de contact este reprezentantul grupului care ii detine pe ostatici; Presedintele Traian Basescu iese in fata Palatului Cotroceni, pentru a sta de vorba cu rudele si colegii jurnalistilor rapiti. El spune ca ziaristii sunt la a doua grupare si ca lucrurile au evoluat.

    MARS. Solidaritatea romanilor s-a vazut in strada

    23 APRILIE. Pagina electronica a postului Europa libera precizeaza ca gruparea Mu’ad ibn Jabal, care i-a preluat pe jurnalistii romani luati ostatici in Irak, se afla sub umbrela organizatiei Ansar al-Sunna, care are legaturi cu Abu Mussab al-Zarqawi. Claudiu Saftoiu anunta ca Administratia prezidentiala "a transmis un mesaj catre gruparea care ii detine pe jurnalisti, inainte insa ca cele patru zile fatidice sa se termine", fara a preciza continutul mesajului.

    26 APRILIE. Postul de televiziune Prima TV primeste un apel telefonic, in care cei trei jurnalisti rapiti in Irak cer, prin intermediul unei casete audio, sa se faca eforturi pentru eliberarea lor, iar cameramanul Sorin Miscoci afirma ca el va fi primul ucis de rapitori. Al-Jazeera transmite, in jurul orei 21:00, ora Romaniei, o noua inregistrare video in care Sorin Miscoci apare imbracat in portocaliu, iar Ovidiu Ohanesian ras pe cap. Mohamad Munaf apare separat, tot in portocaliu. Gruparea care ii detine pe ostatici a prelungit pana in 27 aprilie, la ora 18:00, ultimatumul dat autoritatilor romane cu privire la retragerea trupelor din Irak.

    27 APRILIE. Parintii celor trei ziaristi sosesc la Parlament, la o sedinta comuna a celor doua Camere. CSAT se intruneste intr-o sedinta extraordinara, dupa cererea formulata de Parlament.

    Autoritatile romane solicita sa fie eliberata neconditionat Marie- Jeanne Ion, pentru continuarea discutiilor, declara surse oficiale, care au tinut sa precizeze ca jurnalistii sunt in viata. Partea romana invoca motivatii de ordin reliogios, facandu-se referire la Fecioara Maria.

    2 MAI. Presedintele Traian Basescu declara ca jurnalistii romani rapiti in Irak sunt "cu certitudine in viata" si ca se fac toate eforturile posibile ca acestia sa se intoarca acasa "teferi".

    4 MAI. Presedintele Traian Basescu tulbura iar apele, declarand ca "lucrurile s-au complicat extrem de puternic", dupa alegerea noului guvern irakian. Precizeaza apoi ca agravarea situatiei din Irak duce la deteriorarea contactelor cu gruparea care ii detine pe cei trei ziaristi rapiti, dar ca starea fizica a ziaristilor este aceeasi.

    5 MAI. Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, declara ca politica externa a Romaniei si recuperarea celor trei jurnalisti ostatici in Irak sunt tratate "complet diferit, separat, in registre diferite", fapt care este "foarte bine apreciat" la Washington.

    9 MAI. Presedintele Traian Basescu declara ca administratia de la Bucuresti nu negociaza nici politica externa si nici bani.

    12 MAI. Pagina electronica a agentiei kuwaitiene de presa KUNA informeaza ca Romania a cerut ajutorul Ligii Arabe pentru obtinerea eliberarii ostaticilor romani retinuti in Irak. Apelul a fost formulat la 10 mai de secretarul de stat pentru afaceri globale in MAE roman,Teodor Baconschi, in cursul unei intrevederi cu Nureddin Hashad, adjunctul secretarului general al organizatiei arabe.

    18 MAI. Presedintele Traian Basescu declara, intr-un interviu acordat unui post de radio, ca "nu au intervenit modificari" in situatia celor patru, dar ca "sunt dificultati extraordinar de mari in finalizarea unor discutii";

    19 MAI. Parlamentarul PSD Ion Vasile, tatal jurnalistei Marie-Jeanne Ion, face un apel, in plenul Senatului, la solidaritate cu ziaristii rapiti. Presedintele Traian Basescu face iar o declaratie socanta, spunand, la postul public de televiziune ca "orice este posibil" - de la o rezolvare pozitiva totala pana la un final tragic, adica o executie.

    21 MAI. Un grup din care face parte si presedintele Ligii Culturale Islamice din Romania pleaca la Bagdad, intr-o noua incercare de a lua legatura cu gruparea care ii detine pe cei patru jurnalisti romani si a incerca, pe cai neoficiale, eliberarea lor.

    22 MAI. Administratia Prezidentiala anunta ca cei patru au fost eliberati si sunt sub controlul autoritatilor romane.
    ×