x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alerta generala

Alerta generala

29 Mar 2005   •   00:00

Ziaristi romani, disparuti fara urma in Irak
Trei jurnalisti romani se afla in captivitate in Irak. De luni seara, de la ora 19:45, cei trei ziaristi - Marie Jeanne Ion, redactor-sef adjunct la postul de televiziune Prima TV, Sorin Dumitru Miscoci, cameraman la acelasi post si Ovidiu Ohanesian, reporter al cotidianului "Romania libera", au pierdut contactul cu tara.

  • de MARINA CONSTANTINOIU
  • ULTIMA ORA
  • ALERTA. Structurile statului sunt in alerta si decise sa rezolve problema disparitiei celor trei, dupa cum a declarat presedintele tarii, Traian Basescu, luat prin surprindere de aceasta veste, la sosirea in Bucuresti, dupa o vizita-fulger, in secret, in Irak si Afganistan. "Au fost contactate nu numai serviciile romanesti, ci si serviciile aliate, pentru a incerca sa constatam care este situatia", a spus seful statului.

    Marie Jeanne Ion este cunoscuta telespectatorilor din transmisiile pentru programele informative ale Prima TV

    FILMUL EVENIMENTELOR. Prima TV a anuntat, luni seara, posibila disparitie a trei ziaristi romani intr-un cartier marginas din Bagdad, in jurul orei 19.45. Despre aceasta situatie au fost informati atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu, care au dispus luarea imediata a masurilor necesare. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, de asemenea, ca la nivelul MAE a fost constituita o echipa speciala, care analizeaza situatia. El a aratat ca zona in care a disparut grupul de trei ziaristi romani nu este una caracterizata de rapiri, ci de acte de tilharie.

    Grupul de ziaristi romani disparuti se afla de cinci zile in Irak, pentru a realiza interviuri cu noii lideri de la Bagdad.

    Potrivit unui comunicat al Prima Tv, in momentul rapirii, Marie Jeanne Ion a reusit sa sune in redactie. "Cei care au ascultat convorbirea pusa pe speaker au inteles ca Marie Jeanne incerca sa le explice rapitorilor ca nu are rost sa recurga la acest act, pentru ca sunt doar ziaristi romani care nu au bani pentru o eventuala rascumparare", se arata in comunicat. Conform sursei citate, convorbirea dintre Prima Tv si rebeli s-a purtat in limbile engleza si araba.

    "Marie Jeanne Ion a incercat sa ne transmita in acelasi timp in limba romana ca sunt rapiti si ca trebuie sa sunam Ambasada romana din Bagdad. S-a mai inteles din convorbire ca sunt intr-o masina cu care trebuiau sa ajunga in cartierul Al Hamiryah", se mai arata in comunicat.

    Echipa Prima Tv era in Bagdad de 5 zile pentru a realiza interviuri cu premierul irakian si cu noul presedinte al Irakului, desemnat azi de Parlament. Interviul cu primul-ministru irakian Iyad Allawi a fost inregistrat in cursul zilei de duminica, iar in momentul incidentului, echipa Prima Tv tocmai se despartise de reprezentantii Ambasadei Romaniei in Irak, precizeaza aceeasi sursa.

    ULTIMELE VESTI ACASA. Marie Jeanne Ion si-a sunat mama cu putin timp inaintea disparitiei, potrivit tatalui ziaristei, fostul prefect de Buzau Ion Vasile, acum senator PSD. "Marie Jeanne a vorbit cu mama ei in aceasta dupa-amiaza, iar la 15-20 de minute dupa asta nu s-a mai putut lua legatura cu ea", a declarat Ion Vasile. El a apreciat ca "nu este bine" sa fie facuta agitatie in jurul acestui subiect. "Nu se stie ce informatii si in ce forma ajung pe canalele de televiziune de acolo", a argumentat el, adagind ca nu se stie cum reactioneaza oamenii de acolo. "Asa ca e mai bine sa asteptam vesti", a spus Ion Vasile.

