x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afaceri liberale cu panouri de avertizare la Transgaz SA Mediaș

Afaceri liberale cu panouri de avertizare la Transgaz SA Mediaș

de Ion Alexandru    |    18 Iul 2018   •   09:04
Afaceri liberale cu panouri de avertizare la Transgaz SA Mediaș

Transgaz SA Mediaş invocă degradarea panourilor de avertizare la securitate şi sănătate din incinta companiei şi a achiziţionat, recent, de la o firmă de publicitate din Bucureşti, avertizoare vizuale noi. Contractul, în valoare de aproximativ 300.000 de lei, a ajuns în portofoliul SC Hope Promo SRL, companie fondată de către preşedintele oamenilor de afaceri liberali din Sibiu, Ciprian Faraon, după ce oferta unei alte firme, cu sediul chiar în Mediaş, care oferise un preţ mai bun, a fost respinsă. În prezent, Hope Promo SRL este deţinută de un partener de afaceri al lui Faraon, împreună cu care deţine părţi sociale şi în alte companii. Acelaşi om de afaceri liberal din Sibiu, ajuns în partid ca urmare a fuziunii dintre PDL şi PNL, a mai făcut parte şi din Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional Sibiu.

 

În data de 12 iulie 2018, Societatea Naţionată de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş a finalizat procedura de selecţie a ofertelor primite pentru atribuirea contractului de achiziţie de panouri necesare semnalizării de securitate şi de sănătate. Este vorba despre o procedură simplificată de selecţie de oferte, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Pentru această achiziţie, Transgaz SA Mediaş a anunţat, încă din luna septembrie a anului trecut, că intenţiona să pună la bătaie suma de 342.912,5 lei fără TVA. Potrivit fişei de achiziţie, s-au arătat interesante de acest contract mai multe companii, printre care Sirod SRL Târgu Mureş, Magnum Grup SRL Mediaş, Electro Energetica SA Dobroeşti, Softrom Grup SRL Craiova şi SC Hope Promo SRL Bucureşti. În primă fază, oferta depusă de Softrom Grup SRL Craiova a rămas neevaluată, doar celelalte patru oferte fiind declarate admisibile.

Ulterior, la deschiderea ofertelor, au fost declarate necâştigătoare propunerile făcute de Sirod SRL (care cerea un preţ de 306.099,57 lei fără TVA), de Electro Energtica SA (care ceruse 300.832,49),

dar a fost respinsă şi oferta făcută de SC Magnum Gru SRL Mediaş, care ceruse preţul cel mai mic, de 248.178,63 de lei fără TVA, fiind declarată câştigătoare oferta SC Hope Promo SRL Bucureşti, la un preţ de 249.374,8 lei fără TVA.

 

A câştigat de pe locul al doilea

La 2 aprilie 2018, SC Magnum Grup SR Mediaş a formulat o contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) împotriva procedurii simplificate online organizată de SC Transgaz SA Mediaş, solicitând anularea rezultatelor procedurii, reevaloarea ofertei şi suspendarea procedurii. În 3 aprilie, contestaţia a fost respinsă de către CNSC ca nefondată.

După ce această etapă a contestărilor a fost epuizată, la sfârşitul săptămânii trecute, autoritatea contractantă a anunţat că a încheiat cu SC Hope Promo SRL Bucureşti contractul nr. 547.2018, în valoare de 296.757,2 lei cu TVA inclusă.

Conform caietului de sarcini, achiziţia panourilor de semnalizare de securitate şi sănătate a fost solictată de către exploatările teritoriale ale Sucursalei Mureş şi de compartimentele operaţionale existente în sediile SNTGN Transgaz SA Mediaş. Panourile vizate sunt destinate riscurilor care nu pot fi evitate sau reduse semnificativ prin mijloace tehnice de protecţie colectivă sau prin alte măsuri, metode sau procedee de organizare a muncii. Astfel, în cadrul Transgaz SA Mediaş există, potrivit acestui document care a stat la baza achiziţiei, un deficit de panouri de semnalizare de securitate şi sănătate, o parte importantă a acestora aflându-se într-o avansată stare de degradare. Concret, este vorba despre panouri confecţionate din tablă, în formate A4 şi A5, constând în indicatoare de interdicţie, avertizoare, poziţionare robineţi şi hidranţi exterior.

