x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Alte ţinte marca Onea şi Negulescu: o fostă judecătoare şi edilul din Sinaia

Alte ţinte marca Onea şi Negulescu: o fostă judecătoare şi edilul din Sinaia

de Ion Alexandru    |    25 Mai 2018   •   08:04
Alte ţinte marca Onea şi Negulescu: o fostă judecătoare şi edilul din Sinaia

O nouă lovitură primită de vedetele „unității de elită” a DNA, de la Ploiești. În dosarul de corupție, prin care Mircea Negulescu a trimis-o, în urmă cu doi ani, în judecată pe judecătoarea Ruxandra Popescu, de la Judecătoria Sinaia, Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat informații de la Tribunalul Prahova dacă denunțătorii magistratului, trimiși, la rândul lor, în judecată de DNA Ploiești, într-un alt dosar de corupție instrumentat de aceeași „unitate de elită”, au calitatea de martori protejați și dacă beneficiază de celebrul articol 19 pentru denunţul făcut. În dosarul Ruxandrei Popescu, în care este judecat și fostul primar al orașului Sinaia, Vlad Gheorghe Oprea, procurorii conduși de Lucian Onea au dispus instituirea unui sechestru asigurător pe apartamentul judecătoarei, pentru recuperarea „fabulosului” prejudiciu de 500 de euro. La rândul lor, denunțătorii judecătoarei, printre care se numără și fostul șef al Poliției Sinaia, au fost urmăriți penal de Onea și Negulescu pentru niște fapte care stârnesc râsul. Negulescu a fost audiat, ieri, la Parchetul General, în dosarul în care este, el însuși, acuzat de fabricarea de probe în dosare, după ce, în urmă cu câteva zile, Lucian Onea a fost pus oficial sub acuzare pentru inducerea în eroare a organelor judiciare.

Printre cei care au formulat denunţuri împotriva procurorului DNA se numără și fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, care a dezvăluit că „Portocală” i-a cerut să-l denunțe pe Traian Băsescu, pe care ar fi vrut „să-l aresteze nevinovat”.

Ruxandra Popescu, fost judecător de Civil la Judecătoria Sinaia, este o altă persoană a cărei carieră a fost distrusă de către procurorii Serviciului Teritorial Ploiești al DNA. Condamnată, anul trecut, la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, judecătoarea a atacat soluţia Curții de Apel Ploiești cu recurs și a depus, împotriva procurorului Mircea Negulescu, numeroase sesizări la CSM și la Inspecția Judiciară, formulând chiar și plângeri penale la Parchetul General. Miercuri, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, printr-o decizie definitivă, cererea formulată de Ruxandra Popescu cu privire la emiterea unei adrese către Tribunalul Prahova – Secția Penală, pentru a se comunica dacă denunțătorii folosiţi de DNA Ploiești în dosarul ei, Marin Tudorică, fost șef al Poliției Orașului Sinaia, și omul de afaceri Cristian Bogdan Simion au solicitat să beneficieze de aplicarea tratamentului penal atenuat reglementat de dispoziţiile articolului 19 din Legea 682/2002, privind protecția martorilor, și de prevederile articolului 19 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 43/2002, privind Direcția Națională Anticorupție. Înalta Curte este interesată dacă cei doi denunţători ai Ruxandrei Popescu au beneficiat de aceste prevederi în dosarul penal care îi privește, instrumentat de DNA Ploiești cu numărul 45/P/2016. „În caz afirmativ, să fie înaintate instanței, în copie, înscrisurile emise de Parchet cu privire la aceste aspecte”, se arată în minuta deciziei Înaltei Curți.