    SITUATIE CIUDATA. Redactia Romania Libera nu a putut sa-l mai contacteze pe reporterul Eduard Ovidiu Ohanesian dupa ora 19:20 a zilei de luni, a declarat Mihaela Matachita, sefa departamentului Politica externa al ziarului. "Dupa 19:20, nu am mai putut lua legatura cu el. Am retinut acel numar de pe care ne-a sunat, dar nu mai raspunde nimeni. E doar un robot de la o retea de telefonie mobila", a declarat jurnalista. In cadrul discutiei, jurnalistul a vorbit despre vizita presedintelui Basescu in Irak.

    Ea a precizat ca nu este foarte sigur daca la momentul disparitiei Eduard Ovidiu Ohanesian se afla impreuna cu jurnalistii de la Prima TV din Irak, existind posibilitatea ca el sa fi fost singur. Mihaela Matachita a precizat ca Ohanesian este reporter la departamentul Investigatii. "Plecase acolo pentru documentare. Era de saptamina trecuta in Irak si publicase in editia de luni a Romaniei Libere un interviu realizat cu premierul interimar irakian, Iyad Allawi", a spus ea. Ziaristul urma sa se intoarca din Irak simbata sau duminica.

    Sorin Miscoci, operator la Prima Tv, este familiarizat cu reportajele de actiune

    ACASA, LA SIBIU. Cu cateva zile inainte de apleca in Irak, Sorin si-a sunat familia. A preferat sa nu isi ingrijoreze parintii si a ales sa vorbeasca cu sora lui, Daniela Berindei. "De fiecare data cand pleca in misiuni mai dificile ma suna sa ma linisteasca. Eram deja obisnuita cu astfel de plecari insa acum, din discutia avuta la telefon, am inteles ca era si el mai tensionat", povesteste Daniela.

    Familia lui Sorin Miscoci a aflat de rapirea jurnalistilor romani de la redactia televiziunii Prima TV. Cineva din redactie a sunat acasa si a anuntat posibila rapire a echipei de filmare. "Mama a aflat si am fost sunata imediat. Deja aflasem de la televizor. E ceva incredibil. Nu pot sa cred. Mama este prabusita. A incercat sa mearga azi dimineata la serviciu (n.r. ieri) insa nu a fost capabila sa faca fata programului", povesteste Daniela. Imediat dupa aflarea informatiei, Daniela a venit la Sibiu, ea locuind la Alba Iulia. "Aici suna telefoanele ca la centrala, suna ziaristi din intreaga tara, insa pana acum, (n.r. ieri, ora 14.00) nu ne-a sunat nici o autoritate. Nu stim nimic pe cale oficiala".

    Pregatiri inainte de plecare


    Daniela Berindei spune ca din ultima discutie telefonica avuta cu Sorin aceasta i-a povestit ca pentru aceasta misiune a fost pregatit intr-un mod mai special. "Mi-a spus ca i s-a cerut sa isi lase barba, sa aiba un aspect mai neingrijit pentru a nu iesi in evidenta in Irak. Nu stiu precis, insa mi-a spus ca au primit asigurari din partea unui personaj irakian, inca din Romania, ca vor fi paziti. Acelasi personaj am inteles ca trebuia sa ii puna in contact cu persoane din securitatea irakiana".

    Emotiile din glasul Danielei ma fac sa intrerup tirul intrebarilor. "A plecat cu o singura grija. Sa ma linisteasca pe mine si apoi sa am grija sa le spun parintilor, dar fara sa le creez probleme. Acum ma gandesc ca avea o neliniste in glas, ca incearca sa se stapaneasca", spunea Daniela cu o voce tot mai sugrumata.

    Avea nunta in septembrie


    Dupa ani de prietenie, Sorin are ganduri mari cu prietena lui Andreea Costiuc. Iniante sa plece in Irak, Sorin si-a programat nunta. Evenimentul va avea loc pe 3 septembrie.

    Printre lacrimi si cuvinte care cu greu sunt exprimate, Andreea reuseste sa povesteasca ultima convorbire telefonica avuta cu Sorin. "Era ieri, (n.r. luni) pe la ora 12 si jumatate. Am fost foarte fericita ca l-am auzit. Mi-a spus ca sunt bine si ca sunt bine paziti, ca nu au nici o problema. Urmau sa se pregateasca de plecarea spre tara, inca nu stiau cand vor avea avion… Era asa de fericit la telefon… acum … sunt disperata … nu mai stiu ce sa spuna, lacrimile opresc conversatia.

