x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alianta D.A. obligata sa refaca tandemul

Alianta D.A. obligata sa refaca tandemul

04 Oct 2004   •   00:00

EVENIMENT

O data cu iesirea din scena a lui Stolojan, singura solutie viabila pe care o vad atat democratii, cat si liberalii este candidatura lui Traian Basescu la Cotroceni.
OANA STANCU, MONICA IORDACHE

Inainte de a fi luata o decizie oficiala, numele lui Basescu a fost pe buzele tuturor. Mona Musca declara inca dinaintea intalnirii in care Stolojan ii anunta pe liderii PNL ca se retrage ca nu vede pe altcineva sa intre in aceasta cursa. Ludovic Orban, de la sediul PNL, lansa aceeasi ipoteza: "Cu siguranta candidatul care poate sa castige alegerile prezidentiale este Traian Basescu - din toate motivele, pentru ca si-a demonstrat capacitatea de a castiga si pentru ca este mult mai bun decat adversarul lui, Adrian Nastase". De altfel, ideea de a-l trimite pe Basescu la Cotroceni este linistitoare pentru liberali, indiferent daca va castiga sau nu, liderul PD cu siguranta nu va mai fi in situatia de a conduce Executivul. Or, acesta este postul pe care il ravnesc de fapt liberalii. E drept ca in cele doua partide se discuta si despre posibilitatea ca Mona Musca sa fie candidatul la Presedintie, insa sansele acesteia sunt reduse, tocmai din rationamentul amintit: Basescu ar urma sa faca Guvernul. Ideea a generat o criza in sanul Aliantei inca de acum doua-trei saptamani, cand gruparea Patriciu a inceput sa aiba intalniri zilnice in care Stolojan sa fie presat sa revendice postul de premier tot pentru PNL sau sa impinga decizia in BEx.

REACTII. In situatia de fata, democratii declarau ieri la unison ca sunt gata sa accepte fara comentarii ca Tariceanu va fi desemnat premier, in cazul castigarii alegerilor, asigurand astfel unitatea liberalilor in jurul acestuia si pacea in alianta. De-semnarea lui Tariceanu este o varianta sustinuta de cel mai reactionar grup din PNL, cel condus de Dinu Patriciu. Pe langa faptul ca buna intelegere dintre cei doi este de notorietate, Tariceanu si Patriciu aflandu-se impreuna la Constanta in momentul in care Stolojan ii convoca pe vicepresedintii PNL, presedintele Rompetrol are si interesul financiar sa sustina un premier care ii este apropiat. Ajuns in fruntea Executivului, Tari-ceanu ar putea continua politica de anulare a datoriilor pe care Rompetrol de are fata de stat. Liberalii sunt gata sa dea in schimb postul de vicepremier pentru Adriean Videanu. Deciziile vor fi luate saptamana aceasta intr-un lant de sedinte, care incep astazi cu Delegatia Reprezentantilor Nationali ai PNL si va continua cu cele doua Consilii Nationale.

PROTOCOL. Ca in toate momentele de criza din sanul Aliantei, invocat va fi protocolul de functionare. Certificatul de nastere al ADA prevede ca va fi aruncata in lupta pentru Cotroceni personalitatea pe care sondajele o crediteaza cu cele mai multe sanse. Cum dupa Stolojan cel mai bine plasat in sondaje este Basescu, aceasta varianta si-a gasit si sustinerea "legala". Apropiatii lui Basescu spun insa ca varianta nu-l fericeste pe liderul PD, care si-ar fi dorit mai degraba postul de prim-ministru, mai ales ca cercetarile sociologice arata ca romanii nu il vad la Cotroceni. Lucru pe care il stie si il poate exploata si Tal Zilberstein, strategrul israelian al PSD, cel care a facut de altfel, cu un an in urma, o ampla cercetare de piata pentru PD care a avut aceeasi concluzie in privinta lui Basescu.

PROFETIE

"Cu siguranta candidatul care poate sa castige alegerile prezidentiale este Traian Basescu" - Ludovic Orban, presedinte PNL Bucuresti

Sefia liberala - din nou motiv de disputa

MONICA IORDACHE

Planurile lui Tariceanu de a deveni presedinte PNL s-au indeplinit o data cu iesirea din scena a lui Stolojan si plecarea sa de ieri dimineata in SUA. El a fost nominalizat direct de catre fostul lider liberal ca succesor al sau atat la sefia partidului, cat si la co-presedintia Aliantei D.A. Stolojan le-a comunicat colegilor sai decizia de a-i ceda lui Tariceanu toate atributiile sale, fara sa le dea explicatii in privinta alegerii sale. Ideea ca succesiunea la sefia PNL sa fie asigurata de un vicepresedinte le-a fost comunicata de catre Stolojan membrilor Biroului Executiv inca de acum doua saptamani, insa atunci acesta nu le-a spus si care este motivul pentru care va fi nevoit sa isi caute inlocuitor.

El a avut de ales intre Tariceanu, Mona Musca, Paul Pacuraru, Teodor Melescanu si Gheorghe Flutur, toti vicepresedinti PNL. Pacuraru si Flutur nu au sustinerea necesara in partid pentru a gestiona o asemenea functie, iar Melescanu nu este dorit pentru ca a fost presedinte ApR. Singura care ar fi avut o oarecare sansa de a fi nominalizata, in afara de Tariceanu, ar fi fost Mona Musca. De altfel, numele ei a fost avansat si de Valeriu Stoica, intr-un interviu, ca posibil succesor al lui Stolojan. Mona Musca este insa contestata de gruparea Patriciu, astfel ca alegerea ei ar fi declansat un alt razboi intern in partid. Tariceanu a avut castig de cauza pentru ca este acceptat, cel putin in aparenta, de toate gruparile liberale, cei mai multumiti fiind apropiatii lui Dinu Patriciu. Surse liberale spun ca din momentul in care sefia liberala a ramas vacanta, grupurile de interese din PNL vor reincepe batalia pentru suprematie, apele fiind deja agitate de Dinu Patriciu si Valeriu Stoica.

