x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete “Alba-neagra” cu arhiva de documente secrete de stat a unei foste fabrici comuniste

“Alba-neagra” cu arhiva de documente secrete de stat a unei foste fabrici comuniste

de Ion Alexandru    |    24 Ian 2020   •   10:20
“Alba-neagra” cu arhiva de documente secrete de stat a unei foste fabrici comuniste
Sursa foto: Milous Chab/Getty Images/Hemera

Fosta Fabrică de Mașini Unelte de la Beiuș, intrată în insolvență și al cărei proces de faliment se află pe rolul instanțelor de judecată, deține o arhivă de documente secrete de stat, clasificate, astfel, încă de pe vremea comunismului, compromiseă și supusă unui incident de securitate nerezolvat de câteva luni de zile. Fostul sediu al fabricii a fost vândut, prin licitație, în luna aprilie a anului trecut, către o companie care se ocupă cu fructe și legume, companie care, odată cu preluarea în proprietate a acestui sediu, a preluiat în custodie și arhiva de documente secrete în cauză. Lichidatorul judiciar al fabricii aflate în insolvență a fost informat, în cursul lunii octombrie a anului trecut, că, la locul în care se află depozitată această această arhivă, a avut loc in incident de securitate. Din acest moment, a început o adevăarătă telenovelă, în care sunt implicați lichidatorul judiciar, ORNISS, SRI și cumpărătorul spațiului, soarta documentelor fiind, la acest moment, incertă, conform unui document oficial, depus în instanță.

 

Situația incredibilă reiese din cuprinsul Raportului privind descrierea modului de îndeplinire a atribuțiilor lichidatorului judiciar al debitoarei SC Înfrățirea SA – fosta Fabrică de Mașini Unelte Beiuș, document întocmit de Eurosmart SPRL în de 9 ianuarie 2020. Astfel, țn acest document se face referire a faptul că debitoarea, adică SC Înfrățirea SA, deține, pe lângă activele comerciale ți cea de personal, și o arhivă secretă. În acest sens, în data de  22 aprilie 2019, printr-o adresă cu numărul 597, lichidatorul judiciar a notificat Serviciul Român de Informații – UM 0561 Oradea să comunice dacă SC Înfrățirea SA mai apare în evidențele serviciului secret ca fiind deținătoare de documente cu caracter secret, iar, în cazul unui răspuns afirmativ, să comunice care este instituția abilitată să preia acest find arhivistic, întrucât “activul imobiliar a debitoarei, unde este depozitată arhiva, a fost valorificat”.

Lichidatorul judiciar mai arat ăcă, de asemenea, în situația în care SC Înfrățierea SA nu mai figurează în evidențele SRI ca fiind deținătoare de documente cu caracter secret, a solicitat Serviciului Român de Informații să comunice momentul la care a avut loc desecretizarea acestor documente, pentru a putea preda întregul fond arhivistic rămas către o companie de arhivare de documente desemnată de vcătre creditorii SC Înfrățirea SA.

Importanța demersului de a întreba SRI aceste chestiuni a crestut, totodată, având în vedere faptul că activul imobiliar al SC Înfrățirea SA în incinta căruia se regăsețte această arhivă de documente secrete a fist valorificat. Iar, în cuprinsul caietului de sarcini și al procesului-verbal de licitație, încheiat în data de 10 aprilie 2019, se face mențiunea despre faptul că “cumpărătorul cunoaște faptul că în  incintele scoase la vânzare se află depozitată arhiva secretă a SC Înfrățirea SA Beiuș, care conține informații clasificate  în baza Hotărârii Consiliului de Miniștri nr. 19 din 1972 – peste 400 de documente -, și se obligă să preia în custodie incintele în care se regăsesc documentele respective sub sigilii și să le țină până la predarea lor în conformitate cu dispozițiile legale în materie”.