 

Firmă înfiinţată la Sibiu şi mutată la Bucureşti

Firma căreia Transgaz SA Mediaş i-a atribuit acest contract, SC Hope Promo SRL Bucureşti, a luat fiinţă în vara anului 2009, la Sibiu, sub denumirea de SC Handicap Organization Protecting Equity SRL, fondatorii fiind sibianul Ciprian Faraon şi bucureşteanul Dan M. Popa, ambii deţinând şi calitatea de administrator. Obiectul de activitate al companiei era acela al agenţiilor de publicitate.

Ciprian Faraon este om de afaceri din Sibiu, fost membru PDL, actual preşedinte al Organizaţiei  Oamenilor de Afaceri din PNL Sibiu. În 2012, împreună cu partenerul său de afaceri Dan Popa, Faraon a decis înfiinţarea unui punct de lucru al SC Handicap Organization Protecting Equity SRL la Bucureşti, într-o clădire de birouri din sectorul 6, unde a început să desfăşoare activitatea de producţie publicitară. Ciprian Faraon a părăsit structura acţionariatului acestei firme în vara anului 2014, prin cedarea părţilor sociale către Dan Popa, acesta din urmă fiind şi în prezent asociatul unic al companiei.

Tot în 2014, firma s-a mutat cu totul la Bucureşti, iar în 18 martie 2016 şi-a schimbat denumirea din SC Handicap Organization Protecting Equity SRL în SC Hope Promo SRL, denumire sub care a pus mâna pe contractul scos la mezat de către Transgaz SA Mediaş.

 

În ce constă achiziţia

Revenind la achiziţia făcută de Transgaz, conform caietului de sarcini, panourile achiziţionate au diverse destinaţii şi vor fi livrate în cantităţi importante. O primă categorie de panouri sunt de interdicţie şi se referă la „Fumatul interzis” – două panouri, „Acesul interzis persoanelor neautorizate” – 2.500 de panouri, „Apă nepotabilă” – 2.472 de panouri, „Interzisă stingerea cu apă” – 198 de panouri şi „A nu se stinge” – 850 de panouri.

A doua categorie o reprezintă panourile de avertizare referitoare la „Materiale infamabile” – 642 de bucăţi, „Materiale toxice” – 662 de bucăţi, „Pericol electric” – 1.468 de bucăţi, „Materiale combustibile” – 426 de bucăţi şi „Pericol de împiedicare” – 479 de bucăţi.

SC Hope Promo SRL va livra şi panouri de obligativitate referitoare la „protecţia obligatorie a ochilor” – 429 de panouri, la „protecţia obligatorie a urechilor” – 441 de panouri sau la „protecţia obligatorie a feţei” – 409 panouri. La toate acestea se mai adaugă indicatoare de acces (peste 3.500 de bucăţi), plăcuţe cu „Închis” (13.217 bucăţi), cu „Deschis” (13.237 de bucăţi), toate montate pe robineţi, precum şi plăcuţe „H”, în număr de 109 bucăţi, montate pe hidranţii exteriori.

De asemenea, Transgaz SA Mediaş a mai comandat şi indicatoare de securitate, confecţionate din PVC, pe care să fie aplicate autocolante care să atenţioneze cu privire la ieşirile spre scară, fumatul interzis, stingător, hidrant, ieşirile din clădiri, pericole de alunecare, risc de cădere sau risc de cădere în gol.

Ce contracte pe bani publici mai derulează compania în cauză

Transgaz SA Mediaş nu este singura companie sau entitate de stat cu care firma fondată de liberalul sibian Ciprian Faraon a derulat contracte. Spre exemplu, în 4 septembrie 2012, pe vremea când societatea purta denumirea de SC Handicap Organization Protecting Equity SRL, Academia de Studii Economice SRL Bucureşti a  încheiat cu aceasta, considerată, conform anunţului de atribuire publicat pe SEAP, drept firmă protejată, un contract în valoare de 146.200 de lei fără TVA, pentru achiziţia de rechizite. Au fost cumpărate agrafe, alonje, cutii pentru arhivare, dosare, folii protectoare, mape, plicuri, post-it-uri şi alte asemenea rechizite.

