x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Adriean Videanu, dublă despăgubire pentru același teren

Adriean Videanu, dublă despăgubire pentru același teren

de Oana Stancu Zamfir    |    12 Oct 2015   •   14:40
Adriean Videanu, dublă despăgubire pentru același teren
Sursa foto: oana stancu

Fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, este subiectul unei plângeri penale depuse de moștenitorii unor terenuri din nordul Capitalei împotriva sa și a membrilor Comisiei de aplicare a Legii 10. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu, luare de mită, fals și uz de fals pentru mai multe retrocedări, printre care una dublă pentru aceeași proprietate: o dată în natură, a doua oară în bani.

Citeste si Videanu serveşte cu loturi gaşca Nordului

În 2007, „Jurnalul Național” publica în serial o anchetă despre rechinii imobiliari din nordul Capitalei și Margareta Vărzaru, bătrâna de 89 de ani pe atunci, folosită pentru acapararea unor terenuri de zeci de milioane de euro. Documente apărute între timp scot la iveală implicarea demnă de atenția DNA a fostului primar al Capitalei, Adriean Videanu.

În 2002, Margareta Vărzaru a depus o notificare pentru redobândirea a 6,75 de hectare în Băneasa, pe malul Lacului Herăstrău, teren uriaș care ar fi aparținut socrilor săi. În notificarea cu pricina, ea susținea că soțul său decedat fusese singurul fiu și moștenitor al familiei Vărzaru Ștefan și Petra, ca atare, după decesul soțului, ea ar fi singura în măsură să revendice proprietatea.

În spatele bătrânei doamne au apărut rechinii imobiliari care au cumpărat drepturile litigioase de la Margareta Vărzaru: Tănăsescu Virgil Romeo, patronul restaurantului Burebista și beneficiarul unor terenuri și autorizații suspecte din partea primăriei conduse de Videanu, Fokus Invest, o societate în spatele căreia s-ar afla, scria „Jurnalul Național” în 2007, Peter Braun, al cărui nume e legat de Fondul American de Investiții, creditorul lui Videanu în achiziționarea Marmosim, și o anume Florescu Rodica Luminița, domiciliată în Roșiorii de Vede.

Acest șir de coincidențe cu primarul Videanu face și el obiectul plângerii penale depuse împotriva sa de adevărații moștenitori. Pentru că doamna Vărzaru mințise: nu era singura moștenitoare și în niciun caz cea mai în drept. Petra și Ștefan Vărzaru avuseseră șapte copii, nu unul, și mai mulți nepoți de la acești copii. Nu toți au depus însă cereri și, așa cum prevede Legea 10, doar cei care au depus aveau drept la redobândirea proprietății. Primăria lui Videanu a fost înștiințată în mod repetat că încă din 2001, cu un an înaintea doamnei Margareta Vărzaru, depuseseră notificare și Nicolae Tănase și Ioana Găman, copiii unuia dintre ceilalți șase fii, Ileana Vărzaru, măritată Tănase. Aceștia au cerut primăriei să aplice legea și să conexeze notificările.

Primăria n-a dat niciun răspuns. În schimb, a ales să răspundă notificărilor doamnei Vărzaru: în iulie 2006 aceasta primește 9.167 mp din cei 33.000 ai bazei RATB din Băneasa. Regia atacă punerea în posesie, așa că primarul Videanu propune un îmbogăţit rechini imobiliari
schimb: terenul din Șoseaua Nordului, contra unuia din Barbu Văcărescu. Actele sunt semnate de Videanu cu rechinii Tănăsescu, Fokus Invest și cu doamna Vărzaru. Potrivit actelor dintre Fokus Invest și Tănăsescu, valoarea terenului era de 21 milioane de euro.

Lovitură dintr-un pix!

