x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete EXPLOZIV. Banii de la Nana au ajuns în Monaco

EXPLOZIV. Banii de la Nana au ajuns în Monaco

de Dan Constantin    |    Vali Blanaru    |    27 Iul 2014   •   19:57
EXPLOZIV. Banii de la Nana au ajuns în Monaco

După ce au lichidat afacerea Nana, italienii de la Berfige SRL sunt de negăsit. Sediul social are lacătul pus, notarii care le ordonau actele sunt acoperiţi de secret. Doar contabila firmei a avut legături, şi acelea doar telefonice, cu misterioşii investitori. Fiscul are ochii închişi pentru o firmă aflată în inactivitate. Parlamentul care i-a convocat la audieri la Comisia Nana nu a avut succes, nu a ştiut la ce uşă să-şi înfigă invitaţia. Aşadar, investitorii păreau scufundaţi în neant dar cu buzunarele pline de banii luaţi de la familia Băsescu. Parchetul investighează şi el neregulile de la Nana, dar urmăreşte firul de anchetă trimis de Corpul de Control al Guvernului privind doar retrocedarea terenurilor.

Cheia afacerii este însă la italienii dispăruţi. Ei ştiu cine le-a dat banii, cât au încasat real, cine i-a ajutat să comaseze în timp record 291 de hectare de teren agricol. Fără ei filmul oricărei anchete se rupe. Şi hoţul neprins devine negustor cinstit. Mai norocoşi am fost noi. Un cititor al Jurnalului Naţional ne-a indicat o adresă. Şi de aici a fost destul de uşor să dăm de urma familiei Bertola investitorii de succes care şi-au trecut în palmares o afacere de milioane chiar cu preşedintele României.

I-am găsit în Monaco. Acolo, în paradisul miliardarilor afacerile imobiliare, învârt sume astronomice. Cei care umblau deunăzi prin noroaiele de la Nana şi beau aldămaşul cu ţăranii împroprietăriţi dubios de un primar cercetat şi el penal se învârt acum prin reşedinţe mirobolante bându-şi cafeaua şi depănând amintiri din zilele frumoase din România.

Castel Monte Carlo 33 Bd. Du General Lecrerc, firma lui Firoavante Bertola
În ediţia de vineri a Jurnalului Naţional ridicam o serie de suspiciuni privind tranzacţia de la Nana şi asemănările dintre acestea şi o operaţiune de albire de bani. Până acum nu am primit vreun răspuns sau reacţie oficială. Continuăm să oferim autorităţilor care se ocupă de subiect noi informaţii legate de acest caz aflat în atenţia moderată a Parchetului şi mai mult a jurnaliştilor de investigaţii.
Firma Berfige SLR de la care Ioana Băsescu a achiziţionat terenurile de la Nana a fost înfiinţată pe 23 iulie 2009 iar pe 6 august 2009 începea achiziţia masivă de terenuri la Nana. Firma are ca obiect de activitate cumpărarea de bunuri imobiliare în nume propriu.

O anchetă a Jurnalului Naţional arată că la momentul achiziţiei terenurilor, Berfige avea sediul în Str. Soldat Tina Petre, nr. 4, Bl. 30, sc. A, et. 3, ap. 21, Sector 3 şi un capital de 200 de lei. În acte, Berfige are ca unic asociat pe Mara Bertola, cetăţean italian, rezident în Monaco, la adresa Avenuee Crovetto, nr. 9. O coincidenţă imobiliară: la aceeaşi adresă din Monaco era domiciliat canadianul Boszormeny Zoltan, o mai veche cunoştinţă a familiei Băsescu. În 2002, Boszormeny Zoltan devenise acţionar la Luxten Lighting Company SRL, o firmă apropiată a liderilor PD-L. La Luxten Lighting Elena Băsescu a fost consilier îninte de a deveni europarlamentar.

Afaceri de familie
Mara Bertola a administrat Berfige alături de tatăl său Fioravante Bertola, cel care a semnat contractul cu Ioana Băsescu şi mama sa Gemma Rettagliata. Notarul Berfige duce şi el către familia mult mai celebră care a ajuns destinatarul final al fermei. Liuba Alexandrescu este notarul care a parafat multe dintre achiziţiile pe care le-a făcut firma Berfige SRL pentru a comasa terenurile cumpărate în anul 2009 la Nana. Semnătura doamnei notar ar fi trebuit să fie o garanţie pentru legalitatea acestor vânzări-cumpărări. Aceeaşi Liuba Alexandrescu a fost arestată în dosarul fraudelor bancare mamut în care apar Vasile Creştin, Marius Locic, dar şi Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu. Cuscrul Bebe Ionescu deţine o casă la Monaco şi este unul dintre membrii de bază a grupului Monaco.

Berfige a fost desfiinţată
Ultimele informaţii prezentate de ANAF Comisiei Nana despre Berfige SRL arătau că familia Băsescu a cumpărat terenurile de la o firmă fantomă. Berfige nu are sediu social sau reprezentant legal şi a cerut lichidarea firmei în data de 17 aprilie 2014. La momentul vânzării terenurilor, Berfige figura în Registrul Contribuabililor Inactivi. De abia în urma scandalului din presă şi a reclamaţiei parlamentarilor din Comisia Nana, Berfige a plătit toate contribuţiile către ANAF şi a cerut să redevină activă, la data de 07 aprilie 2014. Inspectorii ANAF susţin că au întâmpinat mari probleme în a afla toate datele contabile ale firmei. Expertul contabil al Berfige a refuzat să pună la dispoziţia inspectorilor toate datele necesare şi a precizat că nu ştie cine sunt administratorii societăţii, legătura cu aceştia fiind ţinută printr-un avocat căruia a refuzat să îi spună numele.

Unde sunt banii?
Răspunsul la această întrebare îl poate da doar familia Bertola. După finalizarea tranzacţiei, italienii au dispărut. La Comisia Nana au refuzat să se prezinte comunicând doar prin intermediul avocatului că nu vor să fie implicaţi într-un scandal politic.
Departe de România, familia Bertola şi-a extins afacerea imobiliară, de data aceasta pe piaţa rezidenţială de lux. Firoavante Bertola poate fi găsit în Monaco la 33 Bd. Du General Lecrerc, acolo unde are sediul firma sa Castel Monte Carlo. Dacă Fioravante Bertola îşi continuă activitatea de management la compania cu obiect de activitate principal administrarea de clădiri şi proprietăţi, Mara Bertola trăieşte pe picior mare. Şi-a deschis o agenţie imobiliară chiar în buricul târgului la adresa 18, quai Jean Charles Rey 98000 Monaco. Pe site-ul agenţiei Bertola Real Estate, condusă de Mara Bertola, sunt listate proprietăţi ale căror preţuri încep de la 3,2 milioane de euro şi ajung la 12 milioane de euro. Cifre de-a dreptul ameţitoare pentru cea care până acum un an se ocupa cu agricultura la Nana.

×