x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afacerist-securist, lichidat pentru secretele sale

Afacerist-securist, lichidat pentru secretele sale

de Valentin Zaschievici    |    19 Iul 2004   •   00:00

La inceputul anilor ’90, romanul nu stia ce inseamna asasinat la comanda. Teritoriul tarii era unul virgin pentru astfel de evenimente sangeroase. In dimineata de 20 februarie 1992, un om de afaceri, de profesie mecanic auto, fost informator inainte si dupa decembrie 1989, a fost impuscat in fata casei sale aflata pe strada Precupetii Vechi.

ALINA COVACI, VALENTIN ZASCHIEVICI

In dimineata zilei fatale, Andreescu a iesit din casa insotit de cumnatul sau, in jurul orei 8:45. Sotia lui, care plecase mai devreme cu o ora din casa pentru a duce copiii la scoala, vazuse pe trotuar un barbat care astepta. I-a relatat despre prezenta suspecta sotului sau, dar acesta nu se simtea amenintat in vreun fel. In timp ce pornea motorul, de masina s-a apropiat un barbat. Stefan Andreescu a lasat geamul jos, pentru a-l intreba ce doreste. In acel moment a fost impuscat cu foc automat. 13 gloante. O cifra cu semnificatie.

Dupa ce s-a asigurat ca si-a facut "constiincios" treaba, asasinul a plecat calm de la fata locului. Gunoierii, care la ora respectiva erau in cadrul portii, aveau sa vada o masina in apropiere - un Volkswagen sau o Dacia - in care s-ar fi aflat trei persoane. Anchetatorii au gasit la fata locului cele 13 tuburi de calibru 9 lung.

Cumnatul lui Andreescu, ranit si socat, nu a putut oferi anchetatorilor informatii esentiale. A putut relata doar ca a vazut o bucata de pardesiu si ca asasinul era inalt. Alti martori au relatat anchetatorilor ca vazusera un om "mai ciudat" pentru acea zona. Adica, facuse pe "ajutorul de semafor" o perioada lunga de timp, era elegant si avea aer de cetatean strain.

PORTRETUL VICTIMEI. Stefan Andreescu era un om pragmatic. Avea incredere numai in el, isi amintesc cei care l-au cunoscut. Atat inainte de 1989, cat si dupa Revolutie, Stefan Andreescu a fost informator pe linie externa pentru serviciile secrete din Romania. Nu se stie clar cu ce scop, cert e ca personajul nostru filmase pe camera video anumite scene cu evenimentele acelor zile. Nu se mai stie de soarta casetelor filmate de el.

La inceputul anilor ’90, isi aduc aminte anchetatorii, Andreescu a fost acuzat de autoritatile din Romania de complicitate la tainuirea unor furturi minore din magazinase aparute ca ciupercile: ABC-urile. Prin consignatia lui se vindeau si lucruri de provenienta dubioasa. Andreescu a deschis mai tarziu o afacere cu masini second-hand venite din vestul Europei, pe relatia Italia. Avea un garaj in Strada Dragos Voda, unde repara masini. Firma o avea impreuna cu un asociat turc. Prim-procurorul Dragos Nestor povesteste ca afacerile firmei erau in aparenta legale. La vremea respectiva, insa, era un mare vid legislativ. Negustoriile se faceau cum se putea, printre putinele reglementari legale. Anchetatorii isi mai amintesc ca la domiciliul lui Andreescu, atunci cand l-au perchezitionat, au descoperit doua arme cu aer comprimat. Pe acestea, defunctul nu le scotea din casa, doar se antrena tragand la tinta in curtea imobilului. Armele s-ar afla in continuare, dupa 12 ani, la Laboratorul de Criminalistica, pentru ca dupa moartea lui Stefan Andreescu nu le-a mai cerut nimeni.

MITICA DRAGOMIR. Sotia lui Stefan Andreescu, resemnata cu gandul ca probabil asasinii sotului sau nu vor mai fi aflati, si-a amintit si de casetele filmate la Revolutie. Nu mai stie ce s-a intamplat cu ele. "Stiu ca le-a dat la Securitate, apoi au aparut niste scene sterse dupa ce le-a dat. Dar unde sunt acum nu stiu", spune doamna Andreescu. Ea ne-a confirmat si informatiile primite de la niste anchetatori, acum pensionari: ca inainte de 1989, fostul sau sot a avut multe legaturi cu Dumitru Dragomir, actualul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. "Relatiile pe care le avea sotul meu cu Dumitru Dragomir erau foarte bune. Inainte de a intra Dragomir la puscarie i-a lasat la Stefan un fisic de bani, o masina - un Jeep - si mai multe bunuri, pentru ca avea incredere in el. Cat a stat acolo a trimis-o pe sotia lui sa ia ce avea la noi, bani si lucruri, dar Stefan se indragostise de Jeep. L-a vrut cu tot dinadinsul, dar nu s-a inteles la bani cu Dragomir.

Masina a ramas la noi, dupa ce sotul meu i-a dat niste bani. Dupa o perioada de timp a aparut un personaj, "Piticu", care i-a zis lui Stefan intr-o zi sa aiba grija cu masina, ca el a adus-o in tara. Atunci a fost prima data cand s-a speriat Stefan si a pus gratii la geam. La 2-3 zile, "Piticu" a murit strivit de o masina. E posibil de la raca asta sa fi aparut amenintari si controverse, dar Stefan il admira pe Dragomir. E posibil ca acesta sa-i fi incredintat lui Stefan niste secrete cu care sotul meu mai tarziu l-o fi amenintat", spune sotia, dupa 12 ani. Mitica Dragomir spune ca nu ii face placere sa stea de vorba despre morti. "Imi aduc aminte ca am lasat banii si masina la Andreescu atunci, dar consider acest episod incheiat. Nu ma mai intereseaza nici ce s-a intamplat cu masina", a fost raspunsul lui Dragomir.

