x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "A fost un actor care a iubit dreptatea"

"A fost un actor care a iubit dreptatea"

de Ramona Draghici    |    08 Sep 2008   •   00:00
"A fost un actor care a iubit dreptatea"

ILARION CIOBANU ● A plecat spre alte orizonturi…
Zi de doliu ieri pentru filmul românesc! Încă un "Comisar", un "Ardelean" a plecat spre alte orizonturi… Actorul Ilarion Ciobanu ne-a părăsit, elegant, cu o lună înainte să împlinească 77 de ani. Familia sa a precizat că nu va da detalii despre înmormîntare.



ILARION CIOBANU ● A plecat spre alte orizonturi…
Zi de doliu ieri pentru filmul românesc! Încă un "Comisar", un "Ardelean" a plecat spre alte orizonturi… Actorul Ilarion Ciobanu ne-a părăsit, elegant, cu o lună înainte să împlinească 77 de ani. Familia sa a precizat că nu va da detalii despre înmormîntare.

Ilarion Ciobanu a plecat la prietenul său, Ovidiu Iuliu Moldovan, să joace pentru îngeri "Ardelenii"… Un cancer faringian l-a răpit de pe pămînt, dar va ajunge în Rai, pentru că a trăit frumos şi a fost bun. Toată lumea spune asta. "E o veste foarte proastă! L-am iubit, şi-l iubesc, şi-l respect pe domnul Ilarion Ciobanu. A fost şi va rămîne un Mare Actor. Avea o forţă imensă artistică, o francheţe şi un farmec deosebit. Era unic, un morocănos cu suflet de aur. Şi, peste toate acestea, punea un mare preţ pe dreptate", îşi aminteşte Maia Morgenstern, cu vocea înăbuşită de durere. "Îmi pare tare rău… Mă leagă de Ilarion Ciobanu o prietenie foarte strînsă, o relaţie care a pornit, la început, cu răceală, dar care s-a solidificat foarte mult, în timp. Detesta ieşirile publice, zgomotoase. Ştiu exact ce gîndea. A murit în linişte, cu foarte multă demnitate şi discreţie, fără tam-tam. A murit exact cum a trăit. Mă doare mult", ne-a declarat, în exclusivitate, şi Mircea Diaconu.

AMINTIRI. "Ieri seară am dat peste o fotografie unde Amza şi Ilarion rîdeau în hohote. M-am gîndit că trebuie să îl sun pe Ilarie şi să îi dau poza... Erau amîndoi foarte tineri, indecent de fericiti! Rar în această meserie întîlneşti oameni cu un astfel de caracter de fier şi de o asemenea creştinească modestie. Ilarie avea o duritate caldă. Ilarie era un poet. I-a fost lui Amza un prieten desăvîrşit. Rar, din ce în ce mai rar întîlneşti un astfel de Bun Simţ! Cu Ilarie puteai să pleci la drum lung, nu te-ar fi trădat niciodată. Amza l-a iubit tare. Nici măcar nu aveau nevoie să vorbească. Se înţelegeau tăcînd. Din nou viaţa mă pălmuieşte. Am amînat să-l sun aseară. Azi e prea tîrziu. Oameni buni, spuneţi celor de lîngă voi cît mai avem timp: «Te iubesc». Iartă-mă, Ilarie! Dumnezeu să-ţi Lumineze calea!", ne-a scris, cu lacrimi în suflet, Oana Pellea.

DISCREŢIE. Ilarion Ciobanu a fost singurul actor român de film care nu a păşit niciodată pe scena unui teatru, să joace. Ilarion Ciobanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A luptat continuu pentru a supravieţui şi nu s-a temut atunci cînd a fost nevoit să fie hamal sau miner. Familia sa a menţionat că doreşte discreţie totală în privinţa decesului artistului, refuzînd să dea detalii despre data şi locul unde va fi înmormîntat. Se pare că va fi incinerat.

PRIETENIE
"Îmi pare tare rău… Mă leagă de Ilarion Ciobanu o prietenie foarte strînsă, o relaţie care a pornit, la început, cu răceală, dar care s-a solidificat foarte mult, în timp. Detesta ieşirile publice, zgomotoase. Ştiu exact ce gîndea.
A murit în linişte, cu foarte multă demnitate şi discreţie, fără tam-tam. A murit exact cum a trăit. Mă doare mult".

Mircea Diaconu

RESPECT
"E o veste foarte proastă! L-am iubit şi-l iubesc, şi-l respect pe domnul Ilarion Ciobanu. A fost şi va rămîne un Mare Actor. Avea o forţă imensă artistică, o francheţe şi un farmec deosebit. Era unic, un morocănos cu suflet de aur".
Maia Morgenstern

MODESTIE
"Ieri seară am dat peste o fotografie unde Amza şi Ilarion rîdeau în hohote. M-am gîndit că trebuie să îl sun pe Ilarie şi să îi dau poza... Erau amîndoi foarte tineri, indecent de fericiţi! Rar în această meserie întîlneşti oameni cu un astfel de caracter de fier şi de o asemenea creştinească modestie.
Ilarie avea o duritate caldă. Ilarie era un poet. I-a fost lui Amza un prieten desăvîrşit. Amza l-a iubit tare"

Oana Pellea

Columna, seria Comisarul, Toate pînzele sus, seria Ardelenii

Debutul cinematografic al lui Ilarion Ciobanu (foto) s-a petrecut relativ tîrziu, la 30 de ani, cînd a jucat alături de George Calboreanu şi Ion Besoiu în "Setea" (regia Mircea Drăgan). Au urmat apoi peste 60 de producţii dintre care marea majoritate au fost filmate pînă în anii ’80. "Răscoala" (1965), "Columna" (1968), "Baltagul" (1969), "Mihai Viteazul" (1970), "Muşchetarul român” (1975), "Oraşul văzut de sus" (1975), "Ecaterina Teodoroiu" (1979) sînt numai cîteva dintre aceste producţii. În 1973, Ilarion Ciobanu debutează în seria lui Sergiu Nicolaescu "Comisarul", serie extrem de populară în care joacă în "Cu mîinile curate" şi "Ultimul cartuş". Roluri extrem de populare le face în miniseria TV "Toate pînzele sus", unde joacă alături de Ion Besoiu, Jean Constantin şi Sebastian Papaiani dar şi în primele westernuri româneşti, în regia lui Dan Piţa şi Mircea Veroiu: "Profetul, aurul şi ardelenii", "Artista, dolarii şi ardelenii", "Pruncul, petrolul şi ardelenii". După 1989, Ilarion Ciobanu a continuat să joace doar ocazional, în filme precum "Crucea de piatră – Ultimul bordel", "Terente – Regele bălţilor" şi "Tancul". (Sebastian S. Eduard)

Fiul, regizor

Ultimul film în care a jucat Ilarion Ciobanu este "Bored" (2004), un scurtmetraj de numai 3 minute în regia fiului său, Ioachim Ciobanu. Filmul s-a aflat în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti B’Fest, unde a şi luat un premiu pentru întreaga carieră. Era doar al cincilea film pe care artistul reuşea să-l facă după Revoluţie... (Sebastian S. Eduard)

×
Subiecte în articol: special ciobanu ilarion ilarion ciobanu ilarie