x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Avocat norocos: 8,2 milioane de euro numai din contractele cu statul

Avocat norocos: 8,2 milioane de euro numai din contractele cu statul

de Ion Alexandru    |    11 Sep 2015   •   13:40
Avocat norocos: 8,2 milioane de euro numai din contractele cu statul

Unul dintre cei mai controversaţi avocaţi din România, Doru Boştină, implicat în mai multe dosare penale, a reuşit, în anii în care la guvernare s-a aflat Partidul Democrat Liberal, să concureze cu brio clientela politică în ceea ce priveşte accesarea contractelor cu statul. Prin intermediul propriei casei de avocatură, acesta a derulat cele mai grase contracte de profil. Însă, Doru Boştină deţine sau a deţinut şi alte afaceri conexe, prin intermediul cărora a derulat contracte la fel de bănoase cu instituţiile publice. Începând cu anul 2007, dar cu precădere în perioada 2010 – 2012, entităţile coordonate de Doru Boştină au încasat circa 8,2 milioane de euro din fonduri europene sau fonduri publice gestionate de autorităţi locale, regii sau companii de stat.

Implicat în mai ulte scadaluri penale, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie, în speţa în care este judecat şi afaceristul Gruia Stoica, patronul Grupului Feroviar Român, avocatul Doru Boştină s-a dovedit în ultimii ani, un client fidel al contractelor de asistenţă juridică sau de reprezentare plătite de la bugetul de stat sau din fonduri nerambursabile. Afacerile cu statul pe care acesta le-a încheiat în perioada de guvernare portocalie au fost derulate prin intermediul a trei entităţi. Este vorba despre Societatea Civilă de Avocaţi Boştină şi Asociaţii, de SC Boştină & Asociaţii SPRL, precum şi de societatea comercială Boştină & Associates Financial Consulting SRL.

Boştină & Asociaţii SPRL – 57.000 de euro


SC Boştină & Asociaţii SPRL a derulat cel puţin trei contracte cu statul român. Valoarea acestora nu este mare, suma ridicându-se la 77.000 de euro cu TVA inclus, însă reprezintă un mod de lucru al grupului în relaţia cu autorităţile publice.
Astfel, Boştină & Asociaţii SPRL a încheiat două contracte puse la bătaie de SC Termica SA Suceava. Este vorba despre un prim contract, din 13 mai 2010, în valoare de 80.000 de lei fără TVA, pentru care a oferit servicii de consultanţă în vederea realizării unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, prin atragerea de capital privat, în vederea asigurării necesarului de energie termică în municipiul Suceava. În aceeaşi zi, SC Termica SA Suceava a mai atribuit către aceeaşi entitate un contract tot în valoare de 80.000 de lei fără TVA, în vederea contractării unor servicii de consultanţă pentru atragerea capitalului privat pentru retehnologizarea CET-ului local.

Un alt contract contract atribuit către Boştină & Asociaţii SPRL a fost încheiat de Complexul Energetic Rovinari, la data de 1 februarie 2011, şi a vizat serviciul de consultanţă pentru Proiectul “constituirea unei societăţi comerciale de tip IPP pentru realizarea unui grup energetic nou de 550 MW în cadrul Termocentralei Rovinari”. Valoarea contractului s-a ridicat la 125.000 de lei fără TVA.

Ministerul Finanţelor, cel mai “serios” clienţi: 2,5 milioane de euro


Cele mai grase contracte cu statul încheiate de grupul Boştină rămân însă cele derulate prin intermediul Societăţii Civile de Avocaţi Boştină şi Asociaţii. Peste 5,6 milioane de euro cu TVA este suma identificată ca intrată în conturile casei de avocatură din afacerile cu instituţiile publice. Printre autorităţile bugetare care au ales această casă de avocatură se numără Ministerul Finanţelor Publice care, în 10 august 2007, a atribuit către SCA Boştină şi Asociaţii un contract în valoare de 2.500.000 de euro fără TVA pentru oferirea de servicii juridice în legatură cu contractele de finanţare în cadrul programelor de preaderare ISPA şi PHARE, gestionate de Oficiul de Plăţi şi Contracte PHARE. Tot în 2007, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a semnat cu SCA Boştină şi Asociaţii un contract de prestări servicii juridice şi acordare de asistenţă specializată în procesul de listare pe piaţa de capital a acţiunilor emise de unele societăţi comerciale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor, pentru care a plătit 99.000 de lei fără TVA.

Compania Naţională a Uraniului SA a bătut palma, la data de 2 februiarie 2009, cu aceeaşi casă de avocaţi, un contract în valoare de 156.427,5 lei fără TVA pentru achiziţionarea de servicii de consultanţă în domeniul achiziţiilor publice.

