x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adio, dar raman cu tine!

Adio, dar raman cu tine!

09 Iul 2004   •   00:00

Adrian Nastase nu va demisiona din functia de presedinte al PSD si isi va duce mandatul de prim-ministru pana la capat. El a renuntat la demisie si a anuntat ca va restructura conducerea PSD si va remania Guvernul, aceste decizii fiind rezultatul compromisului cu Iliescu.

SILVIU SERGIU

Ruptura dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase nu s-a produs, desi relatia celor doi a fost in aceste zile la fel de fierbinte ca si canicula de afara. In ciuda escaladarii fara precedent a tensiunilor dintre cei doi, presedintele si premierul au dezamorsat un conflict ce risca sa se transforme intr-o criza politica fara precedent in ultimii patru ani de guvernare PSD. Nastase nu a renuntat la sefia PSD, alegand sa mai dea o sansa acestui mariaj politic aflat in pragul divortului din cauza "nepotrivirii de caracter". Acest lucru a fost de altfel recunoscut de insusi Nastase. "In privinta actului de guvernare am avut o serie de diferente de opinie cu domnul Iliescu." Tot Nastase a dat ieri asigurari ca toate aceste "diferente" au fost "lamurite punct cu punct". "Referitor la relatia mea cu domnul presedinte Ion Iliescu, vreau sa precizez inca o data: intre mine si domnia sa este extrem de greu sa apara un conflict care sa duca la rupturi majore."

TEREN NEUTRU. Impacarea dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase s-a produs ieri pe teren neutru, dupa ce, la inceputul saptamanii, cearta dintre cei doi se consumase pe teritoriul sefului statului: Palatul Cotroceni. Ieri insa, concordia a fost atinsa in incinta unei locatii de protocol, Vila Lac 2, aleasa special pentru ca seful statului sa nu mai fie acuzat ca incalca Constitutia, implicand institutia prezidentiala in viata partidului de guvernamant. Primul a sosit la locul cu pricina premierul Adrian Nastase. La ora 8:26, cu doar un minut inainte de ora stabilita, premierul si-a facut aparitia intr-un jeep elegant, impreuna cu ministrul Eugen Bejinariu. A venit apoi seful statului, urmat de presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, vicepresedintele PSD, Serban Mihailescu. Nici unul dintre acestia nu a luat parte la "marea impacare". Iliescu si Nastase s-au inchis intr-o camera pentru a-si rezolva toate problemele tete-a-tete. Dupa aproape o ora si jumatate au plecat impreuna, cu masina presedintelui, catre Ambasada Austriei, pentru a semna in cartea de condoleante deschisa in memoria presedintelui austriac Thomas Klestil. Ambii au preferat sa pastreze suspansul, refuzand sa raspunda intrebarilor presei. "La ora 14:00, conferinta de presa la Guvern, cum v-am anuntat", le-a spus Nastase jurnalistilor, aruncandu-le un zambet complice.

Nastase anunta restructurarea PSD si remanierea Guvernului

La ora 14:30, premierul Nastase a facut anuntul oficial. "Nu voi demisiona din functia de presedinte al PSD pentru ca avem nevoie de schimbari radicale in interiorul partidului, iar eu sunt convins ca voi duce acest obiectiv la bun sfarsit. Imi voi duce pana la capat mandatul de prim-ministru, dar in perioada imediat urmatoare voi restructura si echipa guvernamentala", a spus Nastase.

Premierul a recunoscut ca zilele acestea plecarea sa din fruntea partidului de guvernamant nu a fost doar o inventie a presei, asa cum a sustinut presedintele Ion Iliescu. "Nu am considerat ca trebuie sa negam faptul ca am avut o problema dupa aceste alegeri. Din acest motiv am luat in calcul toate optiunile, inclusiv demisia mea din functia de presedinte al partidului", a spus Nastase.

SEPARARE. Premierul Nastase a apreciat apoi ca pe viitor activitatea de partid trebuie separata de cea de guvernare. "Atunci cand m-am gandit la demisia din functia de presedinte al PSD, am avut in vedere inclusiv faptul ca ne asteapta o perioada decisiva pentru integrarea tarii in Uniunea Europeana. Separarea intre activitatea de partid si cea de guvernare va fi de altfel una dintre propunerile pe care le voi inainta Congresului Extraordinar al partidului din luna august. Separarea o consider necesara, urmand a fi inclusa in statut si ea va fi aplicata incepand cu urmatoarele alegeri. Intr-o viitoare guvernare, indiferent de culoarea ei politica, echipa de la partid nu mai poate fi aceeasi cu cea de la Palatul Victoria", a spus Nastase. Ideea insa nu-i apartine, ci a fost avansata de presedintele Ion Iliescu, in cadrul intalnirii avute luni cu conducerea PSD.

CANDIDATURA. Se pare ca presedintele Iliescu a renuntat la ideea ca Nastase sa-si anunte candidatura la Cotroceni cat mai curand posibil. Dupa intalnirea cu seful statului, premierul Nastase a precizat ca problema candidatului PSD va fi transata la Congresul partidului din luna august. La inceputul saptamanii, in cadrul intalnirii de la Palatul Cotroceni, Iliescu i-a reprosat lui Nastase ca ezita sa isi anunte candidatura la Cotroceni."

