x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Analiza finala a curcii aviare

Analiza finala a curcii aviare

de Victor Ciutacu    |    25 Mai 2006   •   00:00
Analiza finala a curcii aviare

  • Facuti praf! - Basescu i-a criticat dur pe respon-sabilii cu aviara
  • Reloaded - Stropitoa-rea ilegala
  • Subcomisie - S-a trezit din somn si Parlamentul
  • Sectorul 5 - Aviara "care este"
    Circa 10 MILIOANE de pasari vii ar fi fost IMPORTATE in Romania in perioada ianuarie-mai 2006, potrivit statisti-cilor asociatiilor patronale din domeniu. Importurile s-au facut in principal din SLOVACIA, UNGARIA si ITALIA. Romania a importat in aceeasi perioada si carne, si pro-duse din carne de pasare din GERMANIA, AUSTRIA, MAREA BRITANIE, DANEMARCA, ITALIA si FRANTA. Conform datelor valabile la 18 mai pe site-ul Oficiului International pentru Epizootii (OIE), aceste tari figurau in perioada respectiva ca avand identificate FOCARE DE GRIPA AVIARA. Acest lucru nu le-a dat de gandit in nici un fel autoritatilor romane. Publicarea de catre Jurnalul National, in exclusivitate, a unor fragmente din nota inaintata de Radu Timofte inaltilor demnitari ai statului a generat un val de isterie. Dupa desecretizarea documentului, solicitata oficial de ziarul nostru, au curs valuri de cerneala pe tema presupusei confuzii (asumata printr-un comunicat oficial de SRI) dintre puii de curca si cei de gaina, care a si dus la destituirea sefului SRI Brasov, generalul Maricel Gavrila. Jurnalul National este in masura sa va prezinte astazi o serie de documente care au stat la baza realizarii raportului care a facut atata valva si pe care unii dintre inaltii oficiali ai statului, cu raspunderi directe in gestionarea crizei, s-au straduit din rasputeri sa-l minimalizeze ori sa-l ascunda.

    Intocmit la 19 mai 2006, atat de forfecatul raport SRI s-a bazat pe un document al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), realizat cu o zi inainte (18.05.2006) si intitulat "Nota de insotire a probelor pentru examen de laborator".

    PUI INGROPATI. In respectiva hartie, cu antet si stampila, pe care o prezentam in facsimil, se precizeaza textual ca "au fost gasite cadavre de pui de curca ingropate in curtea firmei" (n.r. - Pati Prod din Codlea), "in stare de putrefactie avansata". Mai mult, in documentul din 18 mai 2006 al ANSVSA scrie cat se poate de clar: "Diagnostic prezumtiv: A 150 (gripa aviara)", in baza testului rapid efectuat la fata locului.

    Pe fisa de diagnostic din aceeasi data (pe care, de asemenea, o publicam in facsimil), anexata la nota de insotire nr. 68 a probelor pentru examenul de labortator de la ANSVSA, pe care se gasesc parafa si semnatura medicului veterinar Florin Sirbu, scrie negru pe alb: "proprietar - SC Pati Prod, specie pasari - pui de curca, fel proba - portiuni anatomice alterate, test rapid Ag - pozitiv").

    Cu alte cuvinte, la data intocmirii raportului SRI, existau documente ANSVSA care atestau suspiciunea de gripa aviara, mentionau existenta atat de discutatilor pui de curca si, mai mult decat atat, invocau existenta unei cantitati mari de pasari ingropate (aflate in stare de putrefactie) despre care existau indicii serioase ca ar fi infectate cu virusul gripei aviare. Testul rapid pe care l-am mentionat anterior a intarit ca atare suspiciunea.

    PUTREFACTIE. Dupa efectuarea testului rapid la fata locului (iesit pozitiv), a doua zi, 19 mai 2006, a fost facut un test suplimentar, profesionist, in laboratoarele Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) din Bucuresti.

    La 22 mai 2006, IDSA a emis un buletin de analize catre Directia Sanitar-Verterinara si de Sanatate Animala Brasov, in care se precizeaza insa ca, din cauza stadiului avansat de putrefactie al cadavrelor de "pui de curca", nu poate fi detectat "genomul viral ARN al gripei aviare". In acelasi document apare si urmatoarea mentiune: "Rezultatul negativ obtinut la testul suplimentar (RT-PCR) dupa cel rapid nu are valoare de diagnostic, din cauza starii avansate de putrefactie". Cu alte cuvinte, atat de blamata nota a SRI, intocmita la 19 mai 2006, a fost bazata pe documente cat se poate de oficiale.

