x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Analiza - Guvern minoritar sau alegeri anticipate?

Analiza - Guvern minoritar sau alegeri anticipate?

de Gabriela Antoniu    |    21 Iun 2006   •   00:00
Analiza - Guvern minoritar sau alegeri anticipate?

Posibila iesire a PC de la guvernare lasa semne de intrebare. Guvern minoritar sau anticipate? Raspunsul ar putea fi un guvern minoritar sus-tinut tacit in Parlament de Opozitie pana in ianuarie 2007 si care sa conduca prin ordonante de urgenta.

Un guvern minoritar sustinut tacit in Parlament de opozitie pana in ianuarie 2007 si care sa conduca prin ordonante de urgenta pentru a nu risca in Parlament. Este una din posibilele variante de guvernare daca Partidul Conservator se va retrage de la guvernare.

Consiliul National al Partidului Conservator va decide duminica daca va iesi sau nu de la guvernare. Decizia va fi precedata de o consultare cu filialele din teritoriu si de o analiza la rece a colaborarii cu celelalte partide din arcul guvernamental atat la nivelul Executivului, cat si in Parlament. Posibila iesire de la guvernare a PC va insemna sfarsitul actualei coalitii guvernamentale, care a permis Aliantei D.A. sa se instaleze la putere in decembrie 2004, desi nu castigase alegerile parlamentare.

Spargerea coalitiei prin eventuala trecere a PC in Opozitie va pune asadar sub semnul intrebarii sustinerea Guvernului Tariceanu in Parlament. Ca urmare, trebuie gasita o formula care sa excluda cel putin pana anul viitor alegerile anticipate.

ANTICIPATE. Si aceasta, pentru ca alegeri anticipate inainte de 1 ianuarie 2007 nu par posibile din mai multe motive. In primul rand, avand in vedere frictiunile dintre PNL si PD, nu se stie in ce masura ele vor mai candida pe liste comune. Daca totusi o vor face, atunci impartirea locurilor pe liste le va lua mult timp, iar atentia lor se va concentra pe pregatirile de alegeri si mai putin pe treburile guvernarii. Daca vor decide sa mearga in continuare impreuna, atunci animozitatile stranse in doi ani de guvernare intre cele doua partide ar putea iesi la suprafata in campania electorala, existand riscul ca electoratul sa sanctioneze prin vot ambele partide. Nu trebuie neglijat nici faptul ca ultimele sondaje de opinie arata ca nici un partid nu ar obtine o majoritate confortabila, astfel incat sa formeze singur guvernul, ajungandu-se tot la o coalitie cu tot ceea ce decurge din aceasta. In plus, nici opozitia un are interesul sa fie anticipate, nefiind pregatita pentru campanie din punct de vedere financiar. Un alt motiv pentru care actualii guvernanti nu-si pot permite alegeri anticipate este aderarea Romaniei la UE. In septembrie-octombrie este asteptat un nou raport de monitorizare al Comisiei Europene, iar stabilitatea politica interna este un factor-cheie pentru continuarea reformelor. Este si motivul pentru care liderii europeni s-au ferit sa-i garanteze Romaniei o data certa de aderare, mergand si in raportul din luna mai, si la reuniunea Consiliului European de saptamana trecuta pe formula conditionarii.

VARIANTE. Care ar fi totusi "solutia de avarie" in cazul iesirii PC de la guvernare? Un guvern minoritar sustinut tacit in Parlament de opozitie pana in ianuarie 2007 si care sa conduca prin ordonante de urgenta pentru a nu risca in Parlament. Aceasta varianta s-a conturat deja prin refuzul PRM de a se alia cu PSD la daramarea Guvernului Tariceanu prin motiunea de cenzura "500 de zile de guvernare", ce va fi depusa astazi, dar si la motiunea simpla pe Educatie. O alianta PNL-PRM ar permite liberalilor sa umple golul lasat de PC in Parlament in ce priveste sustinerea Guvernului Tariceanu, partidul lui C.V. Tudor dispunand de 50 de parlamentari, cu 19 mai mult decat PC. PNL si PRM au experimentat deja colaborarea la inscaunarea lui Bogdan Olteanu ca presedinte al Camerei Deputatilor si saptamana trecuta, cand deputatii celor doua partide au votat cot la cot ca Registrul Comertului sa treaca in subordinea Camerele de Comert si Industrie.

OPOZITIA, DEZINTERESATA DE ANTICIPATE
"Mai putin pricepute in ale politicii, multe gazete au vazut in amanarea deciziei PC pentru Consiliu National semnele sovaielii de a iesi de la guvernare. Nu a fost luata in calcul obsesia din ultimul timp a lui Dan Voiculescu de a dovedi ca PC e un partid democratic, si nu unul condus cu o mana dictatoriala de domnia sa. A fost trecuta cu vederea o strategie pe care si-ar fi facut-o orice alt partid: a prelungi suspansul aduce cu sine o expunere mediatica majora. Astfel, putem lua in considerare o decizie a PC de a iesi de la guvernare. Nu neaparat pentru a-i da satisfactie lui Dan Voiculescu, ci pentru ca PC ar putea fi primul pasager care sa vada icebergul in departare. Daca PC iese de la guvernare, nu vor fi alegeri anticipate, ci un guvern minoritar sprijinit tacit cand de PRM, cand de PSD, deoarece nici unul dintre cele doua partide de opozitie nu are interesul pentru anticipate. Guvernul va administra tara prin ordonante de urgenta si va evita asumarea raspunderii. O singura mare problema ramane: daca nu cumva batalia pentru posturile lasate libere de PC va duce la o rupere definitiva a Aliantei", ne-a declarat analistul politic Ion Cristoiu.

CALCULE IN CAZUL RETRAGERII PC
Asadar, in cazul retragerii PC, majoritatea parlamentara ar reprezenta un amestec de putere si opozitie: PD, PNL, UDMR, PRM si minoritati, care vor dispune in Camera Deputatilor de 188 de parlamentari, iar la Senat - 78. De cealalta parte, opozitia, reprezentata de PSD si PC, ar avea 127 de deputati si 55 de senatori. Daca PRM ar fi inlocuit de PSD, intr-un sprijin alternativ pentru guvernul minoritar, atunci situatia voturilor ar fi urmatoarea: 262 la Camera Deputatilor si 104 la Senat. Pentru adoptarea unei legi organice sunt necesare 167 de voturi la Camera si 70 la Senat. Asadar, in ambele cazuri, Puterea si-ar avea asigurata pe hartie sustinerea legilor importante in Parlament.
×
Subiecte în articol: special parlament guvernare anticipate