x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Călăul lui Săhleanu a scăpat de puşcărie

Călăul lui Săhleanu a scăpat de puşcărie

de Petru Zoltan    |    24 Apr 2012   •   18:33
Călăul lui Săhleanu a scăpat de puşcărie

Directorul firmei de paza Protect SRL Vaslui, Catalin Ciubotaru, cel care a comandat, in anul 2000, asasinarea liderului de sindicat de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu, a fost eliberat conditionat, dupa ce a executat 12 din cei 17 ani de puscarie la care a fost condamnat, potrivit Mediafax. Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Vaslui, Toma Nicolae, a precizat ca Ciubotaru a fost pus in libertate pe 11 aprilie: "Noi am informat instanta de faptul ca acesta a executat trei patrimi din pedeapsa, iar magistratii au dispus eliberarea". Pe toata durata arestarii, Ciubotaru nu a stat degeaba si a urmat trei cursuri de calificare in penitenciar, fiind in acelasi timp student «la distanta» la o facultate de marketing si afaceri economice internationale.

In dimineata zilei de 7 septembrie 2000, Virgil Sahleanu a fost injunghiat mortal de Claudiu Irinel Bahna si Ioan Tofan. Criminalii au sustinut ca l-au ucis pe Sahleanu la comanda, pentru o suma mare de bani, promisa de Catalin Ciubotaru. Printre cei care au platit pentru capul lui Sahleanu se afla si afaceristul ceh Frantisek Priplata, cel care a incercat sa cumpere Tepro Iasi, sustin cei doi asasini. In anul 2005, Ciubotaru a fost condamnat la 17 ani de puscarie, Ioan Tofan la 25 de ani, iar Claudiu Bahna la 23 de ani. Tot atunci, afaceristul ceh Frantisek Priplata a fost condamnat de Inalta Curte de Justitie si Casatie la opt ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, in dosarul privind uciderea liderului sindical Virgil Sahleanu de la Tepro Iasi.

Imediat dupa ce a aflat verdictul, Frantisek Priplata s-a ascuns, iar la data de 28 iunie 2005 a fugit din Romania in Cehia. Acesta a acordat in luna februarie 2007 un interviu in exclusivitate Jurnalului National, in care povestea cu lux de amanunte cum a reusit sa treaca granita deghizat in "vagabond". Initial, Romania a solicitat extradarea lui Priplata, insa fara succes, iar ulterior a solicitat ca Republica Ceha sa recunoasca validitatea sentintei data de instanta romaneasca.

Priplata a declarat ca in Romania i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil si ca au existat martori obligati sa faca declaratii impotriva sa, iar Sahleanu a fost ucis de fosti membri ai Securitatii. In 2009, un complet de judecata ceh a decis sa anuleze hotararea data de Inalta Curte de Justitie si Casatie. In prezent, Priplata isi vede linistit de viata in orasul Brno din Cehia.

×
Subiecte în articol: ancheta