x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Băneasa Investments, pierderi de un milion de euro. Nici dividendele către acționari nu au putut fi plătite

Băneasa Investments, pierderi de un milion de euro. Nici dividendele către acționari nu au putut fi plătite

de Ion Alexandru    |    31 Oct 2017   •   09:54
Băneasa Investments, pierderi de un milion de euro. Nici dividendele către acționari nu au putut fi plătite

Băneasa Investments SA a convocat o Adunare Generală a Asociaților pentru a certifica faptul că au existat pierderi serioase în activitatea derulată. Mai exact, din pricina unei găuri de un milion de euro, dividendele care li s-ar fi cuvenit acționarilor nu pot fi distribuite. În aceeași AGA, s-a luat, însă, decizia angajării unei case de avocatură importante din București, care să reprezinte strict interesele SC Băneasa Investments SA în apelul formulat împotriva deciziei Curții de Apel București, din iunie 2016, dar și în cauza disjunsă din acest dosar, care privește latura civilă, respectiv prejudiciul creat prin preluarea de către Băneasa Investments SA a celor 224 de hectare de teren ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

ADS Miorița SA, Comaliment SA şi Herăstrău SA, trei companii controlate de omul de afaceri Puiu Popoviciu, s-au reunit într-o Adunare Generală a Acționarilor SC Băneasa Investments SA, ședinţa având loc la mai bine de un an de când Curtea de Apel București pronunțase pe fond sentințele de condamnare în dosarul celor 224 de hectare de teren, din nordul Capitalei, pe care s-a ridicat celebrul ansamblu rezidențial și comercial de lux. Cu cele 52% din acțiuni, cei trei acționari au luat în discuție mai multe puncte aflate pe ordinea de zi, dintre care cel puțin două au legătură cu dosarul penal “Băneasa”.

Astfel, potrivit extrasului acestei ședințe AGA - care a avut loc anterior condamnărilor definitive date în acest dosar -, una dintre hotărârile supuse la vot se refereră la faptul că societatea Băneasa Investments SA a înregistrat pierderi contabile. Mai exact, acționarii au constatat faptul că societatea a avut, în anul 2015, pierderi contabile în cuantum de 4.409.125,83 de lei (un milion de euro). Din acest motiv, s-a decis că nu este posibilă fixarea și distribuirea dividendelor care li se cuveneau acționarilor. În aceeași ședință, potrivit aceluiași extras al AGA, s-a mai decis ca remunerația lunară pentru administrator să fie în sumă netă lunară de 4.500 de lei.

Casă de avocatură, angajată pentru două dosare

Adunarea Generală a Acționarilor Băneasa Investments SA a mai ratificat, cu aceeași ocazie, și apelul pe care compania l-a formulat împotriva Sentinței penale din data de 23 iunie 2016, pronunțată de Curtea de Apel București, în dosarul trimis în judecată de DNA, în anul 2012, privind afacerea “Băneasa”. A fost ratificată inclusiv motivarea acestui apel. Acționarii au aprobat, astfel, angajarea Casei de Avocatură Dragne & Asociații, pentru a reprezenta interesele SC Băneasa Investments SA în apel, la Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest sens, s-a stabilit ca între compania respectivă și casa de avocatură în cauză să se încheie un contract având ca obiect consultanța juridică și reprezentarea în instanță.

Reamintim că, în 23 iunie 2016, Curtea de Apel București, care a fost învestită să judece pe fond dosarul “Băneasa”, în care au fost trimiși în judecată, printre alții, omul de afaceri Puiu Popoviciu și fostul rector al Universității de Științe Agricole şi Medicină Veterinară București, Ioan Nicolae Alecu, pronunțase o hotărâre prin care personajele implicate au fost condamnate la ani grei de închisoare. Puiu Popoviciu a primit, cu acest prilej, o pedeapsă de nouă ani de închisoare, în timp ce Ioan Nicolae Alecu a fost condamnat la șase ani de închisoare. Băneasa Investments SA, dar și alte două firme din același grup, controlat de Puiu Popoviciu, respectiv Băneasa Rezidential SRL și Băneasa Business And Technology Park SA, aveau în acest dosar calitatea de părți civile.

O altă “bubă”, sechestrul asigurător

O altă decizie luată de acţionarii Băneasa Investments SA înainte de pronunarea sentinţei definitive a fost aceea de a aproba ca societatea să solicite autorităţilor statului modificarea  și ridicarea unor sechestre asigurătorii instituite de Direcția Națională Anticorupție, prin ordonanță, asupra unor bunuri imobile aflate în patrimoniul SC Băneasa Investments SA.

De altfel, în încheierea Curții de Apel București din 23 iunie 2016, instanţa de fond se pronunțase, pe lângă condamnările cu închisoarea dispuse, și în sensul menținerii măsurilor asigurătorii dispuse, prin ordonanță, de căte procurori, asupra buurilor imobile ale inculpaților, inclusiv ale lui Puiu Popoviciu și ale fostului rector Ioan Nicolae Alecu.

Apelul Băneasa Investments, respins definitiv

Apelul, care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut un verdict crunt, în data de 2 august 2017. Atunci, instanța supremă a menţinut condamnările la închisoare dispuse în urmă cu un an de către Curtea de Apel București, în cazul lui Puiu Popoviciu doar reducând cuantumul acestei pedepse, de la nouă ani de închisoare, la șapte ani de închisoare cu executare.

Băneasa Investments SA, Băneasa Rezidential SRL și Băneasa Business And Technology Park SA formulaseră, la rândul lor, apeluri împotriva sentinței de fond, apeluri care, însă, au fost de asemenea respinse. Terenurile care fac obiectul dosarului, respectiv cele 224 de hectare care au aparținut domeniului public al statului, au rămas sub sechestru.

Popoviciu nu a reușit să-l recuze pe judecătorul care l-a condamnat

În 14 iulie 2017, acționarii Băneasa Investments SA au mai luat o hotărâre. Aceasta privește direct prejudiciul care urmează să fie stabilit în dosar și pe marginea căruia instanța de judecată nu s-a pronunţat încă. Astfel, s-a luat hotărârea ca aceeași casă de avocatură Dragne & Asociații să fie angajată de către compania în cauză și pentru a o reprezenta, la Curtea de Apel București, în dosarul disjuns din cauza penală judecată deja, referitoare la latura civilă.

Judecătorul Ion Tudoran Corneliu Bogdan, care a disjuns, în vara lui 2016, latura civilă, a preluat şi acest al doilea dosar, care se află în procedură de judecată. Vineri, 27 octombrie, prin reprezentanți, trei inculpați condamnați definitiv - Puiu Popoviciu, Ioan Nicolae Alecu și Ștefan Diaconu - au cerut recuzarea acestui judecător. Cererile lor au fost, însă, respinse definitiv, ca fiind nefondate.

Cu două luni înainte de condamnarea definitivă primită de la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul “Băneasa”- acționarii au fost anunțați că nu-și vor primi dividendele.

 

 

×
Subiecte în articol: Băneasa Investments SA