x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Agentii profesorali - Coruptia macina Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara

Agentii profesorali - Coruptia macina Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara

de Tiberiu Kiss    |    28 Feb 2006   •   00:00
Agentii profesorali - Coruptia macina Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara
ANCHETA
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe sentinta profesoarei de anatomie Adriana Gontean, de la UMF Timisoara, condamnata, in urma cu o luna, la zece ani de inchisoare pentru acte de coruptie, ca un nou seism, de aceasta data de o magnitudine mult mai mare, tinde sa faca una cu pamantul institutia de invatamant superior. La fel ca si in urma cu trei ani, la baza scandalului si a acuzatiilor de luare de mita stau studentii indieni de la sectia engleza a UMF Timisoara...

Totul a inceput in luna noiembrie a anului trecut, cand unul dintre studentii eminenti ai UMF Timisoara, Kaushal Shruti, a facut o contestatie, prin rectorat, catre Presedintie, Cabinetul prim-ministrului si catre cel al ministrului Invatamantului, acuzand ca sistemul de acordare a burselor pentru studentii straini este unul putred si corupt. "Eu sunt o studenta din India si am absolvit anul acesta UMF Timisoara, cu o medie generala de 9,72, dupa sase ani de studii, iar la examenul de licenta am obtinut nota 9,88. Media mea a fost cea mai buna dintre toti aplicantii pentru aceasta bursa, lucru care se poate verifica usor. Eu sunt o studenta serioasa, dar, fiind fata in India, parintii mei nu vor sa finanteze studiul meu postuniversitar. Daca nu obtin aceasta bursa, va trebui sa ma intorc acasa, unde nu voi putea sa-mi continuu studiile", se arata in contestatia care a ajuns si pe masa presedintelui Traian Basescu.

FILIERA BURSIERILOR. In acelasi document, Kaushal Shruti arata ca, in ceea ce priveste sistemul de burse al statului roman pe 2005-2006, printre castigatori s-a aflat si un student indian de la UMF Timisoara, Mohammad Babbar Hanna, care a reusit aceasta performanta cu o medie generala de numai 6,91, fapt confirmat si de foaia sa matricola! "Acest Mohammad Babar Hanna a cerut de la mai multi studenti sume cuprinse intre 7.000 si 8.000 de euro, pentru obtinerea bursei. Am refuzat sa-i platesc, intrucat am crezut ca bursele statului roman nu se pot cumpara cu bani sau influenta, ci doar cu merite si munca serioasa. Totusi am vazut ca, in acest caz, studentii care i-au platit lui Mohammad Babar Hanna au reusit sa obtina bursa. Am fost la minister sa fac contestatie si, cand am cerut sa vad listele cu studentii bursieri, mi s-a spus ca nu e treaba mea. Mai mult, nici macar rezultatele pentru bursele strainilor nu au fost afisate, ci doar cele ale romanilor. Eu stiu ca Guvernul roman face tot posibilul sa elimine coruptia din aceasta tara. Va rog sa rezolvati aceasta nedreptate si sa-mi dati o bursa ca sa pot sa invat in continuare", se arata in finalul epistolei.

Click pt a mari imaginea
SCANDALOS. Studenta indiana dezvaluie reteaua

TAXE STUDENTESTI. In asteptarea raspunsurilor de la Presedintie si Guvern, dr. Shruti Kaushal a trimis catre rectoratul UMF Timisoara un soi de autodenunt, cu un subiect care a agitat spiritele si a aruncat in aer institutia de invatamant superior, nu atat prin continut, cat prin probele atasate la acest document. Subiectul - implicarea in activitati de coruptie a profesorului Andrei Motoc de la Anatomie sectia engleza de - studenti straini! "Comportamentul sau fata de studenti a fost revoltator de la inceput. Spunea studentilor ca este foarte puternic si ca manevreaza IJP Timis si SRI Timis. Practic, a creat o atmosfera de teroare. La vremea respectiva, unul dintre colegii mei a sesizat rectoratul prin e-mail, dar dr. Motoc a scapat nevatamat, cerand mai multor studenti, inclusiv mie, sa scriem in favoarea sa ca nu ia bani de la studenti. Cert e ca nu a acceptat bani numai pentru Anatomie, ci si in numele altor profesori...", se arata in documentul exploziv, inregistrat la UMF Timisoara.

