x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alianta D.A. ia Bucurestiul si imparte orasele cu PSD

Alianta D.A. ia Bucurestiul si imparte orasele cu PSD

22 Iun 2004   •   00:00

ALEGERI LOCALE - 20 iunie 2004

Ultimele rezultate ale turului doi pentru alegerea primarilor arata ca PSD a pierdut patru dintre cele cinci sectoare ale Capitalei si imparte cu PNL-PD marile orase. PSD a pierdut batalia in municipii considerate fiefurile sale electorale. Este si cazul Bacaului, castigat de PUR. Partidul de guvernamant a pierdut primarii in municipiile considerate fiefurile sale electorale

Primarii invinsi si-au facut bagajele

Zi trista ieri pentru primarii de sector ai PSD care n-au mai reusit sa castige al doilea mandat la alegerile locale din Capitala. Inca de la primele ore ale diminetii, edilii au venit la serviciu, dar nu pentru a semna autorizatii de contructii sau pentru sedinte cu subalternii. Singurul lucru care le-a mai ramas a fost sa-si stranga lucrurile personale.
MONICA ANDREI

Rezultatul alegerilor locale i-a cam dat peste cap pe candidatii partidului de guvernamant la primariile de sector, care au pierdut in final batalia cu reprezentantii aliantei PNL-PD. Unii se pregatisera moral dupa primul tur de scrutin, altii insa au sperat pana in ultima clipa.

"Tradat a fost si Iisus, dar Plesca…"

Pe Eugen Plesca, candidatul PSD la Primaria Sectorului 3, l-am ieri gasit in biroul lui. Era singur si dezamagit ca in momentele grele a fost parasit chiar de persoanele in care avusese incredere.

"Ma asteptam sa se duca in partea cealalta si sa pupe mainile contracandidatului meu, tradat a fost si Iisus, dar Plesca... Dureros este ca am fost parasit de cei pe care eu i-am adus in primarie", spunea edilul. Acum, telefoanele nu-i mai suna, iar lumea nu se mai inghesuie ca alta data sa obtina o audienta. Biroul lui era in dezordine pentru ca apucase sa-si stranga lucrurile personale.

"Mi-am luat laptopul, icoanele, diplomele pe care le-am primit cat am fost primar si cateva documente. Il astept pe Negoita sa-i dau cheile de la birou, sa-i predau telefoanele speciale, adica firele scurte cu Guvernul, si ultimele autorizatii", ne-a marturisit Plesca. Cu un zambet afisat fortat, mai mult pentru fotografiile care i se faceau in timpul discutiei, fostul primar a recunoscut ca a avut o slaba comunicare cu oamenii, acesta fiind din punctul lui de vedere si unul dintre motivele pentru care a pierdut al doilea mandat. El n-a ezitat sa-i dea un sfat cu tinta precisa viitorului edil al Sectorului 3. "Sa faca schimbari mai repede in structura primariei, mult mai multe decat am facut eu." Plesca va ramane consilier local si se va intoarce la cabinetul sau de avocatura. "Cartea de munca se inchide in momentul in care Negoita va depune juramantul. Atunci ma voi intoarce la meseria mea de baza, voi profesa ca avocat."

Lacrimi si suspine pe holurile Primariei Sectorului 4

Situatia era mult mai dramatica la Primaria Sectorului 4 al Capitalei, unde Vasile Mihalache a pierdut al doilea mandat in favoarea lui Adrian Inimaroiu, candidatul Aliantei PNL-PD. Oamenii apropiati lui Mihalache isi ascundeau cu greu lacrimile, atmosfera era asemanatoare cu cea a unei inmormantari, de data asta insa lipsea mortul. Pline de viata erau doar femeile de serviciu care faceau curat in biroul de primar. Mihalache n-a fost de gasit toata ziua. Cei din primarie l-au vazut dimineata, cand a intrat in birou. Imediat si-a facut bagajele si a disparut. Nici secretara nu stia unde a plecat. Infrangerea a fost greu de suportat, mai ales pentru cei care i-au fost aproape. Majoritatea celor din primarie erau speriati ca-si vor pierde serviciul.

