x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Avocatul Poporului dorit de USR şi PNL, partener de afaceri cu persoane condamnate într-un dosar de spionaj şi trădare

Avocatul Poporului dorit de USR şi PNL, partener de afaceri cu persoane condamnate într-un dosar de spionaj şi trădare

de Ion Alexandru    |    07 Iun 2019   •   11:14
Avocatul Poporului dorit de USR şi PNL, partener de afaceri cu persoane condamnate într-un dosar de spionaj şi trădare
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Peter Eckstein-Kovacs, fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, pentru care USR, PNL şi Victor Ponta negociază, în această perioadă, pentru a fi numit în funcţia de Avocat al Poporului, este acţionar la o firmă din Cluj care activează în domeniul radioului şi televiziunii de limbă maghiară, în care apar mai multe personaje controversate. Printre acestea se numără un fost secretar de stat, pe nume Kerekes Gabor, condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la închisoare cu executare, pentru fapte de spionaj, în dosarul “Privatizărilor Strategice”. Un alt partener de afaceri al lui Kovacs este Nagy Zoltan, fost ministru al Comunicaţiilor, condamnat în acelaşi dosar. Ambii au fost, până în 2014, asociaţi într-o altă societate comercială din care făcea parte şi omul de afaceri Vasile Andrei Vita, cel care controlează compania Vitacom Electronics, entitate care a derulat, în 2010, contracte cu SRI şi SIE. Peter Eckstein-Kovacs, agreat de “politicienii de tip nou” din USR, declara, în urmă cu nouă ani, că ar vrea să fie eliminată sintagma “stat naţional” din Constituţie, a militat pentru recunoaşterea drepturilor minorităţilor sexuale, s-a aflat de aceeaşi baricadă cu ONG-urile controlate de Soros în privinţa exploatării de la Roşia Montană şi a demisionat, anul trecut, din UDMR, pentru că formaţiunea politică a sprijinit Guvernul PSD-ALDE, votând pentru modificarea Codurilor penale.

 

PNL şi USR, “câştigătorii” alegerilor europarlamentare, doresc să-l impună pe Peter Eckstein-Kovacs, în locul lui Victor Ciorbea, în funcţia de Avocat al Poporului. Practic, pe lângă dezideratul de înlăturare a Guvernului Dăncilă de la Palatul Victoria, Opoziţia parlamentară are acest obiectiv pe lista priorităţilor imediate, proiectul fiind discutat, conform unor surse, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis, în spatele uşilor închise, în timpul consultărilor de zilele trecute de la Palatul Cotroceni. Însuşi Dan Barna, preşedintele USR, i-a cerut lui Victor Ponta, în timp ce serveau “o cafea” la un restaurant din Bruxelles, în urmă cu două zile, ca Pro-România să susţină în Parlament numirea lui Kovacs în funcţia de Avocat al Poporului.

Consultând arhiva Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), aflăm că Peter Eckstein-Kovacs a devenit, în 5 aprilie 2006, unul dintre acţionarii companiei SC Eurekka Media SRL din Cluj-Napoca, transformată, ulterior, în SC Paprika Radio SRL, care administrează postul de radio cu acelaşi nume de limbă maghiară. La momentul înfiinţării acestei companii, din structura acţionariatului mai făceau parte, printre alte 22 de persoane fizice sau juridice, şi câteva personaje cu adevărat interesante. Este vorba despre fostul secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi lider al UDMR Kerekes Gabor, de fostul ministru al Comunicaţiilor Nagy Zoltan, de omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, de fostul consilier al ex-prim-ministrului Emil Boc, Peter Pal, dar şi de omul de afaceri Vasile Andrei Vita.

Cu acest prilej, aflăm că persoana pentru care PNL, USR şi Victor Ponta negociază febril pentru a prelua funcţia care se ocupă cu drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi din care se poate ataca la Curtea Constituţională Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului a fost asociată cu doi dintre inculpaţii condamnaţi într-un dosar celebru în care au fost reţinute infracţiuni de spionaj şi trădare. În luna ianuarie a anului 2015, Nagy Zoltan şi Kerekes Gabor au primit, din partea Completului de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, condamnări definitive  de câte 4 ani de închisoare cu executare, primul pentru aderare la un grup infracţional organizat, iar al doilea pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional transnaţional, în dosarul “Privatizărilor Strategice”, în care a mai fost condamnat fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, la 4 ani şi 8 luni, pentru trădare prin transmitere de secrete. În acelaşi dosar, afaceristul bulgar Stamen Stanchev a primit 11 ani de închisoare pentru spionaj.

 

Asociatul lui Kovacs, prins de DIICOT în Germania

În dosarul cu pricina, a mai fost condamnat şi afaceristul Vadim Beniatov Don, care, alături de spionul bulgar Stamen Stanchev, l-au folosit pe partenerul de afaceri al lui Peter Eckstein-Kovacs din Eurekka Media SRL, Kerekes Gabor, ca şi punte de comunicare cu UDMR, acesta devenind, conform DIICOT, un agent de legătură.

Până la declanşarea acestui dosar, Kerekes Gabor locuia, conform datelor de identificare de la Registrul Comerţului, în Cluj-Napoca. În anul 2010, când Eurekka Media şi-a schimbat denumirea în SC Paprika Radio TV, asociatul Kerekes Gabor şi-a mutat domiciliul în Germania, în localitatea Berginsch Gladbach.