    Andreea si Sorin s-au vazut ultima oara in urma cu o saptamana, cand Sorin a venit la Sibiu, chiar inainte de plecare. Insa nimeni nu putea sa prezica ce avea sa se intample. Nascut pe 7 februarie 1975, Sorin Miscoci lucreaza la Prima TV de - 4 ani. El a fost cameraman si tehnician la televiziunile locale din Sibiu.

    Presa sibiana in front comun


    Colegii din presa locala sibiana care au muncit cu Sorin Miscoci vor organiza astazi un mars al tacerii. Pentru cateva minute, in fata Primariei din Sibiu, se vor aduna cu scopul de a sustine familia cameramanului de la Prima TV.

    Publicatia Dacii liberi va realiza un afis de sustinere a cameramanului si colegilor rapiti in Irak, afis care va fi imprastiat in tot orasul.

    "NU AVEM NICI O IPOTEZA"
    Directorul Departamentului de Stiri de la PRIMA TV, Dan Dumitru, a declarat marti, pentru Rompres, ca nu are nici o ipoteza legata de rapirea celor trei ziaristi romani aflati in misiune la Bagdad. Dan Dumitru a afirmat ca toata lumea asteapta reinceperea cautarilor, tatonarilor si eventual negocierile pentru eliberarea celor trei. "Nu avem nici un raspuns, nici o ipoteza, nu facem decat sa speram ca o sa se termine cu bine aceasta criza", a spus Dan Dumitru. El a precizat ca a contactat postul TV Al Jazeera - cel mai important post din zona, care transmite in general anunturile privind revendicarile unor atentate sau rapiri - reprezentantii acestuia declarand ca nu au nici o informatie legata de rapirea celor trei ziaristi romani.
    Directorul de la PRIMA TV a precizat ca ziaristii rapiti la Bagdad au actionat separat de delegatia sefului statului roman, Traian Basescu, care s-a aflat in Irak la sfarsitul saptamanii trecute.
    Se pare ca rapirea a avut loc, in urma unei ambuscade, pe o strada laturalnica din preajma hotelului din Bagdad unde erau cazati cei trei. Ei se aflau in Irak pentru a realiza reportaje si interviuri cu noua conducere a statului irakian, reporterul de la "Romania libera" transmitand deja, potrivit redactorului-sef al cotidianului, Bogdan Ficeac, un interviu cu premierul irakian.
    Bogdan Ficeac a mentionat ca ziaristii au fost sponsorizati de un om de afaceri. "In prima instanta am crezut ca e vorba de o gluma, dar cand am observat ca Ovidiu Ohanesian nu raspunde la telefon, am inteles ca lucrurile sunt mult mai serioase. Vom face tot ce tine de noi ca ziaristul nostru sa se intoarca cu bine in tara", a spus Bogdan Ficeac.

    SEDINTA OPERATIVA LA PALATUL COTROCENI
    Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a convocat marti, la orele 11,00, o sedinta operativa la Palatul Cotroceni, cu scopul de a tine sub control, observatie si analiza actiunea de recuperare a celor trei ziaristi romani disparuti in seara de 28 martie, in capitala Irakului. La sedinta au participat sefii principalelor servicii secrete romanesti - SRI, SIE si DIA - ministrul de Externe si consilierii prezidentiali pe politica externa si interna, a informat Departamentul de Comunicare Publica al Administratiei Prezidentiale. Activitatea grupului operativ, coordonat de presedintele Traian Basescu, va fi permanenta, pe toata durata desfasurarii procesului de investigare, analiza si actiune directa pentru gasirea cat mai rapida si in bune conditii a ziaristilor disparuti.