RESTRUCTURARE. Premierul Adrian Nastase a anuntat ca in perioada urmatoare va fi dusa la bun sfarsit atat o restructurare a conducerii PSD, cat si o remaniere la nivelul Guvernului. Potrivit unor surse din PSD, schimbarile despre care a vorbit Nastase vor fi transate in acest week-end, iar duminica este posibil ca liderii partidului de guvernamant sa se intalneasca cu presedintele Ion Iliescu.

Ulterior, intr-un comunicat oficial, presedintele Iliescu a salutat discursul premierului pe care l-a asigurat de sprijinul sau pentru finalizarea cu succes a negocierilor de aderare la UE. "Restructurarea Guvernului si redimensionarea relatiei dintre acesta si partidul aflat la guvernare este o masura necesara si utila, care raspunde nevoilor guvernarii si asteptarilor cetatenilor", se arata in comunicat.

SINCRONIZARE PERFECTA

Ca sa poata urmari la televizor declaratiile premierului Adrian Nastase, presedintele Ion Iliescu si-a devansat cu 10 minute conferinta de presa programata dupa convorbirile cu omologul sau turc, Ahmet Necdet Sezer. Declaratiile de presa ale presedintilor Ion Iliescu si Ahmet Necdet Sezer au inceput la 13:35 si s-au incheiat dupa aproximativ 20 de minute, moment in care Iliescu l-a condus la masina pe omologul sau turc si imediat s-a uitat la ceas. In urmatoarele doua minute, seful statului a raspuns intrebarilor jurnalistilor in legatura cu intalnirea pe care a avut-o in cursul diminetii cu premierul Adrian Nastase si despre posibila demisie a acestuia de la conducerea PSD. Dupa intalnirea cu jurnalistii, Iliescu a urcat la cabinetul sau, exact in momentul in care au inceput declaratiile lui Nastase. E drept ca nu a fost tocmai o coincidenta, pentru ca premierul i-a dat o mana de ajutor sefului statului si si-a intarziat discursul de la Palatul Victoria, tot cu 10 minute.

A STAT OMUL SA REFLECTEZE

Desi premierul Adrian Nastase a recunoscut ca a avut intentia de a demisiona din fruntea PSD, presedintele Ion Iliescu a sustinut ca informatiile aparute in presa sunt "zvonuri". "Nu stiu de unde a aparut zvonistica aceasta. La noi, imaginatia este bogata. Probabil ca va face si precizarile cuvenite, dar lumea cauta intotdeauna senzatiile", a declarat ieri presedintele. Cat priveste faptul ca Nastase a clarificat abia dupa doua zile aceste informatii, seful statului crede ca premierul "a reflectat". "A stat omul sa reflecte asupra unor lucruri", a comentat Iliescu. El a precizat ca discutia sa cu Nastase a fost "un dialog amical" intre oameni care au colaborat multa vreme, adaugand ca el nu se amesteca in treburile interne ale partidului. "La ce solutii vor ajunge in ultima instanta este o chestiune pe care ei trebuie sa o gandeasca din toate punctele de vedere. Ne-am aplecat impreuna cu toata seriozitatea asupra concluziilor care se impun dupa alegerile locale, in plan teritorial", a mai spus presedintele. El a adaugat ca masurile de pregatire a partidului pentru alegerile generale vor face obiectul congresului PSD din luna august. "Cum anume, e treaba partidului de guvernamant", a adaugat seful statului. (Monica Iordache)

PANA LA CAPAT

"Nu voi demisiona din functia de presedinte al PSD, pentru ca avem nevoie de schimbari radicale in interiorul partidului, iar eu sunt convins ca voi duce acest obiectiv la bun sfarsit. Imi voi duce pana la capat mandatul de prim-ministru, dar in perioada imediat urmatoare voi restructura si echipa guvernamentala" - Adrian Nastase, presedintele PSD

DIFERENTE

"Vreau sa precizez inca o data: intre mine si domnul Iliescu este extrem de greu sa apara un conflict care sa duca la rupturi majore. De 14 ani am muncit impreuna la partid, am muncit impreuna in opozitie si la guvernare. Recunosc insa ca in privinta actului de guvernare am avut o serie de diferente de opinie cu domnul Iliescu. Astazi le-am lamurit punct cu punct" - Adrian Nastase, presedintele PSD

OPTIUNE

"Nu am considerat ca trebuie sa negam faptul ca am avut o problema dupa aceste alegeri. Din acest motiv am luat in calcul toate optiunile, inclusiv demisia mea din functia de presedinte al partidului. Mi-am asumat raspunderea pentru rezultatul alegerilor locale si am cerut ca si colegii mei de partid sa faca acelasi lucru" - Adrian Nastase, presedintele PSD

MOTIVE

"Atunci cand m-am gandit la demisia din functia de presedinte al PSD am avut in vedere separarea intre activitatea de partid si cea de guvernare. O consider necesara, va fi inclusa in statut si va fi aplicata incepand cu urmatoarele alegeri. Intr-o viitoare guvernare, indiferent de culoarea ei politica, echipa de la partid nu mai poate fi aceeasi cu cea de la Palatul Victoria" - Adrian Nastase, presedintele PSD
×