x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special A dispărut martora-cheie din ′Gaşca Nordului′

A dispărut martora-cheie din ′Gaşca Nordului′

24 Iul 2007   •   00:00
A dispărut martora-cheie din ′Gaşca Nordului′

Margareta Vărzaru, femeia de 89 de ani care a imbogăţit cu 20 de milioane de euro "Gaşca Nordului", nu mai este de găsit. Sesizăm Poliţia Capitalei asupra cazului.



Legăturile celor care au pus măna pe moştenirea Margaretei Vărzaru cu Primăria Generală şi cu Adriean Videanu sunt căt se poate de evidente. Nu e de mirare că numele lui Peter Braun apare in ultimele două mari scandaluri imobiliare bucureştene, iar Videanu joacă rolul edilului care apără spatele celor puşi pe făcut bani.


"Gaşca Nordului" sau "băieţii deştepţi din imobiliare", cu talentul de a găsi terenuri profitabile, are uşi deschise la Primăria Generală a Bucureştiului, ceea ce ii permite să-şi pună in aplicare planurile fără a mai pierde timp prin instanţe sau riscănd să i se pună in braţe oferte de despăgubiri neavantajoase. Ei cumpără moşteniri abia pronunţate, Primăria ii pune in posesie (sau le dă alte loturi, la schimb), iar detaliile legale şi tehnice care pentru alţii devin piedici insurmontabile, pentru ei nici nu există.


MILIONARA DIN BORDEI. Aşa cum v-au relatat ieri "Jurnalul Naţional" şi "Săptămăna financiară", "Gaşca Nordului" a mai dat o lovitură, cu largul concurs al primarului general, Adriean Videanu. După 11 ani de procese, Margareta Vărzaru, o bătrănică de 89 de ani, a căştigat in instanţă drepturile asupra unui teren din Strada Elena Văcărescu, nr. 55, respectiv pe malul Lacului Herăstrău şi in apropierea Cartierului Francez. Primarul a semnat iniţial punerea in posesie, dar imediat a atacat in instanţă chiar documentul pe care il eliberase. Pe motiv că acolo funcţionează o autobază a Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), Primăria ar fi fost dispusă să se bată pentru a o impiedica pe Margareta Vărzaru să-şi recupereze moştenirea. Şi dacă femeia ar fi fost un simplu cetăţean, in mod sigur, confruntarea ar fi continuat cel puţin căţiva ani.

Lucrurile au luat insă altă turnură. In septembrie 2006, Margareta Vărzaru, care abia fusese chemată la Tribunal de către Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), a văndut terenul aflat in litigiu către societatea comercială Fokus Invest SRL şi Romeo Virgil Tănăsescu. Situaţia s-a rezolvat repede, Primăria convenind cu toate părţile implicate să dea in locul terenului din Elena Văcărescu un altul situat la adresa Barbu Văcărescu, nr. 102, ceva mai mic - doar 7.700 mp, faţă de aproape 10.000 căt avea cel de sub garajul RATB. Diferenţa, PMB s-a angajat să o compenseze. Totul seamănă cu scandalul "Bordei", o manevră care să justifice rapida imbogăţire a unora, favorizaţi de administraţia locală.


BRAUN REZOLVĂ REPEDE. Afacerea s-a limpezit căt ai zice Titan-Mar. Asta după ce beneficiarii direcţi au devenit o societate, Fokus Invest, in spatele căreia se află americanul Peter Braun, un afacerist legat de numele primarului Videanu - in ciuda faptului că acesta neagă insistent orice legătură - , dar şi Romeo Virgil Tănăsescu, un alt apropiat al Primăriei - din căte se vede din şirul de favoruri de care a beneficiat de-a lungul timpului.

Peter Braun este legat de Fondul Romăno-American de Investiţii, finanţatorul care a ajutat Titan-Mar, firma lui Adrian Videanu, să cumpere Marmosim. Peter Braun apare şi in afacerea "Cathedral Plaza", care se poate rezuma intr-un scandal care a ajuns pănă la urechile papei şi pănă in plenul Parlamentului European: este vorba de o clădire de 19 etaje care se ridică in vecinătatea Catedralei romano-catolice. Terenul pe care se ridică acum construcţia a fost cumpărat de Peter Braun de la moştenitori, el apărănd in afacere in calitate de reprezentant al Negulici Construct SRL, devenită intre timp Millennium Building Development, societatea care dezvoltă "Cathedral Plaza".

Revenind insă la afacerea "Mătuşa Margareta" mai trebuie menţionat că implicarea activă a PMB in rezolvarea rapidă şi eficientă a situaţiei mai poate fi descifrată şi dintr-un detaliu minor şi cam ilegal. Expertul tehnic care a făcut evaluarea celor două terenuri propuse pentru schimb este Cornelia Slăvilă, angajată de către Margareta Vărzaru. In mod firesc, expertul trebuia numit de o instanţă sau de către Primărie şi nu de către beneficiarul/beneficiarii schimbului. Un detaliu insă care nu putea da peste cap solicitudinea peste cap a edilului- şef de a veni in sprijinul moştenitoarei şi al cumpărătorilor.


