x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Bogdan Ionescu, zis “Syda”, afaceri falimentare, trai de lux. Firmele soţului Elenei Băsescu au mers în pierdere de când au fost preluate de acesta

Bogdan Ionescu, zis “Syda”, afaceri falimentare, trai de lux. Firmele soţului Elenei Băsescu au mers în pierdere de când au fost preluate de acesta

de Ion Alexandru    |    16 Noi 2015   •   13:00
Bogdan Ionescu, zis “Syda”, afaceri falimentare, trai de lux. Firmele soţului Elenei Băsescu au mers în pierdere de când au fost preluate de acesta
Sursa foto: Bogdan Ionescu

După demisia din postul de secretar economic al Ambasadei Româanei la Paris, post aflat în subordinea Ministerului Economiei, Bogdan Andrei Ionescu, cunoscut sub porecla “Syda”, soţul Elenei Băsescu a preluat de la părinţii său două afaceri. Din 2010, când s-a întâmplat acest lucru, cele două firme nu au înregistrat aproape deloc profit.

Cu toate acestea, cadoul de nuntă pe care soţii Ionescu-Băsescu l-au primit în 2012 a constat într-un apartament de lux, în suprafaţă de 130 de metri pătraţi, situate în centru Bucureştiului, apartament achiziţionat pe una din aceste firme. În aceeaşi perioadă, tatăl lui Syda, cuscrul lui Băsescu, făcea lobby la nivelul conducerii BRD pentru acordarea creditelor neperformante pentru anumiţi afacerişti, lucruri care reies, astăzi, din cele două dosare ale bancherilor, instrumentate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Jurnalul Naţional prezintă radiografia afacerilor lui Bogdan Ionescu, intrările şi ieşirile suspecte din acţionariate, şi cum au preluat înapoi părinţii săi afacerile atunci când pierderile au depăşit 140.000 de lei.

Cele două firme la care Bogdan Ionescu deţine acţiuni sunt SC Syd Design SRL şi SC Syd Consult SRL, ambele înființate de părinţii săi, Gheorghe Bebe şi Sida Ionescu. Intarea în afaceri a mezinului a avut loc, după o lungă pauză, imediat după scandalul isbucnit în presă legat de ocuparea postului de secretar economic la Ambasada României în Franţa, în anul 2010.

 
Două luni la Paris, cu dedicaţie de la Adriean Videanu
 

La începutul anului 2010, ministerul Economiei, Finanţelor şi Mediului de Afaceri, condus la acea dată de Adriean Videanu, a scos la concurs un post pentru funcţia de secretar economic III, în cadrul misiunii diplomatice a României de la Paris, post despre care ministerul spunea că este vacant temporar. La concursul care a avut loc în luna februarie, singurul candidat care s-a prezentat şi a promovat a fost Bogdan Andrei Ionescu, fiul Sidei Ionescu, nimeni alta decât partenera de afaceri a lui Adriean Videau în firma Eqiuty Invest. De altfel, legăturile de prietenie dintre Adrean Videanu şi Gheorghe Ionescu, tatăl lui Bogdan, erau de notorietate la acea dată, presa publicând imagini din vacanţele comune ale celor doi pe Coasta de Azur.


Adriean Videanu (d) si Bebe Ionescu

În urma scandalului de presă, Bogdan Ionescu a demisionat din funcţia publică în luna aprilie şi a intrat în afaceri. În afacerile părinţilor. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în data de 27 septembrie 2010, asociatul unic al societăţii SC Syd Design SRL, Sida Ionescu, decide să se retrgă din calitatea de administrator, pe care i-o cedează fiului ei, Bogdan Ionescu. Societatea îşi suspendase activitatea, dar Sida Ionescu a decis să o redeschidă pentru fiul ei, prilej cu care au fost extinse domeniile de activitate ale societăţii cu “cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii, agenţii imobiliare, administrarea imobilelor pe bază de comision şi activităţi de consultană pentru management”.

 
Actele, perfectate de un angajat al casei de avocatură a lui Radu Pricop


 
La mijlocul anului 2012, cu puţin timp să se căsătorească religios cu Elena Băsescu, Bogdan Ionescu cumpără de la mama sa toate acţiunile societăţii Syd Design SRL, pentru care plăteşte suma de 1.000 de lei, Sida Ionescu părăsind, astfel, structura acţionariatului. În data de 11 martie 2013, Bogdan Ionescu decide să primească în firmă alţi doi asociaţi. Primul se numeşte Denig Bendeira Iulio Marcelo, cetăţean brazilian, şi Călin Bogdan Sinescu, patronal fostei companii de taximetre “Alo Taxi”, devenită între timp, Asset Aquare SRL, firmă care se ocupă, de asemenea, cu activtăţi de consultanţă în domeniul afacerilor şi al managementului. Asocierea lui Bogdan Ionescu cu cei doi a durat până în 28 noiembrie acelaşi an, când Denig şi Sinescu decid să-i cesioneze ginerelui lui Traian Băsescu acţiunile şi să iasă din firma în care intraseră cu doar câteva luni înainte.


Nunta lui EBA cu Syda

De remarcat este că toate actele referitoare la schimbarea structurii acţionariatului şi întregstrarea lor la Registrul Comerşului au fost perfectate de către un anume Emilian Alexandru Măciucă, angajat în cadrul Societăţii Civile de Avocatură Pricop & Banu, deţinută de celălalt ginere al lui Traian Băsescu, Radu Petru Pricop. Acelaşi Emilian Alexandru Măciucă este persoana care s-a ocupat de întegistrarea actelor firmei în care Radu Pricop a fost asociat cu fostul ofiţer DGIPI, Ioachim Daniel Rusu, afacere dezvăluită de “Jurnalul Naţional” în luna octombrie.

