x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Agentul ANI Horică, sub umbrela “blondei lui Boc”

Agentul ANI Horică, sub umbrela “blondei lui Boc”

de Dan Constantin    |    13 Ian 2013   •   21:32
Agentul ANI Horică, sub umbrela “blondei lui Boc”
Cynthia Curt, preşedinta CNI, refuză să controleze averea lui Horia Georgescu
Oana Stancu, Adrian Ursu şi echipa emisiunii “Exces de putere” de la Antena 3  au făcut noi dezvăluiri despre Horia Georgescu, şeful ANI, cel care ar trebui să vegheze la integritatea celor care ocupă posturi publice. Declaraţia de avere a şefului ANI a fost adusă în discuţie şi în trecut, acesta fiind foarte reticent să dea explicaţii cu privire la propria sa avere. Deşi au existat anchete care arătau că averea sa nu se regăsea în câştigurile reale, Horia Georgescu a refuzat să ofere explicaţii, indicând o sesizare către Consiliul Naţional de Integritate (CNI) sau susţinând că imobilele sau maşinile scumpe în care a fost văzut sunt de fapt ale părinţilor sau ale unor firme particulare la care aceştia ar fi acţionari.

În timp ce o parte a familiei reprezintă pentru şeful ANI eventuale contre pentru acuzaţiile ce i se aduc, alţi membri ai familiei, fratele, Sorin Georgescu, sau unchiul său, Raul Georgescu, le întăresc, sau chiar aduc altele noi, mai grave.

Conform fratelui lui Horia Georgescu, acesta a ajuns să fie angajat în instituţia pe care o conduce după ce a dat mită 17-18.000 de euro. Sorin Georgescu susţine că el este cel care i-a dat banii şi chiar că se afla în maşină cu el şi cu cel căruia i-a fost dată mita. “A pus 17.000 sau 18.000 de euro într-o torpedo, ca să-şi câştige postul, şi eu i-am dat banii, mi i-a cerut împrumut. I-a pus în torpedoul unui domn care lucra la PNA, într-o funcţie foarte mare. (...) L-au verificat şi i-au dat aviz negativ. Şi a fost angajat la PNA Bucureşti, în ciuda unor avize negative. (...) Ştiu asta chiar de la Horia, că se lăuda, că e gură spartă”, a declarat Sorin Georgescu.

Situaţia averii lui Horia Georgescu, preşedintele ANI, devenită un subiect de dezbatere publică din cauza neconcordanţelor mari dintre veniturile acumulate şi veniturile declarate, nu îngrijorează însă pe nimeni din  Consiliul Naţional de Integritate (CNI). Acest consiliu care are autoritate conferită de lege asupra Agenţiei Naţionale de Integritate se află în coordonarea Senatului României. La CNI a fost depusă de aproape două luni o plângere care vizează declaraţia de avere a preşedintelui ANI, depusă de Mugur Ciuvică. Deşi au existat numeroase semnale publice legate de acest subiect, CNI nu a dat nici un răspuns. Ciuvică a declarat că va reveni cu această plângere în zilele următoare, chiar dacă Horia Georgescu a deschis procese împotriva celor care îndrăznesc să pună întrebări legate de averea lui. Petre Roman se întreabă şi el de ce nu intervin instituţiile statului în acest caz. Deputatul USL a comentat şi atitudinea lui Traian Băsescu, preşedintele României, care a criticat Parlamentul că nu ţine seama de decizii ale ANI, dar nu pune întrebări legate de Horia Georgescu, pentru că nu dă socoteală nimănui.

O Comisie doar pe hârtie
De fapt, controlul declaraţiilor de avere ale preşedintelui şi vicepreşedintelui ANI revine CNI. Preşedintele CNI este Cynthia Curt, un personaj care a făcut multe valuri în perioada de glorie a guvernării Boc. Cynthia Curt este cunoscută mai bine după sintagma “blonda lui Boc”, în oglindă cu “blonda lui Băse”, model pentru relaţionările în lumea politică a regimului Băsescu-Boc. Cynthia, avocat din Oradea, a cunoscut o carieră fulminantă, trecând în câţiva ani ca racheta prin ierarhiile guvernamentale. Din postul de preparator la Universitatea “Babeş-Bolyai”, ajunge subprefect la Cluj şi, foarte repede, este numită consilier de stat în aparatul de lucru al primului-ministru Boc. În 2010 devine şi preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate, desemnată de grupul PDL din Senat. În 2011 Cynthia Curt este numită consul general la Barcelona, un post călduţ, de retragere, care anunţa debarcarea lui Boc. Deşi în CNI au existat voci care au sesizat incompatibilitate între statutul de diplomat şi de preşedinte al CNI, blonda lui Boc a rămas să le cumuleze. Guvernul Ponta o recheamă de la Barcelona, dar Cynthia rămâne cu funcţia de la CNI. Având atât pe naşu în suflet, cât şi pe Boc, este greu de crezut că CNI va verifica averea lui Horia Georgescu, pus să conducă ANI ca instrument de represiune în slujba lui Băsescu. Comisia desemnată pentru verificarea averii lui Horia Georgescu există doar pe hârtie. Până acum nu a  întreprins nici o investigaţie. În acestă săptămână este convocată o şedinţă a CNI. Aşteptăm un impuls din partea Senatului pentru clarificarea absolut necesară a scandalului în care târăşte ANI, chiar preşedintele Horia Georgescu, sub oblăduirea Cynthiei Curt.

×