Martori, băgați „în penal” cu ajutorul SRI

DNA, prin Serviciul Teritorial Ploiești, condus, până în urmă cu două zile, de Lucian Onea, din care a făcut parte și Mircea Negulescu, zis „Portocală”, au trimis în judecată, în 5 septembrie 2016, un dosar avându-i ca inculpați pe Marin Tudorică, fost șef al Poliţiei Sinaia, acuzat de trafic de influență, efectuarea de operațiuni comerciale ca acte de comerț incompatibile cu funcția și fals în declarații, pe omul de afaceri local Cristian Bogdan Simion, acuzat de cumpărare de influenţă, și pe ofițerul de poliție Ionuț Roșca, acuzat de complicitate la trafic de influență. Fostul șef al Poliţiei Sinaia este acuzat de DNA Ploiești că a primit de la omul de afaceri Simion un autoturism Mercedes Benz C220, pe care acesta din urmă i l-a pus la dispoziție cu titlu gratuit, iar, la data de 26 noiembrie 2011, Marin Tudorică a devenit proprietar cu acte al mașinii, „când a fost simulată vânzarea acesteia la un preț modic de 5.000 de lei”. Procurorii „unităţii de elită” mai spun, în rechizitoriu, că, în iulie 2013, Marin Tudorică a mai primit de la același om de afaceri un autoturism Mercedes E220, în baza unui contract de comodat pentru folosință gratuită, și că, în schimb, fostul șef al Poliției Sinaia i-a dat de înţeles omului de afaceri că „are influență asupra unor funcționari publici ce ar fi putut să fie însărcinați cu efectuarea unor controale la firma inculpatului Simion și a promis că, dacă va fi nevoie, îi va determina pe aceștia să nu ia măsurile legale ce ar împiedica activitatea evazionistă derulată de către acesta din urmă”. DNA Ploiești spune că acest lucru s-ar fi materi alizat în 12 decembrie 2015, când, prin intermediul ofiţerului Ionuț Roșca, Marin Tudorică ar fi intervenit în favoarea lui Cristian Bogdan Simion la inspectorii antifraudă. O altă acuzație este aceea că, în cursul anului 2010, Marin Tudorică, prin intermediul lui Simion, „a edificat un ansamblu imobiliar în stațiunea Sinaia și s-a implicat în mod direct în activitatea de vânzare a apartamentelor respective”.

În comunicatul DNA cu privire la această trimitere în judecată, se menționează că, „în cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații”.

Acuzații incredibile: foloase necuvenite de 500 de euro, pentru o afacere de 200.000 de euro

Ei bine, sub aceste acuzații, Marin Tudorică și Cristian Bogdan Simion au fost trimiși în fața judecătorilor de la Tribunalul Prahova. Dosarul se află și azi în faza de fond. Între timp, cei doi au fost folosiţi de DNA Ploiești ca denunţători împotriva judecătoarei Ruxandra Popescu, de la Judecătoria Sinaia, a primarului din Sinaia, Vlad Gheorghe Oprea, și a secretarului orașului Sinaia, Beatrice Eugenia Rădulescu, acuzați de DNA Ploiești de luare de mită, abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Faptele vizate sunt tot din 2010 și sună în felul următor: „În contextul în care, pe rolul Judecătoriei Sinaia, se afla un dosar civil care privea un litigiu între Primăria Sinaia și trei persoane, concesionari ai unor terenuri, judecătoarea Popescu Ruxandra a acceptat promisiunea făcută de o persoană care, la acea dată ocupa o funcție de conducere în Poliția Sinaia, de a i se plăti un folos  necuvenit în schimbul pronunțării unei hotărâri judecătorești favorabile în cauza respectivă. Ulterior, aceasta a și primit, prin intermediar, un folos necuvenit în valoare de aproximativ 500 de euro”.

Fostul primar Vlad Gheorghe Oprea și fostul secretar Eugenia Beatrice Rădulescu au fost acuzați că au nesocotit hotărârile Consilului Local și că au comunicat Judecătoriei Sinaia faptul că își însușesc rapoartele de evaluare întocmite de evaluatorul autorizat pentru terenurile a căror vânzare se solicitase, în condiţii favorabile celor trei concesionari. În concret, primarul notifica instanța că  rămâne la latitudinea instanței oportunitatea vânzării”.

În 11 noiembrie 2010, judecătoarea Ruxandra Popescu a pronunțat, spun procurorii lui Onea, „o hotărâre vădit contrară dispozițiilor legale, prin care a dat câștig de cauză reclamanților, în detrimentul Primăriei Sinaia”. Adică, Consiliul Local Sinaia a fost obligat să încheie contracte de vânzare-cumpărare pentru trei terenuri, care, cumulate, aveau suprafața de 500 de metri, creând un prejudiciu de 214.734,39 de euro. Pentru suma de 500 de euro, procurorii „unității de elită” au pus sechestru asigurător pe un apartament pe care judecătoarea Ruxandra Popescu îl deține în Sinaia. În aceeași cauză au mai fost puse sechestre pe un teren de 1.019 metri pătrați și pe două construcții deținute de primarul Vlad Gheorghe Oprea în județul Ilfov. Cu sprijinul SRI, DNA Ploiești i-a făcut fostului șef al Poliției Sinaia un dosar de corupție. Apoi, l-a folosit pentru a obține denunţuri împotriva unei judecătoare și a fostului primar din Sinaia. Înalta Curte vrea să știe dacă, în schimbul denunțului, i s-a promis înjumătățirea pedepsei.

Plângerile penale și sesizările la adresa procurorilor „unității de elită” a DNA asaltează Parchetul General.

Fostul şef al ANAF l-a denunţat pe Negulescu, iar afaceristul Răzvan Alexe a povestit cum se ancheta, la Ploiești, cu pistolul în piept.

