x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afacerea „Neajlovului”, un lung şir de „coincidenţe”. BRD a sechestrat terenul în ziua arestării lui Dorin Cocoş

Afacerea „Neajlovului”, un lung şir de „coincidenţe”. BRD a sechestrat terenul în ziua arestării lui Dorin Cocoş

de Ion Alexandru    |    12 Aug 2015   •   09:18
Afacerea „Neajlovului”, un lung şir de „coincidenţe”. BRD a sechestrat terenul în ziua arestării lui Dorin Cocoş

În ziua în care Dorin Cocoș a fost reținut de DNA, în dosarul „Microsoft”, BRD a cerut în instanță executarea silită a paravanului Alexandru Faur, cel care a preluat, în condiții dubioase, creditul contractat, în 2007, de Elena Udrea, de la această bancă. Seria operațiunilor stranii care s-au derulat odată cu arestarea lui Dorin Cocoș nu se oprește aici. Instanței sesizate de BRD nu i-au trebuit decât patru zile de la depunerea cererii ca să dea câștig de cauză băncii și să încuviinţeze executarea silită a terenului din cartierul Dămăroaia, aflat în acte pe numele lui Alexandru Faur, fapt ce face impo¬sibilă confiscarea acestei proprietăți în dosarul de corupție în care sunt implicați Dorin Cocoș și Elena Udrea. Mai scandalos este faptul că, din documente oficiale emise de executorul judecătoresc învestit cu scoaterea la vânzare a tere¬nului executat silit, aflăm că familia Udrea-Cocoș este înscrisă ca titular de sarcini la Cartea Funciară, având de recuperat de la Faur sau chiar de la BRD suma de 800.000 de euro, ca urmare a unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare a unor bunuri viitoare (imobile).

