x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adi de la Valcea si-a luat strada

Adi de la Valcea si-a luat strada

de Alexandra Chivu    |    06 Feb 2007   •   00:00

Hacuirea spatiului public in detrimentul comunitatii ia forme aberante. Dispre-tuindu-i pe oamenii de rand, bastanii locali au in-ceput sa blocheze strazi-le, trecandu-le in folosinta proprie si exclusiva. Valcea a devenit capitala acestui gen de abuzuri. Pana si "starul" manelist Adi de la Valcea s-a facut stapan pe Strada Panait Istrati.

STRANGATORI. Familia Bojan a achizitionat terenul de casa cu tot cu caile de acces. Abuzul a devenit in timp un obicei al locului

Strazi private, felii de alei sau de strazi inchise si garduri plantate in mijlocul drumului. Toate acestea au devenit o moda in Valcea, dupa exemplul si exercitiul oamenilor de afaceri ori al politicienilor. Cu spiritul proprietatii ilegal de dezvoltat, pana si manelistii au recurs la moda "ulitelor" private, pe motiv ca "asa-i misto si modern".

Jurnalul National a prezentat anterior cum tonul confiscarii de strazi a fost dat in comuna Bujoreni, pe Strada Primaverii, o data cu inchiderea drumului printr-un zid de beton ridicat la cererea lui Denis Gogarnoiu, fiul directorului Finantelor valcene, si familia Felix si Denise Bojan, ulterior acestia achizitionand intreaga cale de acces de la fostii proprietari ai terenului din zona. Initiativa lor, contestata in instanta de alti proprietari din zona, pare sa fie bazata pe o ilegalitate, in conditiile in care utilitatile in zona (gaze, alimentare cu apa si canalizare - n.r.) au fost asigurate din fonduri publice, iar actele anterioare cumpararii drumului de catre acestia atesta ca respectiva portiune de teren era drum de acces. Contestatarii dreptului de proprietate al familiei Bojan asupra respectivului teren, SC Rovimet SA, sustin chiar ca atat in proprietatea actuala a acestora, cat si in cea impartita intre Gogarnoiu si magistratul Danut Cornoiu apar acum cateva sute de metri patrati de teren care nu le apartin acestora. "Daca este sa faca cineva o masuratoare pe proprietatile familiilor Gogarnoiu si Bojan de pe Strada Primaverii vor iesi in plus cateva sute de metri patrati la fiecare din ei. Diferenta o reprezinta suprafata de teren ocupata in urma extinderii in drum si pe alte cai de acces din spatele proprietatilor lor. Am atacat deja contractul de vanzare-cumparare incheiat in toamna anului trecut intre Lucica Ciuca si Denise si Felix Bojan pentru lipsa certificatului de atestare fiscala. In prezent, cazul este cercetat si de Inspectoratul Judetean de Politie Valcea", afirma directorul firmei Rovimet, Florin Toma.

DOVEZI. Cu primarul din Bujoreni, Alexandru Rosu, dand din colt in colt in momentul in care subiectul Strada Primaverii este abordat, dar cu o confirmare ca, la data de 07.09.2006, data tranzactiei strazii, nici un certificat de atestare nu a fost eliberat de serviciul de taxe si impozite al primariei, tranzactia apare drept rod al unei ilegalitati. In plus, in anii 1996-1997, la data primelor tranzactii cu parcele din zona, o schita cadastrala intocmita de SC Flam SRL Ramnicu-Valcea incadreaza strada privata a sotilor Bojan ca drum de acces. La fel, certificatul de urbanism eliberat in octombrie 1996 de primaria Bujoreni pentru unul din proprietarii de pe strada mentioneaza: "Terenul este proprietate personala si are iesire la DN 7. Terenul este de folosinta arabil si face parte din zona construibila, conform PUG al localitatii Bujoreni".

BARIERA MANELISTULUI. La doi pasi de Primaverii din Bujoreni, de data aceasta pe raza municipiului, un nou cartier de vile are intrarea blocata de o bariera. Proprietar in zona, cunoscutul manelist Adi de la Valcea spune ca decizia a fost luata de comun acord de toti proprietarii de teren si case de pe strada. "Strada noastra este privata, pentru ca asa am vrut noi. Inainte aveam numai necazuri cu tot felul de persoane care defilau prin fata caselor noastre cu tot felul de masini. Cateodata intorceau si camioanele. Pe mine nu ma incurca faptul ca, daca vreau sa ajung acasa, trebuie sa trec mai intai de o bariera. Suntem toti cei de pe strada proprietari pe drumul nostru de acces", sustine Adi de la Valcea. O strada mai jos, alta poveste de confiscare de bucati din drum. Programata pentru asfaltare in cursul acestui an, Strada Bujorencii din Ramnic este aproape injumatatita de-a lungul ei, pe latura stanga atat firmele din zona, cat si persoanele fizice care detin terenuri extinzandu-si dreptul de proprietate pana spre mijlocul strazii. Programata pentru asfaltare, Strada Bujorencii poate trece si printr-o ampla operatiune de demolare a gardurilor in cazul in care limitele proprietatilor nu au fost respectate. "Eu am dat spre proiectare Strada Bujorencii si voi trimite si un om sa faca masuratorile pentru a i le inmana proiectantului. Sunt sesizari din zona ca nu au fost respectate limitele proprietatilor, iar inainte de asfaltare vom lua la verificat si actele tuturor celor care au terenuri in zona", afirma primarul Ramnicului, Mircia Gutau.

MINTE DE OM SIMPLU. Manelistul preferat al lui Gigi Becali are o strada cu nume de scriitor celebru

STRAZI INVENTATE. Pe langa moda atribuirii drumurilor de acces catre diverse zone rezidentiale a titulaturii "Drum Privat", unii dintre ramniceni au patentat si moda inventarii de strazi, necuprinse in nomenclatorul cailor rutiere din oras, doar cu scopul de a prinde o amenajare a drumului de acces aflat in proprietate sau impartit frateste cu cate un vecin. Cazul cel mai elocvent il reprezinta cel al lui Nicolae Dicu, viceprimarul Ramnicului, care in primavara anului trecut si-a pietruit si si-a amenajat rigole pe drumul de acces catre proprietatea sa si a vecinului Traian Marginean, fost director in cadrul Electrica SA, sucursala Valcea. Fondurile, in valoare totala de 3,6 miliarde de lei vechi, au fost asigurate din banii destinati pentru combaterea efectelor calamitatilor din zona Goranu a municipiului Ramnicu-Valcea, lucrarile fiind executate de SC As Trans SRL. In ciuda faptului ca drumul spre vilele lui Dicu si Marginean nu este unul public, peste un miliard de lei au fost deturnati din banii alocati de Guvern.

DEPARTAMENTUL NATIONAL ANTICORUPTIE CONTINUA SA STRANGA DOVEZI
Dupa prezentarea in presa a modului in care bastanii si-au tras strazi private dupa bunul plac, procurorii anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Pitesti au inceput sa stranga probe la dosar, desi momentan nu a fost facuta nici o acuzatie. Un adevarat mar al discordiei, ulita privata a Bojanilor a fost propusa spre expropriere. Scandalul a izbucnit dupa ce familiile de stabi au stopat accesul spre alte proprietati atat prin blocarea efectiva a drumului, cat si prin montarea unor tablite indicatoare cu mentiunea: "Acces interzis! Proprietate privata". Eroare! In Planul Urbanistic General al comunei, actualizat ultima data in 2001, terenul figureaza ca drum public...
×
Subiecte în articol: special zonă strada valcea