x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special An Nou cu bucurie!

An Nou cu bucurie!

de Roxana Roseti    |    27 Dec 2007   •   00:00
An Nou cu bucurie!
Sursa foto: Arhiva Muzeului Satului/

Măine, 28 decembrie, Jurnalul Naţional vă oferă un regal cu ocazia Anului Nou: Ediţie Specială cu DVD, alături de Jurnalul tv şi Jurnalul de bucătărie! Paginile Ediţiei Speciale sunt menite a vă amuza, bucura, incita, căci Anul Nou aceasta inseamnă: explozie de veselie şi bucurie.

Măine, 28 decembrie, Jurnalul Naţional vă oferă un regal cu ocazia Anului Nou: Ediţie Specială cu DVD, alături de Jurnalul tv şi Jurnalul de bucătărie! Paginile Ediţiei Speciale sunt menite a vă amuza, bucura, incita, căci Anul Nou aceasta inseamnă: explozie de veselie şi bucurie.

Şi ne dorim să vă bucuraţi, deoarece in sufletele multor romăni stăruie convingerea că in prag de An Nou colindătorii alungă relele şi elimină negativul. Anul Nou este intr-adevăr puntea dintre ani, este acel moment in care trebuie să ne bucurăm, să petrecem cu rudele şi prietenii, dar să nu uităm nici de multele obiceiuri şi ritualuri tradiţionale de reinnoire a timpului.

O retrospectivă a celor mai savuroase declaraţii făcute de politicieni şi oameni din lumea fotbalului in anul 2007; Datini străvechi de Anul Nou; Plimbări in trăsuri de altădată; Baluri de ieri şi de azi: de la Bucureşti la Monte Carlo. Sunt numai căteva dintre temele paginilor speciale pe care vi le dedicăm.

DE CITIT. Vă invităm intr-o călătorie. Incepem cu cea din urmă zi a anului, cănd, inainte de a se innopta, incepe unul dintre cele mai solemne acte ceremoniale: Pluguşorul. Plugul, devenit simbol al fertilităţii pămăntului, nu mai este o banală unealtă, ci devine un simbol al muncii, al rodniciei, al dorinţei agricultorilor de a obţine de la pămănt maximum de fertilitate. Vă amestecăm prin alaiul măştilor, o tradiţie milenară, dusă mai departe de oamenii care incă o mai simt, acolo unde datinile au invins timpul. Chiar şi kitschul reuşind să-şi păstreze autenticitatea şi funcţiile. Urşii tot mai joacă pe la uşile sătenilor şi ale orăşenilor. Şi Capra. Apoi, vă invităm prin Ţara Moţilor. Acolo unde bradul se impodobeşte, de-a lungul anului şi de-a lungul vieţii, pentru a marca inceputuri şi treceri. Apoi, călătoria continuă cu un sfat. Şi anume acela să nu uitaţi că Noul An incepe cu bucurie duhovnicească: biserica pomeneşte in prima zi a anului pe Sfăntul Ierarh Vasile cel Mare, dar şi Tăierea imprejur a Domnului Iisus.

PETRECERI. Brusc, vă urcăm in trăsura altor vremuri. Cea a cuconiţelor gătite in rochii luxoase, acoperite de blănuri, şi a bărbaţilor in frac şi cu joben. Din trăsură veţi cobori atăt la un bal al Regelui Carol I, căt şi la petrecerile Principatului Monaco. Veţi gusta bucate alese alături de o Smărăndiţă din vremuri mai vechi decăt un sămbure uitat de cireaşă, apoi vă veţi muta la altă masă, pentru a ciupi din tortul pregătit de un celebru bucătar francez special pentru Revelionul 2008.

Să aveţi un An Nou cu bucurie, noroc şi sănătate, că-i mai bună decăt toate! La mulţi ani!


Sărbători haiduceşti la Poiana Braşov

"In copilărie, de abia aşteptam să tăiem porcul. Noi, copiii, curăţam usturoiul. Tăiam lemnele, subţiri-subţiri... să iasă şoriciul bun. Ne uitam cum ninge şi ne bucuram de fiecare clipă şi abia aşteptam să pornim pe la case cu colinda", mărturiseşte Viorel Nica, managerul celui mai cunoscut restaurant din Poiana Braşov, Coliba Haiducilor.

Astfel, din Ediţia Specială de Anul Nou veţi afla că haiducul poate fi un concept gastronomic! In ce fel se poate plia meniul unui restaurant cu specific romănesc pe ideea aceasta - la fel de romănească - a haiduciei? "Facem măncarea cum se gătea la noi, la ţară. Oaspeţii sunt primiţi cu foc de tabără, cu slăninuţă la frigare, cu mititei, cărnăciori, chiar şi cu un batal la proţap. Nu lipseşte o ţuiculiţă fiartă", spune tot domnul Nica. "Instrumentiştii căntă melodii din zona aceea de graniţă a Carpaţilor Meridionali, dintre Ardeal şi Muntenia. Şi, uneori, căntă «Radu mamii»... Vioara spune, fără cuvinte, povestea mamei care-şi caută feciorul, un haiduc hăituit de poteră..."

După ce intri in "colibă", ai de ales din lunga listă de bucate. La loc de cinste: preparatele din carne de porc. Apoi, cele de fazan. După aceea, toate celelalte ştiute de prin gospodăriile de munte din Braşov şi din Muscel. Şi lista continuă, dar mai multe veţi afla acceptănd incă o dată invitaţia la călătoria prin paginile Ediţiei Speciale de Anul Nou de la 28 decembrie.

Stele ale muzicii populare romăneşti

DVD-ul "Maeştrii muzicii populare" conţine căntece de dragoste, hăulite, jocuri, interpretate de stele ale muzicii populare romăneşti: Grigoraş Dinicu, Maria Tănase, Fărămiţă Lambru, Dan Moisescu, Emil Gavriş, Ileana Sărăroiu, Maria Pietraru, Toni Iordache, Felician Fărcaşu, Ion Luican, Rodica Bujor, Alexandru Grozuţă, Ion Drăgoi, Mariana Drăghicescu, Aurelia Fătu Răduţu, Maria Apostol. De la "Ciocărlia" la "Zărzărică, zărzărea". Un DVD cu melodii de colecţie oferit pentru a vă incănta sufletele de Anul Nou sau, de ce nu, pentru a-l dărui celor dragi.

Â

Aho, aho!

"Aho, aho, copii şi fraţi,/Staţi puţin şi nu mănaţi/Lăngă boi v-alăturaţi/Şi cuvăntul mi-ascultaţi (...)/Să vă fie casa casă/Să vă fie masa masă/Tot cu mesele intinse/Şi făcliile aprinse/Şi la anul să trăiţi/Să vă găsim infloriţi/Ca merii,/Ca perii/In mijlocul verii/Ca toamna cea bogată/De toate-ndestulată"

roxana.roseti@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: special anul anul nou