    La data de 19 mai 2006, agentia Mediafax publica, pe fluxul sau de stiri, o informatie potrivit careia suspiciunile ca virusul gripei aviare de la fermele din Codlea "ar putea proveni de la un import ilegal de curcani" i-au fost transmise si presedintelui Traian Basescu de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. In plus, conform aceleiasi surse, "presedintele Traian Basescu a cerut SRI, in urma solicitarii ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, sprijin pentru colectarea de informatii privind un lot de pasari vii, despre care exista suspiciunea ca ar fi fost importate ilegal si ca ar purta virusul gripei aviare".

    Click pt a mari imaginea
    ANSVSA. Cadavre de pui de curca ingropate la Pati Prod
    Click pt a mari imaginea
    EXAMEN VIRUSOLOGIC. Buletinul de analiza de la ISDA
    Click pt a mari imaginea
    FISA DE DIAGNOSTIC. Se confirma rezultatul "pozitiv"
    Click pt a mari imaginea
    PUTREFACTIE. Rezultatul nu are valoare de diagnostic

    FLUTUR A CERUT IMPLICAREA SRI. Nici pana-n ziua de azi Flutur nu a dezmintit informatia. Nici macar nu ar fi avut cum, date fiind spusele purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale. "Ministrul Flutur i-a solicitat sprijin presedintelui pentru ca Ministerul Agriculturii nu dispune de instrumentele necesare pentru culegerea de informatii. La randul sau, presedintele Traian Basescu a cerut implicarea SRI in strangerea de informatii legate de acest fapt", a spus, la aceeasi data, citata de aceeasi agentie Mediafax, Adriana Saftoiu.

    Intrebat, dupa vizita facuta sefului statului la Elias, daca SRI are deja dosare incepute in aceasta privinta, Radu Timofte a negat. "Nu avem astfel de dosare. Nu am considerat, pana la aceasta data, o chestiune de siguranta nationala. O discutie cu ministrul Flutur si cu ministrul Blaga l-a determinat (pe Traian Basescu - n.r.) sa concluzioneze, cel putin domnia sa, ca problemele sunt mai mari decat pot fi cunoscute, cel putin la nivelul celor doua ministere. Probabil ca de aceea mi-a si solicitat acest lucru, si eu cred ca voi indrepta unele dispozitive de culegere de informatii si catre aceasta zona", a spus directorul SRI.

    "AGENTURILI STRAINE". "De curcani a vorbit ministrul Flutur, era un zvon si iata ca zvonul a fost confirmat de o nota SRI, un zvon destinat sa indrepte lucrurile catre «agenturili straine» care ne-au adus aviara. Din pacate, sectia de la Brasov a intrat in acest joc", a afirmat ieri seful statului. Basescu a mai spus: "Nu exclud posibilitatea ca parte din contributia la gripa aviara sa fie si dintr-un import, dar parerea mea este ca reprezinta o prelungire a gripei aviare din toamna si iarna anului trecut".

    Flux masiv de pui de gaina


    Click pt a mari imaginea
    DOVADA. Pati Prod a importat pui de o zi prin Verba Trans
    Transferurile continue de pui de gaina de o zi, de la Verbatrans Stupini catre Patiprod Codlea, incepand din 13.02.2006, cu 6.900 de pui, si terminand cu 62.000 de pui in 24.03.2006, au insumat in jur de 700.000 de pui de o zi. Relatia de afaceri constanta a Verbatransului cu Patiprodul a avut ca un prim efect incorectitudinea cumparatorului, care a trimis peste tot in tara o parte din acesti pui, cu facturi false si fara aviz sanitar-veterinar. Era si usor de ascuns in acte comercializarea clandestina a puilor, avand in vedere volumul imens de pui de o zi tranzactionati.

    ACTE PESTE ACTE. Nici in ziua de astazi nu s-a reusit identificarea destinatiei finale a celor 78.622 de pui de gaina de o zi, preluati de Patiprod de la Verba Trans, desi in acte figurau doar 32.500, acte falsificate de patronul Patiprod, Florin Macovei. Puii au ajuns prin Firma Pet Sf. Gheorghe, care era un simplu transportator, pe Valea Prahovei, fara acte. Politia Economica si Garda financiara au identificat una din destinatii, Sinaia. Actele de import a celor 41.860 de pui de gaina de o zi, cumparati de Verbatrans de la Aviagen KFT Ungaria, au avut Documentul Veterinar Comun De Intrare de import din 01-261, in regula, aspect ignorat de SRI. Acesti pui de gaina de o zi, dupa cum precizeaza documentul de import din Comunitatea Europeana-I 2555. 17012006, au ramas la Verba Trans Brasov, unde se afla bine-mersi, fara a fi bolnavi de gripa aviara. Surse judiciare care au dezvaluit numarul, destinatia si data tuturor importurilor de pui vii de la Aviagen, precum si fluxul transferului de pui de la Verba Trans catre Patiprod, sustin ca sunt cercetate si pistele de import al puilor de la firmele Broker-Ungaria si Matisa-Entorsa Ungaria, chiar prin firma PVM-Trans-Oradea. Patiprodul a vandut pui de gaina, in diferite stadii de dezvoltare, in judetele Cluj, Bistrita Nasaud, Mures, Olt. (Libiu Mateescu)

    Politia Brasov nu a transmis informatii eronate SRI


    Nici Parchetul Brasov si nici Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Brasov nu au informat gresit SRI Brasov, sustine comisarul Flucus (foto), seful Politiei Economice Brasov.

