x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Agentul Bujduveanu, sendviş între FBI şi CIA?

Agentul Bujduveanu, sendviş între FBI şi CIA?

de Andrei Badin    |    09 Oct 2008   •   00:00
 Agentul Bujduveanu, sendviş între FBI şi CIA?

EXCLUSIV: Român prins în scandalul "arme pentru Iran"
Cetăţeanul american de origine română Traian Bujduveanu a fost arestat recent în Florida, pentru că ar fi furnizat "materiale militare" Iranului. Bujduveanu este un personaj cu o biografie extrem de interesantă. În anii ’80 era văzut cu şeful serviciilor secrete din Panama, cu două săptămâni înainte de 21 decembrie 1989 se întâlnea cu Nicolae Ceauşescu la Palatul acestuia din Cartierul Primăverii din Bucureşti. Mai apoi era văzut în Ambasada Coreii de Nord de la Bucureşti. Dosarul său din Statele Unite conţine date explozive. Jurnalul Naţional a iniţiat o investigaţie pe acest subiect şi a dialogat cu Bujduveanu prin intermediul logodnicei sale, Nicoleta Mircea. Un adevărat roman de spionaj. Unul exploziv.



EXCLUSIV: Român prins în scandalul "arme pentru Iran"
Cetăţeanul american de origine română Traian Bujduveanu a fost arestat recent în Florida, pentru că ar fi furnizat "materiale militare" Iranului. Bujduveanu este un personaj cu o biografie extrem de interesantă. În anii ’80 era văzut cu şeful serviciilor secrete din Panama, cu două săptămâni înainte de 21 decembrie 1989 se întâlnea cu Nicolae Ceauşescu la Palatul acestuia din Cartierul Primăverii din Bucureşti. Mai apoi era văzut în Ambasada Coreii de Nord de la Bucureşti. Dosarul său din Statele Unite conţine date explozive. Jurnalul Naţional a iniţiat o investigaţie pe acest subiect şi a dialogat cu Bujduveanu prin intermediul logodnicei sale, Nicoleta Mircea. Un adevărat roman de spionaj. Unul exploziv.

Jurnalul Naţional a intrat în culisele unui dosar exploziv. Cetăţeanul american de origine română Traian Bujduveanu, în vârstă
de 53 de ani, a fost recent arestat în Florida, pentru că ar fi furnizat "materiale militare" Iranului. Bujduveanu este un personaj
cu o biografie extrem de interesantă.

În anii ’80 era văzut cu şeful serviciilor secrete din Panama, cu două săptămâni înainte de 21 decembrie 1989 se întâlnea cu Nicolae Ceauşescu la palatul acestuia din Cartierul Primăverii din Bucureşti. Mai apoi, era văzut în Ambasada Coreei de Nord de la Bucureşti. Dosarul său din Statele Unite conţine date explozive. Jurnalul Naţional a iniţiat o investigaţie pe acest subiect şi a dialogat cu Bujduveanu prin intermediul logodnicei sale, Nicoleta Mircea. Un adevărat roman de spionaj. Unul exploziv.

Decembrie 1989. Cu două săptămâni înainte de Revoluţia română, Traian Bujduveanu se întâlneşte la Bucureşti cu dictatorul Nicolae Ceauşescu la resedinţa acestuia din cartierul Primăverii.  Era împreună cu mai mulţi oameni de afaceri americani. Se punea la cale o afacere în domeniul lui Bujduveanu: industria aviatică. 19 ani mai târziu, la 21 iunie anul curent, Bujduveanu este arestat într-o operaţiune specială a FBI. Este acuzat că ar fi comercializat materiale militare pentru regimul islamic de la Teheran.