 

Magistratul Ruxandra Popescu acuză presiuni din partea lui Negulescu

În 20 decembrie 2017, Curtea de Apel Ploiești a pronunțat decizia, pe fond, în dosarul de corupție instrumentat de Mircea Negulescu împotriva primarulu din Sinaia și a judecătoarei Ruxandra Popescu. Aceasta din urmă a primit patru ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită, fiind achitată pentru abuz în serviciu. Primarul Oprea și secretarul Beatrice Eugenia Rădulescu au fost achitați, instanța decizând și ridicarea sechestrelor asigurătorii instituie asupra bunurilor acestora.

Singurul sechestru asigurător menținut este pe apartamentul judecătoarei Ruxandra Popescu.

Magistratul a susținut, în permanență, că este victima unui dosar construit pe șantaj de către fostul procuror Mircea Negulescu. Ruxandra Popescu a depus mai multe sesizări la CSM, la Inspecția Judiciară, dar și la Parchetul General împotriva procurorului Negulescu, zis „Portocală”. Judecătoarea a explicat abuzurile pe care Negulescu le-ar fi comis în cazul său. Acuzaţiile sunt de purtare abuzivă și influenţarea declaraţiilor martorilor. Unul dintre martori a declarat în fața judecătorilor, la instanța de judecată, cum a fost forțat de Negulescu să declare lucruri nereale. „Am scris sub presiune! Așa mi s-a dictat. Așa am scris”, a dezvăluit martorul.

 

Blejnar, despre „Portocală”: Mi-a cerut să-l denunț pe Traian Băsescu

Mircea Negulescu, zis „Portocală”, a fost audiat, ieri, în dosarul aflat pe rolul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiţie, deschis ca urmare a unor plângeri penale depuse de deputatul Andreea Cosma și de către fratele acesteia, Vlad Cosma. Tot ieri, a fost audiat, în calitate de martor denunțător, și fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, cercetat, arestat, trimis în judecată de Negulescu și achitat de instanță. Acesta a făcut o dezvăluire uluitoare despre atitudinea lui „Portocală” din timpul anchetei: „Am venit pentru a depune probe noi şi pentru a mai da declaraţii în cadrul unei plângeri formulate la începutul anului lui Mircea Negulescu”. Fostul șef al ANAF îl acuză pe procuror de „purtare abuzivă, cerându-i să îl ajute să cutremure România”… Întrebat de jurnaliști ce înseamnă acest lucru, Bejnar a răspuns: „Arestarea eventual a unui fost preşedinte de stat nu ar fi cutremur în România?”.

Mai exact, este vorba despre Traian Băsescu. Blejnar susține că nu a făcut niciodată vreun denunţ penal împotriva cuiva. Tot ieri, tot în dosarul lui Negulescu, a mai fost audiat și afaceristul Răzvan Alexe. Și acesta a povestit cum Negulescu ancheta „cu cătuşele pe masă, cu pistolul în piept şi le uda saltelele în arrest, ca să nu poată dormi”.

 

Mângâiat pe cap de DNA și eliberat din funcție de CSM

Șeful lui Negulescu, procurorul Lucian Onea, a fost pus sub acuzare, la mijlocul acestei săptămâni, de către Secţia de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General. După ieșirea din sediul Parchetului, pe surse, a apărut infirmația că Onea și-a dat demisia. Ulterior, DNA a emis un comunicat prin care a arătat că lasă la latitudinea Consiliului Superior al Magistraturii să decidă cu privire la plecarea lui Onea din fruntea DNA Ploiești.

„Procurorul Șef al Serviciului Teritorial Ploiești, Lucian Onea, a transmis conducerii instituției o cerere de eliberare din funcția de conducere pe care o deține, având în vedere situația ivită ca urmare a anchetei demarate împotriva sa, pentru a nu afecta credibilitatea și prestigiul instituţiei și pentru a nu crea o vulnerabilitate la nivelul Serviciului Teritorial Ploiești. În cererea menționată, acesta apreciză că acuzația care îi este adusă, de participație improprie la complicitate la infracțiunea de inducere în eroare a organelor judiciare, în dosarul aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, «este total nefondată și nu are corespondent în realitate»”.

Cu alte cuvinte, Onea a ales să plece din funcție, nimeni de la DNA neconsiderând oportună sancționarea sa în vreun fel. Cererea lui Onea a fost transmisă Secției de Procurori de la CSM și luată în discuţie chiar a doua zi. Lucian Onea a fost doar eliberat din funcţia de șef al „unității de elită”, prin demisie, însă rămânând procuror pe funcție de execuție în cadrul aceluiași Serviciu DNA Central nu l-a sancționat pe Lucian Onea. Teritorial Anticorupție Ploiești.

×
Subiecte în articol: alte tinte negulescu