Anul acesta, sub denumirea nouă de SC Hope Promo SRL, compania în cauză a încasat, în afară de afacerea încheiată cu SNTGN Transgaz SA Mediaş, alte două contracte de la stat. Primul a fost atribuit de către Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, în data de 7 februarie 2018, în valoare de 480.570 de lei fără TVA şi vizează furnizarea de materiale de promovare, necesare derulării a trei campanii de prevenire în cadrul programului finanţat prin Fondul de Securitate Internă.

Al doilea contract a fost încheiat, în 8 mai 2018, cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, având ca obiect achiziţia de obiecte şi materiale promoţionale pentru Autoritatea de Management a Programului Operaţional Capacitate Administrativă.

Hope Promo SRL a primit acest contract, în valoare de 718.365 de lei fără TVA, împreună cu alte două companii care activează în domeniul publicitar.

 

Fondatorul companiei care a primit contractul este un prosper om de afaceri din Sibiu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional Sibiu şi preşedinte al Oamenilor de Afaceri liberali din judeţ.

 

Afacerile lui Ciprian Faraon

Aşa cum precizam mai sus, fondatorul companiei care va livra către Transgaz SA Mediaş aceste panouri, Ciprian Faraon, este membri PNL Sibiu şi preşedinte al organizaţiei locale a oamenilor de afaceri afiliaţi la această formaţiune politică. Deşi Fa raon a părăsit acţionariatul SC Hope Promo SRL din 2014, încă deţine afaceri împreună cu bucureşteanul Dan Popa, persoana care controlează în prezent compania, din calitatea de asociat unic.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) în anul 2005, Ciprian Faraon, împreună cu Dan Popa, a preluat compania SC Maestro Trading SRL Bucureşti. Tot în 2005, aceeaşi parteneri de afaceri au înfiinţat societatea SC Dual Distribution SRL, firmă pe care, în 2006, au denumit-o SC Dual Promo SRL, având printre obiectele de activitate şi dezvoltarea imobiliară. În acelaşi an 2005, Ciprian Faraon a fost numit administrator al SC Inspirion România SRL, companie deţinută de Inspirion GMBH Germania şi de către Dual Distribution SRL, obiectul de activitate al acesteia fiind comerţul cu ridicata al bunurilor de consum.

În anul 2008, Ciprian Faraon devine administrator al companiei sibiene Noblese Resort & SPA SRL, alături de cetăţeanul german Hinrics Sonha. Acţionarii companiei erau Atres (HK) Limited Hong Kong (cu 40%) şi SC Nobles Travel SRL (cu 60%), iar obiectul de activitate se referea la hoteluri şi alte capacităţi de cazare. De altfel, în 2008, acţionariatul Nobles Travel SRL era controlat de către Coprian Faraon şi Popa Dan, acesta din urmă cesionând, ulterior, părţile sale sociale către sibianul Ilie Maximilian Dogan.

În 2009, îl găsim pe acelaşi Ciprian Faraon administrator al companiei Topico România SRL Bucureşti, deţinută de SC Inspirion România SRL. Ciprian Faraon deţinea, în anul 2015, funcţia de co-preşedinte al Consiliului de Coordonare al Comisiilor de Specialitate ale PNL Sibiu, iar până anul trecut a făcut parte din Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional Sibiu. În data de 6 august 2018, Consiliul de Administraţie al Postăvaru SA Sibiu se va întruni pentru a supune la vot aprobarea mai multor hotărâri, printre care revocarea din funcţie a mai multor administratori sau pentru revocarea din funcţie a cenzorului, urmând ca această ultimă funcţie să fie ocupată, prin numire, de către acelaşi Ciprian Faraon.

×