x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 30 de județe plus Capitala, decapitate politic de la instalarea lui Kovesi la DNA

30 de județe plus Capitala, decapitate politic de la instalarea lui Kovesi la DNA

de Ion Alexandru    |    16 Mar 2018   •   07:37
30 de județe plus Capitala, decapitate politic de la instalarea lui Kovesi la DNA

Fostul primar al Sectorului 5, Dan Marian Vanghelie, a dezvăluit, în urmă cu două zile, faptul că între ex-premierul Victor Ponta, fostul șef civil al SRI, George Maior, și șefa DNA, Laura Kovesi, a existat o înțelegere, concretizată într-o listă cu 15 lideri PSD de la nivel central și din teritoriu, care trebuiau să fie arestați. Multe dintre numele despre care Vanghelie a vorbit și care s-ar fi aflat pe acea listă au devenit ținte ale anchetelor DNA. Însă, luând la mână toate personalitățile politice de forță de la nivelul județelor, putem observa că mai bine de două treimi din administrația locală aleasă prin vot de cetățeni a fost decapitată, începând cu luna iunie 2013, după instalarea Laurei Codruța Kovesi în fruntea Direcției Naționale Anticorupție. Bilanțul este unul care depășește orice imaginație, fiind vorba, la propriu, despre decapitarea politică a nu mai puțin de 30 judeţe ale României, la care se adaugă și Municipiul București.

Opt acțiuni de forță ale DNA împotriva oamenilor politici, alții decât parlamentari sau personaje cu funcții în administrația publică centrală, au avut loc în anul 2013, începând cu data de 16 iunie, după ce Laura Codruța Kovesi a fost desemnată, la propunerea lui Victor Ponta, și prin decret prezidențial semnat de Traian Băsescu, să conducă Direcția Națională Anticorupție. Înn 2014, DNA a declanșat 24 de acțiuni pe aceeași linie, pentru ca, în anul 2015, numărul anchetelor să ajungă la 33.

În timpul guvernării tehnocrate, alte 17 acțiuni similare au fost înregistrate la DNA, iar anul acesta au existat, până în prezent, trei astfel de situații. Este vorba despre președinți de consilii judeţene, vicepreședinţi și primari de municipii, considerate locomotive electorale pentru partidele pe care le reprezintă, care s-au trezit anchetaţi, arestați, puși sub control judiciar și trimiși în judecată. 90 la sută din acuzațiile care le-au fost aduse vizează celebrul abuz în serviciu. Și nu vorbim despre un singur partid, ci de aproape toate. În special cele care, până în 2014, au constituit Uniunea Social Liberală.

“Paradeală” generalizată

“Jurnalul” prezintă, schematic, zonele politice și personajele care au încăput pe lista neagră a procurorilor lui Kovesi, după  ce aceasta a preluat conducerea DNA.

Buzău: La 16 iunie 2013, primarul în funcție al Municipiului Buzău, a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. La data de 20 decembrie 2013, DNA Ploiești l-a trimis în judecată pe fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, senator în funcție, Victor Mocanu, pentru abuz în serviciu. În 16 ianuarie 2014, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, deputatul și președintele organizației județene a PSD Buzău, Gheorghe Coman, acuzat de folosirea funcției pentru obținerea de foloase necuvenite. În 2 iulie 2014, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe primarul Municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, iar la data de 7 decembrie 2014, președintele Consilului Județean Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, a fost reținut pentru luare de mită. El a fost trimis în judecată în data de 2 februarie 2015.

Bistrița Năsăud: La 12 septembrie 2013, procurorii DNA au deschis un dosar, despre care nu se mai aude nimic în ziua de astăzi, în care l-au pus sub urmărire penală pe celebrul Ioan Oltean, vicepreședinte al fostului PDL, pentru folosirea influenței și autorității în scopul obținerii de foloase necuvenite. Ulterior, în 2016, Oltean a mai fost pus sub acuzare într-un dosar privind fraudele de la ANRP.

Harghita: În 16 septembrie 2013, președintele de atunci al Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, fals intelectual și denunțare calomnioasă. Iar la data de 19 martie 2015, procurorii l-au reținut pe primarul Municipiului Gheorgheni, Mezei Janos, acesta fiind, ulterior, arestat preventiv.

