x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Acuzaţi de crimă pe bâjbâite

Acuzaţi de crimă pe bâjbâite

de Andrei Ando    |    23 Sep 2009   •   00:00
Acuzaţi de crimă pe bâjbâite
Sursa foto: Andrei Ando/

Încă patru persoane sunt acuzate în ancheta elucidării uciderii lui Marian Cozma. Poliţia din Ungaria a audiat până acum peste 200 de persoane. 15 bătăuşi sunt urmăriţi penal, nouă persoane sunt arestate, trei bărbaţi sunt acuzaţi de omor. Varianta unei răzbunări pare tot mai neverosimilă în opinia anchetatorilor şi a avocaţilor celor acuzaţi. Acestea sunt ultimele informaţii în cazul Marian Cozma, culese de Jurnalul Naţional chiar de la cei implicaţi în anchetă.



Corespondenţă de la Veszprem
Deşi au trecut deja mai bine de şapte luni de la uciderea cu sânge rece a handbalistului român Marian Cozma, la Veszprem (Ungaria), opinia publică maghiară urmăreşte cu interes ancheta referitoare la suspecţii crimei. Tribunalul din Veszprem l-a eliberat la sfârşitul săptămânii pe unul dintre cei 14 arestaţi, iar pentru alţi cinci mandatele de 30 de zile au fost prelungite. O altă persoană (concubina unuia dintre făptaşi) este cercetată în stare de libertate pentru tăinuire. Nici unul dintre cei cinci nu este însă arestat pentru complicitate la omor sau omor. Capetele de acuzare cu care au fost trimişi în faţa justiţiei sunt tulburarea liniştii publice şi ultraj. Cei pentru care sâmbătă au fost prelungite mandatele de arestare sunt S. Tamás, R. István, K. Sándor din Enying, K. Róbert din Szebeny, B. Csaba din Veszprem. Aceştia au mai fost cercetaţi pe parcursul anchetei, fiind chemaţi de mai multe ori la poliţie. Ei se alătură altor opt persoane reţinute anterior. Poliţia a formulat acuzaţia de omor împotriva a trei dintre agresori, dar şi în cazul lor presiunea mediatică este enormă. Avocaţii apar săptămânal la televiziune pentru a pleda public cauza presupuşilor ucigaşi, construind scenarii halucinante. Scandalos, s-a ajuns chiar la acuzarea lui Marian Cozma că ar fi provocat crima din noaptea de 8 februarie din localul Patriota. Săptămâna trecută, poliţia din Veszprem a chemat la confruntări peste 20 de persoane, numărul celor implicaţi în anchetă şi audiaţi depăşind astfel cifra 200. Dr Kamarás Gábor, avocatului lui R. Sándor (unul dintre cei trei suspecţi principali ai crimei) susţine că nici unul dintre martorii audiaţi joi nu l-ar fi indicat pe clientul său ca agresor, că nu au văzut dacă l-a înjunghiat pe Marian. Pe de altă parte, a fost indicat de martori ca unul dintre participanţii la bătaie. Potrivit avocatului, ultimele audieri nu au clarificat cu nimic contextul producerii crimei, iar poliţia încă bâjbâie, de aceea are trei acuzaţi de crimă, în loc de unul singur. "Cel mai aproape de adevăr suntem dacă spunem că a fost vorba despre bătaia în discotecă a unor oameni băuţi, bătaie care a degenerat. Dacă asta e adevărat, iar materialele care ne-au fost puse la dispoziţie demonstrează această stare de fapt, va fi greu de condamnat pe cineva pentru omor cu premeditare", susţine avocatul.

TEORII
Cel mai renumit avocat local, dr Bösze Ferenc, şi-a construit propria teorie despre noaptea crimei. El susţine că ipoteza răfuielii intenţionate este fantezistă. Mult mai aproape de adevăr stă un alt scenariu: avocatul susţine că grupul acuzat acum pentru crimă a fost în discoteca Patriota şi cu o oră şi jumătate înaintea producerii dramei. Intenţia indivizilor era să le arate tuturor că ei sunt şefii. Au coborât în subsol, au schimbat câteva replici dure cu clienţii, s-au împins în ei, şi apoi au plecat - şi-au atins scopul, tinerii s-au speriat şi le-au recunoscut autoritatea. Au revenit mai târziu să le arate celor de jos că tot ei controlează situaţia, că ei sunt masculii localului. Numai că între timp clienţii s-au mai schimbat, au ajuns şi handbaliştii la faţa locului, iar aceştia nu s-au dat la o parte, nu au permis să fie puşi la respect. În opinia avocatului, uciderea lui Marian poate fi catalogată printre "accidentele" crimei organizate.

