x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ambasada SUA îl ştie pe Predoiu din scandalul Cross Lander – ARO

Ambasada SUA îl ştie pe Predoiu din scandalul Cross Lander – ARO

de Adrian Mogos    |    13 Apr 2011   •   20:42
Ambasada SUA îl ştie pe Predoiu din scandalul Cross Lander – ARO
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

161046-cs-20100203190959024.jpgÎntr-un anunţ care i-a luat prin surprindere chiar şi pe propriii membri de partid, premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a nominalizat pe 29 fe­bruarie pe Cătălin Marian Predoiu (foto) pentru Ministerul Justiţiei.

La mai puţin de trei ore după aceea, preşedintele Băsescu a găzduit ceremonia de depunere a jurământului de noul ministru. În timpul ceremoniei, Băsescu l-a lăudat pe noul ministru şi a fost „atipic de cordial în relaţia sa cu premierul”.

„Nominalizarea în grabă şi depunerea jurământului unui mi­nistru pentru a umple locul vacant de luni de zile sugerează că a avut loc o conciliere în spatele scenei între palatele rivale.”

Într-un final, Tăriceanu pare să fi găsit candidatul care să îndepli­nească criteriile iniţiale ale lui Bă­sescu pentru această funcţie – să fie un profesionist în materie juridică cu puţine legături la vedere cu orice partid politic. Tăriceanu nu s-a consultat cu liderii de marcă din partid şi a fost criticat pentru aceasta de liderii PNL, se mai arată în cablogramă.

Apoi, în telegramă se face o mică biografie a lui Predoiu: A fost aso­ciat la Zamfirescu Racoţi Predoiu din 2005. Până în 1995 a lucrat pentru sucursala din România a Burns Schwartz, după care a înfiinţat împreună cu Ioana Racoţi firma de avocatură care a fuzionat cu Călin Andrei Zamfirescu and Partners. (Notă: Ambasada îl cunoaşte pe Predoiu de când acesta era consilier legal al investitorului american Cross Lander care a preluat fabrica ARO, doar pentru a vedea firma cum sfârşeşte în faliment după o dispută cu autoritatea pentru privatizare).

„În 2006, Predoiu a câştigat un contract cu Banca Mondială pentru servicii de consultanţă pentru reformarea secţiunii din Codul Civil român legat de contractele speciale.”

Predoiu pretinde că nu este afiliat în prezent nici unui partid politic, deşi a admis că a fost, pentru scurt timp, la începutul anilor ’90 membru în grupul disident din PNL intitulat „Aripa Tânără”. „(Notă: „Aripa Tânără” a fost un grup de tineri libe­rali care s-a despărţit de seniorii din PNL care dominau partidul în 1990. Ei erau conduşi atunci de actualul prim-ministru Călin Popescu Tă­ri­ceanu şi afaceristul multimilionar Dinu Patriciu).”

În comentariile făcute după ce­remonia de depunere a jurământului, preşedintele Băsescu a făcut publice legăturile lui Predoiu cu Rompetrol. Firma lui Predoiu a lucrat pentru una dintre companiile lui Patriciu, Rom­petrol, pe probleme comerciale.

 

 Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: wikileaks romania