x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special A curs deodată ploaie spumegată

A curs deodată ploaie spumegată

de Monica Andrei Capatos    |    04 Iun 2009   •   00:00
A curs deodată ploaie spumegată
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Mii de copaci doborâţi, acoperişuri smulse, cabluri electrice la pământ, conducte de gaze în pericol de explozie, maşini avariate, străzi blocate şi inundate, sunt doar câteva dintre efectele furtunii care a pus stăpânire pe întreaga ţară.



15 judeţe şi Capitala au fost afectate de furtună

600 de ha de teren agricol au fost inundate

5 drumuri naţionale au fost blocate temporar

Vijelia puternică de marţi seară a paralizat Bucureştiului. Au căzut 245 de copaci, dintre care 160 au blocat temporar arterele de circulaţie. 17 pomi sau crengi groase au căzut pe case şi 41 pe autovehicule. Un număr de şapte arbori doborâţi de furtună au afectat conducte de gaz sau de apă. "Mobilizarea factorilor responsabili s-a făcut destul de rapid, începutul a fost puţin mai greu la ADP-urile de sectoare, dar potrivit rapoartelor pe care le-am primit, echipele de teren au intervenit eficient. Cred că panourile publicitare ar trebui privite cu mai multă atenţie, în sensul că, la autorizare este necesară mai multă grijă pentru siguranţa cetăţeanului", a spus primarul general, Sorin Oprescu. El a precizat că la Electrica "a căzut legătura cu dispeceratul", fiind astfel înregistrate numeroase cazuri în care angajaţii ADP nu au putut interveni pentru îndepărtarea crengilor de pe firele de înaltă tensiune din cauza lipsei coordonării cu lucrătorii de la compania de electricitate.

SUTE DE COPACI, DOBORĂŢI
Furtuna a făcut ravagii în Sectorul 1, zeci de străzi fiind blocate de copacii căzuţi. Primarul Andrei Chiliman a declarat că până marţi noaptea au fost eliberate toate arterele principale, circulaţia fiind reluată în condiţii normale. În Sectorul 2 au fost afectate 19 străzi, printre care Şos. Petricani, Pache Protopopescu, Barbu Văcărescu, Lacul Tei şi Str. Fabrica de Glucoză. Edilul Sectorului 2, Neculai Onţanu, s-a deplasat pe Strada Maior Vasile Băcilă din Colentina, unde o parte din acoperişul unui bloc ANL a fost luat de vânt. Primarul a solicitat ANL şi firmei constructoare să intervină de urgenţă pentru refacerea acoperişului, urmând să demareze o anchetă. În Sectorul 3, nouă străzi au fost măturate de furtună, între care Istriei, Calea Vitan, Drumul între Vii, Barajul Dunării, multe panouri publicitare fiind aruncate în drum. În Sectorul 4, cele mai vizate zone au fost Tineretului şi Alexandriei. În Sectorul 6, dintre cei 51 de arbori prăbuşiţi, două treimi au fost ridicaţi, traficul fiind fluidizat. De asemenea, un număr de 12 maşini au fost avariate, însă nu au fost înregistrate victime. Copacii din parcuri au fost pur şi simplu smulşi din pământ. În Herăstrău 71 de pomi au fost doborâţi de vânt, în Parcul Circului - 17, în Cişmigiu - şapte, în Parcul Carol - trei, Tineretului 18, Floreasca - 21, Bordei - 23 şi Izvor - 2. Grădiniţa nr. 222 din Capitală n-a scăpat de furia vântului, aproximativ jumătate din acoperiş a fost luat de vânt, curtea unităţii de învăţământ fiind răvăşită, iar pereţii uzi, astfel încât cursurile au fost suspendate.

Bilanţul de pe urma potopului de marţi noapte
Vicepremierul Dan Nica a declarat ieri că în urma furtunii de marţi seară au fost afectate 15 judeţe şi Capitala, 140 de gospodării din 44 de localităţi, 600 ha de teren agricol şi cinci drumuri naţionale.

VĂLCEA. Au fost afectate localităţile Brezoi, Călimăneşti, Vaideeni, Slătioara, 21 de gospodării şi 50 de locuinţe fiind inundate. De asemenea, au fost inundate 400 ha teren agricol, în timp ce în Slătioara mai mulţi copaci au căzut pe liniile de tensiune, alimentarea cu apă potabilă a localităţii fiind întreruptă.

GORJ.
Au fost afectate Roşia de Amaradia şi Alimpeşti, fiind avariate 29 de imobile, 9 adăposturi pentru animale, 20 de podeţe şi două poduri.

PLOIEŞTI.
În municipiu s-a intervenit pentru evacuarea apei din canalizare, în 7 curţi şi locuinţe din zonele Ploieşti nord, Ploieşti sud, Ploieşti est.

NEAMŢ. Au fost afectate şase localităţi - Piatra-Neamţ, Alexandru cel Bun, Ţibucani, Gârcina, Vodeşti, Dobreni, fiind atinse de inundaţii 64 de gospodării şi cinci locuinţe. Au fost blocate drumurile naţionale DN12C, DN23, DN15C, fiind distruse 17 poduri şi podeţe şi trei autoturisme avariate.

BUZĂU. În judeţul Buzău, au fost afectate şase localităţi - Buzău, Râmnicu-Sărat, Verneşti, Săpuca, Gălbinaş, Merei, Greabănu, fiind avariate acoperişurile a două locuinţe şi al unei biserici, dar şi două autoturisme avariate de mai mulţi copaci căzuţi. Aproximativ 8% din culturile de grâu, rapiţă, viţă-de-vie şi fructe au fost afectate de furtună.