În noiembrie 2007 însă, primarul Videanu își pune semnătura pe un act uluitor: o nouă dispoziție de primar prin care doamna Vărzaru, în baza aceleiași notificări din 2002, în care pretindea că este singura moștenitoare, mai este despăgubită o dată, pentru aceeași suprafață de 9.167 mp, în aceeași bază RATB. Banii nu ajungeau însă la ea, ci, așa cum arată actul, direct la cumpărătoarea drepturilor litigioase, Florescu Rodica Luminița, și la partenerul ei, Manea Adrian Iulian.
Cum a fost posibil un asemenea act? E o întrebare la care poate procurorii sesizați cu plângerea penală depusă de frații Tănase-Găman vor da un răspuns. Asta pentru că o notificare din 2002 ca unic moștenitor este soluționată în baza unui act de cesiune de drepturi din 2007! În martie 2007, doamna Vărzaru, unică moștenitoare, trece peste minciună și preia drepturile a doi nepoți ai soțului său, după un alt frate (iată că doamna avea o revelație și descoperea că soțul său mai avea frați), Rusu Angelo Mădălin și Rusu Teodor Cezar.

Samsarii, și la ușa celorlalți moștenitori

Între timp, aceleași personaje îi contactează și pe ceilalți moștenitori. Mai întâi o doamnă care s-a recomandat de la Sahia Film (de unde a intrat în posesia bunurilor tot Tănăsescu Romeo Virgil) și un american, John. Deși au pretins că au venit cu o valiză de un milion de euro, familia Tănase i-a trimis la plimbare. Apoi a venit o celebritate deja a zilelor noastre în materie de despăgubiri de la ANRP: Mihai Rotaru, rechinul cu zeci de milioane de euro la activ din drepturi litigioase.

Avocații, neputincioși în lupta cu autoritățile, aveau să ghideze însă familia spre același Tănăsescu și un intermediar de-al său, Iulius Cezar, care cumpără drepturile și i le transferă tot lui Tănăsescu. Abia atunci, coincidență, primăria acordă o dispoziție de punere în posesie și fraților Tănase, care este atacată de Prefectură din 2008 și până-n prezent.

Iată ce spun frații Tănase în plângerea penală: ,,La momentul în care am obținut Dispoziția nr. 10512/19.05.2008, eram angajați într-un contract de drepturi litigioase cu numitul Iulius Cezar. Acesta era ajutat și cunoștea persoane influente ce aveau relații apropiate cu dl primar Videanu. Este vorba despre dl Tănăsescu Romeo Virgil (prieten apropiat al dlui Videanu și văr primar cu dl Iulius Cezar), de avocat Liliana Iosif și despre dl Mihai Rotaru. Probabil că acesta a fost și motivul pentru care ni s-a emis dispoziția de mai sus. Altfel, nu am fi beneficiat niciodată de recunoașterea dreptului nostru la măsuri reparatorii”.

Frigiderul plin

În 2007, reporterii „Jurnalului Național” au reușit să o găsească pe Margareta Vărzaru și să stea de vorbă cu ea. Apoi a dispărut de la domiciliul său din strada Dobrogeanu Gherea. Beneficiara unor despăgubiri de zeci de milioane de euro trăia modest, îmbrăcată ca o femeie simplă de la țară și mulțumită că are frigider și că el a fost umplut de cei pe care i-a îmbogățit. ,,Eu sunt foarte mulțumită. Le-am dat la toți și la oamenii ăștia... Am un frigider plin, cum n-am crezut eu. Mi-au băgat acum frigider în casă. Am tot ce îmi trebuie în el. Eu sunt foarte mulțumită. Are grijă de mine. Sunt îngrijită. Nu am de ce mă plânge”, le-a declarat ea reporterilor. Cât despre teren, ea a susținut că l-a dat la om mare: ,,Acum trei zile am fost la Videanu de am lămurit tot. Am semnat și am terminat”, a spus ea, făcând cel mai probabil trimitere la actul de schimb semnat cu Videanu, Fokus Invest și Tănăsescu. Calculul reporterilor în legătură cu cele trei zile arăta că picase într-o zi de sâmbătă.

×
Subiecte în articol: Adriean videanu