În forţă

Logodnica sa, Nicoleta Mircea, spune că a fost operaţiune ieşită din comun. Casa lui Traian Bujduveanu din Florida a fost luată cu asalt la 6 dimineaţa de foarte mulţi agenţi. "Au spart uşa de la camera mamei lui. Am poze. Şi pe acolo au intrat. Eu am crezut că este o bombă. Asta m-a trezit din somn. Eram împreună în dormitor. După care au intrat şi am văzut mascaţi. Eram sigură că sunt terorişti... Ne-au întrebat despre arme, droguri şi ne-au spus să stăm cu mâinile sus. Vedeam doar armele lor. Am crezut că ne vor banii şi apoi ne omoară", povesteşte Nicoleta.

"Ne-au zis să ne dăm jos din pat. Fiecare pe partea sa de pat şi să ne întindem pe jos cu faţa în jos şi, din nou, ne-au întrebat de arme şi de droguri... Apoi ne-au legat cu nişte cătuşe din plastic. Eu o mai am pe a  mea, pentru că m-au strâns foarte tare cu ea şi când mi-au dat-o jos m-au tăiat la mână. Iar după aceea pe mine m-au ajutat să mă ridic şi m-au întors cu faţa către ei. Abia atunci am văzut: pe mascaţi scria FBI. Şi am fost fericită că nu mă omoară. Iar din camera mamei – o auzeam cum îl strigă pe
Traian. Mama lui nu ştie englezeşte, e oarbă. Nu ne-au dat voie la început să mergem la ea. Ne-au spus că au mandat de arestare pe numele lui. Şi că au şi mandat de percheziţie.

Şi Traian le-a zis să ia tot, că nu are nimic de ascuns. Dar de ce nebunia asta? Puteau să vină şi să bată la uşă. Era acelaşi lucru. Ni s-a spus că aşa vor să ne protejeze", mai povesteşte Nicoleta. Ea spune că nu a aflat nici până în ziua de azi de cine a vrut să îi protejeze FBI-ul. Câteva zile, Nicoleta nu a ştiut nimic despre logodnicul ei. A aflat că Traian fusese dus la închisoarea federală din Miami. Dar nu i s-a permis accesul. I s-a spus doar că poate veni la tribunal, unde să afle acuzaţiile.

Acuzaţiile

Pe scurt, Traian Bujduveanu este acuzat că ar fi vândut unui cetăţean american de origine iraniană, Saied Keshari, mai multe piese de avion care ar fi considerate militare. Logodnica sa susţine că procurorii nu au demonstrat că produsele pe care autorităţile americane cred că le-a vândut Bujduveanu au fost şi vândute. Ea spune că în acest moment probele prezentate sunt doar e-mail-uri, concret, corespondenţa dintre cei doi. Bujduveanu ne-a transmis, însă prin logodnica sa, că acuzaţiile ar fi  false şi că nu i-a vândut lui Saied piesele reclamate. "Sunt piese fără valoare. Costă 10 de dolari bucata", spune Nicoleta Mircea. Mai mult, piesele enumerate de acuzare, 7 la număr, sunt produse în anii 1950-1960 şi nu se mai fabrică în prezent. Mai mult, Traian Bujduveanu spune că produsele respective se folosesc în prezent ca material didactic, deci nu se mai pot monta pe nici un avion, în nici un caz pe unul militar, aşa cum spun autorităţile americane. Bujduveanu mai spune că, oricum, piesele nu sunt arme. De exemplu, o piesă este un şurub (bolt), alta este o garnitură (diaphragm) care, de fapt, este o bucată de cauciuc, alta este un întrerupător (switch assembly) care are aproximativ 2 cm, alta este formată din nişte fire care fac legătură între nişte piese (harness assembly) etc. De asemenea, Bujduveanu susţine că nu îl cunoaşte pe americanul de origine iraniană, prima dată cunoscându-l la proces, şi că a discutat cu acesta doar prin e-mail. Mai mult, Bujduveanu susţine că i-ar fi dat iranianului nişte preţuri foarte mari.  Keshari locuieşte în California, în Novado. Venise în Miami împreună cu soţia şi cei doi copii deoarece soţia sa trebuia să facă nişte investigaţii medicale. A fost arestat pe aeroportul din Miami în prezenţa familiei. Keshari a cerut ca să fie judecat în California, dar nu s-a acceptat. De asemenea, instanţa nu a acceptat nici fixarea unei cauţiuni pentru Bujduveanu.

