x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alte vremuri - Lenin, scos la licitatie

Alte vremuri - Lenin, scos la licitatie

de Cristina Diac    |    17 Dec 2006   •   00:00
Alte vremuri - Lenin, scos la licitatie

Tablouri propagandistice din anii ’50 au fost scoase la licitatie de Casa Pogany. "Lenin meditand" a fost evaluat la 1.500 de euro.

Picturi interesante din Scoala Sovietica, pretuite in euro. Tablouri propagandistice din anii ’50 au fost scoase la licitatie de Casa Pogany. "Lenin meditand" a fost evaluat la 1.500 de euro.

Sambata, 16 decembrie, Galeria Pogany, aflata la etajul intai al Teatrului National, a organizat o licitatie pentru tablourile aflate in expozitia "1945-1965. Realism socialist?", deschisa publicului amator de arta si posibililor cumparatori inca din luna noiembrie.

Lenin si "tractorista". Printre piesele oferite spre vanzare de Casa Pogany s-au aflat si unele apartinand curentului realist-socialist, care a dominat viata artistica in anii ’50 in intreg "lagarul comunist". Dintre lucrarile care, la vremea lor, au slujit propagandei regimului, participantii la licitatie au avut ocazia sa plece acasa cu tablouri precum "Lenin meditand" (lucrare nesemnata), - pret de pornire 1.500 de euro, "Portretul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej" (Constantin Dipse) - 2.500 de euro, "Brigadier" (Adrian Maftei) - 1.000 de euro, "Constructorii socialismului" (Lia Szasz) - 2.500 euro, "Februarie 1933" (Sanda Saramat) - 1.000 de euro, "Femei la sapa" (S. Moga) - 1.700 de euro, "Santier", "Macara" (Grigore Manea) - ambele avand ca pret de pornire 150 de euro, "Tractorista" (lucrare nesemnata) - 400 de euro si altele. Unele dintre tablourile scoase la licitatie au fost "vedete" la vremea lor. "Lenin meditand" dar si "Tractorista" s-au regasit in manualele scolare - de literatura ori de istorie.

In proprietate privata. In prezent, tablourile provin din colectii particulare. Despre cat interes mai prezinta astazi pe piata de arta din Romania asemenea "lucrari tematice", despre provenienta lor, despre cum a fost stabilit pretul de pornire si multe altele, ne-a vorbit domnul Pavel Susara, istoric si critic de arta, patronul casei de licitatie Pogany. "Probabil ca aceste lucrari provin initial din institutii, spune Pavel Susara. Asa cum s-a intamplat si cu alte bunuri in 1989, cand s-a impartit patrimoniul diferitelor institutii, unele au ajuns in proprietate privata. Astazi este foarte dificil de aflat care a fost traseul lor. Tot ce provine din colectii particulare sunt considerate prin lege bunuri de inventar personal, care nu trebuie justificate. Daca se afla in casa ta, se presupune ca este tabloul tau, conform unui principiu de drept roman care spune ca posesia prezuma si proprietatea", a explicat in continuare Pavel Susara.

Arta "exotica". Tablouri provenite din spatiul ex-sovietic, de aceeasi factura cu cele expuse de Casa Pogany, s-au vandut la preturi greu de anticipat, ne-a spus domnul Susara, iar cumparatorii au fost japonezi, americani. Peste ceva vreme, s-ar putea ca arta acelei epoci sa fie privita ca un moment de exotism din istoria picturii, si sa starneasca un interes multiplu - din punct de vedere comportamental, de mentalitate etc. iar cei care au avut prezenta de spirit sa cumpere astfel de lucrari sa fi facut o buna investitie, spera patronul casei de licitatie.

Greu de pretuit. "Lenin meditand", de pilda, nu are circulatie de piata si nu exista precedente in privinta pretului. Drept urmare, preturile de pornire ale unor asemenea tablouri "cu tema" au fost stabilite in functie de complexitatea lucrarii, tinandu-se cont exclusiv de criteriile formale, de gradul de realizare artistica. "De exemplu, in portretul lui Gheorghiu-Dej, al pictorului Constantin Dipse, valorile plastice - compozitia, armonia cromatica - sunt foarte interesante", apreciaza Pavel Susara.

Piesa-vedeta
Majoritatea tablourilor scoase la licitatie de Casa Pogany n-au fost lucrarile propagandistice. S-au prezentat picturi facute 1945 si 1965 de artisti precum Alexandru Ciucurencu, Ion Tuculescu, Corneliu Baba, Constantin Piliuta, Victor Brauner si altii. "Piesa-vedeta" a fost "Drama folclorica" de Ion Tuculescu, considerata a doua ca valoare din intreaga opera a pictorului. Pretul de pornire - 300.000 de euro - a speriat probabil potentialii cumparatori, astfel ca lucrarea a ramas nevanduta.

Vandute
Si celelalte tablouri purtand semnatura pictorului Tuculescu au avut preturi de pornire apreciabile - "Soare" 90.000 de euro, "Compozitie cromatica" - 70.000 de euro, "Compozitie" - 70.000 de euro. S-au vandut in schimb "Balerina in verde" a lui Spiru Chintila, contra a 5.000 de euro, "Dans ritual" tus cu penita pe hartie a lui Constantin Piliuta, pentru 2.000 de euro si "Femei cu cosuri" - Mina Byck Wepper, cu 600 de euro - toate cele trei adjudecate de licitantul cu numarul 3.

CONCURS - Ia-ti Logan Break!
Perioada de revendicare a premiilor din data de 16 decembrie la concursul "Ia-ti Logan de Jurnalul. Acum in varianta Break!" se prelungeste pana luni, 18 decembrie, ora 12:00. Serii castigatoare: Logan Break JN03WVX Jackpot (1.400 lei) JN20PMB Premii de 100 lei: JN48JQG, JN16LFH, JN36TNG, JN56BYC, JN30AAI, JN10ZXR, JN04NLD, JN45OQI, JN13TVT, JN22CJC Telefon: JN54MJN. Pentru revendicarea premiilor puteti suna la numerele 021. 318.20.20 sau 021.318.20.28

STRASBOURG Basescu a vizitat "satul romanesc"
Presedintele Traian Basescu a vizitat satul romanesc de la Targul de Craciun din Strasbourg, fiind intampinat de tineri imbracati in costum popular romanesc, cu paine si sare si cu o cescuta cu tuica. Seful statului a primit o cutie de vinuri alsaciene, un sort de bucatarie si a probat o palarie de paie. Basescu a multumit Frantei pentru sprijinul constant oferit Romaniei in drumul spre UE.

TIMISOARA - Revolutia din ’89, comemorata
Manifestarile dedicate implinirii a 17 ani de la Revolutia din decembrie 1989 au inceput la Timisoara. In cadrul evenimentelor este programata aprinderea unor candele pe platoul din Piata Victoriei, dar si proiectia unor filme documentare. Comemorarea eroilor Timisoarei a inceput cu o sedinta festiva a Consiliului Local Timisoara. Reprezentantii societatii civile au dezbatut stadiul anchetelor privind evenimentele din ’89.
×
Subiecte în articol: eveniment lenin licitatie