    Care a fost primul pas pe care l-ati facut de la declansarea crizei?
    Ancheta asupra importurilor de pasari din Ungaria si Slovacia, realizate de firmele brasovene Verbatrans si Drakom, a inceput inca din prima faza a crizei, pentru ca am avut si noi banuieli. Am cercetat actele de import, documentele sanitar-veterinare aferente, am audiat martori, iar in final nu au rezultat nereguli in aceste importuri de la Aviagen si de la Liarharensky Slovacia.

    De unde confuzia dintre gaina si curca?
    Confundarea puilor de gaina cu cei de curca a pornit de la unele importuri de pui de curca, in paralel cu cei de gaina, de catre unele firme, cercetate in acest moment. Unele indicii, cum ar fi ingroparea a mai multor mii de pui de curca in perimetrul Patiprod, sau a catorva mii de curcani care au avut aceeasi soarta, au creat confuzia amintita. In documente si in dosarele de cercetare penala, lucrurile sunt clare.

    SRI a preluat informatii de la dvs.?
    Avem o colaborare buna cu SRI Brasov. Noi am identificat si liniile de import utilizate de Verbatrans si Drakom, dar si de Patiprod, din Ungaria si Slovacia, astfel ca serviciile de informatii au luat aceste date de la noi. (Libiu Mateescu)

    TIMOFTE A LUAT MASURI
    MUTARE. Radu Timofte a operat prima destituire
    "Scandalul curcilor" nu a ramas fara urmari. In Serviciul Roman de Informatii au inceput sa cada capete. Deocamdata a fost dat afara doar unul dintre cei considerati responsabili pentru inexactitatile din raportul SRI privind posibilele cauze de raspandire a virusului gripei aviare. Primul cazut este generalul de brigada Maricel Gavrila, seful Sectiei Judetene de Informatii Brasov. El a fost ieri eliberat din aceasta functie, ca urmare a disfunctiilor manageriale manifestate in activitate. Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, ne-a precizat mai exact care a fost vina generalului Gavrila: "Orice sef isi asuma responsabilitatea pentru toate informatiile care pleaca din sectia pe care o conduce. El are datoria sa verifice informatiile livrate de subordonatii lui". Sursa citata ne-a precizat ca au fost declansate verificari pentru a se stabili cine a mai gresit si cum anume. Biroul Executiv al Consiliului Director al SRI a hotarat, in sedinta de ieri, sa dispuna infiintarea unei comisii de cercetare a deficientelor inregistrate pe fluxul de informare atat la nivelul Sectiei Judetene de Informatii Brasov, cat si la cel al unor unitati din centrala SRI. Concluziile acestui control vor fi prezentate Consiliului Director al SRI pana la data de 15 iunie a.c., ne-a informat Biroul de presa al SRI. Totodata s-a dispus ca toate datele si informatiile referitoare la criza gripei aviare detinute de SRI sa fie reevaluate si reverificate. SRI va continua sa informeze autoritatile abilitate in legatura cu disfunctionalitati ce pot aparea in gestionarea crizei gripei aviare, numai ca va asigura si "precizia" acestor informatii. (V. Fotache, L. Mateescu)

    BATJOCURA
    Pentru ora 13:00, la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a fost anuntat ieri un briefing. Numai ca in loc de aparitia ministrului Gheorghe Flutur, cu care ne-am obisnuit de cand a revenit gripa pasareasca peste noi, la pupitru s-a instalat, inalt, uscativ si demn, un domn mult prea putin cunoscut desi oficial este vocea institutiei. Purtatorul de cuvant, Adrian Tibu, chiar a tinut sa se prezinte imediat ce vuiala ziaristilor a incetat, constient fiind ca foarte putini stiu cine le vorbeste. "Am doua precizari de facut", si-a inceput foarte scurta cuvantare omul insarcinat sa vorbeasca in locul lui Flutur, cand ministrul nu este. "Prima la mana. De pe o zi pe alta putem sa numram cu doua focare in plus fata de ziua de marti, adica 46 in total - in zece judete, plus Capitala. Si inca 37 de suspiciuni. A doua la mana. Comandamentul antiepizootic trece in subordinea premierului Calin Popescu Tariceanu, iar orice alta informatie cereti de acolo". Tanarul si-a strans hartiile impasibil la insistentele ziaristilor si a parasit cu pasi mari holul ministerului unde fusese improvizata scena comediei. (Doru Cobuz)

    INFO AVIAR
    ALBA. Suspiciunea de gripa aviara din localitatea Santimbru, judetul Alba, a fost infirmata. Este pentru prima data de la declansarea crizei gripei aviare cand rezultatele analizelor efectuate pe pasarea gasita moarta la Santimbru infirma testele rapide.