 
Cifre de afaceri jenante, pierderi anuale

 
Societatea Syd Design SRL s-a dovedit a fi o afacere falimentară, chiar dinainte ca Bogdan Ionescu să o preia de la mama sa. În 2009, veniturile firmei au fost de… un leu, iar pierderile s-au ridicat la 1.286 lei. În 2010 şi 2011, când firma era administrată de Bogdan Ionescu, societatea a avut zero cifră de afaceti şi pierderi de 801 lei. Abia în anul 2012, compana a întegistrat o cifră de afaceri de 1.000 de lei, dar şi pierderi de 234 lei, pentru ca, în 2013, cifra de afaceri să fie din nou zero, iar pierderile să se cifreze la 1.561 lei. Anul trecut, SC Syd Design SRL a avut venituri de 1.619 lei, dar a înregistrat pierderi de 19.995 lei.

La data de 3 ianuarie 2013, Gheorghe Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu, decide să-i mai dea o şansă fiului său în a prelua afacerile familiei și îi cesionează, contra sumei de 20.000 de lei, 80% din acţiunile societăţii Syd Consult SRL. Alte zece procente le cesionează soției sale, Sida Ionescu, mezinul devenind acţionarul majoritar al companiei. Firma mergea mult mai bine decât cealaltă companie. Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanțe, în 2011, SC Syd Consult SRL a înregistrat venituri de 2,23 milioane de lei şi un profit de 1,32 milioane de lei. Pe 2013, însă, după ce Bogdan Ionescu a devenit acţionar majoritar, situaţia firmei a intrat în declin, înregistrând o cifră de afaceri de 684.292 lei, dar şi pierderi de 88.628 lei, ceea ce demonstrează că firma a cheltuit mai mult decât a încasat. Situaţia s-a repetat în 2014, când cifra de afaceri a companiei a fost de 752.178 lei, iar pierderile au ajuns la 141.450 de lei. Rezutatul: în 30 ianuarie 2015, părinţii lui Bogdan Ionescu au decis să schimbe foaia. Sida Ionescu a preluat de la fiul ei 40 la sută din acţiuni, devenid, astfel, noul acţionar majoritar.

 
Apartamentul de lux, spart. Hoțul, pedepsit penal şi electoral

 
SC Syd Consult SRL este compania care a cumpărat, în 2011, un apartament de lux într-un bloc situat pe strada Povernei, din centru Capitalei, de la societatea Euro-P.E.C, acuzată că, începând cu anul 2006, a primit de la Hidroelectrica mai multe contracte privind achiziţia de energie la un preţ cu până la 40% decât preţul pieţei, în situaţia în care Hodroelectrica intrase deja în insolvenţă. Al doilea apartament a fost achiziţionat de către Vlad Rădulescu, directorul firmei Luxten, fostul angajator al Elenei Băsescu înainte să devină europarlamentar. Imobilul se află perete în perete cu clădirea în care locuiesc, azi, ceilalţi membri ai familiei Băsescu, Ioana Băsescu şi Radu Petru Pricop. În 2012, după nunta fastuoasă pe care EBA şi Bogdan Ionescu au făcut-o la Palatul Snagov, apartamentul din Povernei a fost cadoul de nuntă din partea socrului mare, Bebe Ionescu.


Blocul Luxten - dreapta si casa lui Pricop - stanga

La începutul lunii august, paznicul imobilului din Povernei, Paul Marius Macarenco, un bărbat de 62 de ani, a fost arestat pentru că a pătruns prin efracţie în cele două apartamente, de unde a sustras bunuri în valoare de 20.000 de euro. Hoţul a fost trimis în judecată în stare de arest, judecat şi condamnat, pe fond, de Judecătoria Sectorului 1, la 4 ani şi patru luni de închisoare. Nu doar rapiditatea condamnării iese în evidenţă, ci şi pedepsele accesorii aplicate paznicului. Judecătorul a hotărât că Macarenco nu mai are voie să exercite meseria de paznic timp de doi ani după executarea, în integralitate, a pedepsei. Mai mult, lui i s-au interzis drepturile de a alege şi de a fi ales, sau de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, deşi faptele pentru care a fost condamnat nu au legătură cu infracţiunile electorale. Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 16.000 de euro. Macarenco a atacat cu contestaţie decizia instanţei de fond.

 
Dosarele bancherilor şi acuzaţiile lui Bercea Mondial

 
Familia Ionescu, contopită cu cea a lui Traian Băsescu în vara anului 2012, este implicată în mai multe scandaluri penale. Două dintre aceste scandaluri vizează creditele ilegale acordate de BRD unor afacerişi insolvabili, printre care se numără Dumitru Creştin sau Remus Truică. Deşi numele lui Bebe Ionescu, tatăl lui Bogdan, apare în rechizitoriu ca fiind cel care intermedia cotractarea acestor credite cu conducerea băncii, el nu are în dosar decât calitatea de martor. Două dosare, cunoscute sub numele de “Dosarul Bancherilor 1 şi 2”, sunt în cercetare la DIICOT. Printre persoanele puse sub acuzare în această speţă este notăriţa familiei Ionescu, Liuba Alexandrescu, cea care a parafat cumpărarea terenului de la Nana de către Ioana Băsescu de la obscura firmă italienească Berfige.

Nici Bogdan Ionescu, soţul Elenei Băsescu, nu este ocolit de acuzaţii cu iz penal. Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, susține că s-a întânit cu acesta într-o benzinărie de la Gara de Nord, unde i-a înmânat “un sac cu bani”.

×