x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Absolutism - Costel Căşuneanu, sursă unică la stat

Absolutism - Costel Căşuneanu, sursă unică la stat

de Victor Ciutacu    |    14 Mai 2007   •   00:00
Absolutism - Costel Căşuneanu, sursă unică la stat

Conform criteriilor absolutiste ale lui Traian Băsescu, bunul său amic Costel Căşuneanu ar trebui să infunde puşcăria impreună cu aceia care i-au atribuit contracte fără licitaţie. Omul de afaceri din Oituz a facturat, numai in 2005, peste patru milioane de euro pentru contracte atribuite prin negociere cu o singură sursă.


Conform criteriilor absolutiste ale lui Traian Băsescu, bunul său amic Costel Căşuneanu ar trebui să infunde puşcăria impreună cu aceia care i-au atribuit contracte fără licitaţie. Omul de afaceri din Oituz a facturat, numai in 2005, peste patru milioane de euro pentru contracte atribuite prin negociere cu o singură sursă.

In lupta sa deschisă cu oligarhii, Traian Băsescu crede că orice contract atribuit de o instituţie publică fără organizarea unei licitaţii este penal.

Â

 "NEINFORMAT". Invitat la emisiunea "Intre bine şi rău", realizată de Liviu Mihaiu pe TVR 1, preşedintele suspendat a spus ritos că atăt cei care au dat contractele fără licitaţii, căt şi cei care le-au primit "se numesc infractori şi trebuie să meargă la puşcărie". In aceeaşi emisiune, Traian Băsescu a susţinut că nu are informaţii potrivit cărora societatea "bunului amic" Costel Căşuneanu, supranumit "Regele asfaltului", ar fi fost ales, in mod netransparent, ca partener privilegiat al Ministerului Transporturilor in timpul mandatului său. Mai mult, şeful statului ne-a sugerat să verificăm "in timpul cui şi de la cine au primit contracte" societăţile deţinute de oameni din grupul afaceriştilor săi preferaţi.

SURSĂ UNICĂ. Sensibili la sugestia preşedintelui Romăniei, fie el şi suspendat, am verificat. Conform datelor oficiale ale Ministerului Transporturilor, numai in cursul anului 2005, pe motiv de inundaţii, societatea comercială, PA&CO International SRL a omului de afaceri din Oituz Costel Căşuneanu, a prestat, pentru Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, şapte contracte atribuite prin negociere cu o singură sursă. Suma totală facturată de PA&CO, prin contracte atribuite fără licitaţii publice, doar către o singură Direcţie Regională, cea de la Iaşi, se ridică la 4,2 milioane de euro fără TVA. Pe lăngă acestea, tot in cursul anului 2005, societatea lui Căşuneanu a mai căştigat şi două licitaţii publice deschise, una la Braşov, cealaltă la Iaşi, dar sumele au fost minore (mai mici de 50.000 de euro fără TVA, in ambele cazuri) pentru o societate de amploarea celei din Oituz. In 2006, Compania Naţională de Autostrăzi a incheiat cu PA&CO doar două contracte, ambele prin licitaţie deschisă. Primul dintre ele, de 6,92 milioane de euro, pentru consolidare şi ranforsări pe DN 22C, al doilea, de 30,11 milioane de euro, impreună cu Euroconstruct (firma altor amici ai preşedintelui, care deţin celebrul restaurant Golden Blitz), pentru reparaţii pe Autostrada Bucureşti - Piteşti.

Â
ABSOLUTISM EXTREM. Deşi legislaţia romănească in vigoare permite ca, in caz de calamităţi sau intervenţii de urgenţă, statul să poată contracta servicii prin negociere cu o singură sursă, deci contractele lui Căşuneanu pot fi acuzate cel mult de lipsă de transparenţă, discursul absolutist şi pur electoral al lui Băsescu transformă, in percepţia publică, zeci de oameni de afaceri şi funcţionari de stat in infractori. Indiferent dacă aceştia se numesc Costel Căşuneanu, amic recunoscut de preşedintele suspendat, sau Gheorghe Dobre, ministrul democrat in mandatul căruia s-au incheiat contractele, discursul prezidenţial de la TVR aruncă asupra tuturor o prezumţie de vinovăţie.

Â

Â

Â

"Puşcăriabilii" preşedintelui

 Victor Ciutacu: (...) Vreau să vă intreb atăt: sunt de acord cu o mare parte a discursului dumneavoastră. Insă avem o problemă: discursul dumneavoastră este unidirecţional, domnule preşedinte. Şi o să vă dau căteva exemple. Nu v-am auzit spunănd aceleaşi lucruri despre domnul Costel Căşuneanu, care are 31 de contracte de asfaltare fără licitaţie, despre domnul Umbrărescu, despre domnii Besciu şi Vulpescu. Să inţeleg că numai mogulii şi oligarhii unora sunt răi şi ceilalţi sunt buni?

Traian Băsescu: Domnule Ciutacu, vă dau cuvăntul meu de onoare că nu ştiu de nici un contract fără licitaţie, dar dacă aflu, vă asigur...

Â

Datele sunt din Ministerul Transporturilor, domnule preşedinte.

OK. In cazul in care au primit contracte fără licitaţii, atăt cei care le-au dat, căt şi aceşti oameni, Căşuneanu, Umbrărescu, ... Bucşaru...

Â

Am auzit de el... o licitaţie la CFR, domnule preşedinte.

Vorbim de licitaţii din 2005 incoace, da? Sau despre ce vorbim?

Â

Vorbim şi de licitaţii din 2005 incoace.

Deci, in cazul in care aceşti oameni au luat lucrări fără licitaţii, atăt cei care le-au dat, căt şi cei care le-au primit se numesc infractori şi trebuie să meargă la puşcărie, da? Dar pentru că sunteţi interesat de aceştia, imi permiteţi...

Â

Sunt interesat in egală măsură de ambele grupuri de...

Imi permiteţi să vă fac o sugestie?

Â

Vă rog.

Vedeţi in timpul cui şi de la cine au primit contracte. Dacă dumneavoastră - ştiu că bateţi spre zona de... perioada Primăriei Capitalei.

Â

Bat spre Ministerul Transporturilor (...)

Â


×