    PLATI. Locuitorii comunei Hurez, din judetul Brasov, sunt primii despagubiti pentru pasarile eutanasiate. 151 de gospodari, din totalul de 162, au primit 97.500 RON, din 100.960 RON alocati pentru aceasta localitate.Valoarea despagubirii stabilite prin hotararea comisiei de evaluare de la nivelul comunei Beclean este: pui sub 30 de zile - 3,5 RON, pui peste 30 de zile — 6,0 RON, bibilici - 15,0 RON, gaini - 20,0 RON, rate si gaste - 30,0 RON, curci - 50,0 RON, curcani - 70,0 RON. In zilele urmatoare se vor efectua platile in localitatile Beclean, satul Feldioara, comuna Ucea, Soars, Vistea de Jos, Lovnic, Racos, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Brasov.

    SECTORUL 5. Comandamentul Antiepizootic Bucuresti a intrat in stare de alerta dupa ce ieri testele rapide efectuate pe o gaina gasita moarta intr-o gospodarie de pe Strada Nufarul Galben, din Sectorul 5, au confirmat suspiciunea de gripa aviara. Echipa de interventie DSP, informata despre rezultatele testelor, a identificat in gospodaria respectiva sase persoane (trei adulti si trei copii), carora li s-a administrat oseltamivir. Medicii DSV au ridicat toate pasarile din gospodaria respectiva, fiind efectuate si operatiuni de dezinfectie.

    ALT FOCAR IN SECTORUL 4. Un al doilea focar de gripa aviara a fost confirmat de autoritatile sanitar-veterinare in perimetrul de siguranta din zona Luica, alte trei strazi urmand sa intre in carantina. "Proba prelevata de la pasarea moarta de pe strada Sacasel a iesit pozitiva la testele rapide din urma cu patru zile. Probele au fost duse la laborator, iar in seara aceasta (miercuri seara - n.r.) am primit telefonic confirmarea ca rezultatele sunt pozitive. In acest moment ne pregatim sa instituim carantina de gradul I pe trei strazi din perimetrul de siguranta", a spus Inimaroiu.

    CARANTINA. Populatia din zonele sau localitatile care sunt declarate focare de gripa aviara va avea voie sa intre si sa iasa din perimetrul respectiv cu respectarea masurilor de dezinfectie impuse de autoritati, a decis aseara Comandamentul de lupta contra gripei aviare. "Carantina umana nu se impune acum, pentru ca la noi nu au aparut cazuri de imbolnavire la om si virusul nu a suferit mutatii", a declarat Rodica Costinea, directorul Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti din cadrul Ministerului Sanatatii. Insa eutanasierea pasarilor, dezinfectia si monitorizarea starii de sanatate a gospodarilor se vor face in continuare. (Florina Zainescu)

    CAMELEON. "Nu sunt multumit de modul cum s-a actionat pana acum, dar nici cu aruncarea responsabilitatilor in stanga si in dreapta, inclusiv peste hotare, nu sunt de acord", a declarat aseara premierul Calin Popescu Tariceanu. Acest punct de vedere contrasteaza cu declaratiile sale de pana acum, cand era trup si suflet alaturi de Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, si caracteriza masurile luate de acesta ca find foarte bune. Mai mult, Flutur sau Agricultura nu au mai aparut in discursul lui Tariceanu, iar ANSVSA, cel mult hulit, a capatat competente sporite, preluand chiar si partea de dezinfectie de la Ministerul Transporturilor. (Florina Zainescu)

    PLOIESTI. Suspiciunile de gripa aviara navalesc tot mai mult peste Ploiesti. Strada Gageni, cu numerele 76 si 81, Strada Viisoarei, nr. 16, Strada Bujorilor, nr 15, sunt cateva locatii care necesita masuri de protectie impotriva unor posibile focare de gripa aviara. Toate strazile numite mai sus, ca si cele limitrofe cu ele au fost inchise, si la acest moment sunt pazite de jandarmi si de politisti comunitari. In zona Strazii Gageni au fost ceva incidente ieri: mai multe familii de rromi, care nu au apa curenta nici macar pe strada pe care locuiesc, darmite in curte, au incercat sa sara gardurile ca sa ia apa din zona inchisa. (Nina Marcu)
  • ×