x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afaceri de familie sub "umbrela" Pascu

Afaceri de familie sub "umbrela" Pascu

de Razvan Belciuganu    |    27 Ian 2006   •   00:00
Afaceri de familie sub "umbrela" Pascu
ANCHETA
Cazarma de la Eforie Sud a Brigazii din Sud-Estul Europei a fost construita de firma ginerelui actualului vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu-Mare, Gheorghe Ciocan. Lucrarile, in valoare de peste un milion de euro, s-au facut in perioada in care ministru al Apararii era Ioan Mircea Pascu, politicianul PSD care imparte o aceeasi vila chiar cu colegul sau de partid, Gheorghe Ciocan.

Brigada Multinationala de Mentinere a Pacii din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) isi muta sediul la fiecare patru ani. Nascuta in 1999 dintr-o initiativa regionala a ministrilor Apararii din Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Macedonia, Romania si Turcia, SEEBRIG a primit prima misiune la sfarsitul anului trecut. Astfel, brigada urmeaza sa se desfasoare la Kabul, in Afganistan, si va opera alaturi de Alianta Nord-Atlantica.

LUCRARILE. Cand sediul SEEBRIG s-a mutat la 16 mai 2003 de la Plovdiv, Bulgaria, la Constanta, ministrul Apararii de atunci, Ioan Mircea Pascu, a cules laurii acestui eveniment de diplomatie militara. La succesul evenimentului a contribuit si varul proaspat dat cazarmii din Eforie Sud de firma SC Lescaci Com SRL din Negresti Oas, judetul Satu-Mare - exact judetul in care Ioan Mircea Pascu a castigat in anul 2000 scaunul de deputat. Aceasta cazarma urma sa asigure cazarea personalului din Comandamentul SEEBRIG, prilej pentru care grija fata de lucrarile ce trebuia facute a fost maxima. Asadar, cazarma din Eforie Sud a fost preluata in administrare de Directia Administrativa si Servicii a MApN in anul 2000, iar lucrarile de reparatii si modernizare au fost demarate in februarie 2002 si s-au incheiat in aprilie 2003. Directia Relatii Publice a Ministerului Apararii Nationale ne preciza la 27 aprilie 2004 ca pentru reabilitarea spatiilor de cazare "s-au executat urmatoarele lucrari: suprainaltarea pavilionului A cu un nivel in vederea cresterii numarului de spatii de cazare, recompartimentarea spatiilor existente si amenajarea a 41 de apartamente prin refacerea finisajelor si instalatiilor aferente, in conformitate cu cerintele formulate de SEEBRIG, executarea unui rezervor de apa si a unei statii hidrofor etc."

SELECTIA. Am solicitat MApN in anul 2004 lista firmelor care au executat lucrarile si procedura de obtinere a contractelor. MApN ne-a raspuns evaziv: "Potrivit obligatiilor asumate de Romania in calitate de natiune gazda prin «Acordul privind Forta Multinationala de Pace din Europa de Sud-Est», ratificat cu OG nr. 43/12.08.1999, fondurile au fost alocate de la bugetul de stat. Valoarea lucrarilor a fost de 41,879 miliarde lei. Societatile specializate care au executat lucrari la locatia Eforie Sud au fost selectionate din baza de date a unitatii, conform HGR 461/ 2001, tinandu-se cont de capacitatea tehnica si financiara de a executa lucrarile sus mentionate, precum si avizul specific de securitate. Atribuirea contractelor a fost facuta in conformitate cu prevederile OU nr. 60/2001 privind achizitiile publice". Cum ministru al Apararii era Ioan Mircea Pascu se intelege ca numele firmei nu a putut fi spus. Intr-o intalnire privata, Ioan Mircea Pascu ne-a sugerat atunci ca aceste raspunsuri nu pot fi date, pentru ca respectivele contracte sunt confidentiale si firmele castigatoare trebuie sa-si dea acordul pentru ca MApN sa le faca publice.

ITALIA STIE. La 6 mai 2004 am adus si la cunostinta generalului italian Giovanni Sulis, comandantul de atunci al SEEBRIG, faptul ca raspunsul MApN nu facea altceva decat sa mareasca suspiciunea noastra si credibilitatea indiciilor de coruptie pe care ii aveam la data respectiva si am mai aratat ca maniera aceasta de a justifica derularea unor contracte cu bani publici poate aduce atingere prestigiului brigazii. La 11 mai 2004, generalul de brigada Giovanni Sulis ne-a raspuns elegant: "Suntem in asentimentul dumneavoastra de a avea o deplina transparenta in informarea corecta a opiniei publice privitor la utilizarea banilor publici si respectarea legalitatii in derularea contractelor pentru realizarea cladirilor destinate Comandamentului SEEBRIG".

