x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special A doua apocalipsă după Cioran

A doua apocalipsă după Cioran

de Catalina Iancu    |    13 Apr 2011   •   17:02

Licitaţie arhivei Cioran de la Paris tulbură apele la Bucureşti şi Sibiu. Eleonora Cioran, cumnata lui Emil Cioran, a declarat recent că documentele scoase la licitaţie şi recuperate ulterior de avocatul George Brăiloiu, i-au fost sustrase cel mai probabil de Laurence Tacou, cu complicitatea unei românce pe nume Gina Puică, cele două având acces anul trecut în locuinţa sa. După vizita lor, Eleonora Cioran ar fi observat dispariţia unor documente, printre care şi diploma de bacalaureat a lui Emil Cioran.

Iniţial, Eleonora Cioran a spus că ea este cea care a înstrăinat documentele din perioada românească a scriitorului. Că i-ar fi dat arhivă, în urmă cu aproximativ zece ani lui Constantin Tacou, prieten apropiat al filosofului. După moartea lui Tacou, ar fi venit la ea fiica acestuia, Laurence Tacou, aceasta fiind interesată la rândul său de diverse documente. "A venit Laurence Tacou aici. Eu eram foarte bolnavă. Sufăr de hernie de disc, am 87 de ani. Ea a profitat de starea mea de oboseală. Erau şase persoane în cameră. Ea, pe undeva mi-a subtilizat şi aceste carnete. Motiv pentru care eu niciodată nu o să-i reproşez, deşi m-a durut, dar să ştiţi că nu era cazul să-i fac eu morală”, a povestit, prin telefon, Eleonora Cioran, marţi seară, într-un talk-show tv.

Eleonora Cioran a mai declarat că documentele care se aflau în posesia ei au ajuns în posesia familiei Tacou, proprietarii editurii L’Herne, care a publicat anumite lucrări ale lui Cioran.

Cumnata renumitului filosof a afirmat, de asemenea, că ar fi dorit să dea documentele Ministerului Culturii. Instituţia amintită a trimis cu ceva vreme în urmă un evaluator care a stabilit valoarea colecţiei la 100.000 de euro, însă nu a avut niciodată bani să cumpere manuscrisele. 
Potrivit Eleonorei Cioran, Aurel Cioran, fratele filosofului îi făcuse iniţial un testament lui Gabriel Liiceanu. L-a anulat însă pe acesta din urmă şi a făcut un nou testament în favoarea Eleonorei Cioran. "Documentele îmi aparţineau”, a afirmat aceasta. Fiul Eleonorei Cioran, Şerban Stavrescu, a susţinut afirmaţiile mamei sale, susţinând că arhiva Cioran a fost sustrasă şi că, după părerea lui, ar fi necesară sesizarea poliţiei în acest caz.

Precizăm că documentele ar fi fost sustrase anul trecut. În ceea ce priveşte licitaţia de la Paris, aceasta spune că nu a ştiut că se va organiza şi nici n-a luat nici un ban în urma licitaţiei.  
Cu o zi înainte de licitaţia din 7 aprilie de la Paris, Sorin Ilieşiu i-a trimis Ministrului de Externe Teodor Baconschi o scrisoare-apel prin care îi solicita acestuia să oprească licitarea celor 123 de obiecte provenind din arhiva Emil Cioran. Sorin Ilieşiu este coautor, împreună cu Gabriel Liiceanu, al filmului documentar de lung-metraj "Apocalipsa după Cioran”.

În scrisoare se arata faptul că peste opt ore urma să fie scoas la licitaţie lotul Emil Cioran: manuscrise, documente, fotografii, cărţi poştale, scrisori etc, obiecte care urmau să fie vândute prin Casa Binoche şi Giquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris. "Vă solicit imperativ să faceţi toate demersurile legale - direct sau prin intermediul ambasadorului României în Franţa, dl Bogdan Mazuru - pentru a opri vânzarea, parţial ilegală, a respectivelor obiecte care aparţin patrimoniului cultural al României”.

Sorin Ilieşiu a precizat că foarte multe dintre aceste obiecte urmau a fi licitate "aproape sigur - ilegal, întrucât au făcut parte din arhiva familiei Cioran păstrată la Sibiu, în propriul apartament, de Aurel Cioran (fratele lui Emil Cioran), decedat în 1997, la 83 de ani”. Acesta a adăugat şi probele pe care le poate pune la dispoziţie în acest sens: filmări profesionale, fotocopii şi xerocopii. "Toate aceste au fost realizate de mine la Bucureşti în 1994, când Aurel Cioran mi-a încredinţat pentru câteva săptămâni cea mai importantă parte a arhivei de familie referitoare la fratele lui, Emil Cioran, pentru a face filmări şi fotocopieri necesare realizării filmului documentar de lung-metraj "Apocalipsa după Cioran”, realizat de mine şi de dl Gabriel Liiceanu. Atunci când i-am restituit obiectele de arhivă, l-am întrebat pe Aurel Cioran cui va lăsa întreaga arhivă de familie, după moartea lui. Mi-a spus că dorinţa lui Emil Cioran, fratele lui, a fost să o lase Bibliotecii Astra din Sibiu şi că urmează să o doneze sau să facă un testament în acest sens”, se mai arată în scrisoare.

"Consider că se impune o investigaţie la cel mai înalt nivel profesional pentru a fi probat temeiul juridic al provenienţei obiectelor din arhiva Cioran”, a mai precizat Ilieşiu, enumerând şi ataşând câteva dintre fotocopiile unor obiecte ce au fost ulterior licitate la Paris.

×