x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Absolvenţi traşi pe dreapta la Şcoala de Poliţie Câmpina

Absolvenţi traşi pe dreapta la Şcoala de Poliţie Câmpina

de Mara Raducanu    |    Laura Calciu    |    26 Mai 2009   •   00:00
Absolvenţi traşi pe dreapta la Şcoala de Poliţie Câmpina
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Peste doar două zile - mai exact, la data de 28 mai - ar fi devenit poliţişti cu acte în regulă, însă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a blocat susţinerea examenului de absolvire. Vorbim despre cei 700 de elevi ai Şcolii de Poliţie Vasile Lascăr din Câmpina. Ieri ar fi trebuit să dea examenul oral şi proba practică... Nu a fost să fie. Criza, bat-o vina!



Se pregăteau de banchet. Erau gata să spună "adio" teoriei  şi să devină poliţişti în toată puterea cuvântului. Însă cum prin Poliţia Română socoteala din teren nu se potriveşte cu cea din biroul şefului, iată că viitorii absolvenţi au aflat stupefiaţi că vor mai sta vreo câteva  luni în "ucenicie". Elevii au apucat să susţină vineri examenul scris. Apoi, în timp ce se corectau lucrările, a sosit decizia de la Bucureşti. Aşa că vrând-nevrând, fără să le fie date prea multe explicaţii, "capii" au decis că aşa e cel mai bine. Tot ce se ştie este că până la susţinerea examenului, elevii vor fi în practică. Astfel, în loc să primească salariu, care este de maximum 1.500 de lei, vor primi 400 de lei pe lună. Absolvirea agenţilor de poliţie se amână, se pare, până la data de 1 octombrie. În perioada 15 august-15 septembrie, ei vor avea vacanţă. Fără plată, bineînţeles!

"Este o dispoziţie primită de la Inspectoratul General al Poliţiei Române care prevede că anumite etape ale examenelor de absolvire se amână până la o anumită dată care va fi precizată ulterior. Ei trebuiau să lucreze în toamnă, începând de la 1 octombrie, după care au venit dispoziţii care au spus că ei vor intra în serviciu de la 1 iunie, acum probabil n-aş putea să vă spun dacă se va reveni la programul iniţial sau nu", a declarat şeful Serviciului Comunicare şcolară de Poliţie Cluj, Marian Adrian.

ÎN LOC DE SERVICIU, PRACTICĂ

Pentru cei care visau să ajungă să-şi câştige singuri pâinea, decizia Ministerului de Interne de a bloca momentan examenul de absolvire a picat ca un trăsnet. Acest lucru se poate observa şi din scrisoarea primită la redacţia ziarului nostru de la un elev pentru care s-a năruit un vis. Şi pentru alţi 699 ca el. "Sunt elev la Şcoala de Poliţie Vasile Lascăr din Câmpina în anul II,  promoţia 2009. La data de 28 mai 2009 urma să aibă loc festivitatea de avansare conform planului de şcolarizare,  lucru care, din păcate, nu va mai avea loc. De ce oare? La această întrebare ne gândim de două zile, de când ne-au dat ştirea că şcoala care, normal, pentru noi urma să se încheie joi se va prelungi cu încă cinci luni. Cei din conducere nu au nici o reacţie, dând impasibili din umeri. Pregătirile pentru avansare erau în toi, totul decurgea conform graficului, ridicam ţinuta, efectuam reviste de front, mediile s-au încheiat, iar vineri am avut şi proba scrisă pentru examenul final. Exact după acest moment a început şi ghinionul nostru. Întâi s-a auzit la Cluj, după care vestea s-a răspândit şi la noi. Am dori ca prin intermediul dumneavoastră să aflăm cum e posibilă această bătaie de joc într-o instituţie care se vrea a fi una cu prestigiu. De asemenea, să aflaţi unde s-au evaporat banii alocaţi de la buget pentru salarizarea noastră, cumva pentru nenorocitele de campanii electorale? Dar asta înainte de a fi prea târziu şi a se muşamaliza totul."

TOT CRIZA...

Pentru a verifica cum stau lucrurile şi pentru a afla care au fost motivele luării unei asemenea decizii am întrebat direct la Ministerul de Interne. Răspunsul - unul de altfel anticipat - a fost din cauza crizei. "Da, într-adevăr s-a luat hotărârea aceasta, pentru că s-a preferat aşa decât să fie oameni daţi afară. Deocamdată vom vedea ce decizii finale se vor lua, însă cel mai sigur aceste luni vor rămâne pentru elevi ca o perioadă de practică", au declarat surse de la Interne.

PROMISIUNI ÎNCĂLCATE
Iată că istoria se repetă, căci nu este prima situaţie în care Dan Nica, bosul de la Interne, nu-şi respectă cuvântul. Acum câteva luni, după ce a pus mii de oameni să se înscrie la concursul pentru cele 1.200 de posturi de agenţi, a anunţat în ultimele zile că se suspendă totul din lipsă de fonduri. Asta deoarece, după ce a anunţat cu mare tam-tam că "s-a dat undă verde înscrierii la concurs", domnul ministru Nica şi-a dat seama că nu are bani să plătească salariile noilor angajaţi. Înainte să ne gândim la un loc în Poliţie, să-l mai credem?!

Superdotare MAI

Dintre toate instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, şcoala de la Câmpina este cunoscută şi prin faptul că este cea mai mare ca întindere şi capacitate. An de an, promoţiile au cuprins efective de până la 1.500 de elevi. Şcoala ocupă o suprafaţă de peste 39 ha şi în prezent şcoala dispune de un pavilion cu 58 săli de clasă, o clădire administrativă cu 36 birouri, trei săli de predare cu o capacitate de 150 de locuri fiecare, două biblioteci informatizate, trei laboratoare criminalistică, patru laboratoare de informatică şi o sală de internet, complex - camere de oaspeţi, săli documentare pe competenţe formative etc. Complexul de clădiri destinat cazării elevilor are o capacitate de aproximativ 1.400 de locuri.

"De asemenea, să aflaţi unde s-au evaporat banii alocaţi de la buget pentru salarizarea noastră, cumva pentru nenorocitele de campanii electorale? Cei din conducere nu au nici o reacţie, dând impasibili din umeri. "
elev Câmpina

×
Subiecte în articol: special scoala