x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special ADOPTIILE IN EPISTOLE LA NIVEL INALT

ADOPTIILE IN EPISTOLE LA NIVEL INALT

06 Feb 2004   •   00:00

Va prezentam, in exclusivitate, corespondenta dintre premierul Adrian Nastase, comisarul Gunther Verheugen si ambasadorul SUA, Michael Guest, legata de adoptiile internationale, in privinta carora Romania este prinsa in capcana divergentelor dintre Uniunea Europeana si SUA.

Romania, intre ciocan si nicovala

"Jurnalul National" a intrat in posesia scrisorii de raspuns pe care premierul Adrian Nastase i-a trimis-o comisarului european pentru extindere, Gunther Verheugen. Gunther Verheugen i-a adresat zilele trecute o scrisoare de atentionare premierului Adrian Nastase, in care cerea, in primul rand, informatii in legatura cu infierea a 105 copii din Romania de catre familii din Italia, "in timp ce moratoriul privind adoptiile este inca in vigoare". Cotidianul britanic "Daily Telegraph" a mers mai departe, sustinand ca Verheugen trage un adevarat perdaf Romaniei in scrisoarea sa, amenintand cu posibilitatea suspendarii negocierilor de aderare la UE si retragerea unor fonduri europene. Informatiile acestea au fost ulterior negate de purtatorul de cuvant al comisarului, Diego de Ojeda, care a confirmat ca epistola cerea clarificari din partea Guvernului de la Bucuresti, pe tema adoptiilor.

SCRISOAREA. "Daily Telegraph" nu precizeaza cand a fost trimisa scrisoarea, dar premierul Nastase a declarat miercuri ca i-a si raspuns comisarului european, oferindu-i detalii lamuritoare in lega tura cu respectivele adoptii.

RASPUNSUL. Intr-un document datat 3 februarie, premierul Nastase i-a detaliat comisarului european situatia acestor adoptii, precizand ca Bucurestiul "considera eronate afirmatiile potrivit carora moratoriul privind adoptiile ar fi fost incalcat". "Cred ca este important de mentionat ca, desi Comisia Europeana a primit cu satisfact ie moratoriul, unele state membre ale Uniunii n-au fost de aceeasi parere", spune Nastase, amintind si "presiunile, insistentele si cererile repetate" prin care Guvernului i s-a solicitat renuntarea la moratoriu.

EXPLICATII. Nastase prezinta, sintetic, care au fost motivele pentru care acesti copii au ajuns in Italia. "Peste 65% dintre cazuri sunt copii cu varste intre 3 si 11 ani, ce sufera de toate consecintele institutionalizarii indelungate (...). Multi dintre ei sufera de hepatita B, sifilis sau epilepsie, afectiuni certificate medical si care i-au impiedicat sa-si gaseasca o familie adoptiva in tara." In plus, Nastase da asigurari ca "o revizuire calitativa a sistemului de protectie a copiilor este in plin proces". In plus, Guvernul Romaniei a trimis ieri o scrisoare si redactiei cotidianului britanic, atragand atentia ca articolul despre scrisoarea lui Verheugen contine "cateva informatii majore partinitoare si inexacte".

Un scenariu aproape imposibil
Problema adoptiilor a fost unul dintre principalele motive pentru care oficialii europeni Arie Oostalnder si Emma Nicholson au cerut ca UE sa suspende negocierile cu Romania. Scenariu insa destul de nerealist, din cauza birocratiei pe care ar implica-o. Daca amendamentele trec de Comitetul pentru Relatii Externe al Parlamentului European, raportul privind Romania ar ajunge in plenul Parlamentului European. Chiar daca documentul ar trece de Parlament, comisia trebuie sa recomande suspendarea negocierilor, intrucat o astfel de decizie nu figureaza in agenda Comisiei si a Consiliului European. Punctul final: votul unanim al Guvernelor statelor UE. Greu de obtinut, pentru ca Romania se bucura de sprijin.( MARINA CONSTANTINOIU )

Contraatacul ambasadorului Guest
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Michael Guest, este ingrijorat de ultimele declaratii ale demnitarilor romani legate de adoptii. Asa reiese dintr-o scrisoare, extrem de critica, pe care Guest i-a trimis-o ieri premierului Adrian Nastase. "Am fost tulburat sa aud ca va impotriviti categoric adoptiilor internationale. (...) Am transmis afirmatiile dumneavoastra la Washington", isi incepe ambasadorul scrisoarea, obtinuta in exclusivitate de "Jurnalul National". "De de doi ani am avut numeroase discutii cu dumneavoastra si cu Serban Mihailescu. Mi-ati comunicat repetat ca sustineti o noua lege a adoptiilor care sa includa adoptiile internationale ca o importanta optiune de rezolvare a problemei copiilor abandonati. In acest context, gasesc ultimele afirmatii atribuite dumneavoastra extrem de ingrijoratoare, insemnand ca ceea ce mi-ati comunicat repetat nu este, de fapt, adevarat", detaliaza diplomatul.
In asteptarea unui raspuns
Guest aminteste ca administrat ia SUA considera ca minorii abandonati "trebuie plasati in familii iubitoare de oriunde" fara ca, astfel, sa fie incalcate prevederile internationale. "As aprecia o clarificare, cat mai repede posibil, a pozitiei oficiale a Guvernului roman", incheie Guest. Scrisoarea sa a fost ieri prezentata ministrilor cabinetului roman in cadrul sedintei de Guvern. (Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: eveniment nastase