x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Avertismentul OMS „Vine pandemia”, ignorat o lună de Ludovic Orban

Avertismentul OMS „Vine pandemia”, ignorat o lună de Ludovic Orban

de Dan Constantin    |    19 Mai 2020   •   08:23
Avertismentul OMS „Vine pandemia”, ignorat o lună de Ludovic Orban

Ignoranță, neglijență sau decizie deliberată de a ascunde un mare pericol care amenința și România? Acestea sunt variantele în care poate fi înscrisă trecerea sub tăcere de către Guvernul României a unui avertisment privind pericolul epidemiei de COVID-19 lansat de Organizația Mondială a Sănătății în 15 februarie 2020, în plenul Conferinței pentru Securitate de la Munchen, reuniune la care a participat activ și premierul Ludovic Orban.

 

Liderii lumii au fost informați despre pericolul noului virus care făcea ravagii în China. Deși în afara Chinei nu erau înregistrate, la mijlocul lunii februarie, mai mult de 600 de cazuri, oficialii OMS au lansat un apel explicit pentru atenție maximă față de posibilitatea extinderii rapide a infecțiilor. Acest apel a fost făcut în plenul Conferinței pentru Securitate de la Munchen (MSC), reuniune tradițională a liderilor lumii care analizează într-o atmosferă colocvială liniile de forță ale politicii mondiale. La a 56-a ediție, desfășurată în perioada 14-16 februarie, au fost prezenți în capitala Bavariei decidenți de la cel mai înalt nivel, pentru a trece în revistă principalele provocări la nivel global și a da o perspectivă pentru soluțiile care se întrevăd. Conferința de la Munchen este apreciată ca un barometru al politicii mondiale la care sunt invitați cei care contează, fie ca personalități distincte, fie ca reprezentanți ai statelor și organizațiilor internaționale. Subiectul virusului COVID 19 s-a aflat pe agenda Conferinței de la Munchen nu ca un subiect marginal, ci abordat în dimensiunea lui reală, de amenințare la adresa securității la nivel global.

 

 AVERTISMENT IGNORAT?

Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr Tedros Adhanon Ghebreyesus, a fost programat de organizatori să prezinte problema privind epidemia COVID-19 în plenul conferinței, în 15 februarie. Directorul OMS venise cu o zi înainte din Kinshasa, unde se întrevedea închiderea focarului de Ebola, proces complicat la care erau angajate forțe ale comunității internaționale. Pledând pentru întărirea colaborării, vorbitorul a subliniat ”apariția unui agent patogen cu POTENȚIAL PANDEMIC, care se deplasează rapid de la o țară la alta și necesită un răspuns imediat și pe scară largă în mai multe țări.” OMS lua în calcul și posibilitatea  ”eliberării deliberate sau accidentale de agenți biologici”. Faptul că în China se reușise, potrivit aprecierii OMS, ținerea în interiorul graniței a răspândirii COVID-19, era apreciat doar ca un câștig de timp pe care celelalte țări trebuie să-l folosească pentru pregătirea sistemelor sanitare și de securitate. Directorul OMS era preocupat de lipsa de reacție în finanțarea unei acțiuni internaționale de găsire a remediilor la noul virus. Era semnalată și ”perturbarea severă pe piața echipamentelor de protecție personală, ceea ce-i pune în pericol pe lucrătorii din sistemul de sănătate, mai ales pe cei din prima linie” În acest capitol al avertizării, directorul general al OMS sublinia realitatea că ”lumea cheltuie miliarde de dolari pregătindu-se pentru un atac terorist, dar relativ puțin pentru pregătira la atacul unui virus ”care poate fi MULT MAI MORTAL ȘI MULT MAI DĂUNĂTOR DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC, POLITIC ȘI SOCIAL”.

Apelul organizației mondiale era foarte clar lansat către TOATE ȚĂRILE care ”trebuie să fie pregătite pentru apariția cazurilor, pentru a trata pacienții cu demnitate și compasiune, pentru a preveni transmiterea continuă și pentru a proteja lucrătorii din sănătate”.

În finalul acestei alocuțiuni substanțiale, directorul general OMS a intuit două mari pericole asociate. ”Nu luptăm doar împotriva unei epidemii, luptăm împotriva unei infodemii” și făcea un apel spre lumea politică să ia deciziile cu greutate bazate pe dovezile științifice. ”Cel mai mare inamic cu care ne confruntăm nu este virusul în sine; este stigmatul care se lansează unul împotriva celuilalt!”. În fața liderilor din Statele Unite, China, Rusia, Franța, Germania, Italia, UE, NATO, prezenți la MSC, îndemnul ”Trebuie să oprim stigmatizarea și ura!” a fost primit cu aplauze. Discursul directorului OMS poate fi accesat pe site-ul Conferinței pentru Securitate de la Munchen postat și video

 

Ce a urmat se știe! 

Premierul României a fost acolo!

Ludovic Orban a participat la Conferința de la Munchen ca vorbitor într-o dezbatere privind problemele Europei. Desigur, nu putea să nu fi fost ”atins” de avertismentul lansat de directorul general OMS. Ce a înțeles premierul să facă după întoarcerea la București? A pornit cu și mai mare avânt lupta pentru forțarea alegerilor anticipate, ca prioritate a guvernării. Au fost pierdute săptămîni esențiale pentru a organiza sistemul de sănătate și de reacție la situația de uregență care se profila. Probabil că i-a transmis și președintelui Iohannis ce pericol ne paște, după ce a audiat avertismentul de la Munchen! Președintele a înțeles și el în maniera proprie pericolul COVID-19, prezentat populației ca o gripă ușoară. DE CE A FOST IGNORAT sau ASCUNS MESAJUL OMS ? Cineva ar trebui să răspundă...

×