    AU FOST "VANDUTI"?
    Simona Marinescu, coordonator regional de politici sociale al Bancii Mondiale in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, aflata in prezent in Irak, a declarat postului Realitatea TV ca in acest moment toate serviciile care controleaza informatiile din zona cunosc situatia celor trei jurnalisti romani rapiti la Bagdad si incearca sa ii gaseasca.
    "Cu putin inainte de a fi luati au avut niste intalniri in Bagdad si s-au expus. Cineva care a stiut de traseul lor a vandut informatia mai departe. Trebuie sa ii ajutam. Trebuie sa intelegem cu totii ca daca doar ratiuni economice stau in spatele acestei rapiri trebuie sa procedam in asa fel incat sa fie pusi in libertate cat mai curand", a spus Simona Marinescu. Ea a precizat ca zona pe care Marie-Jeanne Ion, de la PRIMA TV, a mentionat-o in mesajele trimise acasa nu este o zona cunoscuta ca una de rapiri din ratiuni politice, insa a facut apel la discretie pentru ca "este vorba de viata unor oameni".
    Simona Marinescu crede ca in acest moment ziaristii romani nu mai au telefoanele mobile asupra lor, insa toate informatiile care pot fi valorificate au fost deja transmise serviciilor locale si celor aliate. "Suntem speriati pentru ca este pentru prima oara cand romanii au aici o problema. Este pacat ca s-a intamplat asta. Imi pare rau ca ei au fost intr-o zona destul de expusa si au stat intr-un hotel care era mai putin supravegheat, dar asta nu mai conteaza acum", a mai spus Simona Marinescu.

    REPORTERI FARA FRONTIERE REACTIONEAZA
    Directorul Informatiei al organizatiei "Reporteri fara frontiere", Jean Francois Juillard, a declarat, marti, pentru postul Delta RFI, ca autoritatile romane trebuie sa se mobilizeze imediat si sa nu astepte in cazul celor trei reporteri romani dati disparuti in Irak.
    "Suntem foarte nelinistiti din cauza disparitiei acestor jurnalisti. Suntem nelinisiti, deoarece toate cazurile de rapire sau de disparitie a unor jurnalisti in Irak sunt ingrijoratoare. Am cerut autoritatilor romane si europene, irakiene si americane, tuturor celor care pot sa intervina in aceasta situatie sa faca tot posibilul pentru ca jurnalistii sa fie gasiti cat mai repede. Experienta a aratat ca in alte situatii de rapire a jurnalistilor, mobilizarea din primele zile e foarte importanta", a afirmat Jean Francois Juillard.
    Totodata, directorul organizatiei Reporters sans frontieres (Reporteri fara frontiere) sustine ca primul lucru pe care trebuie sa il faca autoritatile romane e sa se mobilizeze imediat si sa nu astepte.
    "Stim ca Ministerul de Externe a facut o celula de criza si asta e foarte bine. Trebuie ca autoritatile sa fie pregatite, din pacate, si pentru ce e mai rau. Experienta a aratat ca in alte situatii, ca de exemplu cand jurnalistul italian Enzo Baldoni a fost executat, multi italieni au reprosat Guvernului ca nu s-a mobilizat suficient inca de la inceput. Romanii nu trebuie sa faca aceasta greseala", a spus Juillard.
    Italianul Enzo Baldoni, in virsta de 56 de ani, angajat al saptaminalului Diario, a disparut la 19 august 2004, impreuna cu traducatorul care il insotea, pe drumul spre Najaf. La 26 august 2004, o grupare terorista a difuzat o caseta video ce continea executia jurnalistului.

    POSTUL PRIMA TV, DISPUS SA PLATEASCA O RECOMPENSA
    Conducerea postului privat de televiziune Prima TV, unde lucreaza doi din cei trei ziaristi romani despre care se crede ca au fost rapiti in Irak, si-a exprimat disponibilitatea de a plati o eventuala recompensa in schimbul eliberarii ostaticilor, daca rapitorii avanseaza o asemenea propunere, a declarat directorul respectivului post Dan Dumitru, intr-un interviu acordat RFI-Bulgaria, citat de FOCUS News Agency.
    Doi ziaristi de la Prima TV - reporterul Marie Jeanne Ion si cameramanul Sorin Dumitru Miscoci - si reporterul Ovidiu Ohanesian de la ziarul "Romania Libera" au fost dati disparuti luni seara. Ei au reusit sa le trimita mesaje rudelor sau apropiatilor lor, inainte de a fi capturati. "Suntem rapiti. Nu este o gluma", i-a comunicat Marie-Jeanne Ion mamei sale, in momentul rapirii.
    Pe de alta parte, reporterul de la Prima TV a luat legatura luni seara cu redactia, anuntand capturarea grupului din care face parte si colegul ei, cameramanul Dumitru Miscoci.
    Actiunea nu a fost deocamdata revendicata si nu a fost formulata nici o cerere de rascumparare.
    ×