TEHNICI DE ABORDARE. In "scrisoarea deschisa" dr. Shruti arata ca profesorul de la catedra de Anatomie, Andrei Motoc, are anumite tehnici de colectare a sumelor de bani de la studenti. "Are cativa «pesti» pe care i-a autorizat sa ia bani: Mohammad Babbar Hanna, Suneem Khan si Nilima Kundnani. Acesti studenti ameninta constant pe ceilalti in numele sau, fortandu-i sa plateasca. De exemplu, anatomia pe un semestru costa intre 300-350 $. Examenul de licenta din septembrie 2004 a fost, de asemenea, delapidat de dr. Motoc, in sensul ca acesta a luat de la mai multi studenti sume cuprinse intre 150 si 200 $. Studentii erau speriati, deoarece examenul era in limba romana. Dr. Motoc a oprit, personal, pe unul dintre prietenii mei in fata decanatului si i-a spus ca daca vrea sa treaca, trebuie sa-l contacteze pe Nilima sau Babbar. Acestia i-au spus, la randul lor, ca trebuie sa plateasca 150 $, dar a refuzat si a incercat sa-i convinga si pe alti colegi sa nu plateasca, fapt care l-a infuriat pe dr. Motoc. La Mohammad Babar acasa, dr. Andrei Motoc s-a laudat, in fata mai multor studenti, ca va avea grija ca «neplatitorii» sa nu ia examenul. Astfel, a planificat asezarea in sala de examen intr-un mod absurd, in sensul ca studentii care au platit stateau in spate, iar cei care au refuzat, chiar in fata, sub nasul lui. Alatur o copie a asezarii in sala, pentru a-i confirma prefecatoria", explica dr. Shruti Kaushal.

Click pt a mari imaginea
SHRUTI. Cu note maxime a fost inlaturata de la bursa

BURSE SI STRIPTEASE. In finalul armaghedonului, studentul eminent al UMF Timisoara sustine ca profesorul de Anatomie "nu numai ca lua mita pentru examenele sale, dar, din acest an, a inceput sa comercializeze si bursele acordate de Ministerul Educatiei". Dr. Shruti arata ca, prin intermediul celor trei "antemergatori", mai multi studenti indieni, care au platit "taxa de anatomie", au ajuns bursieri ai statului roman. "Contactele dr. Andrei Motoc in minister par sa fie la departamentul de relatii internationale Bucuresti. In 2005, cand am mers la minister cu alte treburi, un angajat de la acest departament mi-a spus ca, daca vreau bursa, trebuie sa iau legatura cu Nilima Kundnani. Atunci cand, in calitate de candidat meritoriu, am trimis la Ministerul Educatiei o contestatie pentru bursa, la departamentul de relatii internationale a fost trimisa o scrisoare, semnata de 14 studenti de la UMF Timisoara, care sustineau ca nu merit bursa...", conchide dr. Shruti Kaushal.