Vaslui. Și judeţul Vaslui a cunoscut un cutremur politic în perioada aceasta. Este vorba despre dosarul deschis de DNA, împotriva președintelui de atunci al Consiliului Județean, Vasile Mihalachi, dosar care vizează infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, trimis în judecată la data de 11 octombrie 2013.

Teleorman: De pe lista “paradelilor” DNA nu poate lipsi județul Teleorman. Debutul îl reprezintă data de 7 octombrie 2013, când Liviu Dragnea, aflat în funcția de președinte al Consiliului Județean, a fost trimis în judecată, în dosarul privind referendumul de demitere a lui Băsescu, organizat în 2012. A urmat, apoi, ziua de 6 aprilie 2016, când Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de DNA în dosarul asistentelor angajate la Consiliul Județean Teleorman. Iar în 13 noiembrie 2017, Liviu Dragnea, președinte al PSD și președinte al Camerei Deputaților, a fost pus sub urmărie penală în al treilea dosar, privind fondurile comunitare și contractul cu Teldrum.

Prahova. “Unitatea de elită” a DNA de la Ploiești a “paradit” sistematic conducerea județului, începând cu 13 noiembrie 2013, când afaceristul Mihai Alexe a fost pus sub acuzare pentru că a primit influenţă pe lângă președintele PSD al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. În 11 februarie 2014, DNA Ploiești a început urmărirea penală și împotriva deputatului PSD Vlad Cosma, dar și a lui Mircea Cosma (tatăl primului), acesta din urmă fiind chiar reținut. În 19 februarie, după ce Parlamentul a respins cererea de arestare a lui Vlad Cosma, acesta a fost pus sub control judiciar. În 11 aprilie, dosarul a fost trimis în judecată.

În 3 martie 2015, tot DNA Ploiești l-a reținut pe primarul Municipiului Ploiești, Iulian Bădescu, acuzat de abuz în serviciu. Acesta s-a mai ales cu un dosar penal, pentru luare de mită și abuz în serviciu, în data de 7 iulie 2015.

În 22 aprilie 2016, primarul orașului Sinaia, Vlad Gheorghe Oprea, a fost pus sub control judiciar pentru abuz în serviciu, iar, pe 27 septembrie 2016, DNA Ploiești l-a plasat sub control judiciar și pe primarul Municipiului Câmpina, Horia Laurențiu Tiseanu, acuzat de abuz în serviciu și luare de mită.

 

Dolj: În 17 decembrie 2015, președintele în funcție al Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, și vicepreședintele aceleiași instituții, Iovan Cristinel, au fost puși sub urmărire penală pentru abuz în serviciu și luare de mită. La data de 30 martie 2016, în plină campanie electorală pentru alegerile locale, DNA central a reţinut-o pe Lia Olguţa Vasilescu, primar în funcţie al Craiovei, pentru luare de mită și spălare de bani.

 

Constanța. Începând cu 15 ianuarie 2014, procurorii lui Kovesi au deschis pe bandă rulantă dosare împotriva capilor politici ai județului Constanţa. Radu Mazăre, fostul edil, s-a ales cu patru dosare penale, iar fostul președinte al Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, a avut peste 7 dosare deschise. Amândoi liderii PSD au fost reținuți, arestați și trimiși în judecată, pierzându-și funcțiile deținute. Acuzațiile au fost de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani.

 

Capii PSD, pe lista neagră a DNA

 

Pe lista oficială a activității DNA, care poate fi consultată pe site-ul instituției, se regăsesc și numele amintite de Marian Vanghelie, în dezvăluirea pe care a făcut-o, în urmă cu două zile, la Antena 3. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeș, Constantin Nicolescu, fostul președinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, fostul primar al Municipiului Iași, Gheorghe Nechita, au avut mai multe dosare la DNA, au fost reținuți și trimiși în judecată, cu consecinţa pierderii funcțiilor.

Aceleași situații se regăsesc, însă, și la Mehedinți (cazul fostului președinte al Consiliului Judeţean, Adrian Duicu), la Bacău, Bihor, Neamț, Cluj (nu e vorba despre Emil Boc), Hunedoara, Ialomița, Olt, Brașov, Mureș, Caraș-Severin, Arad (nu este vrba despre Gheorghe Falcă), Timiș, Tulcea, Maramureș, Satu Mare, Covasna, Vâlcea și Botoșani. Toate aceste județe au fost, pur și simplu, decapitate politic de DNA în perioada 2013- 2017.