ORNISS a cerut lichidatorului să se autirizeze pentru documente secrete

 

Lucrurile au stat în matca normală până în data de 7 octombrie 2019, când “s-a constatat că fostul sediu al debitoarei SC Înfrățirea SA, valorificat către SC ALIRO Biofunghi SRL, a avut loc un incident de securitate la locul în care se află arhiva secretă a societății”. Ca atare, lichidatorul judiciar a procedat, în baza Legii nr. 18/2002 privind protecția informațiilor clasificate și a Hotărârii de Guvern nr. 585/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, la notificarea în acest sens a Serviciului Român de Informații, prjn UM 0561 Oradea. În data de 15 octombrie 2019, lichidatorul judiciar a semnalat incidentul securitate și către Oficiul Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

“Ca urmare, prin adresa nr. 1640 din 15 octombrie 323019, am solicitat ORNISS ca, având în vedere faptul că, din informațiile primate de la administratorul special al debitoarei, societatea dețimne documente clasificate cu nivelul Stric Secret, dar și având în vedere specificitatea operațiunii de identificare și selectare a unei societăți autorizate ORNISS pentru identificarea, inventarierea, manipularea și păstrarea unor documente de acest gen, să ne acorde sprijinul în vederea identificării unei societăți de profil, autorizată ORNISS la nivel Strict Secret și care să se afle în baza de date a instituției, pentru a solicita oferte de servicii, pe care să le supunem aprobării creditorilor”, se arată în  raportul lichidatorului judiciar.

La data de 22 octombrie 2019, ORNISS a răspuns, comunicând că autorizațiile solicitate se eliberează  agenților economici pentru negocierea și/ sau derularea fiecărui contract clasificat Secret de Stat în parte, iar, potrivit dispozițiilor articolului 204 din Hotărârea de Guvern nr. 585/2002, “în cazul în care apare necesitatea protejării informațiilor dintr-un contract care, anterior, nu a fost necesar a fi clasificat, contractorul are obligația declanșării procedurilor de clasificare și de protejare, conform reglementărilor în vigoare”. Astfel, spune lichidatorul judiciar al SC Înfrățirea SA, raportat la aceste mențiuni, prin aceeași adresă cei de la ORNISS a comunicat faptul că, în vederea invetarierii și, după caz, declasificării/ reîncadrării în noi clase și niveluri de clasificare a documentelor clasificate aparținând SC Înfrățirea SA, este necesară demararea procedurii de autoirizare a personalului lichidatorului judiciar - Eurosmart SPRL – și transmiterea la Oficiul Național al Informațiilor Secrete de Stat a documentelor, potrivit HG nr. 585/2004.

 

SRI nu a transmis documentele

 

Lichidatorul judiciar mai arată, în cuprinsul aceluiași document înaintat judecătorului sindic, în data de 9 ianuarie 2020, că a efectuat demersurile necesare întocmirii și transmiterii către ORNISS a documentației necesare autorizării personalului SC Eurosmart SPRL ca și funcționar de securitate.

Interesant este și faptul că, în același sens, la data de 12 noiembrie 2019, lichidatorul judiciar primit din partea Serviciului Român de Informații o comunicare privitoare la includerea unității în cadrul sistemului de colectare, transport, distriubuire și protecție a corespondenței clasificate  organizat de SRI. Însă, până la data întocmirii raportului, Serviciul Român de Informații nu a comunicat nici autorizarea, nici refuzul autorizării personalului lichidatorului judiciar ca și funcționar de Securitate.

 

Cumpărătorul clădirii nu dă informații

În timp ce documentele nu pot fi manipulate sau extrase din locul în care sunt depuse, lichidatorul judiciar este îndemnat să devină el însuși specializat și autorizat să manipuleze documente secrete, iar SRI, deși a fost notificat în acest sens, nu dă niciun răspuns, custodele arhivei de documente clasificate a fostei Fabrici de mașini Unelte Beiuș pare, la rândul său, de negăsit când este vorba despre această situație. Raportul lichidatorului judiciar, în mod justificat, nu face vorbire despre ce documente este vorba, ce conțin ele, de când există și, de asemenea, nici în ceea ce a constat incidentul de securitate din toamna anului trecut, incident care a generat toată această nebunie. Însă, cert etse faptul că, de la momentul în care a avut loc acest incident de securitate, lucrurile au devenit și mai ambigue.

