x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afară cu David!

Afară cu David!

de Razvan Belciuganu    |    05 Noi 2007   •   00:00
Afară cu David!
Sursa foto: Marin Raica/

Ministrul Internelor, Cristian David, a ţinut ascuns, timp de trei zile, faptul că procurorul Marian Sintion, consilierul său, a fost urmărit de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, serviciul secret care se află in subordinea sa. Filorii au fost prinşi in flagrant de Jurnalul Naţional. ● Citiţi şi:• Cristian David n-are onoare! • Ministrul David s-a dat in fapt • David, demisia! • Filorii sunt de la Interne ● Omerta, in cazul "Filaj la procuror" ● Filaj la procuror

Ministrul Internelor, Cristian David, a ţinut ascuns, timp de trei zile, faptul că procurorul Marian Sintion, consilierul său, a fost urmărit de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, serviciul secret care se află in subordinea sa. Filorii au fost prinşi in flagrant de Jurnalul Naţional.

Cotidianul nostru a dovedit săptămăna trecută că, in anul 2007, deşi facem parte din familia europeană, poliţia politică n-a dispărut. Dimpotrivă, se face poliţie politică, la intimidare şi agresiv, chiar faţă de magistraţi.

LUNI. Articolul Jurnalului Naţional a demonstrat existenţa unui filaj realizat de o echipă profesionistă asupra procurorului Marian Sintion, pe traseul DN 1 - Casa Presei Libere - Şos. Kiseleff - Calea Victoriei - Splaiul Independenţei - Piaţa Unirii - Str. George Georgescu. Filajul a continuat şi pe traseul de intoarcere, pănă la Casa Presei Libere. In operaţiune, am identificat cel puţin trei maşini: două Skoda Octavia, cu nr.

B-64-SGT, B-39-EGE, şi un Ford cu nr. B-49-ELU. De asemenea, procurorul a fost urmărit, mai ales pe străduţele strămte, şi de motocicleta cu nr. PH-43-LHF. Magistratul tocmai ceruse verificarea a 32 de chestori şi persoane cu funcţii de conducere din Interne, dacă au fost acuzaţi şi cercetaţi pentru fapte penale in dosarele Revoluţiei, mineriadelor, dacă au fost cercetaţi pentru fapte de corupţie. Marian Sintion a mai solicitat şi verificarea listei la CNSAS, pentru a se vedea dacă au fost colaboratori sau ofiţeri ai Securităţii şi au făcut poliţie politică, şi a mai cerut ministrului Cristian David să verifice in evidenţele ministerului dacă aceştia 32 au avut funcţii politice in PCR sau UTC inainte de ’89. Magistratul este şi autorul unor propuneri de reformare serioasă a MIRA: infiinţarea unei Direcţii Generale Afaceri Interne, prin unirea serviciului secret cu Direcţia Generală Anticorupţie şi a Corpului de Control; infiinţarea Poliţiei Naţionale, prin unirea Inspectoratului General al Poliţiei cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, pentru a se evita paralelismele şi pentru o mai bună gestiune a resurselor financiare, materiale şi umane; trecerea Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor la Ministerul Justiţiei; o ordine in trupele speciale, prin preluarea acestora de structura militară, Jandarmeria Romănă; infiinţarea unei Direcţii Generale de Poliţie Judiciară; propunerea de fundamentare a unui proiect de lege privind anularea plăţilor compensatorii ale celor care doresc să se pensioneze inainte de termen. Magistratul Marian Sintion a depus in acea zi o plăngere la Parchetul de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a se descoperi vinovaţii pentru acţiuni de intimidare asupra sa. Serviciul Romăn de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe infirmă orice legătură cu operaţiunea de supraveghere a procurorului.

MARŢI. In tot cursul zilei de luni şi apoi şi marţi, structurile MIRA rămăn paralizate, instituindu-se o adevărată "omerta" in jurul cazului. Nici ministrul Cristian David nu are vreo reacţie, deşi magistratul ii era consilier şi putea să fie urmărit de cine ştie ce grup infracţional, avănd in vedere dosarele complexe pe care le-a instrumentat. Mai mult, Cristian David nici nu s-a sinchisit să se vadă cu propriul său consilier, pentru a-l sprijini şi a lua atitudine impotriva urmăritorilor. Jurnalul Naţional a publicat in acea zi fizionomiile filorilor. Astfel, a oferit autorităţilor toate indiciile pentru rezolvarea cazului. Ministerul Apărării a infirmat şi el orice amestec in filajul realizat asupra magistratului. In după amiaza-zilei, subordonaţii ministrului Cristian David, reuniţi intr-o celulă de criză, au incercat să prezinte public faptul că, intr-adevăr, filorii sunt ai Internelor, dar că, de fapt, il protejau pe Marian Sintion. Magistratul insă a depus in acea zi o cerere de protecţie ministrului Cristian David. Cererea pe care ar fi dorit să o invoce angajaţii MIRA era din 2005, iar atunci secretarul de stat Anghel Andreescu, unul dintre cei aflaţi pe lista procurorului, nu a dat curs solicitării. In seara acelei zile, un comunicat suspect al Inspectoratului General al Poliţiei afirmă că numerele de inmatriculare ale autovehiculelor implicate in filaj aparţin unor persoane fizice, fără a mai prezenta detalii. Cu toate acestea, MIRA nu a avut nici o reacţie pentru protejarea procurorului.