"Am auzit ca vine Inimaroiu si ne da pe toti afara. Suntem disperati", se vaitau functionarii. O parte dintre ei au rezistat mai multor conduceri, insa cu mari eforturi. Una dintre aceste persoane este Elena Hojda, directorul Directiei de Invatamant din cadrul Primariei Sectorului 4, apropiata edilului Marin Lutu, ajuns dupa gratii pentru fals si uz de fals. Ea a reusit sa intre si pe sub pielea lui Mihalache insa nu se mai stie daca va reusi sa-l convinga si pe Inimaroiu daca merita sa-si pastreze functia. Ce-i drept, ieri plangea pe holurile Primariei Sectorului 4, semn ca vestile pentru ea nu sunt tocmai bune. In aceasta situatie, Vasile Mihalache va ramane consilier local si se va intoarce probabil la catedra, fiind la baza profesor de desen.

Gherasim se intoarce la afaceri

Vasile Gherasim, candidatul PSD la Primaria Sectorului 1, a primit cu demnitate rezultatele alegerilor locale. Si-a adunat doar obiectele personale, refuzand sa goleasca biroul pe care singur si l-a mobilat in timpul celor patru ani de mandat. "Am lasat tot acolo. Mi-am luat doar icoanele si ceea ce mi-a apartinut strict personal. Cu siguranta voi avea o discutie cu Andrei Chiliman, pentru ca asa este normal. Voi ramane consilier si ma voi intoarce in lumea afacerilor. Voi reincepe comertul pe import-export", spunea Gherasim, cu regret ca n-a reusit sa duca pana la capat proiectele administrative deja incepute. El spera ca acestea sa fie duse pana la capat de Andrei Chiliman. Daca Gherasim si-a stabilit clar in minte ce are de facut de acum inainte, subalternii sai sunt derutati. Au aceeasi teama sa nu fie schimbati pe motiv ca au stat alaturi de primarul PSD.

Neliniste "acasa" la Piedone

Panica, tristete si neliniste se puteau vedea ieri si pe fetele functionarilor din Primaria Sectorului 6, fieful lui Dan Darabont dar si al inspectorului Cristian Popescu, zis si Piedone. Multi au fost trup si suflet alaturi de cei doi reprezentanti ai administratiei locale, acum fiindu-le frica de o posibila concediere. Dan Darabont isi va lua zilele acestea cartea de munca de la primarie dupa un mandat de viceprimar si unul de primar.

ONTANU RAMANE

La Primaria Sectorului 2 toata lumea era fericita. Neculai Ontanu, singurul candidat al PSD la o primarie de sector, daca nu-l luam in calcul si pe Marian Vanghelie, care a reusit sa castige al doilea mandat. Din acest motiv, secretariatul si biroul edilului erau pline cu buchete imense de flori, iar telefoanele sunau in continuu. Sampania si felicitarile s-au consumat duminica spre luni seara, imediat dupa ce au fost anuntate rezultatele provizorii. Ieri, lucrurile insa intrasera in normal. "Dimineata la 8:00 am venit la serviciu si m-am apucat de treaba. Trebuie sa continuu ce-am inceput", spunea edilul. El ne-a marturisit ca duminica, in ziua alegerilor, s-a dus la Biserica Sfantul Silvestru si s-a rugat timp de zece minute. "Dupa ce am iesit din biserica, m-am simtit alt om. Am reusit sa trec peste toate mizeriile pe care le-am indurat in campania electorala. Aveam sentimentul ca totul o sa fie bine." Ontanu crede ca se va intelege bine cu primarul general, Traian Basescu. El il va sprijini pe Basescu in toate programele administrative pe care le va derula.

