x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Administratorul gropii de gunoi de la Glina acuză presiuni uriașe și grave prejudicii de imagine din partea autorităților italiene

Administratorul gropii de gunoi de la Glina acuză presiuni uriașe și grave prejudicii de imagine din partea autorităților italiene

de Cristian Ionescu    |    31 Ian 2013   •   13:16
Administratorul gropii de gunoi de la Glina acuză presiuni uriașe și grave prejudicii de imagine din partea autorităților italiene

Jurnalul Național a prezentat, în exclusivitate, prima parte a interviului oferit de Victor Dombrovschi, administratorul gropii de gunoi de la Glina, în care omul de afaceri explică acuzațiile de spălare de bani, în conexiune cu mafia italiană. Conform anchetatorilor italieni, muntele de deșeuri de la Glina ar ascunde averea lui Don Vito Ciancimino, fostul primar mafiot din Palermo.

În a doua parte a interviului, Dombrovschi face dezvăluiri și acuzații dure privind modul cum au acționat autoritățile italiene, în totală contradicție cu partea română.

Dupa ce, in 2006, DIICOT nu a găsit niciun indiciu care sa incrimineze în vreun fel activitatea lui Dombrovschi sau a Ecorec, omul de afaceri si-a luat măsuri pentru menținerea autorizațiilor și licențelor obligatorii pentru funcționare.  Dombrovschi  convocat o sedință extraordinară a acționarilor Ecorec, în cadrul căreia s-a determinat că Agenda 21 nu a asigurat finanțarea angajată. În cadrul discuțiilor s-a determinat că, dacă nu se finalizau investițiile din programul de conformare, activitatea societății la depozitul Glina urma să fie sistată. „Surprinzător, Agenda 21 a reiterat că deține fondurile necesare pentru îndeplinirea obligațiilor și că acestea vor putea fi accesate în maxim 7 luni”, spune Dombrovschi.

Până atunci, afacerea trebuia să funcționeze, așa că Dombrovschi propune o finanțare a societății din partea sa cu suma de un milion de euro pentru o perioadă de 7 luni, până cand Agenda ar fi venit cu banii. Propunerea a fost aprobata în unanimitate, contractul discutat și aprobat, cu mențiunea că Agenda 21 are calitatea de fidejusor pentru împrumut. Contractul a fost adus și la cunoștiința Sirco Spa, acționar Agenda 21.

În tot acest timp Sirco era administrată judiciar de către Gasparre Ferro și Nicola Ribola, toate deciziile luate de Agenda fiind luate cu acordul celor doi, până la data de 15.07.2007, când au fost înlocuiți de autoritatea judiciara italiană cu Capellano Gaetano Seminara, exact când lui Dombrovschi trebuia să i se restituie împrumutul. Odată cu intrarea în scenă a lui Capellano , lucrurile se schimbă complet, acesta fiind momentul din care, în opinia lui Dombrovschi, toate acțiunile au fost direcționate pentru a pune control pe Ecorec.

Potrivit documentelor, milionul de euro, pus la dispoziția societății a fost utilizat de Ecorec pentru realizarea rețelei de captare și colectare a biogazului de la depozitul Glina, și la achiziționarea unității de aspirare și ardere a acestuia (condiție obligatorie pentru funcționare, Ecorec obținând în 2007 autorizația integrată de mediu pe 10 ani, precum și autorizația de construcție pentru depozitul zonal Tulcea).  În ciuda angajamentelor ferme, Agenda 21 nu a asigurat finanțarea promisă, iar Dombrovschi și-a văzut din nou firma în pericol de faliment, cerând un credit de 1.500.000 de euro de la Banca Transilvania, însă condițiile băncii nu au fost acceptate de Agenda 21, acționarul majoritar. Așadar, Dombrovschi a demarat procedurile legale de executare silită, în urma cărora Agenda 21 a fost deposedată de pachetul de actiuni deținut.  Împotriva executării silite a formulat contestație Sirco Spa, acționarul Agenda 21, reprezentată de avocatul Capellano, în calitate de administrator judiciar. Pe rolul Judecătoriei sectorului 2 București a ajuns dosarul nr. 3979/300/2008, mandatul de reprezentare judiciară fiindu-i încredințat cabinetului de avocatură Bogdan Tohăneanu.

Insă, prin sentință civilă, contestația la executare este respinsă prin soluție definitivă și irevocabilă pe fond și recurs. Acțiunile majoritarului sunt scoase la licitație, la care participă societatea Alzaleea, care nu rămâne cu tot pachetul de acțiuni, Dombrovschi răscumpărând 30% din pachetul majoritar, având drept de preemțiune. Noul acționar al Ecorec dorește să cumpere și partea Sirco din Agenda 21, reprezentată de avocatul Capellano, sursa neplacerilor lui Dombrovschi, probabil pentru a-i scoate din afacere pe cei asupra cărora planau acuzațiile de spălare de bani. Mutarea nu s-a dovedit a fi una bună pentru noul acționar, la scurt timp acesta fiind pus în situația de a da cu subsemnatul la Parchet, acesta retrăgându-se la un moment dat din acționariat.

Dombrovschi și cei doi asociați Sergio și Giuseppe Pileri, la stăruința aceluiași avocat Capellano, sunt bombardați cu dosare penale, deschise la Palermo, având ca obiect spălarea de bani. În românia, Parchetului General – Directia Naționala Anticorupție și  Parchetului General - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism dau NUP față de Dombrovschi și cei doi acționari pentru toate acuzațiile aduse de acelasi avocat Capelano în plângerile penale, acuzații care sunt identice cu cele în baza cărora aceștia fac obiectul cercetărilor Tribunalului din Palermo. Concomitent, în mai multe publicații din Italia, Ecorec face obiectul unor articole privind importul ilegal al deșeurilor de gunoi din Napoli. Pauolo Sartori, șeful Centrului Italian de coordonare Interpol pentru țările din Sud-Estul Europei, intervine și spune că "din Italia nu a ajuns în România nici măcar un coș de gunoi". De asemenea, controalele mai multor autorități (Garda de Mediu, Poliția-Secția Antifraudă, DIICOT) au relevat că la Glina nu s-au comis ilegalități.

Totuși, ca urmare a cercetărilor din Italia cu privire la activitățile desfășurate de acționarul SIRCO Spa (acționarul Agenda 21), Tribunalul din Palermo, secția de măsuri preventive, propune instituirea unui sechestru pe toată afacerea Ecorec. Tribunalul București admite în parte cererea și dispune instituirea sechestrului pe nouă autovehicule aparținând ECOREC, masură criticată extrem de dur de autoritățile italiene.

În momentul de față Dombrovschi acuză presiuni uriașe și grave prejudicii de imagine din partea autorităților italiene, deși toate organismele de control l-au declarat perfect legal.  „Aceste abuzuri nu au făcut decât să-mi aducă atât mie cât și societății pe care o conduc grave prejudicii materiale și de imagine. De exemplu, nu mai pot participa la licitații, nu-mi pot deschide conturi bancare sau accesa finanțări datorită „riscului reputațional asociat” și sunt supus neîncetat unei avalanșe de informații total nefondate”, a declarat Victor Dombrovschi, administratorul gropii de gunoi Glina.

×