În mărturia făcută în faţa procurorilor, Bujduveanu spune că "în fiecare an, Guvernul american vinde prin licitaţii publice tone de părţi de piese de schimb pentru avioane, vânzări efectuate atât în SUA, cât şi în străinătate. Aceste piese au tehnologie învechită şi nu mai sunt folosite de Guvern. Clienţii care participă la aceste licitaţii sunt în general revânzători de avioane, dealeri de componente de avioane, revânzători de componente electronice. Dacă aceste piese ar fi avut un impact atât de sever pentru securitatea naţională, atunci de ce Guvernul este angajat în astfel de vânzări?".  El explică şi despre e vorba. "Expandabil – este o piesă de avion care poate fi folosită O SINGURĂ DATĂ, după care trebuie înlocuită şi distrusă. După folosire, piesa este denumită SCRAP (piesă veche, uzată). O piesă expandabilă uzată NU POATE fi folosită sub nici o formă ca piesă pentru avioane militare. Aceasta poate cauza perforări, ceea ce poate duce la prăbuşirea unui avion", spune Bujduveanu..

Scenariu la Serviciilor Secrete

În mărturia sa, Traian Bujduveanu a spus că totul ar fi o înscenare făcută de unele servicii secrete americane. "Procurorul a dorit să vă facă să credeţi că ei nu ştiu cine sunt şi m-au descris drept «cetăţean născut în România şi naturalizat cetăţean american, locuind cu mama sa în vârstă şi fiul său, pe Broward»... (...) Lăsaţi-mă să reamintesc Curţii că va fi destul de dificil să uite un bun valoros al SUA atunci când nu avea nici un agent important în Coreea de Nord şi când singurele informaţii pe care se bazau erau declaraţii şi rapoarte ale celor care fugeau din Coreea de Nord şi a observaţiilor sateliţilor de urmărire. Partea importantă aici este că procurorul l-a minţit fără menajamente pe judecătorul federal O’Sullivan. Nu contează dacă este o minciună mare sau o minciună mică, este totuşi o minciună. Ar trebui să-mi fie teamă de sistem? Ar trebui să ne fie teamă de sistem?", a spus Bujduveanu în faţa Curţii din Miami. El l-a acuzat pe procuror că l-a minţit cu bună ştiinţă pe judecătorul O’Sullivan. Printre altele, în privinţa cauţiunii. El spune că procurorul a spus că dacă va fi eliberat pe cauţiune "ar fi fugit imediat în altă ţară". "Oricum, ceea ce procurorul nu a menţionat Curţii este că multe dintre aceste ţări şi-ar dori să mă vadă mort, în timp ce altele şi-ar dori să mă întorc sub un acord bilateral", a spus Bujduveanu.

FBI versus CIA&NSA

Logodnica sa, Nicoleta Mircea, a precizat pentru Jurnalul Naţional că întreaga afacere ar fi un nou episod al luptelor dintre serviciile secrete americane. "Mi-a zis că sunt mulţi ca el închişi. Dar nu numai CIA, pentru că ştiu că peste CIA mai este o agenţie, NSA. Iar el de aia îmi vorbeşte", spune Nicoleta. Mai mult, ea spune că afacerile logodnicului său, inclusiv firma acuzată de vânzarea de piese militare Iranului, sunt, de fapt, o acoperire a CIA.