MAGUREANU. Un alt personaj din viata lui Stefan Andreescu a fost Virgil Magureanu. Sotia lui Andreescu spune ca acesta l-a cunoscut pe fostul sef al SRI. Si politistii stiau acest amanunt. Referitor la legaturile cu Securitatea, doamna Andreescu mentioneaza ca, dupa uciderea sotului sau, "persoane din fosta Securitate, cunostinte de-ale lui Stefan sau ofiteri de legatura (cu unii dintre ei chiar fusesem la petreceri) se faceau ca nu ma mai cunosc cand ma intalneau pe strada".

Contactat telefonic de Jurnalul National, Virgil Magureanu spune ca isi aminteste vag despre caz, "care a fost deosebit la acea vreme". De asemenea, precizeaza ca nu a avut relatii personale sau profesionale cu Andreescu si nu stie ca acesta sa fi lucrat vreodata la SRI. "Incercati mai curand la celalalt serviciu de informatii", ne-a indrumat Magureanu.

SA-L PEDEPSEASCA DUMNEZEU

Vaduva lui Stefan Andreescu ne-a primit deschis, mirata fiindca mai exista ziar care sa se intereseze de moartea sotului sau. "Nu stiu daca se mai poate afla asasinul sotului meu. Cred ca detinea niste secrete despre oameni din Romania si poate ca a amenintat la un moment dat ca le va folosi", spune doamna Andreescu. Asteapta in continuare sa fie contactata de politie, in cazul in care poate ajuta la identificarea celui care l-a ucis pe Stefan. "Acum patru ani m-a cautat un politist de la IGP si m-a invitat la sediu. Cand am ajuns, mi-a spus ca este plecat intr-o misiune si de atunci nu m-a mai cautat. Tot asa cei de la Brigada Anticoruptie din ’97-’98 m-au cautat o data, dar n-au mai insistat", spune femeia. Intrebata ce ar face daca s-ar afla cine este autorul asasinatului, femeia spune ca ar zice doar "Sa-l pedepseasca Dumnezeu!".

DEL PAPPA

Presa vremii relata ca legaturile lui Stefan Andreescu pe linie italiana erau supervizate de Paulo del Pappa. Acesta ar fi fost cunoscut inainte de 1989, datorita vizitelor pe care le-a facut in Romania, in scopul unor afaceri cu Securitatea romana. El avea legaturi cu foarte multi oameni de afaceri romani, existand chiar indicii ca Paulo del Pappa ar fi fost agent Serviciul de Informatii Externe.

SUSPICIUNI

"De cate ori pomeneam de aceste legaturi mi se spunea sa-mi iasa din cap chestia asta. Sunt aspecte care mi-au dat de gandit." - Sotia lui Stefan Andreescu la 12 ani de la asasinarea acestuia

IN LUME

9 mai 1978 - Suprimarea lui Aldo Moro

Pe 16 martie 1978, liderul Democratiei Crestine, Aldo Moro, unul dintre cei mai respectati veterani ai politicii, a fost rapit, in plina zi, de Brigazile Rosii (grupare terorista de stanga). De cinci ori prim-ministru, Moro era artizanul "compromisului istoric" cu Partidul Comunist, care ar fi putut aduce, in sfarsit, stabilitatea pe scena politica. Pentru extremistii de stanga insa, acest compromis era raul absolut: in traditia "ascutirii luptei de clasa", ei promovau, dimpotriva, strategia terorii care sa duca la un conflict deschis cu puterea si, de aici, la revolutia finala. Interogat de rapitori intr-o asa-numita "inchisoare a poporului", Moro a facut dezvaluiri explozive pentru democrat-crestini si pentru intreaga clasa politica. In acest timp, ancheta ramanea fara rezultate, ca si tratativele mai mult sau mai putin secrete pentru eliberarea sa. La un moment dat se parea ca scopul politicienilor nu mai era atat eliberarea lui Moro, cat recuperarea marturisirilor sale din prizonierat.

Dupa 55 de zile de la rapire, cadavrul fostului premier, ciuruit de 11 gloante, a fost gasit, la Roma, in portbagajul unei masini. Inregistrarile marturisirilor sale au disparut fara urma. Desi, mai tarziu, Brigazile Rosii au fost destramate, iar liderii lor arestati si judecati, nici pana acum nu se cunosc toate amanuntele rapirii si asasinarii lui Aldo Moro. Diferite speculatii invinovatesc loja masonica "Propaganda Due", prezenta in mai toate dosarele politice nerezolvate din Italia acelor vremuri, sau alta forta care ar fi schimbat, in ultimul moment, decizia Brigazilor Rosii de a-si pune in libertate prizonierul compromis, intrucatva, prin dezvaluirile facute in captivitate. Despre "Propaganda Due" se cunoaste ca a fost activa si in Romania, prin reprezentanti de marca, la inceputul anilor ‘90.

SUMAR - EDITIE DE COLECTIE

O crima perfecta: fara probe, fara suspecti

Sacrificati la "Mineriada" din septembrie ’91

Puiu Tanase si Nicu Pamant: oroarea din Giulesti

Crima care a invrajbit o familie

Moartea rusoaicelor care au vazut ce nu trebuia

O singura victima si sute de suspecti

Cazul Moldovan a ramas un mister

Afacerist-securist, lichidat pentru secretele sale
×
Subiecte în articol: special masina ştefan dragomir andreescu