De aici a fost ridicat de poliţie, în luna noiembrie a anului 2014, în baza unui mandat de arestare în lipsă, emis de către instanţele din România. Kerekes Gabor era acuzat, conform aceluiaşi rechizitoriu, că a fost folosit ca agent de influenţă pentru aprobarea unei hotărâri de Guvern cu referire la vânzarea, către sindicatul petroliştilor, condus, la vremea respectivă de Liviu Luca, a opt procente din acţiunile SNP Petrom.

În dosarul “Privatizărilor Strategice” este vorba despre operaţiuni ilegale transnaţionale cu referire la intenţia de privatizare a companiilor Electrica Muntenia Sud, Romaero Băneasa, Avioane Craiova, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Poşta Română şi Romtelecom.

De altfel, Kerekes Gabor a fondat o altă companie, Tipoholding SRL din Cluj-Napoca, care controlează societatea SC Zipper Services SRL, o afacere maghiară care a supt de la statul român toate contractele privind tipărirea rovinietelor, începând cu anul 2003, de când a apărut acest mijloc de plată a utilizării drumurilor publice din România. În 2007, CNADNR a achiziţionat, pentru perioada 2008-2009, aproximativ 23 de milioane de roviniete cu valabilitatea de şapte zile şi o lună, şi alte 8,5 milioane de roviniete cu valabilitatea de un an, la un preţ de 47,22 milioane de lei cu TVA. Singurul ofertant care a întrunit condiţiile impuse în caietul de sarcini a fost SC Tipoholding din Cluj-Napoca. La acel moment, pe lângă vicepreşedintele UDMR Kerekes Gabor şi omul de afaceri Teodor Colţea, la această companie mai deţinea acţiuni, indirect, şi magnatul Dinu Patriciu, prin tipografia Garamond, care deţinea 1% din participaţiile Tipoholding.

 

Contracte cu SRI şi SIE

La fel de interesant este faptul că acelaşi Kerekes Gabor, împreună cu alţi doi parteneri de afaceri ai lui Peter Eckstein-Kovacs, Nagy Zoltan şi Vasile Andrei Vita, au deţinut, până în anul 2014, acţiuni la societatea Solel Management SRL.

Vasile Andrei Vita este un om de afaceri din Cluj, care, potrivit presei locale, a deţinut chiar calitatea de consul al Turciei la Cluj, şi care controlează o companie de electronice pe nume Vitacom Electronics SRL. Această din urmă companie a derulat, în anul 2010, contracte cu exact instituţiile care se ocupă cu siguranţa naţională şi care, teoretic, au sprijinit organele de urmărire penală în dosarul “Privatizărilor Strategice”.

Astfel, conform SEAP (actual SICAP), SC Vitacom Electronics SRL a livrat, la data de 21 iulie 2010, echipamente electronice către Serviciul de Informaţii Exerne, iar, în 18 mai 2010, aceeaşi firmă a livrat cabluri electrice şi de transmisie de date către UM 0466 Bucureşti. Această unitate militară este de fapt Brigada Antiteroristă din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

 

Consilier al lui Băsescu, transformat în #rezistent

Peter Eckstein-Kovacs, de profesie avocat, a fost membru al UDMR şi a condus platforma liberală a acestei formaţiuni. Fost senator, în 2009, a fost luat sub aripa protectoare a lui Traian Băsescu, devenind consilierul prezidenţial al acestuia pe probleme de minorităţi. El a demisionat, însă, din această funcţie, pe data de 11 septembrie 2011, pentru că nu a fost de acord cu Băsescu în privinţa abordării situaţiei referitoare la proiectul minier aurifer de la Roşia Montană. Kovacs era de partea ONG-urilor controlate de magnatul George Soros, care au protestat ani de zile în legătură cu această exploatare. De altfel, subiectul nu reprezintă singura temă pe care o are Kovacs în comun cu zona respectivă a societăţii civile, el militând, în mai multe rânduri, public, pentru acordarea unor drepturi civile cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex, care să permită acestora moştenirea bunurilor comune şi obţinerea de credite bancare.

În 2011, Peter Eckstein-Kovacs a candidat pentru funcţia de preşedinte al UDMR, pierzând în favoarea actualului lider Kelemen Hunor. În 2018, el a demisionat din formaţiunea politică, pe care a acuzat-o de “cârdăşie” cu PSD în chestiunea modificărilor operate la codurile penale.

În cadrul unui interviu acordat unei publicaţii on-line, Peter Eckstein-Kovacs declara că “ar fi un sentiment de confort şi de modernitate dacă nu ar exista în Constituţia României sintagma «stat naţional»”, şi că, dacă ar putea decide el, ar adopta modelul Constituţiei franceze, care defineşte “Franţa ca republică, indivizibilă, laică, democratică şi socială, dar nu conţine noţiunea de stat naţional”. Afirmaţia a fost făcută din calitatea de consilier prezidenţial.

 

Kerekes Gabor şi Nagy Zoltan, doi dintre partenerii de afaceri ai lui Peter Eckstein-Kovacs, propunerea USR şi PNL pentru funcţia de Avocat al Poporului, au fost condamnaţi definitiv în dosarul “Privatizărilor Strategice”. Un alt partener de afaceri, Vasile Andrei Vita, a derulat contracte cu SRI şi SIE.

 

Kovacs a fost consilier prezidenţial pe vremea lui Traian Băsescu şi a militat pentru anularea sintagmei “stat naţional” din Constituţia României. A plecat de la Cotroceni, pentru că nu era de acord cu Băsescu în chestiunea legată de Roşia Montană. Anul trecut, a părăsit şi UDMR, pentru că a sprijinit PSD în Parlament.

 

×