Astfel, aflăm că, având în vedere că proprietarul spațiilor în care se află arhiva secretă a debitoarei SC Înfrățirea SA este SC ALIRO Biofunghi SRL, dar și că societatea cimpărătoare și-a asumat custodia acestei arhive secrete, lichidatorul judiciar a notificat această firmă, încă din data de 15 octombrie 2019, să răspundă, în termen de cinci zile, la mai multe întrebări. În principal, ALIRO Biofunghi SRL este chemată să lămurească data la care a avut loc compromiterea informațiilor clasificate, respectiv a documentelor aflate în incinta fostei Fabrici de Mașini Unelte din Beiuș, situată în strada Pandurilor, la numărul 20.

De asemenea, proprietarul spațiilor este solicitat să comunice persoanele, cu date de identificare, care au pătruns în incinta respectivă și care au avut acces la documentele în cauză. țntre data compromiterii lor până la data constatării incidentului de securuitate. De asemenea, se mai solicită informații cu privire la calitatea acestor persoane, precum și circumstanțele care au permis accesul acestora în spațiul în care se regăsea, sub sigiliu, acea arhivă. Aflăm, de asemenea, că ALIRO Biofunghi SRL a perimit această solicitare, însă nu a răspuns. Motiv pentru care adresa a fost retrimisă în 25 noiembrie, la care, de asemenea, nu s-a primit răspuns. Ca atare, în 26 noiembrie, lichidatorul judiciar a comunicat o nouă informare către Direcția Regională de Informașii Transilvania Vest a SRI, cu privire la stadiul demersurilor efectuate, iar, în 7 ianuarie 2020, a primit din partea Serviciului Român de Informații o înștiințare potrivit căreia, între 14 și 16 ianuarie, urma să aibă loc o activitate de control asupra măsurilor privitoare la protecția informațiilor clasificate deținute de SC Înfrățirea SA. În aceste condiții, proprietarul clădirii a fost din nou notificat să permită accesul lichidatorului judiciar și al SRI, pentru derularea acestei actrivități. Până în acest moment, nu există informații cu privire la stadiul demersului în cauză.

Activele, scoase la vânzare sau date spre închiriere

 

Există însă informații conform cărora proprietarul sediului fostei fabrici de al Beiuș, SC ALIRO Biofunghi SRL, a trecut, chiar săptămâna aceasta, la valorificarea bunurilor imobiliare în cauză. Pe data de 21 ianuarie, pe portalul de vânzări OLX, compania respectivă a anunțat că vinde sau închiriază hala fabricii Înfrățirea, în suprafață de 15.000 de metri pătrați, la care se adaugă un teren de 24.500 de metri pătrați. Conform anunțului, bunul se vinde cu un milion de euro sau se închiriază la un cost de un euro pentru fiecare metru pătrat.

Potrivit informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania ALIRI Biogunghi SRL s-a înființat în aniul 2010, îl are drept asociat unic șă administrator pe un anume Mircea Alin Luț și se ocupă cu colectarea produselor forestiere nelemnoase din floră, cu prelucrarea și conservarea legumelor, cu cultivarea arbuștilor fructiferi și cu activități în ferme mixte.

Vândut, la începutul anului trecut, sediul fostei fabric de Mașini Unelte Beiuș adăpostea arhiva de documente secrete, clasificată încă pe vremea lui Ceaușescu. Actele nu au fost recuperate, iar lichidatorul judiciar al fabricii cerfe sprijinul SRI pentru a proteja această arhivă

Inițial, lichidatorul a cerut ORNISS să îl lase să angajeze o firmă acreditată să umble cu astfel de documente. ORNISS a cerut lichidatorului să se autorizeze. Una dintre instituțiile care poate autoriza este SRI, care nu dă niciun semn în acest sens

×