Firmă CIA sub acoperire în România

În mărturia făcută în faţa Curţii din Miami, Bujdeveanu a spus: "Orion Aviation Corp (n.red. – firma sa) a fost o companie de acoperire a operaţiilor clandestine din Europa şi din întreaga lume, iar Guvernul SUA a ştiut pe deplin de existenţa sa. Compania a fost folosită intens în perioada regimului comunist din România, iar după căderea comunismului a fost folosită ca să racoleze agenţi din Coreea de Nord, cât şi oficiali nord-coreeni din România, Ungaria şi Austria. Orion Aviation a fost, de asemenea, antrenată în alte operaţiuni din România, cât şi din alte ţări. Tot timpul «Guvernul SUA a ştiut de acest lucru»".

Otravit în Ambasada Coreii de Nord la Bucureşti

"Motivul pentru care sunt atât de bolnav este faptul că am fost otrăvit în Ambasada Coreii de Nord din Bucureşti în timp ce participam la o cină de protocol. Persoana care a fost cu mine a murit în mai puţin de un an", este mărturia făcută în faţa Curţii din Miami de Traian Bujduveanu.

Logodnica sa, Nicoleta Mircea, susţine că otrăvirea lui Traian Bujduveanu ar fi avut loc în 1992. "Mereu a lucrat pentru SUA. Vânzând coreenilor, ajungea să se infiltreze. Dorea să se infiltreze. Astfel afla exact ce dotări au, ce avioane au. De la ambasada Coreei de Nord primea liste «shopping list», iar din aceste liste îşi putea da seama de dotările pe care le avea Guvernul de la Phenian, iar astfel putea să ştie de ceea ce au nevoie şi putea să îi controleze prin produsele pe care le furniza", povesteşte ea. De asemenea, ea spune că serviciile secrete româneşti l-ar fi urmărit pe Bujduveanu înainte de 1989, cât şi după.

Serviciile secrete de la Bucureşti i-au informat pe omologii săi americani că ar fi asociat serviciilor secrete nord-coreene şi a livrat Washingtonului informări despre vizitele acestuia în ambasada lui Kim Ir Sen de la Bucureşti. Americanii nu au reacţionat. Serviciile secrete de la Bucureşti au revenit. Împreună cu agenţi sud-coreeni, l-au fotografiat pe Bujduveanu la Budapesta şi Viena, unde s-a întâlnit cu agenţi nord-coreeni. Americanii nu l-au arestat.

Pe urmele agenţilor români

Despre activităţile sale în România, Traian Bujduveanu ne-a comunicat prin intermediul logodnicei sale: "În legătură cu ceea ce făcea în România pe timpul lui Ceauşescu, misiunea lui era să monitorizeze  eventualii spioni care încercau să se infiltreze în SUA, în general persoane care lucrau pentru companii de import-export. Încerca să identifice aceste persoane, pentru ca mai apoi să se încerce transformarea lor din spioni pentru România în spioni pentru Statele Unite". Bujduveanu  a întărit cu acest prilej declaraţiile anteriroare, conform cărora a lucrat pentru CIA, dar şi pentru NSA.

Biografie zbuciumată

Anii ’80 îl prind pe Traian Bujduveanu în Panama, în aşa-numita "Base Aerea Tocumeni" – care se află pe Aeroportul Internaţional Tocumen din Panama City, în prezenţa maiorului Espinosa, şeful serviciilor secrete ale Republicii Panama. Anii ’90 îl găsesc pe Traian Bujduveanu în Ambasada Republicii Democrate Congo, în Washington DC, în prezenţa ambasadorului Republicii Congo şi a altor personalităţi politice congoleze. Este fotografiat în hotel când era în prezenţa delegaţiei Republicii Congo. Delegaţie compusă printre alţii din ministrul Justiţiei Congoleze – Teo Mwamba, doctorul privat al preşedintelui Laurent Kabila şi de Celestin – agent la securitatea naţională a Republicii Congo.

 În depoziţia sa olografă, Traian Bujduveanu susţine că, în ciuda accentului său care trădează faptul că nu s-a născut în America, el se consideră "un produs american" şi aşteaptă să se facă dreptate în ceea ce-l priveşte  

×