În schimb, Derzsy Pčter, şeful secţiei de cercetări penale a poliţiei locale, este mult mai tranşant decât avocatul. El susţine că autorităţile ştiu exact cine sunt criminalii şi care a fost mobilul crimei. "Avem dovezi clare, concrete, care îi incriminează!" - spune ofiţerul. Ei sunt acuzaţi de omor şi participare la omor, şi pot fi condamnaţi, în opinia poliţistului, chiar dacă nu se ştie exact care dintre ei a aplicat lovitura mortală. Derzsy spune că poliţia este decisă să îi tragă la răspundere pe toţi cei care au comis infracţiuni în noaptea fatidică în clubul respectiv, fie că au tulburat liniştea, fie că şi-au declinat identităţi false. Vorbele sale sunt confirmate de arestările recente. "Cercetarea continuă, dar cea mai mare parte s-a încheiat. Au mai rămas confruntările şi să punem cap la cap opiniile specialiştilor implicaţi în cercetare."

NU S-A GĂSIT ARMA CRIMEI

În ultimele luni, poliţia a cerut sprijinul pompierilor şi a răscolit de mai multe ori împrejurimile drumului pe care au fugit în noapte crimei făptaşii. Cuţitul cu care a fost ucis Marian nu a fost însă găsit. În opinia ofiţerului Derzsy Pčter, ar fi un rezultat bun ca până în decembrie faza de cercetare penală să se încheie şi dosarul să fie transmis procurorilor (în Ungaria, procedura este diferită de cea din România, unde ancheta în cazul omuciderii o conduce procurorul). Derzsy contrazice speculaţiile tuturor avocaţilor: "Nu este adevărat că Marian Cozma i-ar fi provocat pe agresori. Asta reiese în mod evident de pe caseta video. Acum ştim că agresorii nu îl cunoşteau pe handbalist şi nici pe coechipierii săi. Au descins la club după ce au sărbătorit la Enying, să continue distracţia". Prim-procurorul din Veszprem, Fejes Pčter, spune că poliţia are tabloul crimei secundă cu secundă, în urma verificării convorbirilor suspecţilor, la telefonul mobil. Potrivit procurorului, pentru acea încadrare a faptei pe care au stabilit-o poliţiştii, Codul Penal prevede o pedeapsă maximă cu închisoarea de 15 ani, dar în cazul unor suplimente de pedeapsă poate ajunge la cel mult 20 de ani. Potrivit actului de urmărire, arestaţii sunt cercetaţi şi pentru alte fapte: unii pentru proxenetism, ultraj, fals şi uz de fals.

Justiţia criminalilor

Postul de televiziune ATV din Ungaria a pregătit un material amplu în care evaluează situaţia presupuşilor criminali, şi a ajuns la concluzia că vor avea o soartă grea în puşcărie: "Vor fi jupuiţi de vii sau izolaţi total". Potrivit surselor citate de televiziune, în Ungaria, infractorii care atacă persoane mai slabe o duc greu după gratii, pentru că trebuie să suporte "justiţia criminalilor": colegii de celulă le iau mâncarea şi pachetele de acasă, le confiscă raţia de carne, îi obligă să le spele hainele şi să facă curăţenie în celulă, iar ca un apogeu al umilirii, îi violează sistematic şi îi bat. Pentru prevenirea acestei situaţii, conducerile penitenciarelor îi izolează total, nu permit nici un fel de contact cu ceilalţi. Mănâncă singuri, fac baie singuri, se plimbă singuri.

Reperele anchetei

8 februarie 2009: În Austria sunt arestaţi doi dintre suspecţii principali, R. Sándor şi N. Gyözö

13 februarie: Se predă Sz. Ivan

16 februarie: P. Gábor este prins la Budapesta

18 februarie: B. Csaba, arestat la Zalaegerszeg

6 aprilie: Prietena lui R. Sándor este pusă sub acuzare împreună cu un bărbat din Budapesta

20 iulie: Este prins K. Eugen

6 august: Este arestat R. Janos

13 august: Mandatul de arestare a cinci acuzaţi este prelungit cu 90 de zile

14 august: Poliţia anunţă oficial că ştie cine sunt criminalii

17 septembrie: Au fost prelungite mandatele de arestare pentru S. Tamás, R. István, K. Sándor, K. Róbert, B. Csaba

18 septembrie: Alte cinci arestări

19 septembrie: Tribunalul din Veszprem l-a eliberat pe unul dintre cei 14 arestaţi


"Dacă a fost vorba despre bătaia unor oameni băuţi, care a degenerat, iar materialele demonstrează această stare de fapt, va fi greu de condamnat pe cineva pentru omor cu premeditare"
Kamarás Gábor, avocatul unui suspect

×
Subiecte în articol: special