Alte instituţii care au apelat la serviciile juridice ale avocatului Boştină au fost Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (252.097,83 de lei fără TVA), Societatea Apă Canal 2000 SA Piteşti (2.316.600 lei fără TVA), Electrica SA (1.175.000 de euro fără TVA) şi Complexul Energetic Oltenia (987.000 lei fără TVA).

Ministerul condus de portocaliul Adriean Videanu a fost partener de afaceri cu una dintre firmele lui Doru Boştină


Boştină & Associates Financial Consulting – 2,5 milioane euro

Nu doar societăţile de avocatură sau de lichidare ale avocatului au făcut bani buni cu statul. Grupul Boştină deţine şi acţionariatul firmei Boştină & Associates Financial Consulting SRL, care a derulat, de asemenea, contracte foarte importante din punct de vedere financiar cu autorităţile publice. Suma totală “înghiţită” astfel, se ridică la 2,5 milioane de euro cu TVA.
Unul dintre clienţii cei mai importanţi ai SC Boştină & Associates Financial Consulting SRL s-a dovedit a fi Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri, condus de Adriean Videanu, care a atrbuit, în data de 25 septembrie 2009 un contract în valoare de 1.359.093 lei fără TVA pentru servicii de asistenţă tehnică în vederea sprijinirii AM POS CCE pentru evaluarea proiectelor aferente Axei Prioritare I “Operaţiunea Întreprinderi Mari”. Ulterior, la 22 noiembrie 2010, Ministerul Economiei a atribuit firmei Boştină & Associates Financial Consulting un nou contract, în valoare de 1.489.940,5 lei fără TVA pentru servicii de consultanţă pentru afaceri şi management şi servicii conexe.

În 18 august 2011, Ministerul Economiei a mai încheiat cu această firmă un al doilea contract, în valoare de 638.625 lei fără TVA, cu finanţare POS CCE – Axa de asistenţă tehnică, în vederea sprijinirii AM POS CCE pentru evaluarea proiectelor aferente Axei Prioritare I “Operaţiunea Întreprinderi Mari”. La mijlocul anului 2012, aceeaşi autoritate contractantă a mai atribuit SC Boştină & Associates Financial Consulting SRL un contract finanţat de stat cu 75% rambursare de la UE, în valoare de 2.261.159 lei fără TVA pentru servicii de management financiar şi control.

O altă autoritate contractantă care a apelat de mai multe ori la serviciile SC Boştină & Associates Financial Consulting SRL a fost Consiliul Local al Municipului Piatra Neamţ. În data de 13 iulie 2007, municipalitatea a atribuit firmei respective un contract în valoare de 692.300 lei fără TVA. Trei ani mai târziu, mai exact la 12 octombrie 2010, Municipiul Piatra Neamţ a semnat cu SC Boştină & Associates Financial Consulting SRL un alt contract, în valoare de 572.085 lei fără TVA.

Colaborarea cu Gruia Stoica i-a adus avocatului Boştină o condamnare în primă înstanţă la 3 ani de închisoare

Trafic de influenţă de 3 milioane de euro pentru un contract la Complexul Energetic Oltenia

La sfarşitul anului 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, patronul companiei private de transport feroviar G.F.R. SA, a fost reţinut de DNA, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar, a fost pus sub acuzare şi avocatul Doru Boştină, pentru trafic de influenţă. În februarie 2014, cei doi au fost trimişi în judecată. Reţinerea lor are legătură cu faptul că, în mai 2013, cu ocazia lansării de către Complexul Energetic Oltenia SA a procedurii de încheiere a unui acord cadru având ca obiect achiziţia de servicii de transport feroviar cărbune pentru sucursala Electrocentrale Turceni, pentru care s-au pus la bătaie 473,07 milioane de lei fără TVA. Ulterior, la data de 17 ianuarie 2014, autoritatea contractantă a transmis invitaţii de participare către CFR Marfă SA, Grup Feroviar Român SA şi alte trei societăţi comerciale.

Potrvit rechizitoriului întocmit în cauză, în 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica l-a contactat pe avocatul Doru Boştină, căruia i-a promis suma de 3 milioane de euro pentru ca acesta să îşi exercite influenţa pe lângă directorul general al CFR Marfă, ca să îl determine să îi comunice preţul pe care această companie urma să-l ofere pentru licitaţia organizată de Complexul Energetic Oltenia, tocmai ca Gruia Stoica să poată face o ofertă mai avantajoasă şi să câştige contractul. Procurorii mai afirmă că, în 23, 24 şi 29 ianuarie 2014, avocatul Doru Boştină l-a ţinut la curent pe Griua Stoica cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficării influenței, în scopul adjudecării contractului la licitația având ca obiect contractul de transport cărbune. În 29 ianuarie, cei doi au fost reţinuţi de către DNA. Dosarul se află, în fază de recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Gruia Stoica, la începutul acestui an, la 4 ani închisoare, în timp ce avocatul Doru Boştină a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare.

×
Subiecte în articol: Doru Boştină