x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adrian Stoica: "Nu e atac, e complot"

Adrian Stoica: "Nu e atac, e complot"

31 Ian 2005   •   00:00

La finalul sedintei de ieri a Biroului Federal al FRG, secretarul general Adrian Stoica a afirmat ca lucrurile vor intra cat mai curand pe un "fagas normal".


VICENTIU NEAGOE, DRAGOS STOICA

HOTARAT. Adrian Stoica spune ca va rezolva in curand criza de la lotul de gimnastica
Dupa ce Octavian Belu si-a prezentat ieri dimineata demisia din functia de antrenor coordonator al lotului feminin de gimnastica, conducatorii FRG s-au reunit intr-o sedinta de urgenta la sediul forului din strada Vasile Conta.

REACTIE. Cel mai in masura sa ofere niste detalii concrete legate de situatia ivita in urma demisiei lui Octavian Belu ar fi fost presedintele FRG, Nicolae Vieru. Acesta insa a evitat sa faca orice declaratie, aruncand pisica in curtea secretarului general Adrian Stoica. "Am vorbit cu Belu de dimineata. Este extrem de afectat din cauza problemelor personale. Profesional ar putea sa se bata in continuare cu o lume intreaga, dar ceea ce i se intampla in particular l-a doborat. Nu era nevoie ca detaliile legate de viata sa privata sa fie facute publice in presa, pentru ca are dreptul sau la intimitate", a spus Stoica.

OPTIMISM. Legat de viitorul lotului feminin de gimnastica, secretarul general al FRG s-a aratat increzator ca lucrurile vor intra cat mai curand pe un "fagas normal", fara insa a preciza daca asta inseamna revenirea lui Belu la Deva sau numirea unui alt tehnician: "Noi incercam ca, in cel mai scurt timp, sa-l determinam pe Belu sa revina asupra deciziei sale. Nu avem in tara nici un antrenor de talia sa, si de aceea nici nu exista variante de inlocuire in acest moment. Trebuie sa ne miscam repede, pentru ca situatia lotului de la Deva este foarte delicata momentan. Fetele stau, nu stiu ce sa faca in situatia de fata, iar asa se irosesc zile foarte pretioase de pregatire".

ATENTAT. Incercand sa rezume pe cat posibil toata tevatura din ultimele zile, Stoica a declarat ca nu exclude posibilitatea existentei unei campanii dirijate impotriva gimnasticii romanesti. "N-as vedea un atac la adresa vreuneia dintre parti, adica a FRG-ului sau a lui Octavian Belu, ci, mai degraba, mi se pare ca este vorba de un complot la adresa gimnasticii romanesti", a afirmat secretarul general al FRG. Acesta a mai adaugat ca va fi convocata o sedinta a extraordinara a Comitetului Executiv pentru a lua o decizie in privinta crizei din gimnastica romaneasca. "Trebuie sa ne continuam activitatea chiar daca domnul Belu, in acest moment, este determinat de anumite situatii sa nu poata participa la pregatire. Exista mai multe variante. Nu as putea spune ca aceste variante ar fi ceva spectacular", a incheiat Adrian Stoica.

Adrian Stoica - "N-am stiut ca se dadeau bani"

Jurnalul National: De ce credeti ca Octavian Belu a invocat, ca unul dintre motivele demisiei, pasivitatea FRG in procesul cu Oana Petrovschi?
Adrian Stoica: Nu cred ca domnia sa a folosit acest cuvant. FRG a intrat in aceasta strategie de aparare, fiecare dintre inculpati avand o serie de avocati. Aceasta opinie nu este reala. Cred ca Belu are curajul raspunderii si nu cred ca acesta este motivul demisiei sale.

Stiati cum sunt platiti antrenorii la turneele private, ca primesc un procent direct de la sportive?
Va spun sincer ca n-am stiut. Fiind in sala la ultima infatisare a procesului cu Oana Petrovschi, am aflat cand a recunoscut Belu acest lucru. In urma cu mai multi ani, noi am discutat despre posibilitatea retinerii unor procente din castigurile inregistrate de sportivi, dar unii dintre gimnasti s-au impotrivit acestei variante. In aceasta situatie, am renuntat la proiectul respectiv.

Cum comentati retragerea Catalinei Ponor?
Nici asta nu stiu sigur, am auzit doar din mass-media. Ar fi pacat ca o tripla campioana olimpica sa se retraga in plina glorie. Noi vom face tot posibilul s-o convingem sa mearga mai departe, pentru ca mai are multe de spus in gimnastica de performanta.

Aveti cunostinta de vreo oferta din strainatate pentru Belu?
Nu, nu exista nimic de genul acesta. Problemele lui Belu sunt de alta natura.

In situatia creata, s-a gandit vreun oficial al FRG sa demisioneze?
Cui credeti ca i-ar folosi demisia noastra? Vreti sa punem gimnastica romaneasca pe chituci?

