x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alegeri locale - Runda a doua pentru primari - EDITIA I

Alegeri locale - Runda a doua pentru primari - EDITIA I

21 Iun 2004   •   00:00

EVENIMENT - EDITIA I

Peste 12 milioane de romani au fost chemati ieri din nou la urne pentru a-si alege primarii in cel de-al doilea tur al alegerilor locale. Pana la ora 14:00 se prezentasera la urne 23,13% dintre votanti. In primul tur, desfasurat pe 6 iunie, la aceeasi ora, prezenta a fost de 24,18%.

Tinerii clujeni nu au putut alege primarul

Clujenii au dat dovada de mai mult elan in a-si exercita ieri-dimineata dreptul la vot decat la primul tur pentru primarie. Pana la ora 14:00, 27% dintre locuitorii din Cluj-Napoca s-au prezentat la cele 147 de sectii de votare din municipiu, pentru a-si desemna primarul, functie pentru care s-au infruntat Ioan Rus (PSD) si Emil Boc (Alianta PNL-PD). La primul tur, prezenta pana la aceeasi ora a fost de 26,8%.
CAMELIA IONESCU, SILVIU SERGIU

Cei doi pretendenti la fotoliul de edil-sef al Clujului au venit la urne dis-de-dimineata, insotiti de membrii familiilor lor. Fostul ministru Ioan Rus a votat la ora 9:00 la sectia de votare numarul 16, amenajata in Sala de Sport a Armatei. Alaturi de sotia si fiica sa, Rus a venit pe jos, dar a ajuns la timp la urna. El a spus ca a votat pentru "transformarea Clujului intr-un oras european" si ca nu are nici un fel de emotii pentru rezultat. Intrebat "cine va castiga?", fostul ministru a raspuns sec: "Subsemnatul". Totusi, in eventualitatea unei infrangeri, Rus a spus ca nu isi face probleme pentru locul de munca. Oponentul sau, democratul Emil Boc, a fost la fel de matinal, votand la aceeasi ora ca si contracandidatul sau, avand alaturi pe sotia si cele doua fetite ale sale. "Am votat pentru un primar liber de orice constrangeri politice", a spus el. Si Gheorghe Funar, inca primar in functie, s-a grabit sa voteze de dimineata, la sectia 100 din cartierul Manastur, intr-o ambianta caracteristica Clujului: intr-o sectie de votare decorata in culorile drapelului national.

Contestatii de la primele ore

Contestatiile au inceput sa curga la Biroul Electoral Judetean (BEJ) Cluj inca de la primele ore ale diminetii. Alianta PNL-PD a atacat o hotarare a BEJ Cluj din care se deducea ca tinerii care implinesc 18 ani intre cele doua tururi de scrutin (intervalul 6-20 iunie a.c.) nu isi pot exercita dreptul de vot. In comunicatul transmis sectiilor de votare din judet, semnat de presedintele BEJ Cluj, Gheorghe Cotutiu, se preciza ca data luata in calcul pentru stabilirea persoanelor cu drept de vot este 6 iunie, data alegerilor locale, mentionata explicit in Legea 67 din 2004. Aceasta data a fost luata in calcul si pentru stabilirea dreptului de vot pentru persoanele care si-au stabilit recent domiciliul in Cluj- Napoca. Potrivit Legii 67/2004, pot vota persoanele care si-au stabilit resedinta "cu trei luni inainte de data alegerilor".

BEC e de partea BEJ

Alianta PNL-PD i-a reprosat presedintelui BEJ ca a interpretat legea in lipsa unei decizii a Biroului Electoral Central, singurul oraganism indreptatit sa faca acest lucru. BEC insa i-a dat dreptate lui Cotutiu, precizand ca data de referinta este data primului tur de scrutin: 6 iunie. Contestatia Aliantei PNL-PD Cluj a fost respinsa cu 11 voturi "impotriva", 4 "pentru" (PNL, PD, PNG, Partidul Forta Democrata) si doua abtineri (PUR si PNTCD).

Mai multe buletine de vot

Liga pentru Apararea Drepturilor Omului (LADO), filiala din Cluj-Napoca, a sesizat ieri o serie de nereguli referitoare la dotarea unor sectii de votare din municipiu cu un numar mult mai mare buletine de vot de rezerva comparativ cu cel permis de lege, respectiv 10% din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente. Presedintele LADO Cluj, Ana Ludusan, ne-a declarat ca la Sectia de votare nr. 35, amenajata in incinta Grupului Scolar "Posta si telecomunicatii", au fost distribuite 3.100 de buletine de vot, in timp ce numarul alegatorilor era 1.951. Potrivit lui Ludusan, motivul invocat de presedintii sectiilor de votare a fost ca aici au venit sa voteze studenti, care au obtinut recent viza de flotant in Cluj si voteaza pe listele suplimentare.

SUMAR - ALEGERI LOCALE - 20 iunie 2004

EDITIA I

Tinerii clujeni nu au putut alege primarul

Cabine cu fata la perete

VIP-uri la vot

Ambulanta in alerta la Iasi

Sechelariu, in ilegalitate

Prezenta ridicata la vot
×
Subiecte în articol: cluj eveniment votare