Noul presedinte interimar are sarcina de a conduce partidul pe termen nelimitat. Practic, Stolojan nu s-a retras formal de la conducerea liberala, ci si-a delegat toate atributiile catre Tariceanu, fara a mai fi implicat in nici o decizie politica.

Surse liberale spun ca soarta Aliantei este destul de nesigura, sansele de a fi declansat un conflict intre democrati si noua conducere liberala fiind destul de mari.

CV: CALIN POPESCU TARICEANU

  • Nascut la 14 ianuarie 1952, in Bucuresti;
  • Licentiat al Facultatii de Hidrotehnica din cadrul Institutului de Constructii Bucu-resti;
  • Intre 1976-1979, a lucrat ca inginer stagiar pe santiere de constructii;
  • Intre 1980-1982 a fost cadru didactic universitar la Facultatea de Hidrotehnica a Institutului de Constructii Bucuresti;
  • Este unic importator pentru Romania al autoturismelor Citroen;
  • In iulie 1990 devine membru fondator al PNL - Aripa Tanara;
  • Demisioneaza in 1992 si devine membru al Noului Partid Liberal;
  • In 1993 este ales vicepresedinte PNL, in urma congresului de unificare dintre PNL si NPL;
  • Intre 1996-1997 a fost ministru de stat, ministrul Industriei si Comertului, in Guvernul condus de Victor Ciorbea;
  • Este implicat intr-un scandal de coruptie, fiind acuzat ca si-a favorizat propria firma intr-un contract de achi-zitionare de masini de catre RomTelecom;
  • Are o avere estimata la 18-20 de milioane de dolari

    Basescu si-a aranjat sa plece din Primarie

    Ca se pregatea sa plece din Primarie pentru postul de premier sau ca a stiut din timp ca va candida la Presedintie, cert este ca Traian Basescu si-a aranjat ploile la Primarie astfel incat mecanismul sa functioneze si fara el.

    In urma cu o luna, surse de la Capitala anuntau ca in Consiliul General si in cele de sector urma sa se faca achizitii de consilieri de la PSD catre PNL si PD sau pur si simplu sa fie asigurate voturile lor pentru Alianta astfel incat sa fie indeplinite cele doua treimi necesare proiectelor importante. La scurta vreme, la Sectorul 4 se produce prima miscare. Doi consilieri PSD, Edys Ion Languris si Iulian Stocheciu, trec la PD.

    Surprizele se tin lant apoi in Consiliul General. Proiectele finantate de Banca Europeana de Investitii (BEI), care au facut valva in mandatul trecut, au fost aprobate de consilierii generali. Pana si Pasajul Basarab a avut castig de cauza, gratie lui Stelica Barna, consilierul PSD, care a votat alaturi de cei din Alianta PNL-PD. Consilierul PSD, renegat acum de colegii lui de partid, este acceptat se pare de Basescu, surse din Primarie si din Alianta afirmand ca acesta va trece in curand cu bagaje cu tot in PD. O alta achizitie ar fi Doru Giugula, care la ultima sedinta de consiliu a tunat si a fulgerat pe motiv ca organizatia PSD Bucuresti nu l-a exclus pe Barna din partid pentru gestul sau de a vota alaturi de Alianta. Supararea lui Giugula consta si in faptul ca el nu se gaseste pe un loc eligibil pe listele parlamentare. Nici Liviu Goncea nu se simte prea bine in partid si dau semne ca vor sa treaca in barca lui Basescu, se pare, in schimbul unor afaceri deja promise de edilul-sef al Capitalei. Cu aceste achizitii, Basescu are majoritate in consiliu si atunci cand o hotarare trebuie sa obtina doua treimi din voturi. In plus, directorii din punctele-cheie au fost deja demisi si inlocuiti cu oameni fideli primarului general. O alta mutare pregatita din umbra de acelasi autor este racolarea consilierilor PSD de la Sectorul 5 si aducerea lor, evident, la PD. In curand ar urma sa revina in PD Ionut Popa, fostul lider de la Sectorul 5, plecat la PSD atunci cand repararea strazilor a fost trecuta la sectoare, si Dragos Florescu. Popa este patronul firmei Rasco Trafic care de ani buni obtine contractele de semaforizare in Bucuresti. Basescu i-ar fi promis acum ca ii reparti-zeaza din nou acest domeniu, plus camerele video din intersectii, o afacere grasa avand in vedere ca tot sistemul din Bucuresti va fi refacut. Se spune insa ca si Catalin Stochita, consilier local PSD, nemultumit ca nu se mai regaseste pe listele parlamentare ale partidului de guvernamant, si-ar face si el transferul la PD contra unui loc pe listele parlamentare.

    In aceste conditii, Basescu detine controlul absolut asupra a tot ce misca in Pri-maria Capitalei. El ar urma sa-si delege atributiile catre unul dintre viceprimari, cel mai probabil pedistul Razvan Murgeanu, si sa intre in campanie. Fara sa demisioneze insa inainte de a fi sigur ca a castigat.

    CULISE, DECLARATII, SCENARII, COMENTARII

    Filmul retragerii

    Cronica unei suferinte anuntate din timp

    Alianta D.A. obligata sa refaca tandemul

    Cum comenteaza analistii politici

    Reactii pe scena politica

    Basescu, lansat spre Cotroceni

    Reactie - Adrian Nastase neaga existenta vreunui santaj din partea PSD
  • ×