x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alarmant - Dezastrul vanatorii in Delta Dunarii

Alarmant - Dezastrul vanatorii in Delta Dunarii

de Alexandru Nastase    |    20 Sep 2005   •   00:00
Alarmant - Dezastrul vanatorii in Delta Dunarii

Vanatoarea in Delta Dunarii a fost interzisa in 2003, la initiativa unor organizatii ecologiste. Minunea a tinut doar trei luni. Presiunile imense au determinat Ministerul Agriculturii sa anuleze ordinul de interzicere a vanatorii.

Vanatoarea in Delta Dunarii a cunoscut mai multe directii in care a fost mai extinsa sau redusa, in functie de interesul localnicilor pentru anumite specii de vanat. Pagubele ecologice produse in ultimul deceniu si jumatate sunt extrem de mari. Vanatoarea practicata in Delta Dunarii a reprezentat initial un mijloc de a obtine hrana sau de a-si spori veniturile. In primul rand, a fost vanatoarea de pasari si animale care sa asigure locuitorilor zonei surse de hrana - rate, gaste, fazani, porci mistreti. Apoi, incepand cu anii ’70, se vanau diferite specii de animale pentru blana (bizami, nurci, vidre), vandute la preturi bune diversilor clienti din Tulcea sau din tara. Totusi vanatoarea din Delta Dunarii era practicata, pana in 1990, in general de localnici, existand multe interdictii din dorinta autoritatilor de la acea vreme de a oferi lui Nicolae Ceausescu, vanator impatimit, posibilitatea de a impusca in fiecare an cateva pasari in Delta.

INTERES CRESCUT. Dupa 1990, o data cu declararea Deltei ca "Rezervatie a Biosferei", interesul pentru vanatoare a crescut simtitor, anul 1991 marcand primul scandal de proportii: un avion cu vanatori italieni a aterizat pe aeroportul din Tulcea, avand cateva tone de munitie ce urma a fi folosita pentru vanatoare. De altfel, vanatoarea exercitata de persoane straine a devenit, in continuare, o practica obisnuita in Delta, deseori actiunile strainilor starnind nemultumirea localnicilor, care au acuzat masacrele produse in randul pasarilor. Folosirea de vanatorii straini a armelor semiautomate sau a echipamentelor electronice de atragere a pasarilor (ambele interzise prin lege), precum si nerespectarea numarului de pasari vanate sau a speciilor permise la vanatoare sunt alte cateva elemente care au creat opinia ca strainii vin in Delta pentru a ucide pasari doar din placere, fondurile cinegetice din tarile lor fiind mult diminuate tocmai din cauza presiunii exercitate de respectivii vanatori. Toate nerespectarile legale se faceau si continua sa se faca totusi cu complicitatea celor care organizeaza vanatoarea in Delta.

CRUZIME. Zeci de pasari au fost gasite incinerate intr-o cariera de langa Tulcea

PASARI INCINERATE. Dupa 1990, singura entitate abilitata sa organizeze vanatori in Delta a fost Asociatia de Vanatoare si Pescuit Sportiv Tulcea (AJVPS), aceasta organizatie fiind de fapt un "stat in stat" si beneficiind de lobby-ul extrem de puternic pe langa mai-marii zilei. Scandalurile privind vanatoarea in Delta au continuat, descoperindu-se sute de pasari incinerate intr-o cariera parasita, multe dintre ele fiind ocrotite de lege si, deci, interzise la vanatoare. Apoi s-au descoperit cazuri de vanatori care foloseau echipamente interzise, organizarea de vanatori in zone in care nu era permisa aceasta activitate etc. Trebuie spus ca toate anchetele desfasurate de Politie sau de Parchet pe aceste cazuri s-au concretizat cu NUP. In anul 2002, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, institutie care, prin lege, are in subordine si se ocupa de vanatoarea din Romania, a arondat cele 18 fonduri de vanatoare din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii unor asociatii de vanatoare si pescuit sportiv, dintre care 13 fonduri de vanatoare aceleiasi AJVPS Tulcea, un fond de vanatoare AJVPS Constanta, iar alte patru fonduri de vanatoare unor AVPS-uri private.

INEVITABIL. Pasarile cad victima vanatorilor indiferent daca sunt protejate sau nu

MINUNEA. De altfel, prima confruntare intre interesele economice (activitatea de vanatoare organizata mai ales cu vanatori straini aduce venituri imense asociatiilor de vanatoare si pescuit sportiv care o organizeaza si care sunt asociatii nonprofit) si interesele de conservare si protectie a speciilor de pasari a izbucnit in anul 2003. In acel an, la propunerea organizatiilor protectioniste din tara si din strainatate (Societatea Ornitologica Romana, BirdLife International, Societatea Regala de Protectie a Pasarilor din Anglia), Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" au convins Ministerul Agriculturii sa opreasca vanatoarea din Delta. Ministrul Agriculturii de la acea vreme, Ilie Sarbu, un impatimit vanator, a suspendat in septembrie 2003 vanatoarea pentru sezonul 2003-2004, cu posibilitatea opririi pentru 3 ani. Minunea a durat trei luni, deoarece vanatorii romani, condusi de Marin Sultan, directorul AJVPS Tulcea, au organizat actiuni de protest la Tulcea, culminand cu un miting in scopul declarat de a determina autoritatile sa redeschida vanatoarea pe teritoriul RBDD. In decembrie 2003 s-a redeschis vanatoarea in Delta...

REGLEMENTARI (NE)APLICATE
De-a lungul vremii, s-a incercat introducerea unor reglementari mai dure privind vanatoarea in Delta, prin obligativitatea asociatiilor de vanatoare sa informeze Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii privind actiunile de vanatoare, sa permita participarea la vanatoare a unui reprezentant al ARBDD pentru a monitoriza organizarea acestor vanatori. Culmea aberatiei este faptul ca, potrivit Legii vanatorii, agentii ecologi ai ARBDD nu au voie sa controleze sau sa sanctioneze abaterile de la lege care au fost si sunt foarte numeroase.

STUDIU
In fiecare an, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" elaboreaza un studiu privind valorificarea resurselor cinegetice din RBDD, care propune cotele de animale si pasari ce pot fi vanate. Documentul e avizat de Comisia Monumentelor Naturii din Academia Romana si sta la baza autorizatiilor de mediu emise de ARBDD pentru vanatoare. In acest an, pe baza constatarilor stiintifice, studiul respectiv recomanda ARBDD inceperea vanatorii dupa 1 noiembrie 2005. Nu mai este nevoie sa spunem ca ARBDD nu a tinut cont de recomandarile stiintifice, ci a eliberat autorizatiile de mediu pentru inceperea vanatorii de la 15 septembrie 2005. Consecintele vor aparea imediat: pasari masacrate, teroare pentru turistii care inca mai vin sa viziteze rezervatia, dar ce conteaza toate acestea cand asociatiile de vanatoare vor obtine venituri uriase si nimeni nu le va deranja?

Articol realizat cu sprijinul Fundatiei Delta Verde
×