x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete "Băieţii deştepţi" au pus mâna pe codrul Tismana.

"Băieţii deştepţi" au pus mâna pe codrul Tismana.

de Petru Zoltan    |    19 Iun 2011   •   21:00
"Băieţii deştepţi" au pus mâna pe codrul Tismana.

Gorjenii au fost deposedati fara drept de apel de o padure de fag si stejar intinsa pe o suprafata de 720 de hec­ta­re, pentru a fi improprietarit un afa­ce­rist pitestean, Liviu Patrascu, cu re­latii directe in sanul Partidului De­mo­crat Liberal. In demersurile sale du­bioa­se pentru a pune mana pe pa­du­re, Pa­t­­rascu a fost ajutat de pa­du­ra­rul Doru Epure si de mai multi functio­nari publici din Prefectura Gorj.

Aceasta afacere a fost pusa la cale in urma cu sase ani, pe vremea cand padurarul Doru Epure de la Ocolul Silvic Bumbesti Jiu invartea terenurile forestiere pe degete. Pe atunci, Doru Epure impreuna cu rudele sale a cum­­pa­rat la preturi ridicole mai multe pa­duri de la mostenitorii unui anume Grigorie Chifu, chiar in zona pe care acesta o administra pentru buna­sta­rea statului roman. Ulterior, padurile au fost vandute la preturi exorbitante unor firme de stat si private care exe­cu­­tau lucrari pe raza ocolului Bum­besti Jiu. Pentru ca aceste lucrari sa poa­ta demara, Epure trebuia sa apro­be scoaterea din fondul forestier a terenurilor respective. Cu tolba plina, el a fost avansat la Inspectoratul Teri­to­rial pentru Regim Silvic si Va­na­toa­re – ITRSV, unde este responsa­bil cu vanatoarea pe judetele Gorj si Val­cea.

Dar, inainte de a pleca din ograda Directiei Silvice Gorj, mostenitorii lui Chifu, prin mandatarul Liviu Pa­tras­cu, au revendicat Muntele Du­mi­tra din Parcul National "Defileul Jiului". Acesta a primit, conform legii, 40 de hectare de padure, apoi a mai cerut alte 960 de hectare de padure aflate in incinta Parcului National, cu toate ca din actele depuse pentru revendicare s-a facut dovada proprietatii doar pentru aproximativ 530 de hectare. Cu toate acestea, a pri­mit cat a cerut. In schimb, Patrascu, in calitate de mandatar, a spus ca renunta la terenul din Parcul Natio­nal, dar ca vrea la schimb cele 720 de hectare de padure intr-o zona in care se afla cele mai sanatoase paduri de stejar din Gorj. Si a primit! Pentru ca Patrascu nu este un neica nimeni. El a reusit sa se asocieze cu unii dintre cei mai importanti oameni de afa­ceri si politici din Arges. Acesta im­pre­una cu firma Vasicos Center SRL detin controlul asupra societatii

Fo­res­ta Arges SA. Potrivit Registrului Co­mertului, Vasicos Center este deti­nu­ta de Corin Boian (42%), Verona Cris­tina Diculescu (22%), Liviu Pa­tras­cu (29%) si Grigore Mircea Vai­dan (7%). Afaceristul Corin Boian a facut avere din exportul de cherestea si constructii, fiind un apropiat al avo­catului Mircea Andrei, senator PDL de Dambovita. La randul ei, Verona Diculescu face parte din staff-ul de conducere al Partidului Democrat, filiala Arges.

Fostul prefect de Gorj, Victor Banta a declarat pentru Jurnalul National ca restituirea acestei supra­fete de padure nu se justifica. "In se­diul prefecturii si in alte locuri erau chemate persoane din Comisia jude­tea­na de restituire a proprie­tatilor pentru a semna un proces verbal din care rezulta ca ar fi de acord cu restituirea terenului in Dumbrava Tis­ma­nei si in Crasna, ambele cu paduri de stejar. Acest proces verbal il consideram ilegal pentru ca nu a trecut prin comisiile locale. Nu a ajuns nici la Comisia judeteana, acolo unde se iau hotarari pentru validarea sau invali­darea proprietatii." Invar­teala cu terenurile de pe Muntele Dumitra s-a mutat in instanta. Prefectura Gorj si Directia Silvica au cerut la Jude­ca­toria Targu-Jiu anularea procesului verbal prin care Patrascu intra in po­sesia padurilor de la Tis­ma­na si Cras­na. Insa, Liviu Patrascu a dat Co­misia judeteana si comisiile lo­cale din Tismana si Crasna in judecata pentru a fi pus in posesia celor 720 de hectare de padure. Nemul­tu­mit de in­stantele din judet, Patrascu a cerut stra­mu­ta­rea procesului tocmai la Brasov.

Autoritatile statului au castigat in prima faza procesul, dar Patrascu a castigat la recurs, tocmai la Tribu­na­lul Gorj. Pe fir au intrat Directia Natio­nala Anticoruptie si Directia Ge­nerala Anticoruptie Gorj, care au luat la puricat intreaga afacere. Pro­cu­rorii anticoruptie i-au audiat pe rand pe toti cei care si-au dat girul pentru aceasta afacere. Printre cele mai importante personaje chemate la Par­chet s-au aflat fostul suprefect de Gorj, Lelioara Deaconu, fosta sefa a Serviciului Legalitatea Actelor, Ioa­na Cali­nescu, si consilierul juridic, Du­mitru Bur­lan. Nici Doru Epure nu a fost iertat de procurori. Insa, do­sarul se afla inca in lucru, in timp ce judecatorul Vasile Ghimis de la Tri­bunalul Gorj a decis definitiv si ire­vocabil ca Patrascu sa fie pus in po­sesia padurii de la Tismana si Crasna.

Primarul localitatii Tismana, Costel Buzianu nu este de acord cu aceasta decizie a judecatorului Ghimis: "Punerea in posesie a fost decisa de judecatori, contrar legii. Patrascu a cumparat proprietati pe Valea Jiului si vrea sa fie pus in pose­sie la 80 de kilometri distanta, ceea ce nu e corect". Nici actualul prefect, Andrei Liviu Vasile, nu este de acord cu decizia judecatorului, dar sustine ca pentru pierderea padurii sunt de vina Prefectura, Directia Silvica si cei care au semnat procesul-verbal, care nu mai exista in original. "O hotarare definitiva si irevocabila trebuie pusa in aplicare. Daca o discuti esti penal. Nu ne putem opune unei hotarari judecatoresti", a spus prefectul, parca infrant.

×
Subiecte în articol: paduri ocol silvic