Textul demisiei Subsemnatul Octavian Belu, in calitate de angajat al Federatiei Romane de Gimnastica, in functia de Antrenor Coordonator al Lotului Feminin de Gimnastica al Romaniei, in conformitate cu dispozitiile art. 55 alin. 1 si art. 79 din Codul Muncii, va aduc la cunostinta DEMISIA, incepand cu data de 31 ianuarie 2005. In conformitate cu dispozitiile art. 79 alin. 4 din Codul Muncii, preavizul pentru incetarea contractului individual de munca este de 30 de zile calendaristice, corespunzatoare functiei de conducere pe care am detinut-o.

Octavian Morariu: "Federatia nu asigura un climat adecvat"

RASPUNDERE. Seful COSR crede ca "buba" e la FRG

Jurnalul National: Cum comentati demisia antrenorului Octavian Belu?
Octavian Morariu: Este o demisie pe care o regret sincer, luata in urma unei presiuni mediatice pe care nu o inteleg. Nu este ceva normal sa etalezi viata privata a cuiva, mai ales cand e vorba de doi mari antrenori ai sportului romanesc.

A contat faptul ca Octavian Belu a admis primirea acelor bani, in procesul cu Oana Petrovschi?
Banii primiti de la Oana Petrovschi arata lipsa unui climat adecvat la federatie, care sa evite asemenea momente si discutii inutile.

Veti incerca sa-l convingeti sa se razgandeasca?
Am discutat deja cu el si urmeaza sa ne intalnim, pentru a incerca sa indreptam lucrurile.

De ce nu s-a semnat pana azi contractul?
COSR nu semneaza contractul peste capul federatiei. Federatia stie ca resurse financiare exista. Asteptam doar programele, planurile de pregatire de la mai multe federatii.

Ati vorbit cu cineva din federatie despre acest lucru?
Voi vorbi cu domnul Vieru, presedintele federatiei. Dar nu-mi place sa discut in momentele de maxima incordare, astept sa treaca spuma. Lucrurile nu se trateaza la foarte cald. Sper ca saptamana aceasta sa le rezolvam. (Florin Gongu)

IOAN DOBRESCU II VREA INAPOI
Click pentru a mari imaginea
Secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Ioan Dobrescu (foto), a declarat ca membrii forului olimpic sunt dispusi sa faca orice este nevoie pentru ca antrenorii Octavian Belu si Mariana Bitang sa nu paraseasca lotul de gimnastica. "Am fost informat de cei din cadrul Federatiei Romane de Gimnastica de faptul ca Octavian Belu si Mariana Bitang au demisionat. Motivele sunt personale, legate de o anumita situatie care exista, dar pe care ne prefacem ca nu o cunoastem. Pentru ei suntem dispusi sa facem orice ca sa ramana aici", a sublinitat oficialul, care va interveni ca mediator in criza cu care se confrunta FRG.

"Este vital pentru noi sa ne pastram valorile. Am vorbit la telefon cu Belu, de care ma leaga o prietenie mai veche, si mi-a spus ca vrea o zi, doua sa se lamureasca. E dreptul lui, noi il asteptam", a mai spus Dobrescu, care considera ca nu este normal ca cei doi antrenori ai lotului de gimnastica sa se supere pe toata lumea. "Hai sa nu mai involburam apele. Acum chiar este nevoie de calm. Nu cred ca s-au intamplat lucruri ireparabile. A te supara pe toata lumea nu cred ca este varianta cea mai corecta. Se pot supara pe cei care au scris ceva despre ei, dar nu pe lumea sportului, care ii iubeste si este alaturi de ei", a incheiat secretarul general al COSR.

FINAL NEPUTINCIOS DE MANDAT PENTRU ANS
Inca presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), Constantin Diaconu s-a aratat dezamagit de vestea demisiei lui Octavian Belu si a Marianei Bitang de la conducerea lotului feminin de gimnastica. "Imi pare foarte rau ca la sfarsitul mandatului meu s-a petrecut un fapt atat de regretabil intr-o ramura sportiva care ne-a adus atatea satisfactii de-a lungul timpului. Nu are nimeni nimic de pierdut dupa aceasta demisie, decat sportul romanesc", ne-a declarat seful ANS. Diaconu nu crede ca exista sanse ca cei doi antrenori sa revina asupra deciziei: "Am urmarit si eu conferinta de presa si trebuie sa spun ca sunt pesimist in ceea ce priveste o reconciliere. La cat erau de hotarati, nu cred ca mai exista cale de intoarcere. Pacat, deoarece Belu si Bitang sunt poate cei mai titrati tehnicieni din istoria sportului romanesc. Demisia lor nu poate fi aruncata in spatele presei, cauzele renuntarii celor doi sunt mult mai ample si mai profunde".
×
Subiecte în articol: special stoica gimnastica adrian belu octav