SURPRIZE, SURPRIZE. Interesant de mentionat este faptul ca, in urma cu aproximativ trei ani, Mohammad Babbar Hanna, Suneem Khan si Nilima Kundnani au condus revolta studentilor indieni impotriva profesoarei de anatomie Adriana Gontean, nimeni alta decat colega de catedra si de sectie engleza a dr. Andrei Motoc. In urma scandalului, dr. Gontean a fost retinuta si condamnata la zece ani de inchisoare pentru luare de mita si foloase necuvenite. Cert e ca, de dupa gratii, prof. Adriana Gontean a inceput sa explice unor procurori de la DNA cum a fost santajata de un "antemergator", care i-a cerut o taxa de protectie de 30.000 $, in numele a doi ofiteri superiori de la SRI Timis. In alta ordine de idei, mai multi profesori din cadrul UMF Timisoara sustin ca, in mai multe randuri, cadre didactice, in special cele de la sectia engleza a insitutiei de invatamant superior, s-au plans ca au fost amenintate, voalat, de doi studenti indieni, "ca nu e bine sa se puna cu ei, caci vor ajunge pe mana Securitatii".

"TE PISI CONTRA VANTULUI"
"In septembrie 2000 m-am trezit cu un student ca vine si imi spune ca el nu poate sa dea bani ca sa-si treaca examenul. Atunci am aflat ca Motoc strangea bani in numele meu. Am avut o discutie cu el si mi-a spus pe scurt ca nu e bine ce fac. Mai apoi m-am trezit cu acest Balintoni de la SRI (n.n. - lt. col. Silviu Balintoni, contraspionaj SRI Timis), care m-a scos din examen, s-a prezentat si mi-a spus ca exista studenti care trebuie trecuti, pentru ca sunt informatorii lor. Era nervos. «Te pisi contra vantului si o sa te uzi pe picioare», mi-a atras atentia acest Balintoni. Am si acuma biletele cu numele celor care trebuia sa treaca examenele"
Adriana Gontean
fosta prof. de Anatomie, condamnata la zece ani de inchisoare

LECTIILE
  • Interlocutor: Daca in discutia care urmeaza intervine orice fel de avantaj material, nu te supara, dar o sa te poftesc afara.
  • Dr. Motoc: Dragul meu, nu e problema de mine. Eu plec lejer. Eu nu vreau nici sa-ti impun, ca mie mi se falfaie. Nu vrei, bine. Ma duc si spun ca nu vrei si asta e. La un moment dat, tot se va rezolva. I-am trimis la Niculescu (n.n. - Virgil Niculescu, prorector UMF Timisoara), ca el e sefu’, p...a lui Hector. Niculescu i-a invartit si acum are o lista cu ei. Ca atare, eu stiu niste indivizi care, dupa parerea lui ICA (n.n. - diminutiv pentru Virgil Niculescu), ar trebui sa treaca. Vrei, bine, nu vrei, bine. Eu pot sa-ti spun ca daca ma lasi pe mine sa ma ocup, atunci iti iese si tie un beneficiu. Domnule, eu stiu toate lectiile, crede-ma. Nu exista lectie pe care sa nu o stiu in domeniul asta.
    Discutie intre dr. Motoc si un alt cadru didactic, inregistrata audio
  • UITATI-VA IN CONTURILE LUI!
    Suneem Khan si Mohammad Babar Hanna au negat orice fel de implicare in acest scandal si, mai mult decat atat, faptul ca ar fi luat bani de la studenti in numele dr. Andrei Motoc. Interesant de mentionat este faptul ca dr. Motoc este nasul de cununie al dr. Babar. "Relatiile noastre cu profesorul Motoc sunt normale. Nu am fost favorizati in nici un fel. Nu credem ca dr. Motoc a luat vreodata spaga de la vreun student. E un om cinstit. Nimeni nu poate sa spuna ca a dat vreodata ceva acestui om. In schimb, putem sa va spunem ca o buna parte din profesorii de la UMF Timisoara iau bani de la studenti. S-a ajuns pana acolo incat unii dintre ei retin pasapoartele studentilor straini pana cand acestia primesc bani din tara lor, ca sa fie siguri ca-si vor recupera «taxa de examen». Cel care se afla in spatele scandalului este un student indian. Stim noi cine e si cu ce se ocupa. Uitati-va prin conturile lui bancare si o sa va minunati. A venit fomist si acum e mare om de afaceri. Dar nu ramane asa..."
    ×