În ziua în care Dorin Cocoș a fost reținut de DNA, în dosarul „Microsoft”, BRD a cerut în instanță executarea silită a paravanului Alexandru Faur, cel care a preluat, în condiții dubioase, creditul contractat, în 2007, de Elena Udrea, de la această bancă. Seria operațiunilor stranii care s-au derulat odată cu arestarea lui Dorin Cocoș nu se oprește aici. Instanței sesizate de BRD nu i-au trebuit decât patru zile de la depunerea cererii ca să dea câștig de cauză băncii și să încuviinţeze executarea silită a terenului din cartierul Dămăroaia, aflat în acte pe numele lui Alexandru Faur, fapt ce face impo¬sibilă confiscarea acestei proprietăți în dosarul de
Protejata lui Traian Băsescu, Elena Udrea, a contractat, în anul 2007, un credit de la BRD – Sucur¬sala Dorobanți, în valoare de 3.287.000 de euro, scadent în anul 2010. Din declarația de avere depusă de Udrea în anul 2008, aceasta a menționat, printre altele, două suprafețe de teren, de câte 3.000 de metri pătrați fiecare, ambele situate în strada Neajlovului nr. 87-95, din Sectorul 1 al Capitalei, pe malul lacului Străulești, obţinuţe de Dorin Cocoşîn anul 2007 prin încheierea unor acte de vânzare-cum¬părare. În anul 2009, dar și în 2010, Udrea menționează în declarația de avere o valoare a creditului acordat de BRD la o valoare de 3.279.000 de euro, ca urmare a rescaden¬țării plăților. În 2010, Elena Udrea a încheiat un contract de novație cu Alexandru Faur, iar terenurile pe care Dorin Cocoș le-a deţinut în strada Neajlovului au dispărut din declarația de avere. Proprietă¬ţile au apărut, însă, în propri¬etatea lui Alexandru Faur.
Arestarea și operațiunea rapidă din partea băncii
La data de 28 octombrie 2014, procurorii DNA au pus în mișcare acțiunea penală și l-au reținut, pentru 24 de ore, pe Dorin Cocoș în dosarul „Microsoft”, pentru infracți¬unile de trafic de influență și spălare de bani. În aceeași zi, BRD deschide, la Judecătoria Sectorului 1, o acțiune civilă împotriva lui Alexandru Faur, solicitând instanței învestirea cu formulă executorie a contractului de credit încheiat de unitatea bancară cu Elena Udrea în data de 19 noiembrie 2007, modificat la data de 20 septembrie 2010 prin contractul de novație semnat între Elena Udrea și Alexandru Faur.
Cu o rapiditate incredibilă, Jude¬cătoria Sectorului 1 se apleacă prompt asupra acestei cereri și, la patru zile de la depunerea dosarului, mai exact la data de 31 octombrie 2014, soluțio-nează cererea BRD. Cităm din minuta ședinței: „Dispune învestirea cu formulă executorie a Contractului de Credit nr. 117/19.11.2007, astfel cum a fost modificat prin contractul de novație nr. 232/20.09.2010. Fără cale de atac”.
Executarea silită, paravan pentru Elena Udrea și Dorin Cocoș?
La trei ani de la preluarea creditului de la Elena Udrea, adică în anul 2013, între Alexandru Faur, în calitate de promitent vânzător, pe de o parte, și Dorin Cocoș, SC Centrul de Diagnostic Clinic Internațional SA (firmă aflată în proprietatea aceluiași Dorin Cocoș, dar și a apropiatei sale Mioara Radu), Elena Udrea, Anca Dinu (sora lui Dorin Cocoș) și Florin Gabriel Dinu (cumnatul lui Cocoș), în calitate de promitenți cumpărători, au loc unele tranzacții dubioase. Este vorba despre încheierea unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare a unui bun viitor (apartamente în fictivul cartier rezidenţial ce urma să fie construit pe terenurile ajunse la Alexandru Faur), la o valoare totală de 2.100.000 de euro.
Potrivit procurorilor DNA, „prelu¬area creditului (de către Faur de la Elena Udrea – n.red.) reprezintă doar o modalitate de ascundere a circui¬tului financiar și a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investiției ce urma a se realiza pe terenul cumpărat din credit. În perioada aprilie 2013 – iunie 2013, Dorin Cocoș, în mod direct, precum și prin intermediul societăţii pe care o controlează - Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL, respectiv prin intermediul unor rude – Dinu Anca (soră) sau apropiați – Mioara Radu, a încheiat mai multe «promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare a unui bun viitor», având ca obiect suprafeţe construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vânzător se presu¬punea că îl va dezvolta pe terenul din str. Neajlovului nr. 87-95 din municipiul București (teren achizi¬ționat din creditul BRD)”. ¬
Promisiuni peste promisiuni
La dosarul „Microsoft” sunt depuse mai multe documente care atestă situația de fapt. Este vorba despre trei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare a unui bun viitor, având încheierea de auten¬tificare notarială în data de 25 aprilie 2013. Două dintre acestea îl menționează ca promitent cumpă¬rător pe Dorin Cocoș. Prima are ca obiect 13,42% din întregul proiect imobiliar şi un preț de 1.200.000 de euro, din care 400.000 de euro au fost plătiți către Faur în termen de 90 de zile, iar restul ar fi urmat să se plătească la momentul înche¬ierii contractului. A doua are ca obiect 6,72% din întregul proiect imobiliar și un preț de 600.000 de euro, din care 200.000 de euro au fost plătiți în termen de 48 de ore, urmând ca diferenţa să se achite în momentul contractului.
O a treia promisiune bilaterală de vânza¬re-cumpărare a fost încheiată la aceeași dată între Anca Dinu și Alexandru Faur. Tranzacția a avut ca obiect 3,36% din întregul proiect, din care 100.000 au fost plătiţi în termen de 48 de ore, iar restul urma să fie achitat la momentul încheierii contractului.