MIERCURI. Prima parte a zilei provoacă agitaţie in jurul ministrului Cristian David. Devine evident că filorii aparţin Ministerului Internelor, mai ales după subterfugiile la care s-a apelat in cursul zilei trecute. Singura reacţie pe care a avut-o ministrul, cuprins de frica de-a avea in curte un caz de poliţie politică, este să-l dea afară pe procurorul Marian Sintion, fără ca măcar să-i comunice acest lucru. Astfel, Cristian David a solicitat CSM ca in şedinţa de joi să se discute incetarea detaşării magistratului la MIRA. Seara, la Marius Tucă Show, după ce deja se ştia ce scriau ziarele de joi, ministrul Cristian David recunoaşte că filajul aparţine serviciului secret al Internelor. Totodată, aruncă in eter un alt scenariu, cum că Marian Sintion este victima unei anumite grupări a serviciului, care, ştiindu-se restructurată, a pus la cale această operaţiune, pentru compromiterea reformei. Tot in emisiune, Cristian David a recunoscut că nu avea de ce să fie urmărit magistratul şi a dat in bălbăială cănd a fost pus in postura de a explica de ce a apărut comunicatul IGP, şi mai-mai că uitase că este şi ministrul Poliţiei. După cum spuneam, in ziarul Gardianul de joi deja se titra că motocicleta implicată in filaj este folosită de DGIPI, iar ministrul nu mai avea cum să nege evidenţele, şi tocmai de aceea a invocat "răzmeriţa", culmea, realizată de la eşaloanele 2 şi 3 ale serviciului.

JOI. Pentru poliţie politică prinsă in flagrant delict, Jurnalul Naţional i-a solicitat demisia de onoare ministrului. La Consiliul Superior al Magistraturii mazilirea de Cristian David a lui Marian Sintion a fost, conform procedurilor, o formalitate. Ministrul a continuat să-şi prezinte varianta cu "răzmeriţa" de la serviciul secret care se află in directa sa coordonare. In acelaşi timp, a găsit şi explicaţia pentru care l-a dat afară pe magistrat: faptul că Marian Sintion a făcut publică filarea sa. Incă o dată, la BBC, ministrul Cristian David recunoaşte: "Nu există nici un motiv real pentru ca el să fie supravegheat". Cristian David a mai incercat şi să se disculpe cu argumentul că Marian Sintion era incadrat ca şi consilier la serviciul secret. Dar nici această variantă nu ţine. Articolul 3 din Statutul magistraţilor spune că "procurorii numiţi de Preşedintele Romăniei se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, in condiţiile legii". Totodată, la articolul 58 se mai arată că "in perioada detaşării, judecătorii şi procurorii işi păstrează calitatea de judecător sau procuror".

VINERI. Ministrul Cristian David s-a aflat intr-o adevărată baie de imagine, prin turul făcut, de dimineaţa pănă seara, pe la televiziuni. Demnitarul s-a prezentat ca un individ preocupat de ceea ce se intămplă cu romănii din Italia, după oribila crimă săvărşită de un conaţional de etnie romă. Pentru acest caz s-a zbătut, a trimis poliţişti de urgenţă in Italia, dar pentru ceea ce i s-a intămplat fostului său consilier n-a schiţat nici un gest. Ministrul Cristian David nu a dat curs cererii de protecţie pe care i-a inaintat-o procurorul Marian Sintion, incă de marţi.

Articolul 77 din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor arată că: "Judecătorii şi procurorii in funcţie sau pensionari au dreptul de a li se asigura măsuri speciale de protecţie impotriva ameninţărilor, violenţelor sau a oricăror fapte care ii pun in pericol pe ei, familiile sau bunurile lor". Devine clar, ministrul Cristian David a girat actul de poliţie politică şi nu mai are ce căuta in fruntea Internelor!

Independenţa

"Procurorii numiţi de preşedintele Romăniei se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, in condiţiile legii (...) In perioada detaşării, judecătorii şi procurorii işi păstrează calitatea de judecător sau procuror"

Protecţie

"Judecătorii şi procurorii in funcţie sau pensionari au dreptul de a li se asigura măsuri speciale de protecţie impotriva ameninţărilor, violenţelor sau a oricăror fapte care ii pun in pericol pe ei, familiile sau bunurile lor"

Art. 3, 58 şi 77 din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor

razvan.belciuganu@jurnalul.ro

● Citiţi şi:• Cristian David n-are onoare! • Ministrul David s-a dat in fapt • David, demisia! • Filorii sunt de la Interne ● Omerta, in cazul "Filaj la procuror" ● Filaj la procuror

×
Subiecte în articol: special ministrul cristi david sintion