x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Romania sa-si refaca urgent credibilitatea"

„Romania sa-si refaca urgent credibilitatea"

27 Mar 2004   •   00:00
„Romania sa-si refaca urgent credibilitatea"

Quinton Quayle a fost numit ambasador al Marii Britanii in Romania in 2002. A venit la Bucuresti dupa ce petrecuse deja trei luni la Iasi, unde a invatat romana. Este o fire vesela, un microbist inrait si iubitor de masini.

S-a adaptat rapid conditiilor de viata si de lucru din Romania. Ii plac Romania si oamenii sai. Este insa contrariat de cata coruptie exista aici si de gunoaie.

  • Jurnalul National: Sunteti de mai bine de un an la noi in tara. Cum v-ati acomodat, cum gasiti Romania?

    Quinton Quayle: Este un privilegiu pentru mine sa fiu aici, sa fi fost trimis aici. Romania a inceput sa se schimbe in bine. Sunt onorat sa fiu aici, mai ales datorita rolului Marii Britanii, care este un prieten al Romaniei. Avem un parteneriat strategic, iar intre premierul Adrian Nastase si Tony Blair exista o relatie calda, de apropiere. Exista contacte bune la varful piramidei, cum s-ar zice, si o colaborare foarte buna. Avem 25 de consilieri britanici in Romania, care lucreaza in aparare, politie, vama, afaceri externe, agricultura. Cu totii incearca sa ajute Romania sa adere la NATO si in mod special la Uniunea Europeana.

    Desi, in general, situatia este pozitiva, o sa fiu franc: exista probleme cu reformele. Ritmul acestora nu este atat de rapid cat ar dori prietenii Romaniei, cat ar dori multi oameni din Romania. Recent am folosit o comparatie, aceea cu o masina care trebuie impinsa. Inainteaza, multi o imping, dar nu toti in aceeasi directie. O parte o imping chiar in directia gresita.

    Daca nu lucreaza ca o echipa, masina se va opri. In Romania insa, unii chiar apasa pe frana sau fura bucati din masina.

Afara cu cei care nu fac reforma

  • Credeti ca lipsa de organizare la nivelul administratiei, al Guvernului, reprezinta un obstacol major in calea reformei?

    Nu blamez doar Guvernul. Este partial vina Guvernului, a administratiei, dar si a autoritatilor locale, a societatii civile, a opozitiei. Toti trebuie sa impinga masina reformelor. Impreuna. Europa militeaza puternic pentru aderarea Romaniei la Uniune pe 1 ianuarie 2007 si pentru inchiderea negocierilor de aderare in acest an. Sunt tinte ambitioase. Sa atingi aceste tinte, in special inchiderea negocierilor in acest an, inseamna eforturi uriase, coordonare buna, munca de echipa eficienta. Cine nu participa la reforme ar trebui indepartat. Pentru ca trebuie facute rapid. Mai sunt opt-noua luni pana la sfarsitul anului si opt capitole de inchis. Este foarte greu. Dar Marea Britanie nu-si schimba politica fata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

  • Care este principalul obstacol in calea aderarii Romaniei?

    Sunt mai multe probleme: reforma economica, adica privatizarea, concurenta, imbunatatirea mediului de afaceri, investitiile, reforma administrativa, stoparea birocratiei, reforma justitiei, stoparea coruptiei la nivel local, in politie, la frontiera, in justitie. In afara de toate acestea si de inchiderea capitolelor de negociere, cele 22 de capitole deja inchise au nevoie de masuri suplimentare. In plus, Romania trebuie sa-si refaca urgent credibilitatea la Bruxelles. Sustinerea politica este puternica in cazul Romaniei, dar aceasta nu este de ajuns. Exista multi care doresc integrarea Romaniei si care o sustin, dar cei care trebuie sa indeplineasca aceste conditii dure sunt romanii. Doar Romania poate sa treaca de linia de sosire. Consilierii straini dau sfaturi, dar nu pot pune in practica reformele.

„In sistem sunt oameni din vechea perioada"

  • Romania este incontinuu avertizata sa se miste mai repede, sa faca reforme. De ce se mentine ritmul lent al acestora?

    S-au facut progrese. Trebuie sa avem in vedere ca Romania a trecut prin cea mai crunta dictatura din regiune, care a distrus in mare parte economia si societatea. In decembrie 1989, tara aceasta era distrusa de Ceausescu. A fost nevoie de mult timp pentru ca totul sa fie adus la normal. Abia in ultimii trei ani a fost inregistrata o crestere economica constanta. E nevoie de timp sa aduci oameni noi in sistem, in functii importante. Unde inca sunt oameni din vechea perioada.