„Riscă” să recupereze din afacere circa 800.000 de euro
Procurorii au identificat faptul că, „în baza acestor promisiuni de vânzare-cum¬părare, Dorin Cocoș urma să asigure circa 2.100.000 de euro din creditul preluat de Alexandru Faur. În baza actului adiţional nr. 1/28.06.2013, promi¬tentul cumpărător Anca Dinu a achitat în contul creditului de la BRD suma de 100.000 de euro, după ce, anterior, mai achitase încă 100.000 de euro”.
Chiar dacă promisiunile bila¬terale încheiate între gruparea Udrea-Cocoș cu Alexandru Faur se ridică la 1,2 milioane de euro, până la acest moment, din aceste documente reiese că s-au efectuat plăți în avans de 800.000 de euro către Alexandru Faur. Nu se știe dacă aceste sume chiar au existat în mod real sau sunt doar plăți fictive, însă se poate suspiciona că nu a existat în realitate niciun fel de plată, având în vedere faptul că BRD a cerut și obținut executarea silită a lui Alexandru Faur.
Prin decizia de executare silită pronunțată la 31 octombrie 2014 de Judecătoria Sectorului 1, terenul în cauză a intrat în administrarea BRD, care, prin interme¬diul unor executori judecătorești, l-a scos deja la vânzare prin licitație publică.

Procurorii nu mai pot, teoretic, institui sechestru asigurător pe aceste tere¬nuri în vederea recuperării prejudiciu¬lui cauzat de cuplul Udrea-Cocoș în dosarul „Microsoft”.

Procurorii nu mai pot pune sechestru pe aceste terenuri
Punerea în executare a indisponibili¬zării și vânzării terenului în cauză a fost preluată de Societatea Civilă Profesională de Executori Judecăto¬rești Dobra, Coșoreanu și Asociații, care a trecut la fapte.
Și de această dată are loc o stranie coincidență. În perioada în care DNA făcea diligențe către Camera Depu¬taților pentru arestarea Elenei Udrea în dosarul „Microsoft”, executorul judecătoresc publică primul anunț de vânzare prin licitație publică a terenului din strada Neajlovului. În 15 ianuarie 2015, anunțul preci¬zează că licitația va avea loc în data de 11 februarie 2015, la ora 15.00, cu un preț de pornire de 7.097.350 lei fără TVA. Important este faptul că din anunțul de vânzare reiese că atât BRD (credito¬rul), dar și Dorin Cocoș, Elena Udrea, Anca Dinu, Gabriel Dinu și SC Centrul de Diagnostic Clinic Internațional SRL, sunt menționați ca titulari de sarcini înscrise în Cartea Funciară. Cu alte cuvinte, toți au de recuperat ipoteci de pe acest teren. În calitatea sa de titular de sarcini, Dorin Cocoş a fost notificat cu privire la derularea licitației atât la domiciliu, cât și în arestul Poliției Capitalei.
Executorii nu au reușit să perfecteze tranzacția, astfel încât au reluat procesul la data de 11 februarie, când au publicat un nou anunț de vânzare, prețul pornind, de această dată, de la 8.800.714 lei ( din care 1.703.364 lei reprezintă TVA aferent vânzării), licitația având loc pe 5 martie. Cu acest prilej, Elena Udrea a fost notificată, la rândul ei, și la arestul Poliției Capitalei.
Nici a doua încercare de vânzare nu a fost cu noroc, astfel încât executorul judecătoresc a emis, la data de 5 martie, un nou anunț, pentru data de 25 martie, având ca obiect vânzarea aceluiași teren. Prețul a scăzut, însă, vertiginos, la 6.600.535,5 lei (din care suma de 1.277.523 lei reprezintă TVA aferent vânzării). Din martie și până în prezent, însă, terenul a rămas nevândut.

Ultima licitație cu strigare a avut loc în data de 6 august, la același preț ca cel din martie. Fără niciun succes.
 

×
Subiecte în articol: Elena Udrea Dorin Cocos