x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afaceri reglate cu bata de baseball

Afaceri reglate cu bata de baseball

24 Apr 2004   •   00:00

O vasta grupare de recuperatori care actiona in judetele din centrul tarii a fost anihilata de politistii mureseni si harghiteni. Gruparea care actiona in stil mafiot a sechestrat, batut si deposedat de bunuri mai multe persoane. Printre victime se afla si un ziarist care investiga metodele recuperatorilor.

Dupa mai multe luni de munca informativa, politistii harghiteni au reusit joi noapte retinerea lui Istvan Csibi (38 de ani), unul dintre cei mai periculosi „oameni de afaceri". Acesta, la adapostul unor afaceri pe care le derula, se ocupa impreuna cu angajatii sai de perceperea de taxe de protectie si santaj. Cei care nu se supuneau aveau de-a face cu rigorile „legilor" impuse de Istvan. De cele mai multe ori erau deposedati de masini, totul facandu-se in plin trafic sau erau sechestrati si batuti. Anchetatorii au descoperit ca gruparea era compusa din membri ai lumii interlope din Miercurea-Ciuc, orasul hunedorean Balan si Galati. Printre acestia se afla criminali, talhari si batausi profesionisti.

„Cotizati sau o incasati"

Investigatiile politistilor au scos la iveala faptul ca mafiotii au comis, din 1999 si pana in prezent, nu mai putin de opt atacuri in sediile unor firme sau pur si simplu in plina strada impotriva celor care nu „cotizau" cu sume la „conturile" bandei. Istvan Csibi poza intr-un om de afaceri de succes, insa angajatii sai primeau ordine clare: „Cine nu este cu noi este impotriva noastra". Astfel, intr-o seara a lui noiembrie 1999, Augustin Suciu si Robert Tanko au patruns cu forta in curtea imobilului unei persoane, afirmănd ca au fost trimisi de Istvan sa recupereze o masina care apartine firmei. La refuzul victimei de a preda de buna voie autoutilitara Tanko a lovit-o de mai multe ori, in zona capului, provocăndu-i leziuni ce au necesitat 14-15 zile de ingrijiri medicale. La un an dupa aceea, mai precis pe 4 noiembrie 2000, Istvan si-a chemat bodyguardul, Robert Tanco, sa asiste la o discutie cu un partener de afaceri. Istvan i-a reprosat acestuia ca l-a pacalit cu bani intr-o afacere cu animale. La comanda sefului, bodyguardul l-a lovit pe invitat cu o bata de baseball. Victima a parat lovitura, dar s-a ales cu mana rupta.

„Aici am crescut"

In ianuarie 2003, Istvan, Karoly si alte doua persoane, toti in stare de ebrietate, au patruns si batut pe paznicul Centrului de Plasament Sumuleu-Ciuc, pe motiv ca acesta a refuzat sa-i permita accesul pentru a prezenta prietenilor locul in care a copilarit.

La sase luni dupa aceea, mafiotii au sechestrat o fata timp de patru zile. Tanara, in varsta de 17 ani, a fost rapita de pe Strada Brasovului, din orasul Miercurea-Ciuc, de Lorant Szabo, urcata cu forta intr-un autoturism si dusa la sediul societatii. Aici au inchis-o intr-o baraca, timp de o saptamana pazita fiind de patru „gorile", Alin Olteanu, Sandor Puiu, Ovidiu Voicu si Attila Kis.

Corectie pentru un ziarist

Furia mafiotilor s-a rasfrant nu numai asupra oamenilor de afaceri din zona, ci si asupra unui ziarist care investiga metodele de stoarcere de bani ale lui Istvan. La sfarsitul lunii septembrie 2003, ziaristul Zoltan Szondy a fost urmarit pana acasa, moment in care in parcare a fost calcat in picioare de oamenii lui Istvan.

Ion Alexandru, Eduard Pascu

Jaf la drumul mare

Cea mai spectaculoasa lovitura data de banda lui Istvan si condusa chiar de el a avut loc in septembrie 2003. Atunci, ziua in amiaza mare, cu doua masini au urmarit o autoduba pe soseaua care leaga Miercurea-Ciuc de Odorheiu Secuiesc. Soferul dubei a reusit sa evite blocajul facut de cele doua autoturisme. In cele din urma s-a refugiat in sediul societatii unde lucra, dar a fost prins si batut cu bate de baseball pana si-a pierdut cunostinta. De acelasi tratament a beneficiat si patronul firmei in cauza.

Mafiotii dupa gratii

Gruparea condusa de Csibi Istvan, 38 de ani, era compusa din: Robert Tanko, 28 de ani, Katona Janos, 34 de ani, Csaba Bartalis, zis Rigo, 26 de ani, Szabo Lorant, 29 de ani, Olteanu Alin, 35 de ani, Sandor Puiu, 25 de ani, Voicu Ovidiu, 35 de ani, Simon Karoly, 47 de ani, Kis Attila, 30 de ani, Zoltan Suciu, 28 de ani, Cucianu Florin, 34 de ani, Stefanita Daniel, 24 de ani, si Dobrea Nicolae, zis Cornel, 27 de ani. Toti au fost retinuti. Unii sunt deja condamnati in alte fapte.

×
Subiecte în articol: eveniment afaceri istvan