    Trebuie imbunatatit mediul de afaceri. Companiile britanice sustin ca este nevoie de trei lucruri. Primul, siguranta. Oamenii care vor sa investeasca aici sa stie care sunt regulile jocului. Daca investesc insa, luna viitoare afla ca s-a schimbat sistemul de taxe, iar profitul scade. Astfel sunt intimidate teribil investitiile straine. Trebuie sa ai garantia sigurantei. O alta problema, eficacitatea administratiei. De exemplu, am o cerere pentru construirea unei fabrici si ti-o arat. O abordare operativa este: „Cum v-as putea ajuta?". Dar nu asta este abordarea in Romania, ci, adesea, una de genul „A, hmmm, cererea nu este buna" sau „Mai intai trebuie sa vorbesc cu sefii mei, intoarceti-va saptamana viitoare". Este pierdere de vreme. Mentalitatea aceasta trebuie sa se schimbe. Demnitarii nu sunt acolo sa-si serveasca propriile interese, ci pe cele publice. Nu sunt acolo sa blocheze. Asta vreau sa spun. Al treilea lucru, transparenta. Daca Guvernul spune: „Vrem sa construim un spital", ar trebui sa fie clare regulile. Dar se gasesc altele. Nu poti intra pe usa din fata, ci pe cea din spate, sa ai o pila. Ar trebui sa fie totul clar si curat.

„Exista aici ceva care intimideaza investitorii"

  • Unde se situeaza investitiile britanice in Romania si unde ar trebui sa fie acestea?

    Suntem al doilea investitor din lume, dupa Statele Unite. Suntem primul investitor strain in SUA si avem investitii foarte mari in centrul si estul Europei. In Romania insa ne situam pe locul 5. Avem aici investitori mari si mai marunti, mai ales in domeniul confectiilor.

    Valoarea investitiilor straine in Romania ajungea anul trecut la un miliard si jumatate de dolari. Pare enorm, dar nu e chiar asa, comparativ cu alte state din regiune, precum Slovenia sau Cehia. Exista ceva in Romania care intimideaza investitorii straini. Cred ca Guvernul stie asta, de aceea am si amintit de cele trei lucruri care trebuie asigurate: siguranta, eficacitate, transparenta. Trebuie sa existe un mediu de afaceri mai prietenos.

„Coruptia secatuieste prosperitatea"

  • Ce poate pune capat coruptiei?

    Nu exista un raspuns magic. Nu spunem ca in Romania e cumplit si in Marea Britanie foarte bine. Toate statele se lupta cu fenomenul coruptiei. Exista peste tot. Avem si noi corupti in politie, in serviciile publice. Dar avem si anchetatori speciali pentru asta, ne luptam cu ea de multa vreme.

    In Romania, coruptia era foarte dezvoltata si pe vremea lui Ceausescu, in Partidul Comunist. Dar ramane o problema grava, in calea investitorilor, a dezvoltarii afacerilor. Secatuieste prosperitatea in beneficiul doar al catorva indivizi. Asta este trist. Ca interesul national este sacrificat pentru o minoritate. Nu stiu o solutie usoara. Trebuie un mesaj clar de la varf, trebuie luate masuri care se impun, trebuie date exemple de actiune impotriva coruptiei, inclusiv la nivel superior, decizii dure. Avem doi consilieri la politie si vami si trebuie sa-si faca treaba, sa vina cu solutii radicale. Guvernul trebuie sa raspunda, chiar daca este greu.

  • Ce credeti despre politicienii romani?

    Am multi prieteni in Guvern si in opozitie. Majoritatea sunt deschisi la nevoia de schimbare, sunt constienti de nevoia de schimbare, dar uneori e greu sa si faci asta.

„Pacat ca sunt multe gunoaie"

  • Care e locul favorit din Romania?

    Cred ca orasul Iasi. Am stat acolo trei luni si am multi prieteni.

  • Acolo ati invatat limba romana...

    Da. Asa este.

  • Care este primul cuvant invatat?

    Nu stiu, dar stiu care imi place cel mai mult. Este vorba despre „imediat", care nu inseamna acelasi lucru cu termenul din engleza „immediately", ci „peste cateva minute", „de indata ce pot".

  • Ce v-a impresionat cel mai mult in Romania?

    Oamenii. Foarte draguti, calzi. Este o tara frumoasa. Are potential turistic imens. Pacat ca sunt multe gunoaie. Este aceeasi mentalitate ca si in cazul coruptiei. E pacat. Trebuie sa se schimbe pentru ca Romania va face parte din Uniunea Europeana.


Lavinia Tudoran
×
Subiecte în articol: special romania româniei