DEZAMAGIRE

"Ma asteptam sa se duca in partea cealalta si sa pupe mainile contracandidatului meu, tradat a fost si Iisus, dar Plesca... Dureros este ca am fost parasit de cei pe care eu i-am adus in primarie" Eugen Plesca candidatul PSD la Primaria Sectorului 3

SCHIMB

"Il astept pe Negoita sa-i dau cheile de la birou, sa-i predau telefoanele speciale, adica firele scurte cu Guvernul, si ultimele autorizatii" Eugen Plesca candidatul PSD la Primaria Sectorului 3

Noii edili de la sectoare

Candidatii Aliantei PNL-PD la sectoarele 1, 3, 4 si 6 au castigat alegerile locale si abia asteapta sa intre in paine. Ei au facut multe promisiuni bucurestenilor, pe care trebuie sa le duca pana la capat, asa ca fiecare zi pierduta poate fi in detrimentul lor. Pentru inceput, activitatile lor se rezuma la alegerea oamenilor pe ajutorul carora sa conteze si la acomodarea cu noul loc de munca. Toti asteapta insa sa fie validati si sa poata intra in atributiuni. Nu vor lipsi nici discutiile cu usile inchise dintre fostul primar de sector si proaspatul edil.

ALTE REGULI

"Vreau sa transform primaria intr-o institutie prietenoasa, aproape de cetateni. Voi modifica organigrama si regulamentul din fisa de post" Andrei Chiliman, primar al Sectorului 1

PRECAUT

"Astept rezultatele finale si pe urma voi intra in bucataria primariei. Trebuie sa vad ce este acolo si pe urma sa ma pronunt" Liviu Negoita, primar al Sectorului 3

MANDRIE

"Am mizat insa pe inteligenta bucurestenilor si am castigat. Este si o victorie a celor care m-au votat" Adrian Inimaroiu, primarul Sectorului 4

VIZITA

"Am sa ma duc maine in primarie (n.r. astazi) sa vad organigrama. Intai vreau sa-i cunosc pe oameni. Nu vin ca zmeul acolo" Cristian Poteras,primarul Sectorului 6

REZULTATE FINALE - PRIMARII DE SECTOR

Rezultatele oficiale transmise ieri de Biroul Electoral Municipal confirma ca noul primar al Sectorului 1 este liberalul Andrei Chiliman, care a intrunit 58,23% dintre voturile exprimate, in timp ce candidatul PSD, Vasile Gherasim - primarul in functie - a obtinut 41,77%.

Neculai Ontanu - candidatul PSD pentru functia de primar al Sectorului 2 - a castigat al doilea mandat, el fiind reales de 52,8% dintre alegatorii prezenti la urne. Reprezentanta Aliantei D.A., Anca Boagiu, a obtinut 47,2% din sufragii.

In Sectorul 3 al Capitalei, candidatul Aliantei D.A., Liviu Negoita, a cistigat postul de primar, obtinand 66,02% dintre voturi, in timp ce edilul PSD in functie, Eugen Plesca, a obtinut doar 33,98%.

Adrian Inimaroiu, candidatul Aliantei D.A., a obtinut postul de primar al Sectorului 4, fiind ales cu 61,99% dintre voturile exprimate. Primarul PSD in functie, Vasile Mihalache, a fost votat de 38,01% dintre alegatori.

Cristian Poteras, candidatul Aliantei D.A., a castigat fotoliul de primar al Sectorului 6 al Capitalei, fiind ales de 59,79% dintre votanti, primarului PSD in functie, Dan Alexandru Darabont, revenindu-i 40,21% din sufragii. Pentru desemnarea primarilor de sector a votat mai putin de jumatate din electoratul bucurestean - 42% dintre cei 1.512.498 de cetateni cu drept de vot. (Oana Stancu)

Zoom harta - alegeri locale 20 iunie 2004

SUMAR - ALEGERI LOCALE - 20 iunie 2004

Primarii invinsI si-au facut bagajele

Punct final in batalia pentru marile orase

Bacaul isi asteapta noul primar

Cluj-Napoca - Predare de stafeta la Primarie

Gusa a cazut in dizgratia lui Basescu

BEC - Rezultate partiale la turul al doilea

Invataminte pentru politicieni

Se va renunta la votul etnic
×