Bucureștiul, cele mai multe victime

În ceea ce privește Capitala, aceasta a devenit o țintă pentru DNA începând cu anul 2015. Primul care a “căzut” este fostul primar al Sectorului 5, Dan Marian Vanghelie, acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și alte infracțiuni de corupție. Fostul edil a fost arestat preventiv și a fost trimis în judecată. Însă cu dosare penale s-au ales și primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, al Sectorului 1, Ioan Andrei Chiliman (anchetat de DNA Ploiești și achitat), primarul Sectorului 3, Robert Negoiță (acuzat de evaziune fiscală) și cel al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, reținut pentru abuz în serviciu, după evenimentele de la “Colectiv”.

Însă cea mai grea lovitură primită de administrația Bucureștiului din partea procurorilor lui Kovesi a constat în reținerea și arestarea, în toamna anului 2015, a fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta este acuzat de luare de mită.

Tot la București, DNA a reușit să scoată din cursa electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016 candidatul Partidului Național Liberal, Ludovic Orban. Acesta a fost pus sub control judiciar pentru că și-ar fi folosit influența politică și l-a determinat pe afaceristul Tiberiu Urdăreanu să-i sponsorizeze ilegal, cu 50.000 de euro, campania electorală. Acuzațiile s-au dovedit nefondate, Orban fiind achitat definitiv, pentru motivul că fapta nu există.

Sebastian Ghiță promite un cutremur în sistem, de la Belgrad

Unele dintre aceste anchete ale DNA au fost instrumentate într-o manieră care depășește limita legii. Cel puțin în ceea ce privește DA Ploiești, activitatea procurorilor de acolo a fost devoalată cu probe audio și video de către fostul deputat PSD Vlad Cosma, Una dintre victimele dosarelor fabricate de fostul procuror DNA Mircea Negulescu, zis “Portocală”, este ex-deputatul Sebastian Ghiță. Acesta a povestit, în urmă cu două zile, într-un interviu acordat în Serbia, care au fost motivele pentru care a fugit din România. Decizia de a pleca din țară, spune Ghiţă, a survenit ca urmare a atitudinii colegilor săi din seara petrecerii organizate de SRI, cu ocazia încetării activității fostei comisii parlamentare de control al activității serviciului.

“Cei de la petrecere ştiau toţi că voi fi arestat. Eram mort, dar eu nu ştiam. Eram mort viu. Georgian Pop mă trăgea de ureche, alt senator mai în vârstă mă mângâia aşa, pe cap. A fost o senzaţie foarte urâtă. Mă compătimea toată lumea. M-a îngrijorat situaţia, pentru că totuşi te aştepţi în societate să găseşti judecători, şefi de instituţii, oameni chemaţi să apere cetăţenii, nu doar o dorinţă solidă să îl vezi pe celălalt mort”, a povestit Sebastian Ghiţă. “Eu nu aveam cum să mă prefac că nu aflu că îmi pregătise o celulă în condiţii mizere, că îmi pusese nişte bătăuşi, că îl mutase pe Blejnar dintr-o celulă în alta, să-mi facă mie loc, că fusese cu câteva zile înainte la închisoarea de la Câmpina, ca să pregătească locul unde era el sigur că judecătorii îl vor trimite pe Ghiţă. Nu aveam cum să ignor că se tot lăuda şi în faţa Andreei Cosma că mă arde, că sunt terminat, că sunt un mort viu. Dacă nu puteam să conving pe nimeni în Bucureşti că omul e de-a dreptul nebun, că e în stare să facă rele, ce puteam să fac, decât să plec din calea lor? Nici nu vreau să acredităm ideea că un stat întreg şi instituţii întregi omoară oameni în România, că omoară cariere, distrug cariere, asta e una. Negulescu era chiar exagerat şi orice om are dreptul să se ferească de un astfel de om”, a afirmat Sebastian Ghiţă.

Marian Vanghelie vorbește despre o listă de 15 lideri PSD care, la înțelegere cu Victor Ponta, trebuiau să fie arestaţi de către “statul de drept”. În realitate, 30 de judeţe din România au fost decapitate politic.

Sebastian Ghiță, “clientul” “paraditorilor” de la DNA Ploiești a reînceput seria dezvăluirilor. Acesta a arătat unui jurnalist o poză cu șefa DNA, Laura Kovesi, de la o petrecere organizată în crama vilei sale de la Ploiești.

 

×
Subiecte în articol: laura kovesi dezvaluiri politice