BRĂILA.
În comunele Movila Miresei şi Gemenele au fost lovite de grindină 500 de case, ale căror acoperişuri şi geamuri au fost sparte, iar 200 de hectare de teren agricol au fost inundate. Au fost afectate dispensarul comunal şi două şcoli.

ARGEŞ.
Au fost afectate cinci localităţi printre care Câmpulung Muscel, Piteşti, Curtea de Argeş, Merişani, Mihăieşti, fiind inundate 30 de gospodării.

GIURGIU.
În municipiul Giurgiu, acoperişul Liceului "Viceamiral Ion Bălănescu" a fost smuls de vânt şi aruncat pe stradă pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, afectând trei autoturisme şi reţeaua de energie electrică.

OLT. Au fost inundate localităţile Potelu, Ianca, Balş şi Corabia, fiind înregistrate 10 gospodării afectate. Forţele de ordine au intervenit pentru ridicarea pomilor căzuţi pe drumurile naţionale DN54, DN54A între localităţile Corabia şi Orlea, şi în localităţile Studina Vişina şi Corabia.

IALOMIŢA. În zona municipiilor Slobozia şi Urziceni, pe şoseaua naţională au căzut 21 de copaci, pentru ridicarea cărora au intervenit şapte autospeciale şi peste 30 de angajaţi.

Maşinile avariate, fără CASCO, rezolvate la poliţie

Aproape 60 de maşini au fost avariate, după ce pe ele au căzut copacii puşi la pământ de furtună. Marian Motoc, adjunctul Direcţiei Poliţiei Rutiere a declarat că proprietarii de autoturisme care nu au CASCO trebuie să vină la poliţie ca să primească adeverinţă pentru reparaţii. Proprietarii de maşini care au asigurare CASCO trebuie să meargă la firma de asigurare pentru a li se întocmi documentele necesare în schimbul banilor necesari reparaţiilor. (Mara Răducanu)

Prognoza pe trei zile

Valabilitatea codului galben pentru ploi s-a încheiat, însă acestea nu părăsesc teritoriul ţării noastre. Azi va ploua în toare regiunile ţării, iar temperaturile vor fi cuprinse între 6°C şi 27°C. Mâine, din punct de vedere al precipitaţiilor nu va fi nici o schimbare, însă maximele şi minimele vor mai creşte cu cel puţin un grad. De sâmbătă, însă, temperaturile revin la valorile normale: maxime de 32°C şi minima de 9°C, iar ploile încep să îşi restrângă aria. În Bucureşti va mai ploua doar azi, iar de mâine norii încep să se împrăştie. Azi vor fi 27°C, mâine - 26°C, dar începând de sâmbătă vom avea maxime de până la 30°C.

Romprest, la post
Sectorul 1 a fost zona cea mai afectată din Bucureşti de furtună. Compania Romprest Service a intervenit cu 217 persoane în peste 60 de locaţii ale sectorului, pentru degajarea a 40 de artere de circulaţie. În vederea deblocării traficului pe bulevardele principale, Kiseleff, Calea Dorobanţilor, Expoziţiei, Aviatorilor, Mareşal Prezan, au fost folosite utilaje destinate ridicării copacilor şi crengilor căzute: autoutilitare, hak-uri, vidanje şi drujbe. După eliberarea bulevardelor principale au fost intervenţii punctuale la câteva zeci de adrese din Sectorul 1 pentru ridicarea copacilor de pe maşini sau imobile şi pentru deblocarea arterelor secundare. Angajaţii Romprest, compania ce se ocupă de segmentul salubritate din Sectorul 1, şi-au continuat activitatea prin ridicarea copacilor de pe carosabil, din curţile unor imobile private sau de pe maşini. întreaga activitate de îndepărtare a efectelor furtunii a fost supravegheată, pe tot parcursul nopţii, de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi de responsabili ai celorlalte echipe de intervenţie.

Zbor cu turbulenţe

Nici aeronava prezidenţială n-a scăpat, în drumul său spre România, de toanele meteorologice. Preşedintele Traian Băsescu şi delegaţia oficială care l-a însoţit în vizita sa de stat în Israel au revenit marţi seară, în jurul orei 20:30, în ţară, în momentul în care la Bucureşti se declanşa furtuna, cu ploi în averse, descărcări electrice şi tunete. Zborul prezidenţial a avut însă parte de turbulenţe şi pe parcurs, undeva deasupra Mării Negre, după ce teritoriul Turciei fusese depăşit. Preşedintele venise la grupul de ziarişti care l-a însoţit în vizită, pentru a le oferi câteva elemente de background despre deplasarea în Israel, când avionul a intrat în zona de turbulenţă. Iniţial, preşedintele a făcut apel la experienţa sa marinărească, încercând să glumească şi să încurajeze jurnaliştii, afirmând că pe mare a avut şi momente mai grele. Cum fenomenele meteorologice şi-au văzut de treabă mai mult de 10 minute, preşedintele a fost nevoit să se aşeze şi să-şi lege centura de securitate, întrerupându-şi explicaţiile. Aterizarea avionului prezidenţial a avut loc exact în momentul în care asupra Bucureştilor se abătea furtuna, ceea ce a perturbat inclusiv programul de la Salonul Oficial al Aeroportului Henry Coandă. Pentru o fracţiune de secundă s-au înregistrat căderi ale reţelei electrice, preşedintele fiind bruiat de un sunet strident, provenit de la aparatura din sală. Traian Băsescu a fost nevoit să aştepte câteva momente până şi-a putut relua declaraţia de presă, dar tot nu a părăsit aeroportul decât după ce furtuna a mai pierdut din intensitate, din cauza blocajului în trafic din zona aeroportului. (Marina Constantinoiu)

×
Subiecte în articol: special sectorul avariate afecta