CONTRACTUL. Dupa ce ministrul Pascu si-a incheiat mandatul, avand in vedere ca PSD a pierdut alegerile, Directia Relatii Publice MApN a putut sa ne faca publice companiile interesate de lucrarile la cazarma de la Eforie Sud, la o noua solicitare a noastra. Ni s-a precizat la obiect: "Cele patru societati care au participat la procedura de atribuire a contractului de lucrari privind reabilitarea spatiilor din locatia Eforie Sud sunt: SC Lescaci Com SRL, Negresti Oas, SC Moldocor SA Piatra Neamt, SC Elemo SRL Constanta si SC Coniz Romag SRL Pitesti. Contractul, in valoare de 41.878.880.000 lei, a fost atribuit SC Lescaci Com SRL". V-am prezentat mai sus primul raspuns al MApN, care specifica clar ca "societatile specializate care au executat lucrari la locatia Eforie Sud au fost selectionate din baza de date a unitatii". La un an de la aceasta adresa, MApN precizeaza la fel de clar: "La solicitarea dumneavoastra de informatii cu privire la contractele incheiate de MApN si firmele SC Lescaci Com SRL, SC Lescaci SRL si SC Tricotaje SA va comunicam ca la nivelul Statului Major General, al Directiei Administrative si Servicii si al Directiei Domenii si Infrastructuri nu au existat relatii contractuale cu firmele mentionate in perioada 2000-2004". Avand in vedere acest lucru, este de-a dreptul ciudat ca SC Lescaci Com SRL exista in baza de date a Directiei Administrative si Servicii a MApN.

Click pentru a mari
FARA DUBII. Declaratia de avere a lui Ioan Mircea Pascu demonstreaza relatia foarte stransa cu socrul castigatorului unui contract de un milion euro de la MApN

COINCIDENTE. Dar ciudateniile pot avea cel putin o explicatie. La Registrul Comertului apare ca patron al firmei castigatoare a contractului mai mare de un milion de euro Ioan Ciocan. Acesta este nimeni altul decat ginerele lui Gheorghe Ciocan, cel care pe timpul guvernarii PSD era prefect al judetului Satu-Mare. Acum, Gheorghe Ciocan este vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu-Mare, in vreme ce Ioan Mircea Pascu este parlamentar al acestui judet. Insa legatura dintre Ciocan si Pascu este mult mai profunda decat aceea de partid. Cei doi si-au construit impreuna o casa, iar acest lucru este certificat chiar in declaratia de avere a deputatului. Apoi, constructia acestei case de vacanta s-a facut taman cand firma ginerelui lui Gheorghe Ciocan ridica o cazarma cu destinatie internationala, banii fiind platiti din bugetul MApN. La intrebarile noastre, pe care le-am adresat in mod repetat lui Ioan Mircea Pascu privind aceasta coincidenta scandaloasa, fostul ministru a afirmat ca nu a stiut nimic de SC Lescaci Com SRL, ca oricum nu e dubios ca o firma din Satu-Mare sa obtina un contract la Constanta, pentru ca nu trebuie ingradita libera concurenta. Fostul ministru ne-a mai spus ca nu mai are nimic de adaugat si doreste sa publice un "drept la replica" dupa aparitia articolului, desi am insistat sa isi spuna propria versiune. Gheorghe Ciocan, tovarasul de casa de vacanta al lui Pascu, a refuzat sa faca orice comentariu.

"Am depus cea mai mica oferta"

Ioan Ciocan, ginerele afacerist, ne-a prezentat intr-o discutie ce a avut loc la sediul Jurnalului National opinia sa:

Jurnalul National: Domnul Ciocan va este socru?
Ioan Ciocan: Da, sigur. Am intrat intr-o selectie de oferte la Eforie Sud, unde am executat o lucrare de amenajari interioare, exterioare, consolidari si altele.

Cam ce valoare a avut contractul?
Vreo 30, 27 de miliarde.

N-au fost mai multe? Vreo 41?
41? Posibil. 37 de miliarde plus TVA, 41.

Cum ati ajuns la acest contract? Printr-o relatie de rudenie se face legatura...
Nu este adevarat, n-am nici o treaba nici cu socrul meu, nici cu... sunt separat. Am depus oferta, au mai fost veo cinci-sase firme, dintre care am depus cea mai mica oferta.

Deci a fost vorba despre o selectie de oferte sau despre o incredintare directa?
A fost selectie de oferta.

Toata lumea se intreaba cum ajunge o firma de la Satu-Mare sa faca niste constructii la Constanta.
Pai va spun ca lucrez si la Drobeta Turnu-Severin, si la Constanta, si in Timisoara, si in Caras-Severin.

La Drobeta este tot un contract cu Armata?
Nu, asta a fost singura lucrare si am spus ca nu mai vreau. Cladirea este foarte mare, iar cheltuielile mele au fost peste 75%.
×