NAŞUL. Cristina Gabriela Popenici este asociatul care controlează, oficial, Fokus Invest, dar legăturile lui Peter Braun cu societatea sunt evidente mai ales că acesta mult timp s-a recomandat in calitate de preşedinte al societăţii. Braun şi Popenici apar impreună intr-o altă afacere cu căntec: Amgaz Furnizare SRL. In scriptele societăţii care invărte robinetele cu gaz metan de prin ţara romănească se regăsesc Braun, cu un procent de 45 la sută din părţile sociale, Cristina Gabriela Popenici, cu doar 10 procente, şi un alt american, Myron Michael Einik, un fost diplomat in Romănia. Einik şi Peter Braun au apărut mai intăi impreună in calitatea de administratori la Amgaz, o societate care a măncat multe milioane de euro de pe urma Romgaz. Cei doi infiinţează insă această societate, Amgaz Furnizare, şi o stăpănesc impreună, lor alăturăndu-li-se şi tănăra Cristina Gabriela Popenici. Tănăra a indeplinit pănă in momentul de faţă un rol necunoscut, dar o dată cu achiziţia acestui teren de la Margareta Vărzaru, schimbat intre timp de Primărie cu cel din Barbu Văcărescu, a devenit vărful de lance al afacerilor imobiliare năşite de Peter Braun, la umbra a diverse off-shoruri greu de dibuit.


Ultimă oră: a dispărut Margareta!

Ieri am incercat să dialogăm din nou cu Margareta Vărzaru. La domiciliul acesteia, unde de altfel am găsit-o săptămăna trecută, nu se mai putea intra. Bătrăna Margareta Vărzaru a fost, se pare, pusă la "loc sigur" de "Gaşca Nordului". In locul ei a apărut insă o persoană care a spus că este reprezentanta Margaretei Vărzaru. Femeia s-a adresat injurios la adresa reporterilor care au scormonit in scandaloasa afacere.
Sesizăm Ministerul Administraţiei şi Internelor faţă de pericolul in care
se află un martor preţios in descifrarea iţelor acestei afaceri imobiliare.


Schimb favorabil

Schimbul de teren propus de Primărie, deşi aparent ar ridica unele nemulţumiri pentru noii proprietari, pare să fie mult mai interesant decăt s-ar fi crezut. La faţa locului se poate constata că adresa Elena Văcărescu nr. 55 este străjuită de calea ferată Bucureşti-Constanţa, o vecinătate destul de nefericită, iar acelaşi drum de fier face legăturile cu oraşul destul de dificile.
In schimb, Barbu Văcărescu nr. 102 este mult mai bine situat. In apropierea Inspectoratului General de Poliţie, intr-o zonă rezidenţială şi de mare perspectivă şi chiar in buza a două mari complexuri comerciale. Compensaţia oferită de către PMB are calităţi deloc de neglijat. Din expertiza făcută de către Cornelia Slăvilă nu reies prea mari diferenţe intre cele două amplasamente, ba chiar Primăria rămăne datoare cu incă un teren in valoare de 1.850.000 de euro - pe care se angajează să-l ofere intr-un termen de 6 luni de zile - , pentru că, potrivit estimării făcute de femeia angajată de către beneficiari, valorile de piaţă ale terenurilor sunt perfect comparabile.


Primim de la primar

"Tema abordată astăzi in două dintre publicaţiile trustului de presă Intact, anume «servirea cu loturi» a «unei găşti» din anturajul meu mă obligă la următoarele precizări:
1. Terenul revendicat de doamna Margareta Vărzaru a fost retrocedat in baza Legii nr.10/2001, şi nu in urma unui proces in instanţă.
2. Dosarul a fost retrimis personal de mine de trei ori la Comisia pentru aplicarea Legii nr.10/2001, condusă la acea vreme de către viceprimarul Ludovic Orban.
3. De fiecare dată, Comisia şi-a menţinut punctul de vedere, responsabilitatea pentru punerea in posesie aparţinănd in fapt Comisiei şi doar formal primarului, conform legii. Restituirea in natură a terenului punea in pericol autobaza RATB Nordului.
4. In cursul verii trecute, m-am deplasat in teren impreună cu
dl Orban şi mai mulţi membri ai Comisiei pentru aplicarea Legii nr. 10/2001, tocmai in incercarea de a găsi o soluţie pentru salvarea autobazei RATB, modernizate in ultimii zece ani la standarde europene, din fonduri publice. Din aceste motive, am propus un schimb de terenuri.
5. Propunerea schimbului de terenuri a fost discutată in mai multe şedinţe de Consiliu General, in deplină transparenţă. Doar cu sprijinul consilierilor generali am reuşit să realizăm un schimb de teren cu proprietarul, astfel incăt autobaza Nordului a RATB să rămănă in proprietatea Municipalităţii.
Avănd in vedere cele prezentate, consider că autorii articolelor dau dovadă de rea credinţă, ceea ce mă determină să cred că este vorba despre o campanie de presă comandată politic, practică pe care o dezavuez. Mai mult, in timpul procedurilor pentru efectuarea schimbului de terenuri au fost manifestate interese private, care incercau să determine schimbarea destinaţiei terenului care urma să facă obiectul schimbului, lucru cunoscut, de altfel, de toţi consilierii generali.
Adriean VIDEANU"

×